Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Για τη συγκρότηση κ΄ λειτουργία του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΗ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΑ ΩΣ ΕΧΕΙ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ...

18 Μαΐου 2009

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΣ

Θεωρούμε ότι το κύριο είναι η δέσμευση του ΔΣ να ακολουθήσει μια ταξική πορεία, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Εθνική. Αυτό περνάει αφενός μέσα από την υιοθέτηση ενός τέτοιου ταξικού προγράμματος δράσης, που θα παλεύει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας για τα κύρια ζητήματα που είναι μισθολόγιο, χρόνος εργασίας, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις. Αφετέρου δε μέσα από την υιοθέτηση διαδικασιών βάσης (Γεν. Συνελεύσεις) στους εργαζόμενους με καθοριστικό ρόλο, με σκοπό τη συμμετοχή και δραστική συμβολή τους στη διαμόρφωση και διεκδίκηση του «χάρτη» δικαιωμάτων τους.
Έτσι, χωρίς μια τέτοια κατεύθυνση - δέσμευση του ΔΣ και την υιοθέτηση μιας τέτοιας λογικής, η συγκρότησή του είναι ένα «μοίρασμα» καρεκλών σε παρατάξεις, όπως άλλωστε γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Εκτιμούμε λοιπόν ότι αυτό το ταξικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπηρετηθεί από τις δυνάμεις της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ (με βάση τις θέσεις τους και τη μέχρι τώρα στάση τους) που έχουν την πλειοψηφία στο Δ.Σ. Άρα δεν ελπίζουμε ότι μια συγκρότηση με ένα προεδρείο αυτών των δυνάμεων ή και άλλων, που θα λειτουργήσουν ως συμπλήρωμα και μόνο, μπορεί να συμβάλλει στις απαιτήσεις της εποχής μας. Άρα ούτε ένα προγραμματικό προεδρείο με αυτή τη σύνθεση μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζόμενων, ούτε ένα αντιπροσωπευτικό των συσχετισμών προεδρείο, ούτε ένα άλλο προεδρείο συνεργασίας ή έκτακτης ανάγκης.

Για αυτό δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία συγκρότησης και θα καταψηφίσουμε. Θα συμβάλλουμε ως απλά μέλη Δ.Σ στην οργάνωση της πάλης των εργαζόμενων στην ΕΤΕ και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Θεωρούμε ωστόσο ότι το όποιο προεδρείο θα πρέπει να παίζει απλά και μόνο διεκπαιρεωτικό και οργανωτικό ρόλο, άρα όλα τα κρίσιμα ζητήματα να συζητιούνται και αποφασίζονται στη συνεδρίαση του ΔΣ κι όχι «κρυφά» στο προεδρείο.
Καθοριστική είναι η αλλαγή νοοτροπίας ότι «Σύλλογος είναι μόνο το ΔΣ» σε «Σύλλογος είναι όλοι οι εργαζόμενοι». Κι έτσι προτείνουμε τα εξής: οι συνεδριάσεις του ΔΣ να ανακοινώνονται δημόσια με ανακοίνωση και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να γνωρίζουν πότε γίνονται και ποια θέματα θα συζητιούνται. Οι συνεδριάσεις του ΔΣ να γίνονται μεσημεριανές ώρες ή και Σάββατο, ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν. Να γίνει ανοιχτή πρόσκληση για την στελέχωση των γραμματειών του Συλλόγου, και να επιδιωχθεί να συμμετέχουν σε αυτές κυρίως απλοί συνάδελφοι και όχι μόνο εκλεγμένα μέλη του ΔΣ.
Επιδίωξη του ΔΣ πρέπει να είναι και ο συντονισμός με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής επίθεσης.
Έχουμε επεξεργαστεί και θα καταθέσουμε πρόταση και ως προς τους άξονες για το άμεσο πρόγραμμα δράσης, και για την ανασυγκρότηση του συλλόγου και την οργάνωση των αγώνων, και ασφαλώς ένα πλήρες πρόγραμμα διεκδικήσεων για τα βασικά ζητήματα όπως αναφέραμε, δηλαδή το μισθολογικό, το χρόνο εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: