Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Καταγγελία της Πρότασης Προοπτικής: δεν τον θέλουμε αυτόν τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό!


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Δεν τον θέλουμε αυτόν τον γραφειοκρατικό
και αντιδημοκρατικό συνδικαλισμό!


Πραγματικά ακόμα ..δεν έχουμε δει τίποτα με τις εκλογές του ΣΥΕΤΕ! Αυτός ο συνδικαλισμός είναι χρεωκοπημένος και δεν τον χρειάζεται κανένας εργαζόμενος! Γι αυτό, επιστρατεύει κάθε μέσο για να διατηρήσει τις …καρέκλες του!
Καταγγέλλουμε ότι η εφορευτική επιτροπή των εκλογών του ΣΥΕΤΕ (3 ΠΑΣΚΕ, 1 ΔΑΚΕ, 1 ΔΑΣ) αρνήθηκε να δεχθεί την τελευταία μέρα της υποβολής των ψηφοδελτίων την προσθήκη …3 συναδέλφων στο ψηφοδέλτιό της κίνησής μας, γιατί δήθεν επιτρέπεται μόνο η διόρθωση ή αντικατάσταση, η αφαίρεση ονομάτων, αλλά όχι η πρόσθεση!! Ο δε εκπρόσωπος της ΔΑΣ ήταν ο πιο κατηγορηματικός στην άδικη αυτή απόφαση, δείχνοντας την υποκρισία της παράταξης για δήθεν δημοκρατική στα λόγια και ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων. Δεν μας απάντησαν όμως, γιατί στις προηγούμενες εκλογές του ΣΥΕΤΕ το 2006, η τότε εφορευτική επιτροπή ενεργούσε αλλιώς και δέχονταν ακόμη και την τελευταία μέρα ψηφοδέλτια με καινούρια ονόματα…Ήταν άλλο το καταστατικό τότε;
Ξέραμε ότι η Πρόταση Προοπτικής – Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής έχει ενοχλήσει με τη δράση της τις καθεστωτικές παρατάξεις, αλλά δεν περιμέναμε να προσπαθήσουν να την εμποδίσουν με αποκλεισμούς!
Δεν έδειξε όμως η εφορευτ. επιτροπή την ίδια «ευαισθησία» στην τήρηση της διαδικασίας και στη …ΔΗΣΥΕ. Που παρόλο που οι αποσπασμένοι συν/φοί της ήταν εκεί όλες τις μέρες, την περίμεναν μέχρι τις 18.20(!) να καταθέσει το ψηφοδέλτιο, παρόλο που υποτίθεται η κατάθεση γινόταν μέχρι τις 16.00. Αλλά αυτό θα πει να έχεις αυτοδυναμία (ακόμη και στην εφορευτική τους χρειάζεται!) και … «παντοδυναμία»!

Καμιά εμπιστοσύνη στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία!
Ανεξάρτητο εργατικό κίνημα στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων!


Αυτό το συνδικαλιστικό κατεστημένο πρέπει να σπάσει! Γιατί είναι φιλόξενο στις παρατάξεις που με ρουσφέτια, ψεύτικες αιτήσεις και εκβιασμούς γεμίζουν τα ψηφοδέλτια – σεντόνια, και εχθρικό στις ριζοσπαστικές ανεξάρτητες φωνές που συσπειρώνουν συναδέλφους που θέλουν να έχουν ενεργή συμμετοχή στα πράγματα. Φανερώνεται για άλλη μια φορά πώς βλέπουν τη συμμετοχή των συναδέλφων στις εκλογές οι παρατάξεις της ηγεσίας του ΔΣ: 1000 άτομα στα ψηφοδέλτια, αλλά μόνο 200 να παρακολουθούν τη Γ. Συνέλευση.. Άβουλους συναδέλφους θέλουν οι επαγγελματίες συνδικαλιστές, για να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις τύχες μας και να πηγαίνουμε απ΄ το κακό στο χειρότερο.
Τη στιγμή που όλοι μιλούν για απομάκρυνση των εργαζομένων από τα συνδικάτα, είναι προκλητικό οι ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ να λειτουργούν με άκρα παραταξικοποίηση και κομματικοποίηση και να αποκλείουν συναδέλφους που ζητούν να συμμετέχουν σε μια κίνηση μαχητική και ανεξάρτητη από τα γραφειοκρατικά γρανάζια.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

17 / 3 / 2009
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ-
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής

Τηλ. Επικοινωνίας: 2103695042 (25042), 6974861242, 6978198912, 6974787669
e-mail: protasiprooptik@in.gr, www.protasiprooptikis.blogspot.com/

ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΦΙΣΕΣ











Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ο κ. Αράπογλου προτείνει πάγωμα μισθών στο δημόσιο κ ιδιωτικό τομέα!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ www.in.gr

28/03/09 10:14

Νέα σενάρια λιτότητας
Στο προσκήνιο εισηγήσεις για τριετές πάγωμα μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών πολιτικών προτείνει ο Τ.Αράπογλου


Σενάρια λιτότητας φέρνει στο προσκήνιο η οικονομική κρίση, δεδομένου ότι ακόμα και εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, στα τέλη του έτους, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα έλθει σε δύο ή τρία χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με
Tο Βήμα, η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή της θα περιγράψει μια πιο δυναμική πολιτική αντιμετώπισης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος.
Εκτιμάται, μάλιστα, πως ο διοικητής της ΤτΕ θα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Πιο σαφής αναμένεται να είναι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, ο οποίος θεωρεί πως λύση στο οικονομικό πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών πολιτικών, όπως αυτές που εφαρμόζονται στη Γερμανία.
Ο κ. Αράπογλου τάσσεται υπέρ ενός τριετούς προγράμματος σταθεροποίησης με πάγωμα μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Μια τέτοια επιλογή, αν συνοδευόταν με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2% και 3%, θα επέτρεπε τη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών και την επανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Το εκλογικό φυλλάδιο της Πρότασης Προοπτικής - Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης

Διαβάστε ηλεκτρονικά το εκλογικό μας φυλλάδιο και τους υποψηφίους μας!

Αναδημοσίευση: Μεταφορά του Μηχανογραφικού Κέντρου της Εθνικής Τράπεζας σε νέες εγκαταστάσεις

ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΡΟΡΙΚΗ..
SPACE HELLAS : Μεταφορά του Μηχανογραφικού Κέντρου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σε νέες εγκαταστάσεις

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 12:29

Μέσα στο πλαίσιο της πολύχρονης συνεργασίας των δύο εταιριών, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εμπιστεύθηκε στη Space Hellas το έργο της μετεγκατάστασης του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού του Μηχανογραφικού Κέντρου της σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο, λόγω της κρισιμότητας των πληροφοριακών συστημάτων που μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σε συνεργασία με την εταιρία IBM. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της μεταφοράς ήρθε σε πέρας επιτυγχάνοντας μηδενικό downtime στα πληροφοριακά συστήματα της Τράπεζας.
Η Space Hellas ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη μεταφορά, εγκατάσταση και επαναλειτουργία του εξοπλισμού LAN, WAN καθώς και εξοπλισμού ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής, που έγινε σε στενή συνεργασία με το τεχνικό προσωπικό της Τράπεζας. Επίσης, σε συνεργασία με την ΙΒM, η εταιρία εγκατέστησε στο νέο Μηχανογραφικό Κέντρο, νέο σύστημα δικτυακής τηλεφωνίας το οποίο στηρίζεται στη λύση Unified Communications του γνωστού κατασκευαστικού οίκου Cisco.Η Space Hellas πρωταγωνιστεί στον τομέα των λύσεων υψηλής τεχνολογίας, ως System Integrator και Value Added Solutions Provider, έχοντας υλοποιήσει πολλά και σημαντικά έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία διαθέτει ευρύτατο και πιστό πελατολόγιο από τον Τραπεζικό τομέα, όπου για περισσότερα από 20 έτη έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και υποστηρίζει την πλειονότητα των on line δικτύων των ελληνικών τραπεζών στη χώρα μας.

Αναδημοσίευση: "Στα σκαριά" η ΑΕΕΑΠ της ΕΤΕ

"Στα σκαριά" η ΑΕΕΑΠ της ΕΤΕ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Τη σύσταση κοινού σχήματος επένδυσης ακίνητης περιουσίας με μεγάλη εταιρεία real estate αναμένεται να ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα στις αρχές του προσεχούς καλοκαιριού. Με την ίδρυση της Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) επιδιώκεται η αξιοποίηση της – αξίας άνω των 2 δις. ευρώ - ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, ενώ απώτερος στόχος είναι η δραστηριοποίηση της στη διεθνή αγορά.
«Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε στο στάδιο των συζητήσεων με υποψήφιους στρατηγικούς εταίρους και παράλληλα αξιολογούμε ποια από τα ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του χαρτοφυλακίου της εταιρείας που πρόκειται να ιδρύσουμε» δηλώνει ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ελληνική αγορά και αποτελείται από το πανελλαδικό δίκτυο των καταστημάτων της (ξεπερνά τα 600), γραφειακές εγκαταστάσεις, εκτάσεις γης αλλά και ακίνητα από πλειστηριασμούς. Ιδιαίτερα υψηλής αξίας είναι τα ακίνητα που το τραπεζικό ίδρυμα ιδιοχρησιμοποιεί, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αυτά που βρίσκονται επί της οδού Σταδίου και της πλατείας Κοτζιά....

ΌΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:
http://www.capital.gr:80/Articles.asp?id=703067

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Αναδημοσίευση: Κάμερες καταγράφουν πελάτες υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας

Αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση σχετικά με ακόλουθη αναφορά-καταγγελία του κου. Ι. Ανδριόπουλου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του προσώπου των πελατών που έχει τοποθετηθεί σε πολλά καταστήματα τραπεζών ανά την Ελλάδα.
Προς: Αθήνα, 16/03/2009
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)
Κηφισίας 1-311523 Αθήνα
Θέμα: Αδυναμία συναλλαγής με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος λόγω παράνομης απαίτησης επεξεργασίας προσωπικών μου δεδομένων χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση μου.
Είμαι πελάτης της... Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος εδώ και 2 δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια του χρονικού αυτού διαστήματος εισερχόμουν σε οποιοδήποτε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σε όλη την επικράτεια ελευθέρως και για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής μου ο υπάλληλος απαιτούσε την επίδειξη του Αστυνομικού δελτίου Ταυτότητας για την ολοκλήρωση των συναλλαγών μου με την Τράπεζα είτε αφορούσε εμένα προσωπικά ως πελάτη είτε κατάθεση χρημάτων υπέρ τρίτων. Σήμερα στις 16/03/2009 προσήλθα για συναλλαγή στο υποκατάστημα της ΕΤΕ της γειτονιάς μου στη διασταύρωση των οδών Αγίου Μελετίου & 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και διαπίστωσα ότι για την είσοδο στο κατάστημα έπρεπε να εισέλθω σε ειδικά σχεδιασμένο κουβούκλιο μέσα στο οποίο να κοιτάξω μια κάμερα και εν συνεχεία να εισέλθω στην τράπεζα. Επειδή αρνήθηκα να υπακούσω στις φωνητικές οδηγίες που με καλούσαν να κοιτάξω στην κάμερα, πλησίασε υπάλληλος της Τράπεζας πίσω από το γυάλινο τζάμι του κουβουκλίου και με ενημέρωσε προφορικά ότι:Είτε ακολουθώ τις φωνητικές οδηγίες να εστιάσω το βλέμμα μου στην κάμερα προκειμένου να απασφαλιστεί η κύρια πόρτα εισόδου στην Τράπεζα, είτε πρέπει να αποχωρήσω διότι δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος συναλλαγών στο υποκατάστημα πλέον και οποιαδήποτε αναφορά μου οφείλει να λάβει χώρα αποκλειστικά στη διοίκηση της ΕΤΕ.Σημειώνεται, δε, ότι εγώ δε συναίνεσα στην επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων για να επιτρέψω στην Τράπεζα να τα συλλέξει ούτε ο υπεύθυνος επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων είχε αναρτήσει απόφαση της ΑΠΔΠΧ για τηνεπεξεργασία αυτών παρά μόνο εντολές στον τρόπο συλλογής τους.Επειδή η ανωτέρω Φωτογράφιση-Ιριδοσκόπηση προσβάλλει την προσωπικότητα μου και τη θρησκευτική μου συνείδηση (Άρθρα 5 & 13 Συντάγματος) παραβιάζει τα προσωπικά μου δεδομένα (Ν.2472/1997), το δικαίωμα στην προσωπικότητα μου, τα χρηστά ήθη και την καλή πίστη βλάπτοντας παράλληλα μονομερώς καταχρηστικά και εις βάρος μου τη συμβατική μου σχέση με την ΕθνικήΤράπεζα της Ελλάδος (ΑΚ) και το τεκμήριο αθωότητας μου (Ποινικό Δίκαιο) και επιφέρει ενδεχόμενη ανήκεστη βλάβη στην υγεία μου (τύφλωση), όπως αναφέρει σχετικά με την ιριδοσκόπηση ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» σε σχετικό του δημοσίευμα.«Μάλιστα, τονίζουν ότι ειδικά ενός τύπου λήψη βιομετρικών στοιχείων, η βιομετρική λήψη της ίριδας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση εάν δε μετρηθεί σωστά.»
Ζητώ:·Από την ΕΤΕ την σχετική άδεια από την ΑΠΔΠΧ να της επιτρέπει επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων, την εξαίρεσή μου από το σύστημα φωτογράφισης-ιριδοσκόπησης σε όλα τα καταστήματα της Ελλάδος και αν δεν είναι σε θέση να μου εξασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση, να τοποθετήσει υπάλληλο στην είσοδο των καταστημάτων της ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο με μόνη υποχρέωση την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου που θα γίνεται η αντιπαραβολή του προσώπου μου με τη φωτογραφία στα εν λόγω έγγραφα.·
Από την ΑΠΔΠΧ εντός 50 ημερών το αργότερο από την υποβολή της παρούσας αναφοράς να μου απαντήσει αιτιολογημένως και αν έχει δώσει άδεια επεξεργασίας φωτογράφισης-ιριδοσκόπησης στην ΕΤΕ ή έχει απορρίψει σχετικό αίτημα να μου προσκομίσει τα έγγραφα. Αν η ΑΠΔΠΧ έχει μικρότερη ή μακρότερη προθεσμία υποβολής απάντησης επί των αναφορών που της υποβάλλονται πέρα από τις 50 ημέρες του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας να μου το γνωστοποιήσει άμεσα με την παραβολή της σχετικής νομοθεσίας.·
Από την Τράπεζα της Ελλάδος εντός 50 ημερών το αργότερο από την υποβολή της παρούσας αναφοράς στα πλαίσια του εποπτικού ελέγχου όλων των εμπορικών τραπεζών στην επικράτεια αν έχει λάβει γνώση εγκατάστασης συστημάτων φωτογράφισης-ιριδοσκόπησης στην είσοδο τραπεζών όχι για υπαλλήλους αλλά για συναλλασσόμενους, αν ναι τι μέτρα έχει λάβει ή τι πρόκειται να λάβει για την εξάλειψη της παραβίασης των συνήθων εμπορικών πρακτικών από τις τράπεζες. Αν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μικρότερη ή μακρότερη προθεσμία υποβολής απάντησης επί των αναφορών που της υποβάλλονται πέρα από τις 50 ημέρες του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας να μου το γνωστοποιήσει άμεσα με την παραβολή της σχετικής νομοθεσίας.
Η συγκεκριμένη παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων έχει απασχολήσει και τηδημοσιότητα:«Ευχρηστία και ευγένεια ώρα μηδέν» (Καταγγελία για εγκατάσταση συστήματος φωτογράφησης-ιριδοσκόπησης σε υποκατάστημα της ΕΤΕ στην Αργυρούπολη) – 19/08/2009«Οι τράπεζες άρχισαν τις... αμερικανιές» (δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» για εγκατάσταση συστημάτων καταγραφής του προσώπου των πελατών σε υποκαταστήματα της ΕΤΕ σε Χολαργό,Πατησίων, Λεωφόρο Αλεξάνδρας & Χαριλάου Τρικούπη, Λ. Βουλιαγμένης κα. αλλά και στην Εμπορική και Γενική Τράπεζα, το οποίο αναφέρει επί λέξη: «Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων ερευνά ήδη το θέμα, έπειτα από αλλεπάλληλες καταγγελίες πολιτών.
Η Εθνική Τράπεζααποφάσισε να εγκαταστήσει το νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου χωρίς να λάβει προηγουμένως την άδεια της Αρχής και προφανώς χωρίς να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της αυτή!») – 21/10/2008«Παραβίαση ιδιωτικότητας από Τράπεζες» (Καταγγελία για εγκατάσταση σε υποκατάστημα της ΕΤΕ στο Χαϊδάρι) – 27/11/2008«Κάμερες καταγράφουν πελάτες υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας» (Καταγγελία και από Θεσσαλονίκη) – 10/02/2009
Δεδομένου ότι έχουν παρέλθει πολλοί μήνες από τις πρώτες καταγγελίες στην ΑΠΔΠΧ και η ΕΤΕ συνεχίζει την παράνομη φωτογράφηση-ιριδοσκόπηση δηλώνω ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μου στις ημερομηνίες που ορίζει ο νόμος, επιφυλάσσομαι να ζητήσω ποινική διερεύνηση της αναφοράς μου από την Εισαγγελία για πράξεις ή παραλείψεις των μελών τόσο του ΔΣ της ΕΤΕ όπως νόμιμα εκπροσωπείται, όσο ενδεχομένως και των μελών του ΔΣ της ΑΠΔΠΧ όπως νόμιμα εκπροσωπείται και παντός άλλου υπευθύνου πέρα από τυχόν αστικές ή διοικητικές αξιώσεις.
Αθήνα 16/03/2009Ιωάννης Ανδριόπουλος
Αθήνα
Κοινοποίηση:1)Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ΑΕΑιόλου 8610232 Αθήνα
2)Τράπεζα της ΕλλάδοςΕλευθερίου Βενιζέλου 2110250 Αθήνα

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Απόλυση στην WIND - Κινητοποίηση του Σωματείου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ WIND
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας-Αποκλεισμός του ιδιόκτητου καταστήματος της Σταδίου 7
Σάββατο 14 Μαρτίου, 11:00 π.μ.

Σήμερα γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα κρούσματος της απαράδεκτης στάσης της διοίκησης της WIND απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η συνάδελφος Φ. Αθανασιάδου καλέστηκε σήμερα αιφνιδιαστικά από το Τμήμα Προσωπικού (HR) και ενημερώθηκε ότι ο λόγος της «πρόσκλησης» ήταν η απόλυσή της. Είναι εργαζόμενη 10 χρόνια στην εταιρία, μητέρα 2 παιδιών και βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου, όπως προβλέπεται από τον νόμο περί μητρότητας. Η “αξιολόγησή” της ήταν αρνητική, όπως πολλών συναδέλφων.

Η συνάδελφος εξήγησε προς το HR και τους προϊσταμένους της ότι δεν δέχεται την απόλυσή της και απαίτησε το Σωματείο να παρευρίσκεται έξω από την αίθουσα όπου θα γινόταν η συνάντησή της με το HR. Όπως και έγινε τελικά, όσο κι αν οι εκπρόσωποι της εταιρίας προσπάθησαν να το αποφύγουν.

Είχαν προηγηθεί απίστευτες συμπεριφορές από την πλευρά του HR και των προϊσταμένων της συναδέλφου, που προσπαθούσαν να την απομονώσουν από τα μέλη του Σωματείου που της συμπαραστέκονταν, προκειμένου σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης να εκβιάσουν τελικά την αποδοχή της απόλυσης.

Μάλιστα, τόλμησαν να πουν ότι με την στάση της... χάλασε άσκοπα 9 υπέροχα χρόνια! Δεν φτάνει που απολύουν, μας χλευάζουν κι από πάνω με το «χαμόγελο» και την «ευγένειά» τους. Αίσχος «κύριοι» του HR και «κύριοι» προϊστάμενοι!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ!
Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Αξίζουν συγχαρητήρια στη συνάδελφο που κάτω από καθεστώς πίεσης αρνήθηκε μέχρι τέλους να υπογράψει την απόλυση και αποφάσισε σθεναρά και αγωνιστικά να διεκδικήσει το δικαίωμα στην εργασία. Αξίζουν συγχαρητήρια στους συναδέλφους που της συμπαραστάθηκαν έμπρακτα.

Συνάδελφοι, ο ίδιος κίνδυνος μας απειλεί όλους. Πριν λίγο καιρό δεκάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν με την πώληση των καταστημάτων της WIND σε Λάρισα και Πάτρα – και αυτό το γαϊτανάκι θα συνεχιστεί και θα αγγίξει όλους μας αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Θα αφήσουμε την διοίκηση της εταιρίας, που πλουτίζει από την δική μας εργασίας, να μας πετάει στον δρόμο έτσι απλά; Αν δεν μετατρέψουμε κάθε προσπάθεια απόλυσης και σε μια αποφασιστική μάχη ενάντια στην πολιτική της διοίκησης της εταιρίας. Αν δεν υπερασπίσουμε κάθε θέση εργασίας, δηλ. το δικαίωμά μας να ζούμε από την εργασία μας. Τότε να είμαστε σίγουροι ότι η εργοδοσία δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις της μέχρι να μην μείνει τίποτα από τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας.

Ενωμένοι – Αποφασιστικά – Με κινητοποίηση και αγώνα, όλοι μαζί να απαιτήσουμε:

* ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΛΥΣΗ.

* Να σταματήσει άμεσα η επίκληση των κακών «αξιολογήσεων» ως άλλοθι για τις απολύσεις. Να καταργηθεί αυτό το απαράδεκτο σύστημα που διαιρεί και στοχοποιεί τους εργαζόμενους.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2009

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζόμενων στην WIND

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Επιστολή Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζόμενων προς Γ. Συνέλευση ΣΥΕΤΕ

Η επιστολή αυτή δυστυχώς δεν διαβάστηκε στη ΓΣ από μικροφώνου...
ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ ΚΥΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ & ΜΕΛΗ Δ.Σ.
(παρακαλούμε να διαβαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ στις 7-03-09)

ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
06-03-2009

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είμαστε οι εργαζόμενοι του διπλανού σας γραφείου. Δουλεύουμε καθημερινά μαζί σας έχοντας τα ίδια καθήκοντα και ίδιες υποχρεώσεις αλλά επειδή έχουμε προσληφθεί μέσω τρίτων εταιρειών, ενοικίασης ή εργολάβων, δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

Είναι τουλάχιστον εφτά οι εταιρείες που παρέχουν προσωπικό χαμηλού κόστους στην Τράπεζα. Δουλεύουμε περισσότερο, πληρωνόμαστε λιγότερο. Καμία από τις επιπλέον παροχές που έχουν αποκτηθεί με αγώνες, δικούς σας αγώνες, δεν ισχύουν για μας. Οι ενοικιαζόμενοι δεν παίρνουν επίδομα παιδικού σταθμού, όσοι θα μεταστεγαστούν στο Γέρακα δεν πήραν επίδομα μετακίνησης, δεν δικαιούνται ανθυγιεινές άδειες κ.α. Δεν ισχύει η αρχή «ίση αμοιβή για ίση εργασία».
Αντί για αυτό συνάδελφοι υποχρεώθηκαν, για να γλιτώσουν την απόλυση να υπογράψουν νέες συμβάσεις με δυσμενέστερους όρους εργασίας, κάτι που για την Επιθεώρηση Εργασίας είναι παράνομο. Οι τηλεφωνήτριες δεν παίρνουν επίδομα ακουστικών και δουλεύουν πλέον με 24ωρο κυλιόμενο ωράριο και νυχτερινές βάρδιες.
Σε κάποιες διευθύνσεις οι ενοικιαζόμενοι είναι πάνω από το 50% και συνεχώς αυξάνονται. Κοστίζουν λιγότερο και αφήνουν περισσότερο περιθώριο στα golden boys να επιδίδονται σε παιχνίδια υψηλού ρίσκου που τελικά φέρνουν τις ίδιες τις Τράπεζες στα όρια της κρίσης και της κατάρρευσης.

Την ίδια στιγμή το μόνιμο προσωπικό μειώνεται με εθελούσιες εξόδους που το κόστος τους επιβαρύνει τα Ταμεία που ήδη υποφέρουν από έλλειψη πόρων αφού νέοι ασφαλισμένοι δεν εγγράφονται σε αυτά. Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις όσων σήμερα πληρώνουν, μετά από μερικά χρόνια;

Οι Τράπεζες απαξιούν να συζητήσουν με την Ο.Τ.Ο.Ε. για την κλαδική συλλογική σύμβαση. Έχοντας ήδη καλύψει νευραλγικούς τομείς της παραγωγής με ενοικιαζόμενους οι οποίοι δεν μπορούν να συμμετέχουν στις απεργίες, αρνούνται να έλθουν σε διαπραγματεύσεις. Ακόμα και όσοι ενοικιαζόμενοι τολμούν να συμμετέχουν σε απεργίες Γ.Σ.Ε.Ε. δέχονται απειλές και εκφοβισμό.

Πρόσφατα οι εταιρείες ενοικίασης έδειξαν το πιο άγριο πρόσωπό τους με την επίθεση με βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ μέσω εταιρείας εργολάβου επειδή δεν δέχθηκε να υπογράψει και να πάρει λιγότερα για δώρο Χριστουγέννων. Όποιον τολμήσει να ζητήσει τα νόμιμα δικαιώματά του προσπαθούν να τον τρομοκρατήσουν και να τον εκφοβίσουν.

Γράψτε όλους τους ενοικιαζόμενους στο σωματείο σας και προστατέψτε μας από την ασυδοσία των εργοδοτών. Με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων μπορούμε να υπερπηδήσουμε όλα τα "κωλύματα" και να κάνουμε την ενότητα των εργαζόμενων πράξη. Ακόμα και αν δεν είστε στη θέση του νοικιασμένου σήμερα, αύριο θα είναι τα ίδια σας τα παιδιά.

Ζητάμε την άμεση εγγραφή όλων των ενοικιαζόμενων υπαλλήλων στις Τράπεζες στα σωματεία των μονίμων.
Ζητάμε την ένταξη των ενοικιαζόμενων υπαλλήλων στους οργανισμούς των Τραπεζών.


Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζομένων

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Ποίημα της Σοφία Κολουτούρου για την Κων/να Κούνεβα


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Της το είχαν πει, είχαν προειδοποιήσει:
να μην παλέψει.Δικαιώματα και τέτοια
ο ξένος να ζητάει, να διεκδικήσει;
Αδιανόητο! Τ’ αφεντικών τα κέφια

να υπηρετούν, να δέχονται τα πάντα-
περικοπές μισθών και πενταροδεκάρες.
Η Κούνεβα (εκεί γύρω στα σαράντα)
ήταν που αρνήθηκε εκφοβισμούς, κατάρες.


Μ’ αξιοπρέπεια πάλευε, ζητούσε
με πείσμα πάντα, να ‘χει τη μισθοδοσία.
Αγκάθι είχε γίνει, που ενοχλούσε-
κόντρα στην κόντρα – πλέον την εργοδοσία.

Οι άντρες εμφανίστηκαν το βράδυ
για κάτι που ‘χανε καιρό προαναγγείλει:
θ’ αφήναν ανεξίτηλο σημάδι
στην Κωνσταντίνα – κάθε δράση ν’ αναστείλει.

Στο πρόσωπό της χύνουν βιτριόλι,
μάτια και χείλη και λαιμό να εξαφανίσει.
Κείνοι γελούν, γεμάτοι μίσος όλοι
που δεν τους φτάνει κι ας τους έχει διαποτίσει.

“…Το στόμα σου άνοιξέ το, ρούφα τώρα,
σταγόνα μην αφήσεις! – Όλο, να σε κάψει…
Έτσι γαμάει (πουτάνα) αυτή η χώρα.
Θέλεις δεν θέλεις, πλέον η δράση σου θα πάψει… ”

3/2/2009

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για τη Γ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΕΤΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ
ΣΑΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ, 9.30 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ (ΑΙΟΛΟΥ)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ - Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής


Μαζικός ανεξάρτητος ανυποχώρητος συντονισμένος αγώνας
Η μόνη απάντηση στην επίθεση που έρχεται !


Η κρίση φέρνει αντεργατική επίθεση χωρίς προηγούμενο…

Η άγρια επίθεση που έχουν εξαπολύσει όλοι μαζί, ΕΕ - κυβέρνηση ΝΔ – εργοδότες, στους εργαζόμενους έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν θέλουν να την πληρώσουμε οι εργαζόμενοι, νέοι και παλιοί, ώστε να μη μείνει όρθιο κανένα εργατικό κεκτημένο. Το κεφάλαιο επικαλείται την καπιταλιστική κρίση για να ανατρέψει κατακτήσεις δεκαετιών, για να παγιώσει και να αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
* Το δρόμο δείχνει η ΕΕ, που άφησε άναυδους εκατομμύρια εργαζόμενους προτείνοντας το μέτρο της «προσωρινής ανεργίας», και του «τριημέρου εργασίας»: καθεστώτα ημιαπασχόλησης όπου ή θα απολυόμαστε «προσωρινά» ή θα δουλεύουμε 3 μέρες τη βδομάδα ή κάποιες ώρες της ημέρας, ώστε κανείς να μην είναι άνεργος αλλά και κανείς να μην είναι εργαζόμενος. Πρότεινε ακόμη τη μείωση του (ήδη εξευτελιστικού) επιδόματος ανεργίας, και την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.
* Το τριετές Σύμφωνο Σταθερότητας που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στην ΕΕ αφορά πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, απολύσεις συμβασιούχων, ιδιωτικοποιήσεις, νέα φοροεπιδρομή κλπ.
* Επανέρχονται οι προτάσεις του προέδρου ΕΒΕΑ Μίχαλου για εβδομάδα 3-4 ημερών εργασίας. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εμπ. Επιμ. Θεσ/κης Μπακατσέλος ζήτησε μείωση φορολογίας και εργοδοτικών εισφορών σε επιχειρήσεις που δεν θα απολύσουν(!).

Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ…

Μια σειρά παραδείγματα σε 2 μήνες το αποδεικνύουν: η δολοφονική επίθεση στην καθαρίστρια-συνδικαλίστρια Κων/να Κούνεβα, η συγκάλυψη των δουλεμπορικών συμβάσεων από τις ΔΕΚΟ, το όργιο των απολύσεων και των εκβιασμών, ο νεκρός εργάτης στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στη Θεσ/κη, η φυλάκιση ανασφάλιστων εργαζομένων σε ψυγεία σε εργοστάσιο στην Ημαθία(!!!) για να αποφύγει η εργοδοσία τον έλεγχο, ακόμη και μήνυση σε σωματείο επειδή κατήγγειλε απόλυση εργαζόμενου (Τζάμπο). Ακόμη και η Βουλή έχει δώσει τον καθαρισμό σε ιδιωτική εταιρεία, από αυτές του σύγχρονου δουλεμπορίου, που αμείβουν με 3,10 ευρώ τις εργαζόμενες που γυαλίζουν τα πανάκριβα πλακάκια του κτιρίου.

Οι τραπεζίτες σέρνουν το χορό...

Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες είχαν τεράστια κέρδη και κάποιοι θησαύρισαν εις βάρος των δανειοληπτών με τα υπέρογκα επιτόκια, αλλά και εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους. Η επίθεση ήταν σε όλα: ΜΙΣΘΟΣ – ΩΡΑΡΙΟ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΣΥΛΛ. ΣΥΜΒΑΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Προκάλεσαν την κοινωνία παίρνοντας 28 δις από τα λεφτά όλων των εργαζόμενων φορολογούμενων. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες απολύσεις: η BNP Paribas έκλεισε τη Cetelem απολύοντας 70 εργαζόμενους.
Τώρα που τα βρήκαν σκούρα, αντί να κόψουν τα τεράστια μπόνους των στελεχών, θα μας πουν ότι πρέπει να κάνουμε εμείς θυσίες γιατί δε «βγαίνουν» αυτοί.
Θα αρνηθούν πάλι να υπογράψουν Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, (μην τους δίνουμε ιδέες) θα μας βάλουν να δουλέψουμε σε λίγο και Κυριακή, θα μας πουν για περικοπή επιδομάτων, πάγωμα μισθών, μείωση προσωπικού με εθελούσιες εξόδους, απολύσεις ενοικιαζόμενων και μονίμων, άρνηση πληρωμής υπερωριών κλπ.
Μην έχουμε αυταπάτες ότι δήθεν εμείς θα γλιτώσουμε, δεν θα μας πειράξουν, ή ότι πρέπει να πολεμήσουμε τον ανταγωνισμό δουλεύοντας όλο και περισσότερο και δήθεν θα ανταμειφθούμε.

Να χαράξουμε ένα διαφορετικό δρόμο
με αγώνες στα χέρια των εργαζόμενων

Ο υποταγμένος συνδικαλισμός έδειξε τα όριά του…

Οι εργαζόμενοι είδαμε ποια είναι η ΓΣΕΕ στην εξέγερση του Δεκέμβρη, στην επίθεση στην Κούνεβα και στη στάση της στο συντονισμό 80 πρωτοβάθμιων σωματείων, στο ξεπούλημα πέρσι της απεργίας του ασφαλιστικού, στην υπογραφή της κατάπτυστης συλλογικής σύμβασης, στην ανταπόκρισή της στο διάλογο της κυβέρνησης ΝΔ για την παιδεία, στα κλεισίματα εργοστασίων και τις μαζικές απολύσεις. Η υποταγή των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και η συναίνεσή τους έχει δώσει το θράσος στο κεφάλαιο να προχωρά ακάθεκτο αλώνοντας τα εργατικά δικαιώματα.

Η γραφειοκρατικοποίηση και η συμφωνία με την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη των τραπεζών που χαρακτηρίζει την ΟΤΟΕ έκανε την κλαδική σύμβαση ένα κουρελόχαρτο που τώρα το πετάνε οι τραπεζίτες.
Το 2006 δώσανε το ωράριο και πανηγύριζαν, το 2008 υπογράψανε στον ΟΜΕΔ (εκκρεμούν τα ασφαλιστικά μέτρα των τραπεζών) και μας το είπαν ως νίκη του συνδ. κινήματος. Το 2009 ή θα υπογράψουν αυξήσεις 2-3% ή καθόλου.
Ο ΣΥΕΤΕ έχει τεράστιες ευθύνες για τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια.
Τι να προλάβει να του καταλογίσει κανείς; Η ηγεσία του έχει μετατραπεί σε μια γραφειοκρατική ελίτ, μακριά από τους εργαζόμενους. Κορυφαίο δείγμα η άρνηση να συγκαλέσει έκτακτη Γ. Συνέλευση πέρσι με θέμα το ασφαλιστικό, περιφρονώντας 543 υπογραφές συναδέλφων και με ευθύνη όλων των παρατάξεων παραβίασε το καταστατικό.

Οι εξεγέρσεις μας είναι και πάλι εντός του κλίματος…

Η εργαζόμενη νεολαία των 700 ευρώ, οι φοιτητές και οι μαθητές - οι αυριανοί εργαζόμενοι -, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα που βγήκαν μαζικά στους δρόμους τον Δεκέμβρη, έφεραν στο προσκήνιο την οργή και τη δυναμικότητα του κινήματος και ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει έκτακτα μέτρα άγριας καταστολής σε ένδειξη πανικού. Έδειξαν το δρόμο σε όλο το εργατικό κίνημα για να περάσει στην αντεπίθεση ώστε να μην επωμιστεί όλο το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών, που υποκινήθηκαν από τα τεράστια προβλήματα και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς τα τελευταία χρόνια, ο ξεσηκωμός των γιατρών ενάντια στη σύμβαση του υπουργείου που καταλύει ωράρια και μισθούς, αλλά και η μεγάλη απεργία στη Γαλλία με 1 εκατ. εργαζομένους στο δρόμο, δίνουν ελπίδα για την αναγέννηση των εργατικών αγώνων.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Για την απογοητευτική στάση του ΣΥΕΤΕ την τριετία που πέρασε,
σας καλούμε να ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΤΕ τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό.
Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα σχέδιο δράσης και αγώνα ενάντια στην κρίση που χτυπάει και τη δική μας πόρτα. Να συντονιστούμε μαζί με όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους. Να ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ όλοι μαζί με βάση τις ανάγκες μας το πλαίσιο των αιτημάτων τόσο για την επιχειρησιακή, όσο και για την κλαδική σύμβαση.

Αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριο για τις προσεχείς εκλογές του ΣΥΕΤΕ.
Να ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ το συμβιβασμό, την υποχωρητικότητα, την υποταγή, τη μετατροπή του σωματείου σε μηχανισμό ρουσφετιών, την κομματικοποίηση, τον επαγγελματικό συνδικαλισμό, το ξεπούλημα των απεργιών.
Να ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ για ένα Σύλλογο μαχητικό, ανεξάρτητο, μαζικό, αμεσοδημοκρατικό, ανυποχώρητο. Ένα Σύλλογο των ίδιων των εργαζομένων, ένα Σύλλογο των Γ. Συνελεύσεων.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να επαναφέρουμε τη συναδελφικότητα, την αλληλεγγύη, την ταξική ενότητα. Να βαδίσουμε το δρόμο της ελπίδας και του αγώνα. Να ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Ψηφίζουμε – Στηρίζουμε
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ - Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής

Τηλ. Επικοινωνίας: 2103695042 (25042), 6974861242, 6978198912, 6974787669
e-mail:
protasiprooptik@in.gr, www.protasiprooptikis.blogspot.com/

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Νέο τεύχος ''Αντι-λογισμοί''

Κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του συνδικαλιστικού μας εντύπου
''Αντι - λογισμοί"

Έχει σταλεί σε όλα τα καταστήματα και τις διευθύνσεις πανελλαδικώς και θα μοιραστεί στη Γ Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ το Σάβατο 7 Μάρτη


Δείτε ηλεκτρονικώς το φύλλο εδώ:

http://protasiprooptikis.googlepages.com/4o_fyllo.pdf

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ - Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής

εκδήλωση για το δουλεμπόριο και τη "μαύρη" εργασία της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της ΠΕΚΟΠ

ΚΑΛΕΣΜΑ της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων
για την Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα
και την Κατάργηση του Δουλεμπορίου στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΚΟΠ
για το σύγχρονο δουλεμπόριο και την «μαύρη» εργασία
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ
6:00 μ.μ., αίθουσα ΜΑΧ, Πολυτεχνείο

Το πανελλαδικό κίνημα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε με αφορμή την αποτρόπαια δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνεχίζει και εντείνει την πολύμορφη δράση του.

Η Πρωτοβουλία μας, μαζί με την ΠΕΚΟΠ (Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού) και αλληλέγγυους εργαζόμενους, νέους και συλλογικότητες, οργάνωσε δύο μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας στις 22 Γενάρη και στις 19 Φλεβάρη. Με παρεμβάσεις σε επιθεωρήσεις εργασίας απαιτούμε να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, ώστε χωρίς προϊσταμένους και στημένους ψευτο-ελέγχους οι καθαρίστριες να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Απαιτούμε από διοικήσεις νοσοκομείων, δημόσιων οργανισμών να δώσουν στην ΠΕΚΟΠ τις συμβάσεις του αίσχους που υπογράφουν με τους εργολάβους, για να αποκαλυφθεί ο εργασιακός μεσαίωνας που επιβάλλουν αλλά και η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

Η επιμονή και ο αγώνας αυτός, με οδηγό την ηρωική Κωνσταντίνα, φέρνει νίκες. Στην παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του ΗΣΑΠ στις 25/2, πετύχαμε ώστε ο διοικητής του οργανισμού να υπογράψει συμφωνία με την ΠΕΚΟΠ με την οποία δεσμεύεται να καταγγείλει την σύμβαση με την ΟΙΚΟΜΕΤ, καθώς και να εισηγηθεί την πρόσληψη των καθαριστριών ως μόνιμου προσωπικού, μισθοδοτούμενου από τον ΗΣΑΠ.

Αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους και θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη. Να κάνουμε ασφυκτική την πίεση στην κυβέρνηση, για να ξηλωθούν οι νόμοι του σύγχρονου δουλεμπορίου. Θα είναι σημαντικό βήμα στον αγώνα ενάντια στην ελαστική εργασία, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου που επιχειρεί να φορτώσει στους εργαζομένους τις συνέπειες της κρίσης του.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, καλούμε τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους μετανάστες, τους νέους, να συμμετάσχουν μαζικά στην ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει για το σύγχρονο δουλεμπόριο η ΠΕΚΟΠ, την ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ, στις 6:00 μ.μ., στην αίθουσα ΜΑΧ του Πολυτεχνείου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ!

28.02.2009


Τρίτη 3 Μάρτη, στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία ΣΕΦΚ/Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (Λόντου 6, Εξάρχεια) θα γίνει σύσκεψη της Πρωτοβουλίας με θέμα την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης και τον προγραμματισμό της κινητοποίησης για τις 19 Μάρτη

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ της πρωτοβουλιας πρωτοβαθμιων σωματειων στον ΗΣΑΠ


Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Πρωτοβουλία των 90 Σωματείων για την για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 25/02 παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης του ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΕΚΟΠ και της Πρωτοβουλίας Σωματείων με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΣΑΠ Α.Ε. κ. Παπαθανάση και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σε αυτήν οι εκπρόσωποι των σωματείων θέσαμε τα αιτήματα για την κατάργηση του σύγχρονου δουλεμπορίου και όλων των μορφών ελαστικής και επισφαλούς εργασίας.

Απαιτήσαμε από τη διοίκηση του ΗΣΑΠ:

1) Να καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ, στην οποία εργαζόταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Πρόκειται για εταιρεία η οποία, όπως προκύπτει από ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, καταγγελίες της ΠΕΚΟΠ, στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών του ΗΣΑΠ, συστηματικά παραβιάσει την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
2) Απαιτήσαμε το έργο της καθαριότητας του ΗΣΑΠ να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις από τους/τις ήδη εργαζομένους στην καθαριότητα του ΗΣΑΠ, Έλληνες και μετανάστες.

Ύστερα από διεξοδική συζήτηση συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα ανάμεσα στη Διοίκηση του ΗΣΑΠ, την ΠΕΚΟΠ και την Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ

Η ΑΕ ΗΣΑΠ, λαμβανομένων υπόψη, μεταξύ άλλων, όσων έχουν υποπέσει στην αντίληψη των υπηρεσιακών παραγόντων και του εγγράφου της επιθεώρησης εργασίας (αρ. πρωτ. 106/21.01.2009) και των από μέρους της ΠΕΚΟΠ καταγγελιών για τις συνθήκες εργασίας (αμοιβές, ασφάλιση κ.λ.π.) του απασχολούμενου υπό την ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ προσωπικού στην καθαριότητα των εγκαταστάσεών της, θα προβεί αμέσως σε όλες τις δέουσες ενέργειες διαπίστωσης αντισυμβατικής συμπεριφοράς της εργολάβου εταιρίας που θα επισύρει την κύρωση της καταγγελίας της με αυτήν υφιστάμενης σύμβασης.

Η ΑΕ ΗΣΑΠ θα εισηγηθεί σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ως θέμα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη διενέργεια των καθαρισμών.

Η ΑΕ ΗΣΑΠ θα προβεί άμεσα στη σύνταξη όρων νέου διαγωνισμού για τους καθαρισμούς της, σε στενή συνεργασία με την ΠΕΚΟΠ και τα σωματεία των εργαζομένων της, προκειμένου με το νέο αυτό διαγωνισμό να προκύψουν όροι πλήρους διασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους καθαρισμούς σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στην εν γένει εργατική νομοθεσία και παράλληλα στη διερεύνηση της δυνατότητας απευθείας από την ΑΕ ΗΣΑΠ της μισθοδοσίας του προσωπικού του εργολάβου.

Η Πρωτοβουλία Σωματείων θεωρεί ότι αυτές οι δεσμεύσεις δείχνουν ότι η κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, η συλλογική δράση, η αλληλεγγύη των εργαζομένων μπορούν να έχουν αποτελέσματα.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές του σύγχρονου δουλεμπορίου μέχρι την τελική νίκη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ
!

Απόλυση εργαζομένου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
25/2/2009

Εκδικητική Απόλυση εργαζομένου αορίστου χρόνου
στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Καθεστώς αυθαιρεσίας και καταχρήσεων ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων δημιουργεί ο θεσμός των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η απόλυση εργαζομένου αορίστου χρόνου από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης. Το ΕΜΣΤ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο έχει ιδρυθεί, εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το ΥΠ.ΠΟ. Είναι ένας δημόσιος φορέας που εδώ και οκτώ χρόνια λειτουργεί χωρίς Εσωτερικό Κανονισμό σε ένα θολό και απροσδιόριστο θεσμικό πλαίσιο. Τόσο το Δ.Σ. όσο και ο/η Διευθυντής/ντρια τοποθετούνται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού. Πρόκειται στην ουσία για έναν φορέα καθαρά δημόσιο και υπό τον πλήρη έλεγχό του ΥΠ.ΠΟ. Οι πρώτες προσλήψεις στο ΕΜΣΤ γίνονταν μέσω ΑΣΕΠ, ώσπου ο Ε. Βενιζέλος με μια υπουργική απόφαση του εξαίρεσε τόσο το ΕΜΣΤ όσο και το αντίστοιχο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης από την διαδικασία του ΑΣΕΠ, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα θολό και αδιαφανή τρόπο προσλήψεων.
Ο Απολυμένος εργαζόταν εδώ και μια πενταετία (από τον Γενάρη του 2004) ως οδηγός με σύμβαση αορίστου χρόνου. Σε αυτά τα πέντε χρόνια όχι μόνο δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο φορέα, αλλά αντίθετα είχε εξαναγκαστεί να εργάζεται με σπαστό ωράριο, το οποίο πολλές φορές ξεπερνούσε την οκτάωρη εργασία (από τις 8.00πμ έως τις 13.00μμ ή 14.00μμ και από τις 18.00μμ έως τις 22.00μμ ή και τις 23.00μμ)βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην καλή και ομαλή λειτουργία του φορέα. Πολλές φορές, μάλιστα, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του φορέα στον οποίο εργάζονταν, εκτέλεσε καθήκοντα άσχετα με την ειδικότητά του, όπως έκδοση εισιτηρίων στον εκθεσιακό χώρου κ.ά. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που εξαναγκάστηκε να εργαστεί από την μια βάρδια στην άλλη με κενό πολύ μικρότερο (καμία φορά και τεσσάρων ωρών) από το οκτάωρο που προβλέπει ο νόμος για την οδική ασφάλεια. Κάποιους μήνες ξεπερνούσε τις 50 ώρες υπερωρίας. Η απόλυση του συναδέλφου έγινε απροειδοποίητα στις 2-2-2009 όταν επέστρεψε από αναγκαστική άδεια μιας εβδομάδας που είχε πάρει έναντι 40 ωρών υπερωρίας που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα, χωρίς μάλιστα να του κοινοποιηθεί εγγράφως ο λόγος της απόλυσης! Η απόλυση του συναδέλφου έγινε ξαφνικά χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια άλλη πειθαρχική ενέργεια εις βάρος του και χωρίς ποτέ να κληθεί από το ΔΣ του φορέα να απολογηθεί για κάποιο παράπτωμα! Ο συνάδελφος κατήγγειλε ως αυθαίρετη και καταχρηστική την απόλυσή του στην Επιθεώρηση Εργασίας και ενημέρωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ. και την Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ. που πήραν αμέσως θέση στο πλευρό του και έθεσαν το θέμα τόσο στον Υπουργό όσο και στον Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ. Το Σωματείο Εκτάκτων μάλιστα στην Γ.Σ. ενέκρινε και ψήφισμα συμπαράστασης στον άδικα και παράνομα απολυμένο συνάδελφο.


Γιατί όμως απολύθηκε ο συνάδελφος;
Μήπως γιατί μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια συνεχούς εργασίας κάτω από το καθεστώς του παράνομα διακοπτόμενου ωραρίου και των ατελείωτων ωρών υπερωρίας, άρχισε να δυσανασχετεί και να διεκδικεί τα δικαιώματα του;
Η διεύθυνση του ΕΜΣΤ όχι μόνο εξανάγκαζε τον συνάδελφο να εργάζεται σπαστό ωράριο και να κάνει απίστευτές υπερωρίες, αλλά είχε και την αξίωση να πλένει ο συνάδελφος το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του ΕΜΣΤ με δικά του έξοδα!! Ο ίδιος συνάδελφος μάλιστα στο απώτερο παρελθόν είχε δεχθεί απειλές όταν είχε δηλώσει την πρόθεση του να απεργήσει, γεγονός που είχαμε καταγράψει και στην έντυπη έκδοση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης «Εκτάκτως».
Η απόλυση του συναδέλφου πέρα από αυθαίρετη και καταχρηστική, είναι και εκδικητικού χαρακτήρα Το γεγονός της συγκεκριμένης απόλυσης ξεπερνάει κατά πολύ την αδικία απέναντι στο συγκεκριμένο συνάδελφο! Είναι ένα ακόμα γεγονός που μας κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον τον εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων αορίστου χρόνου, μέσα από την επέκταση των ΝΠΙΔ του εποπτεύει το ΥΠ.ΠΟ. και το θολό και συγκεχυμένο καθεστώς κάτω από το οποίο αυτά λειτουργούν. Τέτοια παραδείγματα εργασιακής αυθαιρεσίας θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε ΝΠΙΔ όπως το ΤΔΠΕΑΕ και πολλά άλλα ή σε ΝΠΔΔ όπως το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, αποδεικνύοντας πόσο επισφαλής είναι η εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου σε τέτοιου είδους φορείς.

ΖΗΤΑΜΕ
Την άμεση ανάκληση της αυθαίρετης, καταχρηστικής και εκδικητικού χαρακτήρα απόλυσης του συνάδελφου Βασίλειου Τηλκερίδη
Την αμέριστη αλληλεγγύη όλων των Σωματείων του ΥΠ.ΠΟ. προς τον συνάδελφό.

Η διευθυντική αυθαιρεσία δεν θα περάσει.