Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Εκδήλωση - ανοιχτή συζήτηση με θέμα "κρίση, τράπεζες και εργατικό κίνημα''

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ



Κρίση και τράπεζες / εργατικό κίνημα


Ομιλητής : Νίκος Πελεκούδας, λογιστής, πρώην μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών και της Ένωσης Λογιστών Αθήνας



Τετάρτη 3 Ιουνίου, ώρα 16.30
στην ΟΤΟΕ (Σίνα και Βησσαρίωνος 4 )



* ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ,ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ (1-2 ΙΟΥΝΙΟΥ)
ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΣ

Συνεδρίαση ΔΣ ΣΥΕΤΕ

Τη Δευτέρα και Τρίτη, 1 και 2 Ιουνίου, θα γίνει συνεδρίαση όλων των τακτικών και αναπληρωματικών συμβούλων, Αθήνας και επαρχίας, του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 9.00 με θέμα:
"Συμπλήρωση του Προεδρείου''
Η Πρόταση Προοπτικής - Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής θα ενημερώσει τους συναδέλφους για τα τεκταινόμενα και αποφάσεις της συνεδρίασης, την Τετάρτη 4 Ιουνίου, στη συζήτηση που διοργανώνει στην ΟΤΟΕ (βλ. σχετική ανακοίνωση)

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Προηγούμενη ανακοίνωση για το ΤΥΠΕΤ από συναδέλφους από πρώην Εθνοκάρτα

Δημοσιεύουμε και παλιότερη ανακοίνωση των συναδέλφων, που μας έστειλαν τώρα..
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ π. ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ 20/01/2009

« ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ π. ΕΑΕΔΟ ΣΤΟ ΤΥΠΕΤ»

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Στις 17/01/2009 πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου μας στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.
Η Γενική Συνέλευση, ξεκίνησε με χαιρετισμό του πρόεδρου του ΣΥΕΤΕ Γιώργου Γιαννακόπουλου ο όποιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν τους υπάλληλους της ΕΤΕ και του κλάδου μας γενικότερα.. Κλείνοντας έκανε λόγο για την εξαιρετική συνεργασία που είχε με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας για το σπουδαίο πρακτικό συμφωνίας με το όποιο ολοκληρώθηκε η απορρόφησή μας από την ΕΤΕ!!!
Ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ , ξέχασε να μας πει για ποιο λόγο δεν γίνεται καμία αναφορά στο πρακτικό συμφωνίας για το ενοικιαζόμενο προσωπικό της πρώην ΕΑΕΔΟ , ενώ απεναντίας διασφαλίστηκαν οι λεγόμενοι «σύμβουλοι» της αγοράς μέσα από αυτό.
Επίσης, δεν μας είπε για ποίο λόγο δεν γίνεται καμία αναφορά στο πρακτικό συμφωνίας για το ΤΥΠΕΤ και την ένταξη του προσωπικού της πρώην ΕΑΕΔΟ σε αυτό.
Ο ΣΥΕΤΕ με υπόμνημα του προς τη Διοίκηση της ΕΤΕ στις 12/01/2009 απαιτεί ουσιαστικό διάλογο με τον πρόεδρο της ΕΤΕ και ζητεί επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.
Ένα από τα θέματα είναι και αυτό του ΤΥΠΕΤ και στο υπόμνημα αναφέρεται συγκεκριμένα : ασφάλιση όλων των μελών της Διοίκησης, των συνεργατών, των συμβούλων, των ενοικιαζόμενων στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ., αποζημίωση του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. για κάθε εργαζόμενο που αποχωρεί από την Τράπεζα με κίνητρο αποχώρησης, καταβολή ενός μέρους από το bonus που τυχόν θα αποφασίζει να χορηγεί η Γ.Σ. της Ε.Τ.Ε. και φυσικά με την πρόσληψη τακτικού προσωπικού για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών της Τράπεζας).

ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟ ΤΥΠΕΤ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ

Η παράταξη μας ρωτάει εάν ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ γνώριζε την επιστολή του ΤΥΠΕΤ που έστειλε (04/11/2008) προς τη Διοίκηση της ΕΤΕ, από την οποία ζητά να καταβάλει εφάπαξ τα ποσά των (5000€ για κάθε συνάδελφο μέχρι & 47 ετών και 10000€ για κάθε συνάδελφο πάνω από 48 ετών) σαν προϋπόθεση για την ασφάλισή μας στο ΤΥΠΕΤ;

Η παρουσία λοιπόν, του πρόεδρου του ΣΥΕΤΕ στην συνέλευσή μας ήταν καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα εν όψει των επερχόμενων εκλογών τόσο στο Σύλλογο μας όσο και στον ΣΥΕΤΕ.
Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ όσο και σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου μας δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της ασφάλισης μας στο ΤΥΠΕΤ την στιγμή που ήταν ενήμεροι για την επιστολή του ΤΥΠΕΤ προς τη Διοίκηση της ΕΤΕ ! H επιστολή αυτή έχει γίνει εδώ και δυο μήνες και το προεδρείο του Συλλόγου μας τηρούσε σιγή ιχθύος για το περιεχόμενο της!
(Σας επισυνάπτουμε συνημμένα την επιστολή )

Η ΠΑΣΚΕ με ανακοίνωση της (14/10/2008) αναφέρει : Με δική μας πρωτοβουλία κινητοποιήσαμε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας προς την κατεύθυνση της ένταξής μας στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ (ιατρό-φαρμακευτική περίθαλψη). Υπάρχει μια κινητικότητα και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε νέα. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να το δούμε ανάλογα..
Όπως όλοι γνωρίζουμε ποτέ δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από το ΔΣ του Συλλόγου με αναφορά στο θέμα της ένταξης μας στο ΤΥΠΕΤ.
Καλούμε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να ξεκαθαρίσουν την στάση τους στο θέμα του ΤΥΠΕΤ και να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν «γιουσουφάκια» της Διοίκησης !
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΑΕΔΟ ΣΤΟ ΤΥΠΕΤ
Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ώστε να καταβάλει η Διοίκηση της ΕΤΕ άμεσα τα χρήματα που απαιτούνται για την ασφάλιση μας στο ΤΥΠΕΤ . Θα συνεργαστούμε με όλους για την ασφάλιση μας στο ΤΥΠΕΤ και όσοι σταθούν εμπόδιο στην προοπτική μας αυτή να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι τους !

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

Ανακοίνωση για το ΤΥΠΕΤ από εργαζόμενους στην πρώην Εθνοκάρτα




ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΩΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΟ ΤΥΠΕΤ..








Και η απάντηση της διοίκησης ΕΤΕ...
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ π. ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ 28/05/2009
«Ανακοίνωση για ΤΥΠΕΤ Νο 2.»




Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Στις 18/05/2009 o Σύλλογος μας έλαβε επιτέλους απάντηση σχετικά με την ένταξη μας στο ΤΥΠΕΤ ! Η Τράπεζα λόγω του παραγόμενου κόστους δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα μας . Αυτή είναι η απάντηση της Διοίκησης με την υπογραφή του κ. Νικολάου.(Επισυνάπτουμε την απάντηση)
Είναι σαφές πλέον ότι ΤΥΠΕΤ , ΣΥΕΤΕ και ο δικός μας Σύλλογος βλέπουν την ένταξη μας ο καθένας από την δική του οπτική γωνία βασιζόμενος στα δικά του πολιτικοσυνδικαλιστικα κριτήρια και οφέλη !


Η αρνητική απάντηση της Διοίκησης δεν καταγγέλλεται από τον άμεσα ενδιαφερόμενο ΣΕΕΤΕ αλλά θα ζητήσει από τον ΣΥΕΤΕ να το κάνει που βρίσκεται σε «πόλεμο» με την Διοίκηση !!!!!!!!!!
Είμαστε η μόνη παράταξη από το Σύλλογο μας που εξ’αρχης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στο θέμα του ΤΥΠΕΤ.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΑΕΔΟ ΣΤΟ ΤΥΠΕΤ . ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΥΠΕΤ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΑΣ.



Δεν μπορεί η ETE να είναι «μέγας χορηγός» ή «χρυσός χορηγός» διάφορων διοργανώσεων και εκδηλώσεων , να παρουσιάζει υπερκέρδη , να μοιράζει απλόχερα «stock options» και bonus στα Golden Boys και Platinum Girls και να αρνείται να πληρώσει 1.740.000.000 euro στο ΤΥΠΕΤ για την ασφάλιση 248 εργαζόμενων επικαλούμενη κόστος !!!!!!!!!
Το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ και ο κ. Γιαννακόπουλος παρότι σαν παράταξη με τις ανακοινώσεις μας τους έχουμε προκαλέσει να τοποθετηθούν στο θέμα , μας έχουν αγνοήσει επιδεικτικά !


Το προεδρείο του δικού μας Συλλόγου δεν υποστηρίζει θερμά το θέμα για τους «δικούς» του επίσης λόγους. Όλες η ενέργειες του σχετικά με το θέμα του ΤΥΠΕΤ έχουν γίνει κυρίως λόγω πιέσεων που έχει ασκήσει η παράταξη μας και μερίδα συναδέλφων !


Ενδεικτικό είναι ότι η παράταξη της ΔΑΚΕ δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση προεκλογικά , μόνο και μόνο για να αποφύγει να πάρει θέση στο θέμα.
Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι η πλειοψηφία της παράταξης της ΔΑΚΕ δεν επιθυμεί την ένταξη στο ΤΥΠΕΤ.



Ερωτηματικά προκαλεί επίσης η στάση της Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ στο θέμα .Δεν αναζητά νέα μέλη το Ταμείο ; Δεν θα έπρεπε εδώ και ένα χρόνο που είναι σε γνώση του το θέμα να ζητήσει και από τον ΣΥΕΤΕ να πιέσει την διοίκηση να ολοκληρωθεί το θέμα ; Γιατί ζητά 5000 ευρω για κάθε ασφαλισμένο κάτω των 47 ετών τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπετε από το καταστατικό ; Κατανοούμε ότι και η Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ προσπαθεί να βάλει χρήματα στο ταμείο της όμως οι ενέργειες της δεν μας «πείθουν» ότι καίγεται να μας ασφαλίσει στο ταμείο, ενώ είναι γνωστό ότι για την ασφάλιση των συνάδελφων από τις ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ είχε ζητήσει διαφορετικά ποσά .
Όπως αντιλαμβάνεστε συνάδελφοι με τέτοιες πρακτικές απαξιώνονται τα ταμεία, προς ικανοποίηση της εργοδοσίας , και δόξα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης! Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι τα συμφέροντα των συνάδελφων στην ΕΤΕ πρέπει να είναι κοινά και αδιαίρετα ! Πρέπει κάποιοι να σταματήσουν με τη «στάση» τους να παίζουν τα παιχνίδια της εργοδοσίας ! αλούμε όλες τις παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ αλλά και όλων των άλλων Συλλόγων της ΕΤΕ να πάρουν θέση για το θέμα . Θωρακίστε το ΤΥΠΕΤ συνάδελφοι και ασχοληθείτε σοβαρά με τα προβλήματα του ασφαλιστικού.
Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ώστε να καταβάλει η Διοίκηση της ΕΤΕ άμεσα τα χρήματα που απαιτούνται για την ασφάλιση μας στο ΤΥΠΕΤ . Θα συνεργαστούμε με όλους για την ασφάλιση μας στο ΤΥΠΕΤ και όσοι σταθούν εμπόδιο στην προοπτική μας αυτή να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι τους !
Σας καλούμε όλους να ασχοληθείτε ενεργά με τα θέματα των ΤΑΜΕΙΩΝ ! Είναι θέματα που αφορούν όλους και όχι «κάποιους» ή «κάποιες» ομάδες εργαζόμενων στο χώρο της ΕΤΕ και του κλάδου γενικότερα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ


Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Για τη συγκρότηση κ΄ λειτουργία του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΗ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΑ ΩΣ ΕΧΕΙ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ...

18 Μαΐου 2009

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΣ

Θεωρούμε ότι το κύριο είναι η δέσμευση του ΔΣ να ακολουθήσει μια ταξική πορεία, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Εθνική. Αυτό περνάει αφενός μέσα από την υιοθέτηση ενός τέτοιου ταξικού προγράμματος δράσης, που θα παλεύει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας για τα κύρια ζητήματα που είναι μισθολόγιο, χρόνος εργασίας, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις. Αφετέρου δε μέσα από την υιοθέτηση διαδικασιών βάσης (Γεν. Συνελεύσεις) στους εργαζόμενους με καθοριστικό ρόλο, με σκοπό τη συμμετοχή και δραστική συμβολή τους στη διαμόρφωση και διεκδίκηση του «χάρτη» δικαιωμάτων τους.
Έτσι, χωρίς μια τέτοια κατεύθυνση - δέσμευση του ΔΣ και την υιοθέτηση μιας τέτοιας λογικής, η συγκρότησή του είναι ένα «μοίρασμα» καρεκλών σε παρατάξεις, όπως άλλωστε γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Εκτιμούμε λοιπόν ότι αυτό το ταξικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπηρετηθεί από τις δυνάμεις της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ (με βάση τις θέσεις τους και τη μέχρι τώρα στάση τους) που έχουν την πλειοψηφία στο Δ.Σ. Άρα δεν ελπίζουμε ότι μια συγκρότηση με ένα προεδρείο αυτών των δυνάμεων ή και άλλων, που θα λειτουργήσουν ως συμπλήρωμα και μόνο, μπορεί να συμβάλλει στις απαιτήσεις της εποχής μας. Άρα ούτε ένα προγραμματικό προεδρείο με αυτή τη σύνθεση μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζόμενων, ούτε ένα αντιπροσωπευτικό των συσχετισμών προεδρείο, ούτε ένα άλλο προεδρείο συνεργασίας ή έκτακτης ανάγκης.

Για αυτό δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία συγκρότησης και θα καταψηφίσουμε. Θα συμβάλλουμε ως απλά μέλη Δ.Σ στην οργάνωση της πάλης των εργαζόμενων στην ΕΤΕ και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Θεωρούμε ωστόσο ότι το όποιο προεδρείο θα πρέπει να παίζει απλά και μόνο διεκπαιρεωτικό και οργανωτικό ρόλο, άρα όλα τα κρίσιμα ζητήματα να συζητιούνται και αποφασίζονται στη συνεδρίαση του ΔΣ κι όχι «κρυφά» στο προεδρείο.
Καθοριστική είναι η αλλαγή νοοτροπίας ότι «Σύλλογος είναι μόνο το ΔΣ» σε «Σύλλογος είναι όλοι οι εργαζόμενοι». Κι έτσι προτείνουμε τα εξής: οι συνεδριάσεις του ΔΣ να ανακοινώνονται δημόσια με ανακοίνωση και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να γνωρίζουν πότε γίνονται και ποια θέματα θα συζητιούνται. Οι συνεδριάσεις του ΔΣ να γίνονται μεσημεριανές ώρες ή και Σάββατο, ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν. Να γίνει ανοιχτή πρόσκληση για την στελέχωση των γραμματειών του Συλλόγου, και να επιδιωχθεί να συμμετέχουν σε αυτές κυρίως απλοί συνάδελφοι και όχι μόνο εκλεγμένα μέλη του ΔΣ.
Επιδίωξη του ΔΣ πρέπει να είναι και ο συντονισμός με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής επίθεσης.
Έχουμε επεξεργαστεί και θα καταθέσουμε πρόταση και ως προς τους άξονες για το άμεσο πρόγραμμα δράσης, και για την ανασυγκρότηση του συλλόγου και την οργάνωση των αγώνων, και ασφαλώς ένα πλήρες πρόγραμμα διεκδικήσεων για τα βασικά ζητήματα όπως αναφέραμε, δηλαδή το μισθολογικό, το χρόνο εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ


Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Όλοι στη συγκέντρωση για την Κ. Κούνεβα, Τρίτη, Προπύλαια, 6.30


Όλοι στη συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τρίτη 19 Μάη στις 6.30 μ.μ., και πορεία στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την Κατάργηση του Δουλεμπορίου στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα

- Να αποκαλυφθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί που επιχείρησαν να δολοφονήσουν την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
- Έξω οι δουλέμποροι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!
- Να καταργηθεί το αντεργατικό ρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο που υποχρεώνει τους μετανάστες να δουλεύουν στους δημόσιους οργανισμούς μόνο με συνοδεία δουλέμπορου εργολάβου

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΣΥΕΤΕ

Ως Πρόταση Προοπτικής - Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής, θα ενημερώνουμε τους συναδέλφους για τις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, πότε γίνονται και ποια θέματα θα συζητιώνται, ώστε όσοι συνάδελφοι και συνεδέλφισσες θέλουν και μπορούν να έρχονται να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν. Και βέβαια, θα επιδιώξουμε να σας ενημερώνουμε και για τις αποφάσεις του, τις προτάσεις μας, τις θέσεις των παρατάξεων, με συχνές ανακοινώσεις μας.
Συνεδρίαση τακτικών και αναπληρωματικών μελών του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, Αθήνας και επαρχίας, Δευτέρα και Τρίτη, 18 και 19 Μαίου, με θέμα:
"Συγκρότηση ΔΣ σε σώμα".

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών ΣΥΕΤΕ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ -
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής



Κόντρα στη μαυρίλα και την απογοήτευση,
έλαμψε μια αχτίδα φωτός κι ελπίδας…

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ελπίδα και δυνατότητες για τους αγώνες μας γέννησε το αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΥΕΤΕ. Οι εκλογές του συλλόγου έγιναν σε μια κρίσιμη περίοδο, στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αρχίσει να φαίνονται με πολύ οξύ τρόπο για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η Πρόταση Προοπτικής-Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Εθνικής είχε σημαντική αύξηση ψήφων, 172 (από 111 το 2006), και ποσοστού και 1 έδρα στο ΔΣ, σε μεγάλη πτώση συμμετοχής και ενώ όλες οι μεγάλες παρατάξεις είχαν λιγότερους ψήφους*!

Όσο αισιόδοξη και ελπιδοφόρα είναι η ενίσχυση των ανεξάρτητων ριζοσπαστικών εργατικών δυνάμεων, τόσο ανησυχητική και απογοητευτική είναι η παγίωση της απόλυτης αυτοδυναμίας της ΔΗΣΥΕ. Η δε σημαντική αποχή των συναδέλφων (δεν ψήφισαν 2330 συνάδελφοι από τα 10300 μέλη του ΣΥΕΤΕ!), δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, αφού δείχνει ότι η απουσία - απαξίωση των συναδέλφων τα προηγούμενα χρόνια από τους αγώνες, την ενεργητική συμμετοχή, την παρουσία στη Γ. Συνέλευση, συνεχίστηκε και με απουσία - αδιαφορία στις εκλογές.

Είναι πάρα πολλά αυτά που οδήγησαν στην απογοήτευση και την παραίτηση τους συναδέλφους τα προηγούμενα χρόνια:το ξεπούλημα του ωραρίου το 2006, οι πενιχρές αυξήσεις της τάξης του 1 ευρω, η αμφισβήτηση της ίδιας της κλαδικής σύμβασης αλλά πάνω από όλα η έλλειψη σοβαρών αγώνων.
Αυτά οδήγησαν στη σημαντική πτώση της ΔΗΣΥΕ (κατά 316 ψήφους) καθώς και της ΔΑΚΕ ως φορέα της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής (κατά 945 ψήφους), δεν μπόρεσαν όμως να αλλάξουν συνολικά το σκηνικό. Ας μη γελιόμαστε. Η δράση τους είναι πια κόλαφος για το συνδικαλισμό! Η δικιά τους ιδέα για συνδικαλισμό είναι μόνο το δικαστικό κυνήγι των τραπεζιτών και η «λευκή επιταγή» των συνάδελφων κάθε 3 χρόνια, διασφαλίζοντας τη θέση τους παίζοντας το γνωστό πλέον σε όλους αλισβερίσι.

*Όλα τα αποτελέσματα για όλες τις κάλπες (ΟΤΟΕ, ΔΣ ΑΥΤΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΕΚΑ) αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας: www.protasiprooptikis.blogspot.com

Κόντρα στον επαγγελματικό υποταγμένο συνδικαλισμό,
να αναδείξουμε ένα εργατικό κίνημα με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους…

Εμείς μιλάμε για έναν άλλο συνδικαλισμό, έναν συνδικαλισμό που θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι! Ανεξάρτητο, μαχητικό, ριζοσπαστικό!
Γι αυτό δεν πρέπει να είναι αποσπασμένος σε γραφεία συλλόγων, δηλαδή αποσπασμένος από την πραγματικότητα και τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Πρέπει να μην υποτάσσεται, να μην κάνει παζάρια με τα αφεντικά και να παλεύει για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου που τώρα λόγω κρίσης είναι σκληρότερη παρά ποτέ.
Πάνω από όλα, πρέπει να πάψει να είναι επαγγελματικός συνδικαλισμός, γραφειοκρατικός, της εκπροσώπησης, της ανάθεσης σε κάποιους εκλεγμένους, «ειδικούς» και «φωτισμένους».
Να προτάξουμε αντίθετα ένα εργατικό κίνημα όπου όλοι οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά, θα έχουν λόγο στην διαμόρφωση των αιτημάτων, στην οργάνωση των αγώνων, δεν θα είναι απλοί παρατηρητές των εκλεγμένων, αλλά πρωταγωνιστές στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αυτό είναι και η βασική μας επιδίωξη ως Ανεξάρτητη Αριστερή κίνηση.
Για αυτό και η έδρα που εκλέξαμε στο ΔΣ είναι στη διάθεση όλων των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα και θα λειτουργήσει μόνο προς όφελος τους κόντρα στην αντεργατική επίθεση των τραπεζιτών, της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και τον υποταγμένο συνδικαλισμό.

Και η πιο μεγάλη πορεία ξεκινά με ένα μικρό βήμα εμπρός…

Το θετικό για μας αποτέλεσμα των εκλογών μας δίνει νέα ώθηση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους, και να τους καλέσουμε να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν πιο ενεργά για να χτίσουμε μαζί ένα άλλο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, φόβητρο για κυβέρνηση για εργοδότες.
Δεν έχουμε βέβαια ούτε καλλιεργούμε στους συναδέλφους αυταπάτες ότι ξαφνικά θα αλλάξει ο Σύλλογος ή θα βελτιωθούν δραματικά τα πράγματα επειδή μια μικρή και ανεξάρτητη κίνηση σαν τη δικιά μας ανέβηκε σε ψήφους κι εξέλεξε μια έδρα στο ΔΣ των 25.
Αντίθετα, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν αν δεν «βάλουν πλάτη» όλοι οι συνάδελφοι. Καμία ανάθεση σε κανένα συνδικαλιστή όσο τίμιος και με καλές προθέσεις να είναι δεν δίνει τη λύση στα προβλήματα, αν και οι ίδιοι δεν οργανωθούν και δεν πάρουν πρωτοβουλίες για δράση. Από την τήρηση των αυτονόητων (π.χ. ωράριο), από την αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία, μέχρι τη διεκδίκηση των πιο μεγάλων μας ονείρων.

Στο βαθμό όμως που μας αναλογεί, δεσμευόμαστε ότι θα επιδιώξουμε την αναζωογόνηση των διαδικασιών διαλόγου των εργαζόμενων, την εκλογή και πραγματική λειτουργία των ΕΑΚ, την ενημέρωση και τη συμμετοχή των συναδέλφων σε δράση και συνδιαμόρφωση αιτημάτων, και καλούμε όλους τους συναδέλφους να κάνουμε αυτά τα «μικρά βήματα» με τα οποία μπορεί όμως να φτάσουμε σε «μεγάλα πράγματα».
Για να πάρει ο Σύλλογος ξανά ζωή, να αλλάξει και να βγει επιθετικά μπροστά με νέες διεκδικήσεις. Για αγώνες οργανωμένους, μαζικούς και ανυποχώρητους. Για να νικήσουμε!

ΜΑΪΟΣ 2009

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τακτικό μέλος ΔΣ: Μαρία Ξιφαρά (Σόλωνος) 6974861242, 2103695042-25042
Αναπλ. μέλος ΔΣ: Δήμητρα Κωσταγιώργου (Σπ. Μερκούρη) 6978198912
e-mail:
protasiprooptik@in.gr
Ιστοσελίδα: www.protasiprooptikis.blogspot.com

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Εργαζόμενοι ξυλοκοπούν εργαζόμενους συναδέλφους τους…

Εργαζόμενοι ξυλοκοπούν εργαζόμενους συναδέλφους τους…


Το Σάββατο 9.5.2009, τριμελής αντιπροσωπεία του Σωματείου μας πήγε στην Τέμενη Αιγίου, όπου διεξαγόταν το τριήμερο τακτικό συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, και απ’ όπου έφυγε κυριολεκτικά κλωτσηδόν, προπηλακιζόμενη από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ-μέλη του προεδρείου, υπό την ανοχή, δυστυχώς, μελών της ΠΑΣΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του δύο μέρες μετά το περιστατικό, ο πρόεδρος Π. Κούτρας μίλησε για «ιδιότυπο τραμπουκισμό»: …των δαρμένων!!
Δεν ξεκίνησαν όλα το Σάββατο. Στις 29 Απρίλη, η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Σωματείου μας είχε στείλει επιστολή στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, ζητώντας να συμπεριληφθεί στους ομιλητές του συνεδρίου της εκπρόσωπος του Σωματείου. Λίγες μέρες πριν, μάλιστα, είχαμε στείλει αναθεωρημένο το καταστατικό μας, το οποίο έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο και του οποίου η πρώτη εκδοχή είχε κριθεί από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ασύμβατη με το καταστατικό της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Μαντέψτε: δεν λάβαμε καμία απολύτως απάντηση σε καμία από τις δυο περιπτώσεις (τα στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου). Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου λοιπόν, αντιπροσωπεία του Σωματείου πήγε στο χώρο του Συνεδρίου για να (ξανα)ζητήσει να τοποθετηθεί και να μοιράσει στους συνέδρους υλικό με τα αιτήματά μας.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής έδωσε γραπτώς στο προεδρείο το αίτημά να γίνει μια σύντομη ανακοίνωση από μέλος του Σωματείου. Η απάντηση του προεδρείου ήταν να περιμένουν, «γιατί εδώ είναι συνέδριο, δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε"» και να δείξουν σεβασμό (!). Παρεπιμπτόντως, νωρίτερα την ίδια μέρα είχε κάνει σχεδόν τριαντάλεπτη παρέμβαση ομιλητής εκτός προγράμματος και μη σύνεδρος.
Περνώντας η ώρα, και αφού οι συνάδελφοι δεν έπαιρναν καμία απάντηση (ούτε ναι, ούτε όχι), ζήτησαν και πάλι από το προεδρείο να έχουν μόλις για τρία λεπτά τον λόγο. Η απάντηση αυτή τη φορά ήταν αποστομωτική: «δε σας γνωρίζουμε», «ποιοι είστε εσείς;», «δεχόμαστε τόσες e-mail, δεν μπορούμε να τα κοιτάμε όλα», «φτιάξτε πρώτα Σωματείο» (!). Μην έχοντας άλλη επιλογή, τα μέλη της αντιπροσωπείας μοίρασαν το κείμενό με τα αιτήματα του Σωματείου και, απευθυνόμενα από κάτω στο σώμα των συνέδρων, κατήγγειλαν την άρνηση του προεδρείου να τους δώσει το λόγο.
Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν απείρου κάλλους, τουλάχιστον γηπεδικού χαρακτήρα και, στην καλύτερη, θυμίζουν «νύχτα», με τη μόνη διαφορά ότι εκτυλίχθηκαν μέρα μεσημέρι. Συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ-μέλη του προεδρείου όρμησαν με απίστευτο μένος εναντίον των μελών του σωματείου (αλήθεια γιατί τόσος φόβος; -μήπως έφταιγε ο τρομακτικός και ασύλληπτος αριθμός της ...τριμελούς αντιπροσωπείας;). Συνδικαλιστές της αριστεράς παρενέβησαν, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα μέλη του σωματείου, με αποτέλεσμα να τους ξυλοφορτώσουν και αυτούς δεόντως διότι τόλμησαν να υποστηρίξουν τους νέους συναδέλφους τους, ενώ ένας από αυτούς πήρε το μικρόφωνο για να ζητήσει να επιτραπεί από το προεδρείο να γίνει η παρέμβαση. Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του προεδρείου και των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ απέδωσαν έναν δεύτερο γύρο σωματικής και λεκτικής βίας, ορισμένους αριστερούς συνδικαλιστές στη μέση και όλη την αίθουσα να έχει μετατραπεί σε ρινγκ από τους συνέδρους που, πάνω απ'όλα …σέβονταν το συνέδριο.

Αυτή ήταν η αντίδραση συνδικαλιστών που σε καιρό κρίσης μιλάνε με μεγάλα και πομπώδη γράμματα στην ανακοίνωση του Συνεδρίου τους για "ασφαλή εργασία", όχι μόνο αφήνοντας τους επισφαλείς εργαζομένους συναδέλφους τους -οργανικό κομμάτι του ΟΤΕ πλέον- απ’ έξω, αλλά κυριολεκτικά πετώντας τους έξω και ξυλοφορτώνοντάς τους. Άραγε το ίδιο μαχητικά αντέδρασαν και αντιπαρατέθηκαν, αφενός στην μετοχοποίηση και, αφετέρου, στην παραχώρηση του ΟΤΕ στην Deutche Telecom; Απώθησαν ποτέ βίαια μετόχους, όπως το έκαναν μ’εμάς; Έτριξαν ποτέ σε κανέναν τα δόντια απειλητικά;

Ας το ακούσουν όσοι μας κήρυξαν πόλεμο με τα σώματα επειδή θέλαμε να μιλήσουμε εμείς για εμάς: τέτοιες επιθέσεις δεν μας τρομοκρατούν, αλλά μας δυναμώνουν για να συνεχίσουμε τον αγώνα κόντρα στην επισφάλεια και τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλουν. Βάζοντάς τα μαζί μας, οι εν λόγω «συνδικαλιστές» έδειξαν έμπρακτα ότι είναι με συμφέροντα άλλα από τα δικά μας.
Καλούμε όλους τους εργαζομένους να καταδικάσουν τον ωμό τραμπουκισμό, που στόχο έχει την αναπαραγωγή των επαγγελματιών μεγαλοσυνδικαλιστών και τον κατακερματισμό των εργαζομένων, εξυπηρετώντας, σε τελική ανάλυση, τα συμφέροντα της εργοδοσίας.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΟΤΕ

Επικοινωνία: www.swmateiostonote.blogspotcom, swmateiostonote@gmail.com

Ο ΣΕΒ δια στόματος Δασκαλόπουλου τα θέλει όλα..

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ"..

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΕΔΩ:
http://protasiprooptikis.googlepages.com/omilia_daskalopoulou_gs09.pdf

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Για το ΑΜΚΑ...

Μας απέστειλε συνάδελφος το παρακάτω μήνυμα...
Πιθανόν να έχετε δει το τηλεοπτικό σποτ για τη χορήγηση ΑΜΚΑ. Ο νέος Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο 3555/08 από την 1η Ιούνη θα είναι υποχρεωτικός αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των πολιτών, μισθωτών ή αυτοπασχολούμενων. Με βάση αυτό χωρίς ΑΜΚΑ από 1//6/09 δεν είναι δυνατόν ούτε να ασφαλιστεί κάποιος, ούτε να εκδώσει ή ανανεώσει βιβλιάριο ασθενείας, ούτε να εισπράξει παροχές ασφαλιστικών ταμείων, να προσληφθεί κλπ. Η αίτηση απόκτησης ΑΜΚΑ γίνεται στα ΚΕΠ ηλεκτρονικά και απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η ταυτότητα, το ΑΦΜ και το βιβλιάριο υγείας. Η δε παραλαβεί γίνεται επιτόπου με εκτύπωση του σχετικού παραστατικού ή ταχυδρομικά από την γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων

Μπορείτε επίσης να μπείτε στο
www.amka.gr και να τσεκάρετε αν έχετε ήδη ΑΜΚΑ έχει βγεί αυτόματα σε κάποιους και όχι σε κάποιους άλλους ...

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Εγγραφή της "Εργατικής Αλληλεγγύης'' στη ΓΕΝΟΠ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ 4 ΚΟΖΑΝΗ
ΤΗΛ-ΦΑΞ: 24610 30668
www.seenerga.wordpress.com e-mail seenerga@otenet.gr

Κοζάνη 10/4/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγγραφή της «Εργατικής Αλληλεγγύης» στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, 5 χρόνια αταλάντευτης ταξικής πάλης απαιτήθηκαν για να μπορέσει το ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» να γίνει μέλος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Τα μέλη και τα στελέχη του Σωματείου αισθάνονται δικαιωμένοι αφού με τη δράση τους κατάφεραν επιτέλους η ΓΕΝΟΠ να ξεπεράσει στρεβλές αντιλήψεις και να αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να στερεί από κανένα εργαζόμενο το δικαίωμα συνδικαλιστικής έκφρασής του.
Το ΣΕΕΝ Εργατική Αλληλεγγύη που συγκροτήθηκε στη βάση της ενότητας των εργαζομένων, πέρα και έξω από εργασιακούς ή κομματικούς διαχωρισμούς και στέκει στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων, δεν υποτάχθηκε στις φτηνές μικροκομματικές επιδιώξεις που το παζάρευαν ή ήθελαν να το κρατήσουν έξω από τη δύναμη της ΓΕΝΟΠ.
Ωστόσο, πέρα από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και τον τρόμο που τους προκαλεί η οποιαδήποτε έκφραση χειραφέτησης της εργατικής τάξης, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση της ΕΣΚ, που όχι μόνο δεν απαίτησε την εγγραφή του σωματείου, αλλά λασπολογώντας και συκοφαντώντας τις εκατοντάδες μέλη μας, αποχώρησε από τη συνεδρίαση του ΔΣ.
Το Συνδικάτο Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» καταγγέλλει στους εργαζόμενους τη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΕΣΚ, που σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζεται με την αγωνιστική, συνεπή και πρωτοπόρα στάση όλων εκείνων των εργαζομένων που σφυρηλατούν καθημερινά την ενότητά τους πάνω στη δράση.
Η Εργατική Αλληλεγγύη δεν θα πάψει να υπερασπίζεται και να παλεύει για ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, που θα συνενώσει όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της ενέργειας Για να σπάσουν οι διαχωρισμοί με βάση το επάγγελμα και το πτυχίο, τη σχέση ανάμεσα σε μόνιμο και ελαστικό προσωπικό, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μορφή, αμοιβή ή ωράριο.

Για να είναι οι αγώνες μας αποτελεσματικοί και νικηφόροι, για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος στην ενέργεια, μέσα από ένα ανεξάρτητο, ανασυγκροτημένο, ταξικό, εργατικό κίνημα που θα ξεπερνά τις λογικές της συναίνεσης και της υποταγής, θα εκφράζει με ενιαίο τρόπο τις ανάγκες της εποχής, θα ασκεί έλεγχο στις αποφάσεις και θα επιβάλει κατακτήσεις με τη δύναμη του συλλογικού εκβιασμού, στο πλαίσιο μιας γενικότερης αντικαπιταλιστικής ανατροπής των συσχετισμών

Σήμερα, απέναντι στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που χτυπάει σκληρά τους εργαζόμενους, απέναντι στη δραματική ανατροπή στο τοπίο των εργασιακών σχέσεων, στη σκληρή λιτότητα, στη καταπάτηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη διάλυση του «κοινωνικού κράτους», απέναντι στο ξεπούλημα της ενέργειας στους ιδιώτες και στην επίθεση της εργοδοσίας της ΔΕΗ, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η κοινή δράση των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, η συνολική απάντησή τους κόντρα στους κομματικούς διαχωρισμούς.

Για ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ, έξω από τις δεσμεύσεις της ΕΕ, με απαλλοτρίωση της μεγάλης ελληνικής και ξένης ατομικής ιδιοκτησίας στον κλάδο, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, στην κατεύθυνση της πλήρους κοινωνικοποίησης.



Το γραφείο τύπου

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Συγκλονιστική ανακοίνωση της ΠΕΚΟΠ για την Πρωτομαγιά

Αναδημοσιεύουμε αυτή τη συγκλονιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο της Κούνεβα με αφορμή την Πρωτομαγιά.. Χωρίς άλλα σχόλια..


“8 ώρες για να δουλεύουμε, 8 ώρες για ξεκούραση και8 ώρες να τις κάνουμε ότι θέλουμε.”

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες:
Βρισκόμαστε 123 χρόνια μετά το Σικάγο και την καθιέρωση του 8ωρου.Με τόσους αγώνες, με τόσες θυσίες, με τόσο τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι κι όμως η κατάκτηση του 8ωρου φαντάζει σήμερα μακρινό όνειρο που πρέπει να παλέψουμε για να πραγματοποιηθεί.Η πέτρα του Σίσυφου δυστυχώς ξανακύλησε και πρέπει να την πιάσουμε από την αρχή.123 χρόνια μετά και μας λείπει όχι μόνο το 8ωρο αλλά και βασικές εργατικές κατακτήσεις.Μας λείπει το αυτονόητο δικαίωμα να πληρωνόμαστε από τον άμεσο εργοδότη μας χωρίς τη μεσολάβηση δουλεμπόρων.
Το δουλεμπόριο, η ενοικίαση εργαζόμενων, οι εργολάβοι, οι υπεργολάβοι και οι διαμεσολαβητές, οι εκβιασμοί, οι υποχρεωτικές υπογραφές πριν πιάσεις δουλειά σε λευκά χαρτιά με ανοιχτές ημερομηνίες, με υπογραφές ότι απολύεσαι εθελοντικά, ότι πήρες την άδειά σου, ότι πήρες αποδοχές παραπάνω από τα λεφτά που σου δίνουν, ότι πήρες τα δώρα και τις υπερωρίες που δεν σου έδωσαν ποτέ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πιάσεις ή να μείνεις στην δουλειά.
Αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα βιώνουμε αρκετά χρόνια τώρα όλες/όλοι οι εργαζόμενοι στα συνεργεία καθαρισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Έχουμε τόσα αφεντικά που μπερδευόμαστε: Τον εργολάβο, την επόπτρια χαφιέ, τον προϊστάμενο της εταιρίας που μας ενοικιάζουν, τον επιστάτη τους, τον σεκιουριτά και πάει λέγοντας..
Για ένα κομμάτι ψωμί δεν φτάνει μόνο η δουλειά!Και τι ψωμί; Ούτε 4 ψοροευρώ την ώρα! Βλέπετε με την δικιά μας δουλειά πρέπει να ζήσει και να αναπτυχθεί ένα ολόκληρο σύστημα.Από την επόπτρια-χαφιέ (συνήθως πρώην καθαρίστρια) μέχρι τον πολιτικό που δεν έχει έστω την αφέλεια της Μαρίας-Αντουανέτας να μας προτρέψει να τρώμε παντεσπάνι αλλά με παχυδερμικό ύφος και θράσος 1000 πιθήκων μας κατηγορούν όταν αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα σαν ρατσιστές και τρομοκράτες!
Έτσι αποκάλεσε τους συναδέλφους και τους αλληλέγγυους φοιτητές στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης που αγωνίζονταν να πληρωνόμαστε από το πανεπιστήμιο άμεσα χωρίς τη μεσολάβηση εργολάβου-δουλέμπορα, ο πολύς κ.Πάγκαλος.Στο ίδιο μήκος συντονίστηκαν κυβερνητικοί παράγοντες, ακροδεξιοί, πρυτάνεις αλλά και το όλον ΠΑΣΟΚ με προεξάρχουσα την «αγγλοτραφή» κ. Διαμαντοπούλου.Η αισθητική και η σύγκριση εκπροσώπων από τις δύο εποχές αποδεικνύει από μόνη της την βαρβαρότητα των σημερινών επικυρίαρχων.
Η αποτρόπαια δολοφονική απόπειρα κατά της γραμματέως του σωματείου μας Κωνσταντίνας Κούνεβα είναι η κορυφή του παγόβουνου του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουμε και μιας μαύρης πραγματικότητας που κανένας από τους θεσμικούς, κυβερνήσεις κόμματα και κυρίαρχα συνδικάτα με επικεφαλείς τους ανεκδιήγητους γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ (που έχουν δώσει τον καθαρισμό των γραφείων τους σε εργολάβο) δεν ήθελαν και δεν θέλουν να αναγνωρίσουν.Ο στρουθοκαμηλισμός τους όμως παραμένει και σήμερα παρά τη φρικαλέα πραγματικότητα που παρουσιάστηκε μετά την αποτρόπαια επίθεση κατά της Κωνσταντίνας.4 μήνες μετά και οι ίδιοι κύκλοι ή προσπαθούν να συσκοτίσουν, να διαστρεβλώσουν και να υπονομεύσουν την πραγματικότητα και τον αγώνα μας ή στην καλύτερη περίπτωση προσπαθούν να βγάλουν πολιτική υπεραξία με προτάσεις για υποψηφιότητες και φιλανθρωπικούς εράνους.
Η ξεκάθαρη άρνηση της Κωνσταντίνας να αποδεχτεί να καθαρίσει τις ένοχες συνειδήσεις τους με αντάλλαγμα το βουλευτιλίκι είναι πιστεύουμε το καλύτερο δείγμα της δικής μας αισθητικής που εξέφραζαν και εκφράζουν οι αγωνιστές εργαζόμενοι σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες.
Μια τέτοια ιστορική μέρα μας συγκινεί και μας εμπνέει η φωνή του August Spies που φώναξε προς τους δημίους του: « Θα έρθει κάποτε ο καιρός που η σιωπή μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές μας που στραγγαλίζετε σήμερα».
4 μήνες μετά την απόπειρα και παρά τα παχιά λόγια δεν έχει γίνει τίποτα για να προχωρήσουν σε λύση τα προβλήματά μας.Ο αγώνας του σωματείου μας μαζί με το πολύπλευρο κοινωνικό κίνημα συμπαράστασης μας έχει δώσει μέχρι τώρα κάποιες μικρές νίκες όπως τη δέσμευση της διοίκησης των ΗΣΑΠ ότι ξεκινάει τις διαδικασίες για αποπομπή της εργολαβικής ΟΙΚΟΜΕΤ και την απόφαση της πρυτανείας του Αριστοτέλειου να ξεκινήσει απευθείας προσλήψεις των εργατών καθαριότητας.
Έχουμε όμως πολύ μακρύ και δύσκολο δρόμο ακόμα.Είμαστε αποφασισμένες/οι να τον βαδίσουμε μέχρι τέλους. Κατανοούμε ότι δεν είμαστε ο μοναδικός κλάδος που έχει προβλήματα. Το καθεστώς της μαύρης εργασίας του δουλεμπορίου των Stage και των κάθε μορφής «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων έχει κατακτήσει ολόκληρη την εργατική τάξη και ιδιαίτερα τη νεολαία.Ούτε ο αγώνας μας αποτελεί κεραυνό εν’ αιθρία, είναι συνέχεια του Δεκέμβρη και καίει από την εύφλεκτη ύλη όλο και μεγαλύτερων τμημάτων των εργαζομένων και της νεολαίας που συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα και αντιδρούν φωνάζοντας «Δεν πάει άλλο».Η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων Ελλήνων και μεταναστών και ο κοινός μας αγώνας είναι το μοναδικό μας όπλο.Πρέπει να συντονιστούμε και να προχωρήσουμε χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς αυταπάτες, χωρίς διαμεσολαβητές. Όπως αποδεικνύει η εμπειρία μας όλα αυτά «τα άνθη του κακού» φύτρωσαν σε ένα νοσηρό περιβάλλον που συνδιαμόρφωσαν αλλεπάλληλες και πολύχρωμες κυβερνήσεις.
Δεν εκχωρούμε τα δικαιώματά μας σε κανέναν. Αρκετά!Έχουμε μπουχτίσει από προεκλογικές υποσχέσεις και κομματικές δεσμεύσεις.Χορτάσαμε από κενά συνθήματα και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.Είμαστε ρεαλιστές, τα θέλουμε όλα.Η απελευθέρωση των εργαζόμενων θα είναι έργο δικό μας και κανενός άλλου.Με αυτές τις σκέψεις θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας καλέσουμε σε κοινή συστράτευση και αγώνα.
Απαιτούμε: Να αποκαλυφθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί που επιχείρησαν να δολοφονήσουν την Κωνσταντίνα Κούνεβα.Έξω οι εργολάβοι δουλέμποροι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!Να καταργηθεί τώρα όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που τους καλύπτει!
Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά!
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού
THΛ 2108221083 --- 697 8844725 EMAIL pekop1999@gmail.com FORUM http://pekop.formyjob.net
Υ.Γ : Ακόμα περιμένουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες από κυβέρνηση και αντιπολίτευση όπως π.χ : Την κατάργηση των ρατσιστικών νόμων που υποχρεώνουν τους μετανάστες να δουλεύουν στις Δημ. Επιχειρήσεις μόνο με συνοδεία εργολάβου- δουλέμπορα.Ακούει κανείς;

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας στην Αγροτική για την απεργία και το ταμείο υγείας

Η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ» ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΞΑΝΑΚΤΥΠΑ


Παράνομη για άλλη μια φορά κρίθηκε η 48ωρη απεργία που είχε προκηρυχθεί για τις 29 και 30 Απρίλη από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα για το ταμείο υγείας. Η απόφαση του δικαστηρίου βγήκε 1 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα (!) με ότι αυτό συνεπάγεται για την άμεση ενημέρωση των εργαζομένων.
Η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη, «γυμνή» δείχνει με ποια πλευρά είναι. Από πότε αποφάσεις που βγαίνουν ξημερώματα κρίνουν παράνομες κινητοποιήσεις εργαζομένων που αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή εργασία και ποιότητα ζωής; Ποιος νόμος τους δίνει το δικαίωμα να βγάζουν στην παρανομία τους αγώνες των παραγωγών του πλούτου, την ώρα που σημαίνοντα πρόσωπα εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα δις κυκλοφορούν ανενόχλητα και θεωρούνται μάλιστα ευυπόληπτοι πολίτες;


ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟ.
«ΚΟΥΚΟΥΛΑ» ΦΟΡΟΥΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
για να κρύβουν το αντεργατικό τους πρόσωπο. Την ώρα που δήθεν κόπτονται για την οικονομική κρίση, ενδιαφέρονται μόνο για την διατήρηση και τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Την ώρα που υποστηρίζουν ότι νοιάζονται για τη ζωή μας, μας αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας, μειώνοντας τους μισθούς μας. Αφήνουν απροστάτευτους τους άνεργους, τους απολυμένους, χωρίς να πειράζουν τις περιουσίες και τα κέρδη των εργοδοτών και τους χαρίζουν και φοροαπαλλαγές από πάνω.
Μίζες για πολιτικούς και δικαστές, μέτρα στήριξης για τους βιομήχανους, «δώρα» δισεκατομμυρίων στις τράπεζες και για τους εργαζόμενους λιτότητα, συναίνεση να επικρατήσει η λογική του «εφικτού» και να αποδεχθούμε την ολοκληρωτική ισοπέδωση των κατακτήσεων που έχουν αποκτηθεί με σκληρούς εργατικούς αγώνες, απεργίες, πολλές φορές ακόμη και με αίμα.


Το αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο υγείας των εργαζομένων της Αγροτικής στα μάτια τους είναι ένα πολύ καλό «φιλέτο» (βλ. περιουσία) που σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης και φυσικά της διοίκησης πρέπει να υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η μετάβασή μας στο ΙΚΑ και -όταν η κατάσταση και σε αυτό φτάσει στο απροχώρητο- σε διάφορα «πακέτα υγείας» με ιδιωτικές εταιρείες να έρθουν σαν ώριμο φρούτο!
Το θέμα του ταμείου υγείας σχετίζεται με το σύνολο των εργασιακών μας δικαιωμάτων και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του. Μέχρι στιγμής η πλειοψηφία του Δ.Σ. του συλλόγου μας όχι μόνο δεν το αντιμετώπισε έτσι, αλλά μας έβαλε σε μια διαδικασία να «διεκδικήσουμε» αύξηση των δικών μας εισφορών!!!;;; και συμπληρωματικά να απαιτήσουμε το ίδιο και από τη διοίκηση! Είναι η ίδια γραμμή που εφαρμόζει η υποταγμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ που καλούν την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον ΣΕΒ αντίστοιχα σε κοινή δράση και Διάλογο με αντικείμενο «την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών στα πλαίσια της αναγκαίας συμβολής τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης». Κάτι σαν πρόσκληση σε συνέδριο λύκων με θέμα τη διάσωση του προβάτου!


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες, χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν γίνονται και που δεν είναι στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων. Μεσσίες και «ειδικοί», δεν υπάρχουν. Κάθε εν λευκώ εξουσιοδότηση διαχείρισης των δικαιωμάτων μας στους «λίγους» είναι ολοκληρωτισμός. «Εφικτό» είναι μόνο το κοινωνικά αναγκαίο. Η αύξηση της δικής μας εισφοράς δε θα ελαττώσει το πρόβλημα του ταμείου, θα μεγαλώσει απλώς το κενό στην τσέπη μας. Πρέπει άμεσα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις να γίνουν γενικές συνελεύσεις ΤΩΡΑ των εργαζομένων ανά κατάστημα ή περιοχή, να συνταχθεί πλαίσιο αιτημάτων που θα βγει από τις συνελεύσεις αυτές, να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές από τα κάτω που θα συντονίζουν τις κινητοποιήσεις ανοίγοντας το θέμα στις κατά τόπους περιοχές, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να λάβουν γνώση τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα εργατικά κέντρα των περιοχών μας, δημιουργώντας ένα ευρύ εργατικό μέτωπο αλληλεγγύης με άμεσο αίτημα να καλύψει όλο το οικονομικό κόστος η εργοδοσία και όχι οι εργαζόμενοι.
Πρέπει να αναγκάσουμε την ΟΤΟΕ να καλύπτει τις κινητοποιήσεις μας κάθε φορά που η δικαιοσύνη θα θυμάται ποιον οφείλει να υποστηρίξει και κηρύσσει παράνομες τις κινητοποιήσεις μας. Το ζήτημα του ταμείου υγείας είναι υπόθεση όλων μας, όλων των τραπεζοϋπαλλήλων και όλων των εργαζομένων γιατί σχετίζεται με τα γενικότερα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης της υγείας, και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.


«ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις πως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει
αλλά ότι μπορεί να συνεχίσει όπως είναι»

29-04-2009

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ανακοίνωση της "νέας βάρδιας" για την Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά 2009
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΚΑΓΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ


Τι μπορεί να σημαίνει η πρωτομαγιά για την νέα εργατική βάρδια σήμερα; Πώς επικοινωνεί το πνεύμα των διεκδικήσεων του Σικάγο του 1886 με τις σημερινές ανάγκες των νέων? Σε κάθε γενιά της νέας βάρδιας εργαζομένων η πρωτομαγιά μεταφέρει το μήνυμα της διεκδίκησης ‘ουτοπικών’, εξωπραγματικών και ανέφικτων για το σύστημα και τους καπιταλιστές αιτημάτων, της δράσης κάτω από τις σκέψεις άλλης κοινωνικής οργάνωσης για τους εργαζομένους και την ανθρωπότητα συνολικά και τελικά το μήνυμα της νίκης αυτού του αγώνα των εργαζομένων-παραγωγών του πλούτου στο παρόν και όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον. Η διεκδίκηση 8 ωρών εργασίας σε μια εποχή δουλειάς ‘ήλιο με ήλιο’, ανεξάντλητης και ανυπόφορης εργάσιμης μέρας, η απαίτηση για 8 οκτώ ώρες ελεύθερου χρόνου, ενασχόλησης με την πολιτική και τη συλλογική ζωή στα τέλη του 19ου αιώνα καθώς και η νίκη αυτών με την κατοχύρωση της οκτάωρης εργασίας δείχνουν το δρόμο σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο άνθρωπο σήμερα για αγώνα κάτω από τις σημαίες των συγχρόνων αναγκών και δικαιωμάτων. Και μάλιστα σαν αναγκαιότητα των νέων εργαζομένων κόντρα σε μια πραγματικότητα καταπάτησης κάθε εργατικού δικαιώματος γύρω από τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς και την ασφάλιση, κατάργησης του ελεύθερου χρόνου, λεηλάτησης της φύσης και του περιβάλλοντος, πολιτιστικής μιζέριας και απαξίωσης, πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, σε μια περίοδο κρίσης, γενικευμένης φτώχιας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.
Όλοι οι νέοι της δουλειάς ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα αποφασισμένο μπλοκ θεσμών, φορέων και δυνάμεων που διαμορφώνουν και υλοποιούν μια συνολική αντεργατική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και πολύ περισσότερο τώρα που στο όνομα της κρίσης και της αντιμετώπισης της ξεδιπλώνουν μια νέα λυσσαλέα επίθεση στον κόσμο της εργασίας.
Το συναντάμε καθημερινά˙ κατ’ αρχήν η κυβέρνηση της Ν.Δ με επιδοτήσεις για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, άγρια λιτότητα, από τη μια και από την άλλη μηδενικές αυξήσεις, φοροεπιδρομή, διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων, μαζικά stage, υποαπασχόληση και φτώχια.
Το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνει με την ουσιαστική συμφωνία σε όλες αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης, πολιτικές που ασκούσε κυβερνητικά το ίδιο όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και με τις ‘ρηξικέλευθες’ προτάσεις για τρίχρονη απασχόληση των νέων χωρίς ασφάλιση διατυπωμένες από το 2004 και τα χρόνια της αντιπολίτευσης.
Η Ε.Ε βρίσκεται πρωτοπόρος και ‘ελεγκτής’ αυτής της πολιτικής, με την βίβλο για την εργασία, την οδηγία Μπολκενστάιν, και τις συνεχείς οδηγίες για λιτότητα και περικοπή των κοινωνικών δαπανών.
Ο ΣΕΒ και οι εργοδοτικές οργανώσεις ασκούν πολιτική με τις συνεχείς προτάσεις για 3ήμερη-4ήμερη εργασία και την απαίτηση για απαλλαγή των ‘βαρών’ για τις επιχειρήσεις, με την κοινό μνημόνιο με τη ΓΣΕΕ, με τις μαζικές και συνεχείς απολύσεις. Και όλα αυτά δεμένα με ολόκληρο πλαίσιο –εθνικών και ευρωπαϊκών- αντεργατικών νόμων, ρυθμίσεων και διατάξεων για την καταστολή και το πνίξιμο κάθε διαφορετικής σκέψης. Θέλουν να πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση είναι μονόδρομος, να δεχτούμε τα ολοένα και λιγότερα ψίχουλα που περισσεύουν για μας όταν γύρω μας υπάρχει ο ‘τεράστιος’ πλούτος που εμείς οι ίδιοι παράγουμε, τα εκτοξευμένα στα ύψη κέρδη τους, που βγαίνουν στην πλάτη μας αλλά μοιράζονται κάτω από τη μύτη μας μέσω των επιδοτήσεων στο κεφάλαιο, των μιζών, των σκανδάλων, που αποτελούν διαχρονική σταθερά και αξία κάθε κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων. Θέλουν να μας πείσουν ότι το δίκιο είναι δικό τους και, όποιος δεν το παραδέχεται βρίσκεται αντιμέτωπος με το γκλομπ του μπάτσου, τις κάμερες πάνω από το κεφάλι του στο δρόμο αλλά και τον εργασιακό του χώρο, το βιτριόλι και τις απόπειρες δολοφονίας (υπόθεση Κούνεβα), τις αποφάσεις δικαστηρίων (όπως πολύ καλά κατάλαβαν χιλιάδες συμβασιούχοι).
Οι απαντήσεις της αριστεράς είναι αναντίστοιχες αυτής της επίθεσης, δεν τροφοδοτούν αγωνιστικές διαθέσεις, δεν οργανώνουν τις αντιστάσεις. Και οι δυο δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αριστεράς δεν ξεφεύγουν από το πλαίσιο «να μην πληρώσουμε την κρίση τους» ξεχνώντας την κλοπή και λεηλασία όλων των προηγούμενων χρόνων, παραγνωρίζουν ότι δεν οδηγεί πουθενά το παρακαλετό για να μην μας πάρουν και άλλα, ότι χρειάζεται ανυποχώρητη διεκδίκηση όλου του πλούτου που παράγουμε για να έρθουν στο σήμερα κατακτήσεις και βελτιώσεις της θέσης των εργαζομένων και η ήττα της αντεργατικής πολιτικής. Πολύ περισσότερο που το μεν ΚΚΕ λειτουργεί με την πίστη ότι οι αγώνες δεν μπορούν να κερδίσουν στο σήμερα και παραπέμπει τις αναζητήσεις ευρύτερων τμημάτων των εργαζομένων στα καθεστώτα του υπαρκτού και το σταλινισμό, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ‘φλερτάρει’ με τα κινήματα εγκλωβίζοντας τα στα δίχτυα του φιλοευρωπαισμού και της Ε.Ε, του κοινοβουλευτικού παιχνιδιού και των κυβερνητικών λύσεων με το ΠΑΣΟΚ.

Απεναντίας όμως, οι νέοι εργαζόμενοι, η νεολαία συνολικά μπορούν να αποτελέσουν το δυναμικό μιας άλλης κατάστασης όπως έδειξε και η συγκλονιστική εξέγερση του Δεκέμβρη.
Κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ των επετειακών ‘απεργιών’ και της ανυπαρξίας στους χώρους δουλειάς, η οποία συμφωνεί κοινά μνημόνια με τους βιομήχανους, συναινεί στις ελαστικές σχέσεις και στέκεται καταγγελλτικά απέναντι στον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, που επιζητά την ανάπτυξη, την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τελικά τη διατήρηση αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης.
Με τη δημιουργία συνδικαλιστικών μορφών που θα ‘χωράνε’ όλοι οι νέοι της δουλειάς, συμβασιούχοι και μόνιμοι, πτυχιούχοι και μη, συνάδελφοι των stage και ανασφάλιστοι, έλληνες και ξένοι, ανεξαρτήτως δηλαδή των διαχωρισμών που μας επιβάλλουν, διαχωρισμών- ‘όπλων’ στα χέρια τους για να παραμείνουμε ‘μικροί και λίγοι’.
Με την ανάπτυξη συλλογικών μορφών αντίστασης με συνελεύσεις, επιτόπου στάσης εργασίας, καμίας υποχώρησης την ώρα που κρίνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία για κάθε συνάδελφο όταν παίζονται απολύσεις, παύση μισθών, περικοπές στο όνομα της κρίσης και για κάθε ζήτημα που μας αφορά και μας χτυπάει ώστε να βρίσκονται οι αποφάσεις και ο αγώνας στα δικά μας χέρια.
Κυρίως με την αγωνιστική έκφραση στο σήμερα του δικαιώματος για δουλειά κάθε νέου, με αποδοχές που να εκπληρώνουν όλες τις ανάγκες μας, με άλλο περιεχόμενο για την εργασία χωρίς τον εργοδότη και τον διευθυντή πάνω από το κεφάλι μας, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών και ελεύθερης πρόσβασης όλων των νέων σε παιδεία, υγεία, ελεύθερο χρόνο, πολιτισμό, για την διεκδίκηση δηλαδή μιας σύγχρονης χάρτας αναγκών και δικαιωμάτων της νέας βάρδιας των εργαζομένων.
Αυτή η προσπάθεια συμβάλλει στην εμφάνιση μιας άλλης αριστεράς, αντικαπιταλιστικής, κόντρα στα όρια και τις ιδέες αυτού του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος, απελευθερωτικής, που θα βάζει στις σημαίες της το ζήτημα της κοινωνικής απελευθέρωσης και άλλης κοινωνικής οργάνωσης αυτού του κόσμου, κοινωνικά μαχόμενης, που θα αναδεικνύει την ισοτιμία συμμετοχής και έκφρασης κάθε αγωνιστή σε αυτή τη λογική και σε αυτόν τον αγώνα. Θα φέρνει το πνεύμα της πρωτομαγιάς του Σικάγο και της Θεσσαλονίκης του ΄36 κάθε μέρα μέσα στους εργασιακούς χώρους, για μια πρωτομαγιά του 2009 αντικυβερνητική, αντι-Ε.Ε και αντιεργοδοτική, συνολικά επαναστατική και νικηφόρα.

· Συμμετοχή την 1η Μάη στη συγκέντρωση στο Μουσείο 11:00 πμ και πορεία σε Βουλή – Γραφεία ΕΕ.
· Συνέλευση της Νέας Βάρδιας το Σάββατο 02/05 19:00 μμ στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη).

νέα βάρδια
αριστερή κίνηση νέων εργαζόμενων και ανέργων
neavardia.blogspot.com

Τηλέφωνο Επικοινωνίας 6986059525