Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Όχι στις εργολαβίες για τον καθαρισμό των σχολείων!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Νίκαια 2/6/09
Π.Ε. ΝΙΚΑΙΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
http://www.sepen.gr

Όχι στις εργολαβίες για τον καθαρισμό των σχολείων

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διάταξη του άρ. 36 του Ν.3699/08 που ψηφίστηκε με αιφνιδιαστική τροπολογία στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η διάταξη αυτή αφορά την πρόσληψη ιδιωτικών συνεργείων-εταιρειών καθαρισμού για τον καθαρισμό των σχολείων.
Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας την προσφιλή της τακτική, της εκχώρησης ολοένα και περισσότερων τμημάτων των δημόσιων υπηρεσιών και της δημόσιας εκπαίδευσης σε ιδιώτες, προχωρεί τώρα και στην υλοποίηση του Νόμου 3699/08 ορίζοντας τον ΟΣΚ ως εργοδότη, ανάδοχο εργολάβο τις Σχολικές Επιτροπές και δυνητικούς υπεργολάβους του εργολάβου νομικά ή φυσικά πρόσωπα!!

Η κατάπτυστη σύμβαση της ντροπής που προωθεί η κυβέρνηση:
α) Ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών (συνεργεία) στο χώρο της καθαριότητας των σχολείων, στο δρόμο που χάραξαν οι εργοδότες της Κ. Κούνεβα.
β) Θεσμοθετεί και επισήμως πλέον με κρατική σφραγίδα, καθεστώς εργασιακής δουλείας του 18ου αιώνα, αφαιρώντας πλήρως τα όποια εναπομείναντα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των καθαριστριών των δημοσίων σχολείων.

Συγκεκριμένα:
α) Εξαφανίζει τις εργαζόμενες καθαρίστριες, των οποίων δεν αναφέρεται καν το όνομά τους στις συμβάσεις, αντιθέτως οι σχολικές επιτροπές αναθέτουν κατά βούληση σε εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα την καθαριότητα των σχολείων.
β) Διαγράφονται ετσιθελικά και μονομερώς η εργασιακή ιδιότητα των καθαριστριών, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας τους, οι χρόνοι προϋπηρεσίας τους, ο τόπος, οι συνθήκες και το ωράριο απασχόλησής τους.

Απαιτούμε:
· Να καταργηθούν το άρθρο 36 του Ν.3699/08, οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και να αποσυρθεί άμεσα η Σύμβαση του ΟΣΚ.
· Να μείνουν έξω από τα Δημόσια σχολεία οι εργολάβοι καθαρισμού.
· Να δοθούν, τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις αναδρομικά όλες οι δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων και τα ένσημα που τους οφείλονται.
· Να υπάρξει άμεσα πλήρης, δίκαιη και νόμιμη κατοχύρωση όλων των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των καθαριστριών, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των Δημοσίων Σχολείων και άμεση μετατροπή της σύμβασής τους σε προσωπικό ιδιωτικού δικαίου πλήρους απασχόλησης με ίσα δικαιώματα με όσους έχουν ήδη μονιμοποιηθεί.

Η Γενική Συνέλευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: