Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Επιστολή: "Η λεγόμενη ανακύκλωση εργαζομένων"

Λάβαμε από τον συνάδελφο την παρακάτω επιστολή..


Η λεγόμενη «ανακύκλωση» εργαζομένων



Ο Νίκος ο «ΠΑΟΚτζης» , ένας νέος που εργαζόταν στις Ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ μαζί με τον Γ. και εξυπηρετούσαν την Διεύθυνση Καρτών (953) καθώς και τις υπηρεσίες που στεγάζονταν στο ΓΕΡΑΚΑ
απολύθηκε παραμονή πρωτοχρονιάς .
Μαζί μ’ αυτόν και άλλα επτά (7) άτομα που άνηκαν σε μια «εταιρία» που τους απασχολούσε για λογαριασμό των Ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ.

Ο Γ. όταν ρώτησε τον «εργολάβο» του, σχετικά με την απόλυση του Νίκου αυτός του απάντησε ότι δεν ήταν δική του επιλογή και ότι αυτός είχε άλλη «λίστα» και τελικά άλλη λίστα προέκυψε στο τέλος.
Ο Γ. καταλαβαίνοντας ότι το καμπανάκι κτυπάει και γι’ αυτόν πίεσε τον «εργολάβο» του να μάθει τι μπορεί να αποτρέψει την κατάσταση και αυτός του είπε ότι καλό είναι να έχει κάποιος πολιτικό μέσο.
Η είδηση της απόλυσης του ταρακούνησε τους ενοικιαζόμενους , και άγγιξε ελαφρά κάποιους μόνιμους συνάδελφους στην Διεύθυνση Καρτών στο άκουσμα της.
Ο Γ. εμφανώς σοκαρισμένος είμαι σίγουρος ότι θα αρχίσει να «ΨΑΧΝΕΙ» για κάποιο μέσο προκειμένου να γλιτώσει από το φάντασμα της ανεργίας που άρχισε να στριφογυρίζει πάνω από το κεφάλι του.

Οι Ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ οι οποίες έχουν αναλάβει την εξυπηρέτηση των μεταφορών της ΕΤΕ δεν προσλαμβάνουν προσωπικό παρά μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Προσλαμβάνουν όμως εργολάβους οι οποίοι απασχολούν προσωπικό όπως ο Νίκος και ο Γ.

Η απόλυση του Νίκου και κυρίως ο λόγος της αποτυπώνει ξεκάθαρα την διάβρωση της κοινωνίας μας από το υπάρχον πολιτικοσυνδικαλιστικό κατεστημένο.
Ο Νίκος απολύθηκε για να πάρει την θέση του για κάποιο εξάμηνο κάποιος άλλος νέος , του οποίου την «πρόσληψη» θα χρεωθεί κάποιος συνδικαλιστής ενδεχομένως και βουλευτής ή άλλος αξιωματούχος.

Έπειτα από έξι ή δώδεκα μήνες με τον ίδιο τρόπο θα βρεθεί ο αντικαταστάτης του Νίκου άνεργος και κάποιος άλλος στην «νέα» θέση εργασίας.
Αυτή είναι η λεγόμενη «ανακύκλωση» εργαζομένων !!!

Από τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους περάσαμε στους ανακυκλωμένους εργαζόμενους αγαπητοί συνάδελφοι.
Χρόνια τώρα παρακολουθώ την πλειοψηφία των συναδέλφων να παρακολουθούν με αδιαφορία έως απάθεια θα έλεγα τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις στον χώρο της ΕΤΕ και τον κλάδο γενικότερα.
Στην αρχή αρκετοί έβλεπαν την έλευση του ενοικιαζόμενου προσωπικού με ικανοποίηση καθώς έβλεπαν να μειώνεται στις υπηρεσίες ο ανταγωνισμός (το κυνήγι της «καρέκλας» ήταν πιο εύκολη υπόθεση πλέον) μεταξύ των μόνιμων .
Με τα χρόνια παγιώθηκε η κατάσταση, καθώς για ρουσφετολογικούς λόγους οι συνδικαλιστές (του δικομματισμού κυρίως ) ενισχύοντας το θεσμό του ενοικιαζόμενου προσωπικού μεσολαβούσαν οι ίδιοι για προσλήψεις νέων παιδιών μέσα από τις δεκάδες εταιρίες που συνεργάζεται η ΕΤΕ.


Δεκάδες συνάδελφοι παρακάλαγαν τους συνδικαλιστές και πέτυχαν οι ίδιοι να δημιουργήσουν την γενιά των 700 ευρώ (έχει γίνει 500) από τα ίδια τους τα παιδιά .

Λειτουργώντας έτσι σε βάρος των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος των ιδίων τους των ασφαλιστικών δικαιωμάτων , και το χειρότερο είναι ότι αδιαφόρησαν απέναντι στους νέους και, όσο και αν ακούγεται θλιβερό αδιαφόρησαν πλήρως για τις εργασιακές συνθήκες των δικών τους παιδιών.


Μέσα από τους ανακυκλωμένους και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους δημιουργήθηκε μια νέα τάξη πλουτοκρατίας αυτή των εργολάβων και των εταιριών ενοικίασης προσωπικού που ξεζουμίζουν κανονικά το Δημόσιο και τον λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα ( ΕΛΤΑ , ΕΤΕ κτλ).
Σύμφωνα με τους ειδήμονες της οικονομίας (δημοσιογράφους , πολιτικούς κτλ) για το χρέος της χώρας φταίνε αποκλειστικά οι μισθωτοί με τους υψηλούς μισθούς τους.
Οι νεόπλουτοι εργολάβοι και δημιουργοί των σκλαβοπάζαρων δημιούργησαν τεράστιες περιουσίες εκμεταλλευόμενοι τους μισθωτούς , επιδοτούμενοι από το κράτος και ταυτόχρονα φοροδιαφεύγουν από αυτό.
Για αυτούς γιατί δεν μιλάει κανείς ;
Η κοινωνία σιωπά και αποδέχεται την νοσηρή αυτή κατάσταση.

Ο διαβρωμένος και επαγγελματικός συνδικαλισμός όπως τον καθιέρωσαν τα κόμματα εξουσίας είναι η μεγαλύτερη πληγή σ΄αυτή τη χώρα.
Ποιος έχει τα κότσια να νομοθετήσει σε βάρος των προνομίων των συνδικαλιστών;
Να καταργήσει απαλλαγές ,επιδόματα , προωθήσεις και προαγωγές ;
Γιατί οι «πατερούληδες» του χώρου μας ( ΟΤΟΕ ) εκτός των απαλλαγών από τα εργασιακά τους καθήκοντα να έχουν και την ίδια και καλύτερη αντιμετώπιση όσο αφορά την επαγγελματική και μισθολογική τους εξέλιξη ;
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά τα προνόμια , απολαμβάνουν και επιπλέον επίδομα κατά τη συνταξιοδότηση τους λόγω συνεχόμενων θητειών τους στα συνδικαλιστικά αξιώματα.

Κατόπιν αυτού γιατί να πολυσκοτιστούν για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ;
Είναι περισσότερα τα κέρδη από το διάλογο με την εκάστοτε κυβέρνηση για τις αβάντες που προσφέρουν οι «πατερούληδες» σε εργοδοσία και κυβερνήσεις.
Ζούμε σε μια κοινωνία που γίνεται μέρα με τη μέρα πιο συντηρητική και διαφθαρμένη, ανίκανη να δημιουργήσει τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα ώστε να μπορέσουν οι νέες γενιές να οικοδομήσουν μια δικαιότερη κοινωνία.
Η ιστορία του Νίκου του ΠΑΟΚτζη είναι μια από τις εκατοντάδες ή χιλιάδες περιπτώσεις που συμβαίνουν σε μηναία βάση σε αυτή τη χώρα.
Οι περισσότεροι τις αγνοούμε πλήρως καθώς αφορά άγνωστους και αδιαφορούμε.
Όταν αφορά έναν άνθρωπο με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά μας προκαλεί διάφορα συναισθήματα.
Εμένα προσωπικά μου προκαλούν θυμό και οργή και απέχθεια προς το σύστημα.
Τίποτα όμως δεν με εξοργίζει περισσότερο από την απάθεια και την αδιαφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μας με την οποία αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο περιστατικό όπως και αλλά περιστατικά παρόμοια στο παρελθόν.

Εκείνο που αγνοούν παντελώς όμως πολλοί συνάδελφοι είναι ότι αύριο στην θέση του κάθε Νίκου θα είναι το δικό τους παιδί.

Τότε είναι βέβαιο ότι θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους, καθώς με την στάση τους οικοδόμησαν ένα σύστημα αρπαχτής και αναξιοκρατίας το οποίο θα πληρώσουν δυστυχώς τα ίδια τους τα παιδιά .
Πιστεύω όλοι να βγάλατε χρήσιμα συμπεράσματα από αυτή την πρωτοχρονιάτικη ιστορία η οποία κάθε άλλο πάρα στο πνεύμα των ημερών ήταν.

Εύχομαι στο Νίκο πάνω από όλα υγεία και καλή δύναμη στην αναζήτηση εργασίας.
Ο Νίκος είναι θύμα όπως η ένδοξη ΠΑΟΚΑΡΑ του, που επίσης είναι θύμα διάφορων νεόπλουτων παραγόντων οι οποίοι χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται την δυναμική του κόσμου του ΠΑΟΚ με μόνο σκοπό να αποκομίσουν δόξα και χρήμα, ενώ για τις αγωνιστικές αποτυχίες του Δικεφάλου φταίει πάντα το κατεστημένο της Αθήνας.

Σε όλους εσάς που διαβάσατε την αυτήν λυπηρή αλλά διδακτική ιστορία εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ γεμάτη υγεία με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία.


ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: