Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Συνεδρίαση ΔΣ ΣΥΕΤΕ, 6 + 7 Ιουλίου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.
Σας ενημερώνουμε ότι θα γίνει oλoμέλεια τoυ Διοικητικού Συμβoυλίoυ, στην αίθουσα Δ.Σ. του Συλλόγου μας, Σοφοκλέους 15, 3ος όροφος, τηv ΔΕΥΤΕΡΑ & ΤΡΙΤΗ 6-7/7/2009 και ώρα 9:00 π.μ. με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1.- Ενημέρωση επί των τελευταίων συνδικαλιστικών εξελίξεων.
2.- Συζήτηση για το πλαίσιο διεκδίκησης της Επιχειρησιακής Σύμβασης 2009. Λήψη απόφασης.
3.- Οικονομικά.
4.- Προγραμματισμός δράσης. Λήψη απόφασης.
5.- Γραμματείες ΣΥΕΤΕ.
6.- Νέα μέλη.
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ, ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Κάλεσμα σε συζήτηση για την κλαδική σύμβαση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

25/6/2009


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είμαστε ήδη σε τροχιά διεκδίκησης της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης, μετά την καταγγελία της περσινής στις 3/6 από την ΟΤΟΕ.

Προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα γιατί:
· Οι τραπεζίτες εξακολουθούν ξεκάθαρα να επιδιώκουν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, μετά την έφεση που άσκησαν κατά της σύμβασης που υπογράφτηκε στον ΟΜΕΔ πέρσι και μετά την άρνησή τους να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις που τους κάλεσε η ΟΤΟΕ πριν λίγες μέρες.
· Η ΟΤΟΕ εξακολουθεί στην ίδια τακτική που την οδήγησε πέρσι στον ΟΜΕΔ, δηλαδή της μη απεύθυνσης στους εργαζόμενους για τη διαμόρφωση αφενός του πλαισίου διεκδίκησης και των αιτημάτων και αφετέρου για την οργάνωση του αγώνα, με αποτέλεσμα να προκηρύξει μια απεργία «για τα μάτια του κόσμου» και μόνο, ενώ μόλις προχθές κατέφυγε κιόλας στον ΟΜΕΔ!

Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και απαιτούν να έρθουμε σε επικοινωνία με ζωντανό διάλογο, να διερευνήσουμε τη δυνατότητα για σύγκλιση σε κοινές θέσεις και να βρούμε τρόπους για συντονισμό της δράσης μας με συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να συμβάλουμε στην ενεργοποίηση του κλάδου σε αγωνιστική κατεύθυνση.


ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους που έχουν διάθεση για συντονισμό και κοινή δράση (συνδικαλιστικές κινήσεις, ομάδες, ανεξάρτητους ή μεμονωμένους συναδέλφους).

Σας καλούμε όλους σε συνάντηση
τη Δευτέρα 29/6 ώρα 12 μ.μ.
(μετά τη συγκέντρωση στο κεντρικό της ΕΤΕ)
στον ΣΥΕΤΕ (Σοφοκλέους 15, 3ος όροφος).



ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ- Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής

e-mail: protasiprooptik@in.gr, Ιστοσελίδα: www.protasiprooptikis.blogspot.com

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ανακοίνωση για κλαδική σύμβαση και απεργία 29/6


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής


ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ‘09: ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ!


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες βρισκόμαστε σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές του εργατικού κινήματος. Διεκδικούμε την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εν μέσω της μεγαλύτερης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης από το 1929.
· Οι προκλητικές δηλώσεις των τραπεζιτών δια στόματος Αράπογλου σφραγίζουν την απαίτηση τους για εξάλειψη των συλλογικών διεκδικήσεων, αφού επιτακτικά προτείνουν μηδενικές αυξήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι τραπεζίτες, σε συμφωνία με τις επιταγές της ΕΕ και της κυβέρνησης χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως δικαιολογία για να βάλουν φρένο στις περαιτέρω διεκδικήσεις μας. Απαξίωσαν το θεσμό της κλαδικής παραχωρώντας γελοία ποσά αυξήσεων τα τελευταία χρόνια, καταργώντας το ωράριο, ενώ το 2008 δεν προσήλθαν καν να υπογράψουν.
· Τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών είναι προκλητικά και εξωφρενικά. Δεν αποκαλούνται τυχαία «η ατμομηχανή του ελληνικού καπιταλισμού» και το κράτος τους το ανταπόδωσε με 28 δις. Tώρα, οι εργαζόμενοι καλούμαστε να πληρώσουμε τη «νύφη» με τα νέα φορομπηχτικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση, το πάγωμα μισθών σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Οι δε μικρές μειώσεις επιτοκίων ακούγονται κοροϊδία όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια τα επιτόκια καρτών και δανείων ήταν μια νόμιμη τοκογλυφία.
· Η Ελλάδα είχε λίγο πριν την οικονομική κρίση ένα από τους υψηλότερους συντελεστές παραγωγικότητας στην ΕΕ, κόστος εργασίας από τα χαμηλότερα (από τους χαμηλότερους βασικούς μισθούς) και παράλληλα τη μεγαλύτερη κερδοφορία τραπεζών.

Ο υποταγμένος συνδικαλισμός της ΟΤΟΕ δεν θέλει και δεν μπορεί…

Η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι η κλαδική του 2008 αποτελεί επιτυχία για τον κλάδο. Ξεχνά όμως ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της υπόγραψε κλαδική μέσω ΟΜΕΔ και άφησε στα χέρια των αστικών δικαστηρίων την υπόθεση των εργαζόμενων. Όμως και το πλαίσιο διεκδικήσεων για το 2009 είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων, ενώ δεν έλαβε υπ’ όψιν καθόλου τη γνώμη των εργαζόμενων, προτείνοντας το πλαίσιο αυτό και ακούγοντάς τους σε Γ. Συνελεύσεις :
Ø Διεκδικεί αυξήσεις 9% (πρώτο κλιμάκιο 1039 μεικτά), ενώ η ίδια παραδέχεται ότι το 2008 το μηνιαίο κόστος ενός ανύπαντρου εργαζόμενου είναι 1170 € καθαρά. Παράλληλα, με την αύξηση στο επίδομα πολυετίας που διεκδικεί (από 1,8 στο 2%) ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στον πρωτοδιοριζόμενο και τον πολυετή εργαζόμενο, με τα πρώτα κλιμάκια να έχουν χαμηλούς μισθούς.
Ø Αδιαφορεί για τους χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας στις τράπεζες, που δεν καλύπτονται με την κλαδική. Η ΟΤΟΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία αρνούνται να εντάξουν τους ελαστικά εργαζόμενους στο δυναμικό τους αφήνοντας τους λεία για τα θηρία, δεν μπορούν να συσπειρώσουν όλο τον κλάδο κι αναπαράγουν τη διάσπαση των εργαζόμενων.
Ø Ξεχνάει το ασφαλιστικό, όταν μετά και από τον περσινό αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ, σε συνέχεια των αντεργατικών νόμων Σιούφα, Ρέππα και Αλογοσκούφη, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα έχουν χειροτερεύσει δραματικά .

Την ώρα που το Σεπτέμβρη του 2008 η κρίση χτύπαγε και τη δική μας πόρτα, η ΟΤΟΕ έκανε εκδήλωση για την κρίση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και άλλους (διάσημους για τις αντεργατικές τους αντιλήψεις) τραπεζίτες και βουλευτές! Την ίδια στιγμή αποδεχόταν το μέτρο των 28 δις στα πλαίσια ενός «ανθρώπινου» χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ όλη η κοινωνία ήταν αντίθετη και ζητούσε τα λεφτά να δοθούν σε παιδεία, υγεία, αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Ο υποταγμένος συνδικαλισμός της ΟΤΟΕ «έδωσε» το 2006 το ωράριο στους τραπεζίτες και συνεχίζει με την κλαδική 08 να αντιλαμβάνεται την αντίσταση ως δικαστικό κυνήγι τραπεζιτών, όταν σε πολλές τράπεζες η λέξη απεργία φαντάζει όνειρο απατηλό. Μιλάει για υπεράσπιση δικαιωμάτων και μηδενικές απολύσεις όταν αρνείται να υπερασπίσει ακόμα και αυτό το στοιχειώδες δικαίωμα στην απεργία. Δεν έχει επιδιώξει συντονισμό με κλάδους των ΔΕΚΟ που βρίσκονται σε αγώνα (ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.) Πώς θα οργανωθούν τότε οι αγώνες μας;

Να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους με αντεπίθεση διαρκείας!

Εμείς, όπως κι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αδυνατούμε πια να τα βγάλουμε πέρα. Η εντατικοποίηση στη δουλειά μας και το συνεχές μαστίγιο των στόχων έχουν φτάσει στο απόγειο. Οι απολύσεις και οι χρεοκοπίες είναι γεγονός και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (Αmerican Εxpress, ταμείο Γενικής). Το σύνθημα «δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους» είναι πια δεδομένο αλλά όχι αρκετό. Η μη υπογραφή αξιοπρεπούς κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες θα σημάνει την αρχή του τέλους, όχι μόνο για τα δικά μας κεκτημένα και διεκδικήσεις αλλά και για πολλούς κλάδους. Η δική μας κλαδική είναι το «κάστρο» που θέλουν να αλώσουν τραπεζιτες-κεφαλαιο-κυβερνηση και ΕΕ για να εδραιώσουν την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που μεθοδεύουν εδώ και πολύ καιρό. Γι’ αυτό και πρέπει τώρα να πούμε ότι οι αγώνες μας πρέπει να γίνουν η κρίση τους! Να μην αφήσουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια των υποταγμένων συνδικαλιστών που μέχρι τώρα αποδείχτηκαν συνένοχοι στο έγκλημα των κεφαλαιούχων.

Υπάρχει κι άλλος δρόμος για το εργατικό κίνημα!


Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Να οργανώσουμε τώρα Γενικές συνελεύσεις ανά νομό, ανά κατάστημα, ανά χώρο δουλειάς και να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα. Να αναβιώσουμε τα νομαρχιακά παραρτήματα και τις ΕΑΚ. Να κάνουμε έναν αγώνα μαζικό και ανυποχώρητο που θα είναι η θηλιά στο λαιμό των τραπεζιτών. Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία τους προηγούμενους μήνες με δυναμικές μορφές αγώνα κατάφεραν πολλές φορές να σταματήσουν τα σχέδια για απολύσεις και κλεισίματα! Μην ξεχνάμε την εξέγερση του Δεκέμβρη, την πρώτη εξέγερση εν μέσω κρίσης, που φόβισε όλους τους Ευρωπαίους.

Η απεργία της 29ης Ιουνίου να είναι μόνο η αρχή…

Είναι στο χέρι μας η απεργία της 29ης Ιουνίου να μην είναι εθιμοτυπική και καταδικασμένη από πριν. Να δώσουμε τη μάχη να απεργήσουν όλοι οι συνάδελφοι, να μην μείνουμε στον «καναπέ» και μετά οδηγηθούμε στην απογοήτευση για άλλον έναν αγώνα χαμένο.
ü Ο ΣΥΕΤΕ να κάνει περιοδείες στους χώρους δουλειάς, ενημέρωση, προπαγάνδιση του αγώνα με ανακοινώσεις, να προκηρύξει νομαρχιακές συνελεύσεις στην επαρχία μέχρι την Πέμπτη 25/6 με εκλογή απεργιακών επιτροπών, κάλεσμα στη συγκέντρωση σε κάθε πόλη, την ημέρα της απεργίας κλείσιμο του συστήματος ΟΝ LINE, αποκλεισμό του προσωπικού ασφαλείας, περιφρουρήσεις στους χώρους δουλειάς σε συνεργασία με τις ΕΑΚ. Να υπάρχει σχέδιο κλιμάκωσης και σχεδιασμού δυναμικών μορφών αγώνα. Όχι μια απεργία χωρίς οργάνωση για την τιμή των όπλων. Άμεση ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου.

Να μην κάνουμε άλλες «θυσίες» στο όνομα της κρίσης τους!
Να φέρουμε μπροστά τις εργατικές ανάγκες και δικαιώματα!

§ Ενιαίο κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, για να ζούμε αξιοπρεπώς από μια και μόνο δουλειά. Αντίστοιχη αύξηση στα υπόλοιπα κλιμάκια, ώστε να ισχύει η σχέση 1:2,114. Όχι στα μπόνους, καμία σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας.
§ Ενιαίο εργασιακό καθεστώς για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο με μόνιμη, σταθερή, πλήρη απασχόληση. Όχι στις προσωρινές συμβάσεις, την ελαστική απασχόληση, τα stage, τον θεσμό της ενοικίασης. Όχι στην εκχώρηση εργασιών σε εξωτερικές εταιρείες (καθαριότητα, πληροφορική, ασφάλεια κ.α.).
§ Άμεσες, μαζικές προσλήψεις προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες με δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες και ενταγμένο στους οργανισμούς από την πρώτη στιγμή.
§ Μείωση των ωρών εργασίας στις 35 (8-3, Δευτέρα – Παρασκευή) με προοπτική το 30ωρο. Καμιά απλήρωτη υπερωρία.
§ 30 ημέρες άδεια για όλους τους εργαζόμενους. Φοιτητική άδεια 30 ημέρες το χρόνο.
§ Κατάργηση του προσωπικού ασφαλείας, ως απεργοσπαστικού μηχανισμού.
§ Να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων το ασφαλιστικό. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

Επικοινωνία: 6974861242, 6978198912, 6974787669, 6993955575
e-mail: protasiprooptik@in.gr, Ιστοσελίδα: www.protasiprooptikis.blogspot.com

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Προς τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ

ΑΘΗΝΑ, 16-6-09

Συνάδελφε, μόλις ενημερωθήκαμε ότι αύριο Τετάρτη 17-6 έχετε συνάντηση το πρωί με μέλη του ΔΣ του ΣΕΕΤΕ - ΠΠΕ (πρώην Εθνοκάρτας) για το θέμα της ένταξης των εργαζομένων της πρώην Εθνοκάρτας στο ΤΥΠΕΤ. Έχουν ενημερωθεί όλες οι παρατάξεις του ΔΣ για αυτή τη συνάντηση; Τι ακριβώς θα προτείνετε; Γιατί εμείς ως Πρόταση Προοπτικής - Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής δεν είχαμε καμία ενημέρωση για αυτό το θέμα; Δεν θα έπρεπε να συζητηθεί αυτό το θέμα στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ ως προς τις προτάσεις του ΣΥΕΤΕ αλλά και από τον άλλο Σύλλογο; Περιμένουμε την απάντησή σας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΞΙΦΑΡΑ - Μέλος του ΔΣ ΣΥΕΤΕ
6974861242
2103695042

Κοινοποίηση: Όλες οι παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Συνδρίαση Γενικού Συμβουλίου ΟΤΟΕ για κλαδική σύμβαση

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες..
Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Τρίτη στις 14.00 στην ΟΤΟΕ (Σίνα κ Βησσαρίωνος 4) υπάρχει συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΤΟΕ, που είναι ανοιχτό βέβαια και όσοι συνάδελφοι επιθυμούν μπορούν να το παρακολουθήσουν .
Από ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΟΤΟΕ της 15/6/2009:
"Αύριο Τρίτη 16/6 η ΟΤΟΕ έχει καλέσει τις εργοδοτικές ενώσεις [Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) και Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)] να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των Τραπεζοϋπαλλήλων έτους 2009...
...Αύριο και ώρα 14:00 το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ θα συνεδριάσει και θα πάρει αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αν οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις και συνεχίσουν την τακτική της αδιαλλαξίας και των προκλήσεων..."

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Πρόστιμο στην ΕΤΕ για τις πόρτες ασφαλείας..

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9-6-2009

Πρόστιμο στην Εθνική Τράπεζα για τις καμπίνες ασφαλείας εισόδου
Από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ύψους 30.000 ευρώ.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ' αριθμ. 45/2009 απόφασή της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) για την ειδική καμπίνα ασφαλείας εισόδου και εξόδου που χρησιμοποιεί σε 152 υποκαταστήματά της, ενώ παράλληλα έλαβε μέτρα για τον τρόπο λειτουργίας των καμπίνων ασφαλείας.
Κατόπιν καταγγελιών πολιτών η Αρχή πραγματοποίησε ελέγχους σε ορισμένα υποκαταστήματα της ΕΤΕ και διαπίστωσε ότι το νέο σύστημα εισόδου - εξόδου πελατών αποτελείται από: 1) Μια ειδική καμπίνα ασφαλείας, με δύο θύρες, για την είσοδο στο κατάστημα. 2) Μια έγχρωμη κάμερα, που έχει τοποθετηθεί στην καμπίνα ασφαλείας εισόδου. Στο σημείο που έχει τοποθετηθεί η κάμερα υπάρχει μία κόκκινη φωτεινή ένδειξη, ώστε να υποδεικνύεται στους εισερχόμενους η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κοιτούν. Στην καμπίνα υπάρχει εγκατεστημένο και ένα μεγάφωνο για την παροχή ηχητικών οδηγιών προς τους εισερχομένους. 3) Έναν τυπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή με κατάλληλο υλικό και λογισμικό για τον έλεγχο των θυρών ασφαλείας, την επόπτευση του σήματος εικόνας (βίντεο) από την κάμερα και την επεξεργασία των εικόνων που λαμβάνονται από την κάμερα.

Η διαδικασία για να εισέλθει κάποιος στο κατάστημα της Τράπεζας έχει ως εξής, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής: Το κοινό εισέρχεται στην καμπίνα ασφαλείας μόνο όταν αυτή είναι ελεύθερη (δεν βρίσκεται άλλο πρόσωπο στο εσωτερικό της και οι δύο θύρες είναι κλειστές), γεγονός που υποδεικνύεται από την πράσινη ένδειξη στο λαμπάκι εισόδου. Με την είσοδο στο εσωτερικό της καμπίνας και με τις προϋποθέσεις ότι α) έχει κλείσει η θύρα και β) το πρόσωπο στέκεται στο κέντρο της καμπίνας και κοιτάζει προς την κατεύθυνση της κάμερας, λαμβάνεται ψηφιακή φωτογραφία του. Για το σκοπό αυτό δίδονται και ηχητικές οδηγίες. Το λογισμικό του συστήματος επεξεργάζεται τη φωτογραφία (με τρόπο που θα αναλυθεί πιο κάτω) και αν το αποτέλεσμα αυτής της αυτοματοποιημένης επεξεργασίας είναι ότι η φωτογραφία που έχει ληφθεί είναι συμβατή με τα σχήματα χαρακτηριστικών προσώπου (δηλαδή ο άνθρωπος που βρίσκεται στην καμπίνα δεν φοράει κράνος, μάσκα, μαύρα γυαλιά, μαντήλια που να καλύπτουν το πρόσωπο κτλ), επιτρέπεται η είσοδος στην τράπεζα μέσω της δεύτερης πόρτας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από έναν χαρακτηριστικό ήχο και από την πράσινη ένδειξη στο λαμπάκι εισόδου. Η επεξεργασία αυτή διαρκεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα, της τάξης του ενός δευτερολέπτου.


Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής, το σύστημα συλλέγει και αποθηκεύει δεδομένα εικόνας αλλά ουσιαστικά επεξεργάζεται βιομετρικά δεδομένα και συγκεκριμένα δεδομένα της γεωμετρίας του προσώπου. Αναλυτικότερα, το σύστημα εξάγει τα χαρακτηριστικά της γεωμετρίας του προσώπου, τα οποία συγκρίνονται με πρότυπα χαρακτηριστικά, αποθηκευμένα στη βάση δεδομένων του. Τα δεδομένα αυτά, εντάσσονται στην κατηγορία των βιομετρικών, καθώς είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας των χαρακτηριστικών του προσώπου. Εντούτοις, δεν πραγματοποιείται καμία περαιτέρω χρήση των βιομετρικών δεδομένων, ούτε είναι δυνατό σε κάποιον χρήστη του συστήματος να εξάγει εκ νέου αυτά τα χαρακτηριστικά για όλες τις αποθηκευμένες φωτογραφίες.
Η ενημέρωση που παρέχεται από την Τράπεζα προς τους εισερχόμενους πελάτες της δεν είναι πλήρης και απόλυτα σαφής. Τα υποκείμενα των δεδομένων, δεν ενημερώνονται για την ακριβή επεξεργασία που πραγματοποιείται (συλλογή και επεξεργασία εικόνων προσώπου, αυτοματοποιημένη επεξεργασία των χαρακτηριστικών του προσώπου), καθώς και για την ύπαρξη και την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι η επεξεργασία που πραγματοποιείται είναι περισσότερο επεμβατική για την ιδιωτικότητά τους (π.χ. δημιουργείται σε πολλούς η εντύπωση ότι πραγματοποιείται βιομετρική ανάλυση της ίριδας του ματιού).
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι η εν λόγω επεξεργασία είναι νόμιμη με βάση το άρθρο 5 παρ. 2 στοιχ. ε΄ του Ν. 2472/1997, καθώς από την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του νέου συστήματος ασφαλείας, τους τελευταίους μήνες του 2008, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ληστειών στα καταστήματά της και δεν έχει σημειωθεί καμία ληστεία σε κατάστημα που έχει εγκατασταθεί το σύστημα. Σημειώνεται επίσης, ότι στα καταστήματα που σημειώθηκαν ληστείες και υπάρχει εγκατεστημένο απλό σύστημα βιντεοσκόπησης, από τις βιντεοκασέτες που παραδίδονται στις αστυνομικές αρχές δεν είναι δυνατή η αναγνώριση των δραστών, επειδή -κατά κανόνα- αυτοί έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
Και καταλήγει η Αρχή στην απόφασή της: «1) Επιφυλάσσεται να αποφανθεί οριστικά για τη νομιμότητα της επεξεργασίας, που διενεργείται με το νέο σύστημα εισόδου - εξόδου πελατών που έχει εγκαταστήσει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την πάροδο ενός έτους από την έκδοση της παρούσας απόφασης. Η τράπεζα έχει την υποχρέωση να προσκομίσει μετά την ετήσια εφαρμογή του νέου συστήματος συγκριτική μελέτη της αποτελεσματικότητάς του σε σχέση με τα προβλεπόμενα στη με αριθμ. 301/2009 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών συστήματα ασφαλείας
2) Επιτρέπει δοκιμαστικά τη λειτουργία του συστήματος μόνο στα 152 καταστήματα της τράπεζας, στα οποία έχει ήδη το εν λόγω σύστημα εγκατασταθεί και υποχρεώνει την τράπεζα να κοινοποιήσει στην Αρχή κατάλογο των ανωτέρω 152 καταστημάτων εντός χρονικού διαστήματος δεκαπέντε ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης. Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του συστήματος επιτρέπεται να τηρούνται για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των είκοσι τεσσάρων ωρών από τη λήψη τους, με εξαίρεση την περίπτωση τέλεσης αξιόποινης πράξης
3) Υποχρεώνει την τράπεζα να προβεί σε πληρέστερη ενημέρωση των υποκειμένων των δεδομένων, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο σκεπτικό της παρούσας.
4) Επιβάλλει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για την παράβαση του άρθρου 6 του Ν. 2472/1997».

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Για εκλογική άδεια - Ανακοίνωση ΣΥΕΤΕ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ :: 4/6/2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 290172 ΑΘΗΝΑ, 4.6.2009

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Συνάδελφοι,
Επειδή η Διοίκηση δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημά μας, να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση για τις ημέρες που δικαιούμαστε για τη συμμετοχή μας στις επικείμενες ευρωεκλογές, σας συνιστούμε όποιος συνάδελφος υπογράφει κανονική άδεια να υπογράφει με την ένδειξη «ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ».
Σας παραθέτουμε την επιστολή διαμαρτυρίας που στείλαμε στην Διοίκηση :
==============================================
Προς τον κ.Σταύρο Γατόπουλο Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου ΔυναμικούΕθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Κύριε Γενικέ,
Θέμα : Χορήγηση αδειών για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος αποτελεί υπέρτατο δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε πολίτη και αποτελεί τη βάση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η υποχρέωση της πολιτείας είναι να διαφυλάττει και να φροντίζει ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να ασκήσει ακώλυτα το εκλογικό του δικαίωμα. Το πνεύμα και η ουσία της υπ’ αριθμ. 1638/538/4.5.2009 υπουργικής απόφασης είναι προς αυτήν την κατεύθυνση και ορίζει ρητά τις ημέρες των αδειών που δικαιούται ο κάθε πολίτης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Η εγκύκλιος σας Σειράς Β’ αριθμ. 128/3.6.2009 παραβιάζει ρητά την παραπάνω υπουργική απόφαση. Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως κα να εκδώσει νέα εγκύκλιο σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Αναμένοντας τις ενέργειές σας,
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για εκλογική άδεια - Δελτίο Τύπου ΟΤΟΕ

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2009



`Εν’ όψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή 7 Ιουνίου, επιχειρείται από κάποιες Τράπεζες η αλλοίωση του τρόπου εφαρμογής του Νόμου μέσω διαφόρων ερμηνειών, που αφορούν στην χορήγηση αδειών στους εργαζομένους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στους τόπους που ψηφίζουν.

Συγκεκριμένα η σχετική απόφαση του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (με την οποία εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία) που εκδόθηκε στις 4/5/2009 και υπογράφεται από την Υφυπουργό κ. Σ. Καλαντζάκου προβλέπει για τους μισθωτούς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας τα εξής:

« α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες. »


Επισημαίνουμε ότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να τηρηθεί ο Νόμος χωρίς καμία παρέκκλιση και να επιβληθεί σε όσες Τράπεζες επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους εργαζομένους να αναστείλουν όλες τις ενέργειές τους, που έρχονται σε αντίθεση με το Νόμο και δυσχεραίνουν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Επιστολή πελάτη της ΕΤΕ για Ιριδοσκόπηση & Τράπεζες

ΛΑΒΑΜΕ ΣΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ...
Με το παρόν,θα ήθελα να ενημερώσω το κοινό που ασχολείται με την υπόθεση των καμερών ιριδοσκόπησης στις εισόδους των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας ότι ουδέν νομικό νεότερο υπήρξε από την υποβολή της αναφοράς μου στις 16.03.2009.
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) & η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζουν να παραβιάζουν τη νομοθεσία μη δημοσιεύοντας ουδεμία απόφαση εντός 50 ημερών όπως ορίζει ο νόμος & η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εκμεταλλεύεται φυσικά την παρανομία τόσο της ΑΠΔΠΧ όσο & της Τράπεζας της Ελλάδος που την καλύπτουν επεκτείνοντας την εγκατάσταση των καμερών ιριδοσκόπησης σε σημείο που με πολύ δυσκολία εξακολουθώ να βρίσκω υποκατάστημα ελεύθερο για να πραγματοποιώ συναλλαγές με την Εθνική στα όρια του Δήμου Αθηναίων & που όπως πάει το πράγμα σε λίγο μόνο με ασφαλιστικά μέτρα & διάταξη εισαγγελέα θα μπορεί κάποιος να εισέρχεται σε υποκαταστήματα της Εθνικής άνευ μαρκαρίσματος της ίριδας.
Η δε Εθνική Τράπεζα σε αντίθεση με τους άλλους 2 φορείς που κόπτονται δήθεν δήθεν για τα προσωπικά δεδομένα & την εποπτεία της αγοράς & που αποτελούν ντροπή για τη δημόσια διοίκηση, απάντησε στην αναφορά μου ισχυριζόμενη ότι μεν έχει εγκαταστήσει κάμερες στις εισόδους των υποκαταστημάτων της αλλά ότι είναι νόμιμες διότι το σύστημα ασφαλείας ουδόλως πραγματοποιεί έλεγχο βιομετρικών χαρακτηριστικών (ταυτοποίηση/αυθεντικοποίηση φυσικού προσώπου,βάσει πχ ίριδας ματιού,δακτυλικών αποτυπωμάτων,κλπ.)Μιλάει για σύστημα βιντεοσκόπησης. Επικαλείται μάλιστα & απόφαση της ΑΠΔΠΧ για την εγκατάσταση του νέου συστήματος την οποία όμως δε μου την κοινοποιεί ούτε με συμπληρωματική αναφορά που υπέβαλα & φυσικά την ίδια δουλειά κάνει & η ΑΠΔΠΧ.
Η δε ΑΠΔΠΧ είχε το θράσος & ενώ δεν έχει κοινοποιήσει την απόφαση επί της αναφοράς στους ενδιαφερόμενους όπως ορίζει ο νόμος προκειμένου να δούμε τι ακριβώς λέει,ποια είναι η αιτιολογία για να μπορέσουμε αν τυχόν θίγει τα συμφέροντα μας να κινηθούμε τόσο διοικητικά όσο & δικαστικά εναντίον της Αρχής & αν τυχόν μας καλύπτει να την χρησιμοποιήσουμε κατά της Εθνικής για να μας επιτρέψει την είσοδο άνευ μαρκαρίσματος,να κάνει δηλώσεις στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 16.05.2009 στην οποία εμφανίζεται μια υπάλληλος της να λέει ότι η απόφαση θα βγει εντός δεκαημέρου (δεν έχω ενημερωθεί αν & έκανα υπομονή όλο το δεκαπενθήμερο του Μαϊου & σήμερα είναι 02.06.2009)& μάλιστα ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ,ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΔΠΧ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ πράγμα προδήλως παράνομο που ακυρώνει το διατακτικό της αν τυχόν θίγει τα συμφέροντα των αναφερόντων για τους οποίους ούτε φυσικά γνωστοποιήθηκε όπως στον Τύπο οποιαδήποτε πληροφόρηση για να ασκήσουν το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης τους αν έχουν σκοπό να λάβουν μέτρο κατά των συμφερόντων μας όπως ορίζει το άρθρο 20 παρ.2 του Συντάγματος.
Το ενδιαφέρον των δηλώσεων της εκπροσώπου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι ότι δημοσίως διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Εθνικής Τράπεζας ότι οι κάμερες είναι βιντεοσκόπησης & ισχυρίζεται ότι λαμβάνει χώρα γεωμετρία προσώπου που ναι μεν δε συμφωνώ διότι η κάμερα εστιάζει στους οφθαλμούς & έχει τις τεχνικές προδιαγραφές της λήψης ίριδας όπως αναλυτικά εκθέτω στη δεύτερη αναφορά μου που αφιερώνεται στις τεχνικές λεπτομέρειες των καμερών ιριδοσκόπησης (ΣΧΕΤΙΚΟ 3)αλλά δε επειδή η λήψη των χαρακτηριστικών του προσώπου αποτελεί επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων διότι περιλαμβάνεται στις 5 τεχνικές βιομετρικές μεθόδους λήψης προσωπικών δεδομένων, μας καλύπτει νομοθετικά διότι απαιτεί συγκατάθεση υποκειμένου.
Επειδή οι αρμόδιοι κωφεύουν & η Εθνική εκμεταλλεύεται κάθε μέρα για να μη μείνει άνθρωπος αμαρκάριστος σε αυτήν την χώρα, καλώ τα ιστολογία που λαμβάνουν την παρούσα ανακοίνωση να κοινοποιήσουν το email: andriopoulos@bluewin.ch στους αναγνώστες τους όπου θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να επικοινωνεί μαζί μου για να οργανώσουμε ομάδες μελέτης της ελληνικής & διεθνούς βιβλιογραφίας επί βιομετρικών μεθόδων,συλλογή μαρτυριών & συντονισμό δράσεων στα ποινικά,πολιτικά & διοικητικά δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα νομολογιακά πλέον.
Παραθέτω τέλος την επιστολή που έστειλα με email στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ & την κοινοποίησα παρομοίως στην ΑΠΔΠΧ αναφορικά με τα σχετικά δημοσιεύματα http://enet.gr/?i=news.el.ellada&id=44806 & http://enet.gr/?i=news.el..article&id=44807 & http://enet.gr/?i=news.el.ellada&id=44808 & http://enet.gr/?i=news.el.ellada&id=44809 "Διάβασα το ανωτέρω άρθρο σας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Εβδομάδα της Πέμπτης 21.05.2009, σελίδες 8-9 & επειδή από το περιεχόμενο & το όνομα του προσώπου που χειρίζεται το φάκελο στην ΑΠΔΠΧ νομίζω ότι πρόκειται για την περίπτωση μου έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις για να ακουστεί & η άλλη πλευρά στην υπόθεση της ιριδοσκόπησης: Έστειλα στην ΑΠΔΠΧ,την Τράπεζα της Ελλάδος & την ΕΤΕ την αναφορά μου με συστημένη επιστολή στις 16.03.2009 & ενημερώθηκα τηλεφωνικά ότι πρωτοκολλήθηκε στην ΑΠΔΠΧ με Α.Π.1699/17.03.2009 με χρέωση στην κ.Έφη Χατζηλιάση,ότι ελήφθηκε από το Πρωτόκολλο της Τράπεζας της Ελλάδος στις 18.03.2009 & ότι έλαβε τον αριθμό εισερχομένου 2100/19.03.2009 στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος (ΔΕΠΣ)της Τράπεζας της Ελλάδος & φυσικά από την ΕΤΕ η οποία μου απάντησε & στην οποία ανταπάντησα ζητώντας να μου απαντηθούν κάποια νέα ερωτήματα & η οποία κοινοποιήθηκε στην ΑΠΔΠΧ & στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 09.04.2009 με συστημένη επιστολή
. Η δε δεύτερη αναφορά ανταπαντά 1 προς 1 τα αντικρουόμενα επιχειρήματα της ΕΤΕ & παρατίθεται επιπρόσθετη ελληνική & διεθνή βιβλιογραφία όπου αναλύεται τι είναι η φωτογράφηση της κάμερας ιριδοσκόπησης η οποία δεν μπορεί να ληφθεί αν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις απόστασης,στάσης προσώπου & σώματος & μη κάλυψης της περιοχής των ματιών που δεν απαιτούν οι κάμερες κλειστού κυκλώματος που πραγματοποιούν βιντεοσκόπηση γενικώς χώρου,όπως απαιτεί η υπουργική απόφαση.
Η ΕΤΕ δεν απάντησε στη δεύτερη αναφορά,ενώ ούτε η ΑΠΔΠΧ ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν απαντήσει καθόλου παρότι ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας ορίζει προθεσμία 50 ημερών την οποία έχουν υπερβεί & αν δε διάβαζα σήμερα στην εφημερίδα το ρεπορτάζ ότι επίκειται εντός δεκαπενθημέρου απόφαση,ήμουν αποφασισμένος την επόμενη εβδομάδα να κινηθώ δικαστικά,αλλά θα περιμένω λίγο ακόμη. Ως προς τη δήλωση της κας Χατζηλιάση ότι δεν πρόκειται για ιριδοσκόπηση,αλλά για γεωμετρία προσώπου,εγώ αναμένω με πολύ ενδιαφέρον της απαντήσεις της σε 1 προς 1 τα επιχειρήματα των τεχνικών λεπτομερειών των καμερών ιριδοσκόπησης για να είναι πλήρως αιτιολογημένη η απόφαση όπως απαιτεί ο νόμος. Υπενθυμίζω δε στην ΑΠΔΠΧ ότι τόσο στην περίπτωση της ιριδοσκόπησης όσο & στην περίπτωση της γεωμετρίας προσώπου ο Ν.2472/1997 σε συνάρτηση με την υπ'αριθμό 115/2001 οδηγία της ΑΠΔΠΧ ορίζει συγκατάθεση του προσώπου στην επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων τα οποία έχουν οριστεί:τα δακτυλικά αποτυπώματα,η γεωμετρία της παλάμης,Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ,ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ,του DNA. Ιωάννης Ανδριόπουλος"
Η παρούσα ενημέρωση απευθύνεται σε ιστολόγια & ανθρώπους που έχουν δημοσιεύσει βιβλιογραφία αναφορικά με την υπόθεση της ιριδοσκόπησης στις εισόδους των Τραπεζών από το Μάρτιο 2009 & εντεύθεν.Αν δεν ενδιαφέρεστε ή βρίσκεστε κατά λάθος στον κατάλογο emails της παρούσας ενημέρωσης παρακαλώ ειδοποιείστε με.