Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Εθνική - Alpha - Πειραιώς στη σκακιέρα των εξελίξεων...

Εθνική - Alpha - Πειραιώς στη σκακιέρα των εξελίξεων
10/06/2008

Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη

Η κρίση των διεθνών αγορών και η ανάγκη των τραπεζών να εξεύρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω επέκταση τους οδηγεί τους περισσότερους μεγάλους τραπεζίτες της χώρας σε αναθεώρηση των στρατηγικών τους όσον αφορά τις συνέργιες και τις συγχωνεύσεις σε εγχώριο επίπεδο.

Ως πιθανοί στόχοι περιγράφονται η Alpha Βank και η Τράπεζα Πειραιώς καθώς και στις δύο τράπεζες υψηλό ποσοστό των μετοχών τους βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά. Βέβαια, στην Πειραιώς υπάρχει ισχυρότερο "μπλοκ" μετόχων (οικογένεια Βαρδινογιάννη, Αγγελοπούλου, Γκολέμη, Σάλλα, Δασκαλαντωνάκη και άλλων) που ελέγχουν περίπου το 25-30% του μετοχικού κεφαλαίου εν αντιθέσει με την Alpha Bank που η οικογένεια Κωστόπουλου κατέχει περίπου το 15% των μετοχών.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, και τις δύο τράπεζες εντός του 2008 τις είχε «πλησιάσει» μέσω επενδυτικού συμβούλου η Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας φαίνεται ότι έχει ως στόχο τη δημιουργία μίας μεγάλης τράπεζας, ενός ιδιωτικού «εθνικού πρωταθλητή». Άλλωστε ο επικεφαλής του ομίλου της Εθνικής, κ. Τάκης Αράπογλου σε δηλώσεις του σε ανύποπτο χρόνο (πριν από 4-5 μήνες) είχε τονίσει την ανάγκη για εγχώριες συνέργιες.

Ειδικά όσον αφορά την Alpha Βank, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η πρόταση της Εθνικής έγινε μέσω τραπεζικού συμβούλου και αφορούσε μεταξύ άλλων ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δυο ομίλων. Το τίμημα αφορούσε premium περίπου 20% έως 25% πάνω από την τιμή της Alpha Bank έτσι όπως είχε διαμορφωθεί εκείνες τις ημέρες. Η πρόταση όμως απερρίφθη από τη διοίκηση της τράπεζας καθώς εκτιμήθηκε ότι «δεν είναι ακόμα καιρός για τέτοιου είδους συνέργιες».

Στελέχη της Εθνικής δεν επιβεβαίωσαν τη συγκεκριμένη πληροφορία, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Alpha Bank ούτε την επιβεβαίωσαν, άλλα και ούτε την διέψευσαν. Παρ΄ όλο που η πρόταση της Εθνικής απερρίφθη, τουλάχιστον σε αυτήν τη χρονική στιγμή πηγές της Alpha Bank που γνωρίζουν με ακρίβεια τις σκέψεις του επικεφαλής της, κ. Γιάννη Κωστόπουλου έλεγαν στο Capital.gr ότι «ο ίδιος ο πρόεδρος θεωρεί πως με τη μοναδική τράπεζα που θα μπορούσε να συνυπάρξει η Alpha Bank είναι η Εθνική.» ....

Ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.capital.gr/news.asp?details=519414

Δεν υπάρχουν σχόλια: