Δευτέρα 2 Απριλίου 2007

Ανακοίνωση για Συνέλευση ΣΥΕΤΕ 2007


Η απελευθέρωση του ωραρίου
απελευθερώνει …τους τραπεζίτες!

Το πρώτο βήμα έγινε! Οι τραπεζίτες ξεκίνησαν να κάνουν χρήση της ευνοϊκότατης ρύθμισης της κλαδικής σύμβασης για λειτουργία 10 καταστημάτων όλη μέρα και το Σάββατο! «Πρωτοπόρα» για άλλη μια φορά η «φιλεργατική» Eurobank, που έσπευσε άρον άρον να ανοίξει 8 καταστήματα πανελλαδικώς, με τις ευλογίες του εργοδοτικού σωματείου Union αλλά και της ΟΤΟΕ!

Τραπεζίτες και ΟΤΟΕ μας λένε…


Όταν τέλη Δεκεμβρίου υπογράφτηκε η σύμβαση της ντροπής, οι τραπεζίτες πρόβαλαν ως επιχείρημα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και τις ανάγκες της αγοράς. Η δε ΟΤΟΕ πανηγύριζε για «μεγάλη νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος»! Το αντάλλαγμα για την απογευματινή βάρδια είναι το «35ωρο», αλλά και κάποιο επίδομα, που εναπόκειται στην καλοσύνη κάθε τραπεζίτη τι θα δώσει! Η δε εργασία σ΄ αυτά τα καταστήματα θα είναι «εθελοντική», οπότε δε χρειάζεται να ανησυχούμε οι χιλιάδες που διαφωνούμε με αυτή τη σύμβαση, ενώ η ΟΤΟΕ μας διαβεβαιώνει τώρα (για να μειώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων) ότι η παράταση του ωραρίου θα οδηγήσει σε νέες προσλήψεις (χωρίς βέβαια να το έχουν ως όρο στη σύμβαση!).

Όμως δεν μας λένε…


Προφανώς και οι τραπεζίτες με τα εκατομμύρια ευρώ κέρδος από την καταλήστευση του κοσμάκη δεν κόπτονται ξαφνικά για την εξυπηρέτηση των πελατών. Η αλήθεια είναι ότι:
· Η απελευθέρωση του ωραρίου έστρωσε το δρόμο για την κατάργηση του πενθήμερου (μια νίκη που κατέκτησε ο κλάδος με μεγάλους αγώνες) και το πλήρες ξεχαρβάλωμα του ωραρίου. Η κατάπτυστη σύμβαση μας γύρισε 25 χρόνια πίσω! Σύντομα, οι τραπεζίτες θα απαιτήσουν 20 καταστήματα ανοικτά ανά τράπεζα, μετά 50, και τελικά θα επεκταθεί παντού!
· Το δήθεν 35ωρο θα είναι με ή χωρίς απλήρωτες υπερωρίες; Γιατί και η παράταση της λήξης του ωραρίου συναλλαγών από 2.00 σε 2.30 έχει αποδειχθεί καταστροφική, και μόνο με τύχη ή καβγάδες φεύγει κανείς στις 3.15! Και τότε η ΟΤΟΕ μας έλεγε ότι «κέρδισε» τη μείωση του ωραρίου κατά ένα τέταρτο, αλλά οι συνάδελφοι βλαστημάνε και νοσταλγούν τότε που φεύγαμε στην ώρα μας!
· Πού και πόσες προσλήψεις; Γιατί αν κρίνουμε από την Εθνική, η τάση είναι να μειώνεται ραγδαία το προσωπικό με ατομικές εθελούσιες και οι προσλήψεις να γίνονται με το σταγονόμετρο και με συμβάσεις, ενώ τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο! Ο δε κ. Αράπογλου, σε συνεντεύξεις του σε εφημερίδες μιλάει για ακόμη περαιτέρω μείωση του προσωπικού τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στα Βαλκάνια!
· Η δήθεν εθελοντική επιλογή της εργασίας απογεύματα και Σάββατο προφανώς δεν ισχύει στις ιδιωτικές τράπεζες! Σύντομα, ούτε στην ΕΤΕ θα ισχύσει, αν δεν συμπληρωθούν οι θέσεις! Θα πιέσει με εκβιασμούς, όπως «εθελοντικά» γίνονται και οι υπερωρίες.
· Τα όποια «επιδόματα» δοθούν ως δόλωμα προβάλλονται (εκβιαστικά) ως ισχυρό κίνητρο για πολλούς, αφού οι πενιχροί μισθοί μας δε φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα. Σύντομα όμως οι τραπεζίτες θα το χρησιμοποιήσουν για να συμπιέσουν κι άλλο τους μισθούς προς τα κάτω, ώστε «εθελοντικά» πια να το επιζητούν όλοι οι συνάδελφοι!

Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων καταδικάζει την κατάπτυστη σύμβαση. Πολλά καταστήματα από την Εθνική κι άλλες τράπεζες έστειλαν υπογραφές καταδικάζοντάς την, ενώ στις περιοδείες που έκαναν οι «πεφωτισμένοι» συνδικαλιστές για να μας πείσουν για τα «οφέλη» της, συνάντησαν αντιδράσεις από τους συναδέλφους! Η φετινή Γ. Συνέλευση πρέπει να αποτελέσει σταθμό για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι αν επιθυμούν την ακύρωση της σύμβασης! Αν ο ΣΥΕΤΕ δεν υπογράψει σύμβαση για τα ωράρια με την ΕΤΕ, η κλαδική σύμβαση δεν μπορεί να ισχύσει! Καλούμε τους συναδέλφους να παραβρεθούν μαζικά στη Γ. Συνέλευση, να στείλουν κείμενα υπογραφών ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και οι ΕΑΚ να συγκαλέσουν συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς! Η Πρόταση Προοπτικής θα καταθέσει ψήφισμα ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου, καλούμε όλους τους συναδέλφους για την υπερψήφισή του!



Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη. Όσο πιο πολύ αναπτύσσονται τα κέρδη των εργοδοτών, τόσο πιο πολύ συμπιέζονται τα εργατικά μας δικαιώματα. Ο ανταγωνισμός και οι νόμοι της αγοράς επιτάσσουν ακόμα χαμηλότερους μισθούς, αύξηση των ορίων ηλικίας, ελαστικές σχέσεις εργασίας. ΕΕ, κυβέρνηση ΝΔ και συμπολίτευση ΠΑΣΟΚ ασκούν τρομοκρατική πολιτική λιτότητας για τους εργαζόμενους, ενώ πασχίζουν για την ευημερία των απανταχού εργοδοτών. Το τελευταίο σκάνδαλο με τα ομόλογα αποδεικνύει ότι λεφτά για αυξήσεις στους εργαζόμενους υπάρχουν πολλά, αλλά μπαίνουν σε λάθος (λίγες κι εκλεκτές) τσέπες!

Η συμβιβασμένη και υποταγμένη ηγεσία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ - ΟΤΟΕ δεν έκανε όχι μόνο το αυτονόητο, να στηρίξει με έμπρακτη αλληλεγγύη το συγκλονιστικό φοιτητικό κίνημα εδώ και ένα χρόνο, αλλά αρνήθηκε το κοινό συντονισμό και το Μέτωπο Παιδείας – Εργασίας ! Έκλεισε τα αυτιά στις εκκλήσεις των φοιτητών για κοινό αγώνα, όπως τα είχε κλείσει και στην απεργία των δασκάλων, αλλά και στις απαιτήσεις των εργαζόμενων για να μπούμε στη μάχη και να νικήσουμε!
Τώρα που η διοίκηση έχει «ξεσαλώσει» (απολύσεις ενοικιαζόμενων, δραστική μείωση προσωπικού, παράνομες προσλήψεις νέων με συμβάσεις, σεμινάρια τα Σάββατα κλπ.), η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ συνεχίζει στην ίδια τακτική και με τις αναντίστοιχες προτάσεις για την επιχειρησιακή σύμβαση! Η επιδοματολογία δεν οδηγεί πουθενά, όταν έμπρακτα δεν έχει καταφέρει με τον προσανατολισμό της να αντιπαλέψει τις αντεργατικές ρυθμίσεις της ΕΤΕ και τις καταγγελίες των συναδέλφων για απλήρωτες υπερωρίες, μη καταβολή επιδομάτων, εντατικοποίηση.
Ο απολογισμός ενός χρόνου του νέου ΔΣ του ΣΥΕΤΕ μετά τις εκλογές, είναι απογοητευτικός και αρνητικός για τα δικαιώματά μας. Η ηγεσία του Συλλόγου έχει μετατραπεί σε μια γραφειοκρατική ελίτ, μακριά από τους εργαζόμενους, και μόνο λίγες φορές στη φρασεολογία θυμίζει κάτι από εργατικό σωματείο. Πρακτικά έχει αποδεχτεί την πολιτική Αράπογλου, και δεν προσπαθεί να ανατρέψει τη μετατροπή μας από υπάλληλους σε πωλητές που κυνηγούν στόχους, σε φτηνούς εργαζόμενους, αναλώσιμους, ατομικά διαπραγματεύσιμους. Ο σχεδιασμός για το 2007 είναι μια από τα ίδια, όπως φαίνεται και από την επιχειρησιακή σύμβαση και την ανυπαρξία οποιουδήποτε αγώνα για το ασφαλιστικό, ενώ η γνώμη των εργαζόμενων απουσιάζει παντελώς.

Να περάσουμε στην αντεπίθεση με ένα νικηφόρο εργατικό κίνημα!

Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι μπορούμε και πρέπει να αρθρώσουμε το δικό μας λόγο αντίστασης, ρήξης και ανατροπής αυτής της πολιτικής. Έξω από το γραφειοκρατικό και κομματικό συνδικαλισμό, να οργανωθούμε σε κοινό αγώνα προβάλλοντας τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Οι μαζικοί ανυποχώρητοι αγώνες μπορούν να νικήσουν, όπως απέδειξαν οι μαχόμενοι φοιτητές, πετυχαίνοντας την αναδίπλωση της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του συντάγματος, και αμφισβητώντας τον αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο, ακόμη και μετά την ψήφισή του.
Υπάρχει και άλλος δρόμος, και σας καλούμε να τον βαδίσουμε μαζί: η δύναμη του αγώνα των ίδιων των εργαζόμενων. Μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτή την πολιτική. Μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις και νίκες στο σήμερα!

Η Πρόταση Προοπτικής σας καλεί να καταψηφίσετε στη Συνέλευση τον διοικητικό απολογισμό για το 2006, αλλά και τον επερχόμενο προγραμματισμό «δράσης». Σας καλούμε να καταψηφίσετε τις ηγεσίες και τις πολιτικές που δεν προωθούν τα εργατικά συμφέροντα! Να απαιτήσουμε την απόσυρση της απαράδεκτης σύμβασης για το ωράριο, που μας αφορά όλους!


Να διεκδικήσουμε με βάση τις δυνατότητες και τις σύγχρονες ανάγκες μας:
- Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, πρώτος μισθός 1400 ευρώ για τους προσληφθέντες.
- 35ωρο – πενθήμερο, 8 – 3, Δευτέρα – Παρασκευή, με προοπτική το 30ωρο.
- Μαζικές προσλήψεις με δημόσιες διαφανείς διαδικασίες.
- Κατάργηση των στόχων. Όχι στη σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας.
- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επιστροφή των κλεμμένων στα ταμεία.
- Ούτε 1 ώρα απλήρωτη υπερωρία! Να μη δηλώσει κανείς απόγευμα – Σάββατο!
- Κατάργηση των εξάμηνων συμβάσεων. Ίδιες εργασιακές σχέσεις για όλους.
- Κατάργηση του θεσμού των εποινεικιαζόμενων. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ (21 Απριλίου)

Απρίλιος 2007
Για επικοινωνία (και κείμενα υπογραφών): 2103695042 (25042), 2107253337, 2103344332(14432)
Τα νέα της Πρότασης Προοπτικής στο διαδίκτυο: protasiprooptikis.blogspot.com
e-mail: protasiprooptik@in.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.