Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Δημοσίευμα του ΠΑΡΟΝ για αμοιβές στελεχών ΕΤΕ

Τα golden boys του Αράπογλου...


Σπιτάκι... στο Κεφαλάρι, σε οικοπεδάκι μόλις... 1.100 τ.μ. (!), αγόρασε ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ανήκε στο γερμανικό Δημόσιο, παρακαλώ. Στο συμβόλαιο η τιμή που αναγράφεται είναι 1.200.000 ευρώ, όσο δηλαδή η αντικειμενική... Η πραγματική όμως αξία ξεπερνάει, σύμφωνα με τους μεσίτες, τα 5.000.000 ευρώ! Επειδή τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μπόνους που εισέπραξε, καθώς και τα stock options, προφανώς τα χάλασε, πήρε στεγαστικό δάνειο από την Εθνική (Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει) 3.000.000 ευρώ με 3%! Τύφλα να ʼχουν τα αμερικανάκια golden boys... Μόνο για τα περήφανα γηρατειά δεν περισσεύει ούτε γιαουρτάκι, κύριε Καραμανλή...




ΜΕΣΑ ΣΕ 1,5 ΧΡΟΝΟ
2.259.855 μετοχές πήραν ο Αράπογλου και οι 22 της παρέας του!
Αρκετοί πρόλαβαν να τις μοσχοπουλήσουν πριν από την κρίση!
Το «Π» αποκαλύπτει τι πήρε κάθε στέλεχος


Σε απελπισμένο αγώνα για να αποφύγει την εκ νέου κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, που θα φέρει το τέλος των πλουσιοπάροχων μπόνους στον ίδιο και στους «πραίτωρές» του και θα θίξει τα συμφέροντα των ξένων κερδοσκόπων μετόχων, έχει αποδυθεί ο Τάκης Αράπογλου.
Και δεν θα δίσταζε ακόμη και να παραδώσει χιλιάδες νοικοκυριά στα… κοράκια των εισπρακτικών εταιρειών, για να βελτιώσει την κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής, αν δεν είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του ακόμη και οι υπουργοί και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η «νέα Εθνική» του κ. Αράπογλου, που μετοχικά ελέγχεται από ξένα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια και διοικητικά από μια ομάδα «σκληρών» τραπεζιτών, είναι αποφασισμένη να αποφύγει το… πικρό ποτήριο του 1-1,5 δισ. ευρώ που δικαιούται να λάβει από τα συνολικά 5 δισ. ευρώ τα οποία θα διαθέσει η κυβέρνηση για να αγοράσει προνομιούχες μετοχές των τραπεζών και να βελτιώσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Σε μια ακόμη… υπηρεσία τους προς το έθνος, ο κ. Αράπογλου και οι αυλικοί του πασχίζουν να κρατήσουν την Εθνική υπό τον έλεγχο των ξένων κερδοσκόπων για να διατηρήσουν και τα δικά τους προκλητικά προνόμια:• Αν το Δημόσιο αγοράσει μετοχές της Εθνικής, θα πρέπει να λαμβάνει μέρισμα ίσο με το 10% των κεφαλαίων που θα εισφέρει, ενώ τα μερίσματα των μετόχων θα «παγώσουν» επ' αόριστον. Με τις τελευταίες τροποποιήσεις στο σχέδιο ενίσχυσης των 28 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι όσα πιστωτικά ιδρύματα ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν θα δίνουν μερίσματα για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, παρά μόνο κατ' εξαίρεση και με απόφαση του υπουργού.• Σε περίπτωση συμμετοχής του Δημοσίου με προνομιούχες μετοχές θα σταματήσουν υποχρεωτικά και οι γενναιόδωρες παροχές στα κορυφαία στελέχη, δηλαδή κυρίως τα δικαιώματα για φθηνές τιμές αγοράς μετοχών της τράπεζας.

Το «Π» αποκαλύπτει σήμερα ότι η «ομάδα Αράπογλου» έχει λάβει μέσα σε μια τριετία 1.871.285 μετοχές και θέλει να συνεχισθεί η διανομή μετοχών αμέσως μόλις το επιτρέψει η χρηματιστηριακή συγκυρία.• Στόχος του κ. Αράπογλου είναι να πάρει η Εθνική μόνο ενισχύσεις ρευστότητας (ομόλογα και κρατικές εγγυήσεις) και να τις αποπληρώσει το συντομότερο για να απαλλαγεί από τον κρατικό εναγκαλισμό.Όπως αναφέρουν συνδικαλιστικά στελέχη της τράπεζας, είναι τέτοιο το μένος της διοίκησης Αράπογλου κατά του Δημοσίου, σε όλες τις εκφάνσεις του, ώστε πρόσφατα, όταν η μετοχή της τράπεζας κατέρρεε από τον «βομβαρδισμό» πωλήσεων από ξένους κερδοσκόπους, εκείνος προτίμησε να αγνοήσει τις προτάσεις του ταμείου των εργαζομένων για στήριξη της μετοχής, παρότι διέθετε ρευστότητα 80 εκατ. ευρώ. Αντί γι' αυτό, προτίμησε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να ζητήσει υποστήριξη από ξένα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια!Τα πήραν… όλαΣτον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα το «Π» φαίνεται καθαρά τι διακυβεύεται για τους 23 της υψηλής διοικητικής ομάδας της Εθνικής, σε περίπτωση που το Δημόσιο «βάλει πόδι» πάλι στην τράπεζα.
Οι μετοχές που πήραν τα στελέχη της Εθνικής (ανάμεσά τους, δυστυχώς, και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων Γ. Παναγόπουλος και Αχ. Μυλωνόπουλος, έστω και με μικρά «πακέτα»…) έχουν σωρεύσει τεράστιο πλούτο στην κλειστή διοικητική ομάδα του κ. Αράπογλου.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο (Μάιος 2008) που έχει κατατεθεί στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέχρι το τέλος του 2007 είχαν μοιρασθεί 1.871.285 μετοχές.
Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν άλλες 387.970 μετοχές που μοιράσθηκαν τον Ιούνιο του 2008, με τις οποίες ο συνολικός αριθμός ανεβαίνει στις 2.259.255 μετοχές! Μάλιστα, αρκετά στελέχη έσπευσαν ήδη να εξαργυρώσουν τις μετοχές πριν καταρρεύσει η τιμή τους και εξασφάλισαν μυθικά κέρδη. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Π. Χριστοδούλου, Αν. Θωμόπουλου, Μιχ. Λεφάκη, αλλά και του Τούρκου Ομέρ Αράς, οι οποίοι εμφανίζονται στον πίνακα με μηδενική συμμετοχή, ενώ όλοι τους είχαν λάβει μεγάλα «πακέτα» μετοχών, τα οποία προφανώς έσπευσαν να πουλήσουν, ίσως και για να αποπληρώσουν άμεσα μετοχοδάνεια που είχαν πάρει για να τις αγοράσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: