Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Ανακοίνωση για την Επιχειρ. Σύμβαση

















ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 07-08


Σύμβαση …συμβιβασμού ή αλλιώς «τόση φασαρία για 15 ευρώ;»

Αυτοί που αρπάζουν το ψωμί απ΄ το τραπέζι
κηρύσσουν τη λιτότητα
Μπ. Μπρεχτ

ΣΥΕΤΕ
- «Η υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης 2007-2008 αποτελεί τη καλύτερη δυνατή επιλογή μέσα σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες...»
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Η νέα σύμβαση υπογράφηκε μετά από πολύμηνες και επίπονες διαπραγματεύσεις του Συλλόγου με την Διοίκηση και με αυτήν ικανοποιήθηκαν πολλά οικονομικά και θεσμικά αιτήματα του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.»
- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ: «Η νέα σύμβαση κρίνεται ικανοποιητική τόσο ως προς το οικονομικό σκέλος όσο και για τα θεσμικά..»

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος, ο ΣΥΕΤΕ έκανε ένα χριστουγεννιάτικο δώρο στον διοικητή της ΕΤΕ: υπέγραψε μια επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εργοδοσίας, και μάλιστα για 2 χρόνια! Για άλλη μια φορά πολύ πίσω απ΄ τις ανάγκες μας… Τι να προλάβει να καταλογίσει κανείς;
· Τη σύμβαση υπέγραψε μόνη της η ΔΗΣΥΕ, που έχει απόλυτη αυτοδυναμία στο ΔΣ του Συλλόγου, καθώς όλες οι άλλες παρατάξεις (ακόμη και η ΔΑΚΕ) διαφώνησαν και καταψήφισαν τη συμφωνία με την τελική πρόταση της διοίκησης ως ιδιαίτερα ανεπαρκή.
· Με την τακτική της η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ κωλυσιέργησε όλη τη χρονιά παίζοντας με τα τερτίπια της διοίκησης, με αποτέλεσμα να φτάσουμε μέσα Δεκεμβρίου και με τα χρονικά όρια να πιέζουν, τέθηκε στο ΔΣ το δίλημμα: ή υπογράφουμε ή δεν έχουμε σύμβαση για το 2007. Το ενδεχόμενο να καλέσουν σε κινητοποιήσεις για να πιέσουν την εργοδοσία ούτε που τους πέρασε απ΄ το μυαλό…
· Η τελική σύμβαση που υπογράφηκε απέχει ελάχιστα από την αρχική πρόταση της διοίκησης ΕΤΕ, που σημαίνει ότι δεν υποχώρησε σχεδόν καθόλου, αφού προφανώς δεν υπήρξε πίεση και αντίδραση από το Σύλλογο, μόνο παζάρια για το μικρότερο κακό και υποχωρήσεις στα αιτήματα. Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΣΥΕΤΕ έπαιξε τελείως διακοσμητικό ρόλο!
· Οι εργαζόμενοι δεν ρωτήθηκαν βεβαίως για το αν συμφωνούσαν να υπογραφεί αυτή η σύμβαση ή αν είχαν διάθεση να αγωνιστούν για πραγματικές αυξήσεις στα επιδόματα και άλλα ουσιαστικά θεσμικά αιτήματα. Δεν πραγματοποιήθηκε καμία γενική συνέλευση σε κανένα νομό ή κατάστημα.
· Οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ φαίνεται ότι δεν προβληματίστηκαν ούτε από τα ιστορικά κέρδη της Εθνικής που ανήλθαν σε καθαρά 1,3 δις ευρώ για το εννιάμηνο του 2007, αυξημένα κατά 66% από πέρσι.
· Η υπογραφή της σύμβασης χωρίς καμία απεργία (άρα και κανένα κόστος για την ΕΤΕ) ανοίγει πολύ κακό προηγούμενο για τις επόμενες συμβάσεις.

Πρόκειται για μια σύμβαση τόσο μηδαμινών κατακτήσεων που ικανοποιεί το στόχο της εργοδοσίας να ξεφτιλίσει τον όρο της συλλ. σύμβασης, αφού ειδικά σε οικονομικό επίπεδο δίνει στην κυριολεξία ψίχουλα στην μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, μέσω μικρής αύξησης ελάχιστων επιδομάτων. Γι΄ αυτό και το δελτίο τύπου του ΣΥΕΤΕ μιλάει μόνο για ποσοστά αυξήσεων, χωρίς πχ να διευκρινίζει ότι η αύξηση κατά 35% του επιδόματος δικτύου είναι μόλις 17 ευρώ για 2 χρόνια!
Για να δούμε τι κερδίσανε πχ οι εργαζόμενοι στο δίκτυο:
1. Επίδομα βαθμού: αύξηση από 3-13 ευρώ μεικτά
2. Επίδομα δικτύου: αύξηση 7 ευρώ μεικτά
3. Επίδομα β΄ υπογραφής: 8,70 ευρώ μεικτά
4. Επίδομα εξειδ. Εργασίας teller: 7,70 ευρώ μεικτά

ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ
Η φοβερή ακρίβεια που μας έχει κυριολεκτικά πνίξει τα τελευταία χρόνια δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία της 12 Δεκεμβρίου, και στον κλάδο των τραπεζών ειδικότερα, έδειξε τις μεγάλες δυνατότητες για μια νικηφόρα μάχη απ΄ την σκοπιά των εργαζομένων, στη μάχη του ασφαλιστικού αλλά και όχι μόνο. Η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ έχει χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα όταν υπογράφει τέτοιες συμβάσεις… ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή, όταν βρισκόμαστε σε αναβρασμό λόγω του ασφαλιστικού και της ακρίβειας, έδωσε στους τραπεζίτες μια χείρα βοηθείας ενόψει κλαδικής σύμβασης και στους εργαζόμενους μια σφαλιάρα για να μην ξανασηκώσουν κεφάλι…

ΠΑΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΧΕΡΙΑ…
Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις. Ήδη στα καταστήματα η εντατικοποίηση και η κατάφωρη παραβίαση του ωραρίου οδηγούν τους συναδέλφους σε ψυχική και σωματική εξάντληση. Τα δάνεια και οι κάρτες πνίγουν κι εμάς τους ίδιους εκτός από τους πελάτες μας. Τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε διαδικασίες διαλόγου στους εργαζόμενους, με γενικές συνελεύσεις ανά κατάστημα, χώρο δουλειάς, νομό κλπ. Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα δικά μας χέρια. Να μην επιτρέψουμε σε κανένα ΔΣ να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς.
Να αποφασίσουμε όλοι μαζί με ποιον τρόπο θα διεκδικήσουμε:
- ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ με δημόσιες διαφανείς διαδικασίες. Τουλάχιστον 1000 προσλήψεις καταρχήν. Να σταματήσει ο θεσμός των ΕΠΟΙΝΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
- ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ 1400 ΕΥΡΩ.
- ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 7ΩΡΟ ΤΩΡΑ. ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ.
- 6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ.
- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟΧΩΝ – ΜΠΟΝΟΥΣ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΙΣΘΟΥ – ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ.
- ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΑ 55 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ 50 ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΣΙΟΥΦΑ ΚΑΙ ΡΕΠΠΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Κ.Σ. ΣΤΟ ΙΚΑ.

Ιανουάριος 2008


Επικοινωνία:2103695042, 2103334432, 2107241582, 2253022575, 2541028342

Δεν υπάρχουν σχόλια: