Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Δεν υπογράφουμε την άθλια συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ! Όλοι στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΓΣΕΕ


ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΣΕΕ - ΣΕΒ !
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ!


Με μια άθλια συμπαιγνία της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, πριν ακόμα ψηφιστεί το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υπογράφτηκε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη 26/3 η νέα διετής (2008-2009) Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας(ΕΓΣΣΕ). Η Σύμβαση αυτή καταδικάζει τους εργαζόμενους να επιβιώσουν με «αύξηση» που αντιστοιχεί -σε ό,τι αφορά τον βασικό μισθό- 0,98 ευρώ την ημέρα για το 2008 και μόλις 0,87 ευρώ για το 2009!

Και θριαμβολογούν...!
Το επαίσχυντο αυτό αποτέλεσμα σε βάρος των εργαζομένων έκανε τον πρόεδρο του ΣΕΒ να μιλήσει για «ένα σύγχρονο σύμφωνο εργασιακής ειρήνης». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπερθεμάτισε, «οι διαπραγματεύσεις είχαν αίσιο τέλος» είπε. «Επετεύχθει ένα σημαντικό αποτέλεσμα»! Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ δήλωσε «είναι το μάξιμουμ των εφικτών επιδιώξεών μας, αφού κινούνται μέσα στους στόχους μας για τη σύγκλιση με τους μέσους ευρωπαϊκούς μισθούς»!

Τα ψίχουλα που εξασφάλισαν είναι τα εξής:
Από 1/1/2008 το κατώτερο μεροκάματο γίνεται 30,40 ευρώ μικτά, από 29,39 που ήταν στις 31/12/2007.
Ο μισθός διαμορφώνεται σε 681 ευρώ μικτά από 657,89, δηλαδή 572 ευρώ χωρίς τις κρατήσεις.
Από 1/9/2008 το κατώτερο μεροκάματο διαμορφώνεται σε 31,32 ευρώ και ο μισθός σε 701 ευρώ μικτά.
Από 1/5/2009 το κατώτερο μεροκάματο θα ανέλθει στα 33,04 ευρώ και ο μισθός θα γίνει 740 € μικτά.

Αυτές τις ισχνές αυξήσεις η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρεί να τις εμφανίσει ως επιτυχία και κάνει λόγο για αθροιστική συνολική αύξηση 12,42%. Μπορεί κανείς να ζήσει με αυτά τα άθλια μεροκάματα και με αυτούς τους μισθούς της ξεφτίλας που υπέγραψαν;
Η αλήθεια είναι ότι η μέση αύξηση για όλο το 2008 είναι μόλις 4,48% και για το 2009 3,71%. Την ίδια ώρα ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει πάνω από 4,5%, ενώ τα κέρδη των βιομηχάνων και των τραπεζών αγγίζουν ύψη ρεκόρ (39% ήταν η αύξηση των κερδών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων το 2007 με «πρωταθλήτριες» τις τράπεζες που η κερδοφορίας τους παρουσίασε αύξηση κατά 70%!!!).
Ταυτόχρονα η υπογραφή μιας τέτοια ΕΓΣΣΕ, βάζει επιπλέον εμπόδια στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων για την υπογραφή των κλαδικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων. Είναι δυνατόν π.χ. οι τραπεζίτες να δώσουν ακόμη και αυτό το 10,5 % που ζητάει η ΟΤΟΕ για τη φετινή Κλαδική Σύμβαση, όταν η ΓΣΕΕ υπέγραψε μόλις 4,5;;


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Καταδικάζουμε τη συμφωνία της ντροπής. Η προδοσία της ΓΣΕΕ πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο των εργαζομένων και από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η άθλια Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε πρέπει να βρει καθολική αποδοκιμασία μέσα από γενικές συνελεύσεις και διαδικασίες βάσης των ίδιων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα πρέπει να οργανωθεί και να ενταθεί η πάλη για αξιοπρεπείς κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη και σταθερή απασχόληση, ενάντια στην αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την πάλη για κατάργηση, για μη εφαρμογή του αντι-ασφαλιστικού νόμου.

……………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………..…………………………..

Όλοι στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ έξω από τη ΓΣΕΕ

και ΠΟΡΕΙΑ προς τα γραφεία του ΣΕΒ,
το ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΠΡΙΛΗ, στις 11.00 π.μ.
(συμμετέχουν σωματεία, εργατικά σχήματα κ΄ συλλογικότητες, εργαζόμενοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: