Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Ανακοίνωση για τις καθαρίστριες στην Αγροτική Τράπεζα


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΕ

Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους
Να ζούμε όλοι αξιοπρεπώς από μία και μόνη εργασία

Στις 17-12-2007 η ΑΤΕ κατέθεσε έφεση με την οποία ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση 2508/2007 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαιώνει 41 καθαρίστριες οι οποίες απασχολούνται 3.51΄ ώρες ημερησίως και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας τη πλήρη απασχόλησή τους. Σύμφωνα με την απόφαση που είναι άμεσα εκτελεστή η ΑΤΕ οφείλει: «...να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εναγουσών με ημερήσιο ωράριο εργασίας για τις πρώτες 41 ενάγουσες επτά ωρών και δέκα πέντε λεπτών (7.15) κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη και επτά (7.00) ωρών την Παρασκευή...».
Το «μένος» που δείχνει η διοίκηση της ΑΤΕ απέναντι στις καθαρίστριες δεν οφείλεται σε κάποιο ιδιαίτερο άχτι που έχει εναντίον των συγκεκριμένων εργαζόμενων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Τα τελευταία 20 χρόνια, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εφαρμόζονται νέες εργασιακές σχέσεις, στα πλαίσια της λογικής ότι απαιτείται ολοένα και «λιγότερο» κράτος, κατάργηση της σταθερής δουλειάς, των συλλογικών συμβάσεων και απελευθέρωση των απολύσεων.
Χρόνο το χρόνο γίνεται φανερό ότι η μόνιμη σταθερή δουλειά αποτελεί «εμπόδιο» στη αχαλίνωτη μεγιστοποίηση των κερδών των εργοδοτών.
Η κυρίαρχη λογική κράτους-κυβερνήσεων-εργοδοσίας για φτηνή-ευέλικτη εργασία, οδηγούν σε ενιαίες πολιτικές για την επέκταση και την καθιέρωση, ως κύριας μορφής εργασίας, την ελαστική απασχόληση. Σ’ αυτή ακριβώς την πολιτική εντάσσεται και το ζήτημα των καθαριστριών στην Αγροτική που από το 2005 για κάποιες από αυτές οι συμβάσεις τους έγιναν αορίστου χρόνου μεταβάλλοντας όμως προς το χειρότερο τις εργασιακές τους σχέσεις! (Λες και υπήρχε περίπτωση οι συγκεκριμένες συναδέλφισσες να παλεύουν για συμβάσεις αορίστου με μισό μεροκάματο και μισό ένσημο, όπως τελικά συνέβη!)

Κυβερνήσεις και εργοδότες, λοιπόν, διαχρονικά διαμόρφωσαν ένα εφιαλτικό τοπίο για χιλιάδες εργαζόμενους: Εργαζόμενοι με 2μηνα, με 4ωρο, ωρομίσθιοι, με συμβάσεις έργου, 8μηνα, επινοικιαζόμενοι, εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων για «απόκτηση» εργασιακής εμπειρίας, δηλαδή κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη δουλειά. Και πάει λέγοντας.
Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια των κυβερνήσεων και των διοικήσεων όλων των τελευταίων χρόνων επί ΠΑΣΟΚ τις είχαν μήνα παρά μήνα, επί ΝΔ, αφού ανάγκασαν πολλές να φύγουν, τώρα προσπαθούν να τις χρησιμοποιήσουν με όσο πιο φτηνό τρόπο γίνεται (αφού πρώτα παίχτηκε όλο το παιχνίδι του «ψηφίστε μας για να σας μονιμοποιήσουμε» που παίχτηκε με όλους τους συμβασιούχους).

Συνάδελφοι,
Η λύση του προβλήματος των συναδελφισσών, της ομηρίας τους που συνεχίζεται και την ανασφάλεια που βιώνουν (για τις 41 με την έφεση, και για τις υπόλοιπες που δεν έχουν κάνει προσφυγή) δεν μπορεί να εμπλακεί στα γρανάζια τεχνικο-νομικών ερμηνειών και διενέξεων των διάφορων επιπέδων της δικαστικής εξουσίας.
Το πρόβλημα των εργασιακών σχέσεων- της μόνιμης σταθερής δουλειάς είναι πολιτικό και αφορά όλους εμάς, αφορά όλη την κοινωνία.
Οι μόνοι που μπορούν να δώσουν απάντηση είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι και ο αγώνας τους. Σήμερα είναι οι συναδέλφισσες στην καθαριότητα, αύριο θα είμαστε εμείς και οι νέοι συνάδελφοι!
Γι’ αυτό επιβάλλεται
Συντονισμένα και Πανελλαδικά με κάθε τρόπο να διεκδικήσουμε:

· ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΣΚΗΣΕΙ
· ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΩΡΑΡΙΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Καλούμε το Δ.Σ. του ΣΕΑΤΕ και όλες τις παρατάξεις να καλέσουν την ΟΤΟΕ, τη ΓΣΕΕ και όλα τα Εργατικά Κέντρα και σωματεία να δηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση τους στις δοκιμαζόμενες συναδέλφισσες που καθημερινά βιώνουν το άγχος για το δίκαιο αίτημα τους σε μια αξιοπρεπή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό και όρους εργασίας και μάλιστα σε μια ηλικία που για τις περισσότερες από αυτές είναι απαγορευτικό να αναζητήσουν οποιαδήποτε άλλη εργασία με καλύτερους όρους.
Καλούμε επίσης την ημέρα που εκδικάζεται η έφεση (5 Φλεβάρη 2008) να προκηρυχθεί στάση εργασίας ή ακόμη και απεργία για να μπορέσουμε όλοι οι εργαζόμενοι της Αγροτικής ενιαία να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις συναδέλφισσες.

ΓΕΝΑΡΗΣ 2008

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: