Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ανακοίνωση Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας για ασφαλιστικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας
arpasinta@gmail.com,
http://aristeriparemvasintaxiouhon.blogspot.com, τηλ. επικ. 6973 848654, 6970404252
ΜΑΗΣ 2010

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

ΜΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφαίρεσε από τους συνταξιούχους ότι είχε κατακτηθεί με αγώνες και προσπάθειες ολόκληρων δεκαετιών.

· Έκοψε το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα, το επίδομα αδείας εντελώς για όλους εκτός από όσους είναι πάνω από 60 ετών και παίρνουν κάτω από 2.500 μικτή σύνταξη στους οποίους επιτρέπει να παίρνουν 800 € το χρόνο.
· Πάγωσε τις συντάξεις όλων.
· Φέρνει νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο ανατρέπει πλήρως το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης μετατρέποντας τον από αλληλεγγύης σε ανταποδοτικό.
· Αυξάνει τα όρια ηλικίας.
· Μειώνει κατακόρυφα τις συντάξεις.
· Βάζει χέρι και στα επικουρικά, που είτε καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις συντάξεις μετά από μελέτη, είτε η αναπροσαρμογή θα γίνει με πράξη υπουργού.
· Μειώνει τις κύριες συντάξεις από 1.401 €, αφού αφαιρεί κλιμακωτά από 3% έως 9%, με το εφεύρημα του ΛΑΦΚΑ.

Αφού οι δήθεν αόρατες αγορές και οι ακατανόμαστοι κερδοσκόποι (βλέπε έλληνες και ξένοι τραπεζίτες και άλλοι καπιταλιστές), με ικανότατους μάνατζερ τις εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., έκλεψαν τόσα χρόνια τα λεφτά από τα ταμεία μας με τις άτοκες καταθέσεις, με το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, με τα δομημένα. Αφού υπονόμευσαν τα ταμεία με την ασφάλιση των νεοπροσλαμβανόμενων στο ΙΚΑ, αφού προώθησαν την παροχή τραπεζικών εργασιών με επενοικιαζόμενους που είχαν άλλο φορέα-εργοδότη και άλλο ασφαλιστικό ταμείο, αφού μείωσαν τις εισφορές της τράπεζας, τώρα δήθεν ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα των ταμείων και για αυτό παίρνουν αυτά τα μέτρα. Μας κοροϊδεύουν.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ – ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ

Έτσι μας κοροϊδεύουν και για το δημόσιο έλλειμμα με τα μέτρα δήθεν για να το περιορίσουν. Το προσδιορίζουν στα 22,5 δισ. €. Αλλά : - Οι μεγάλες επιχειρήσεις χρωστούν στην εφορία 15 δισ. €. - Οι μεγάλες εταιρείες θα εισπράξουν από τον κρατικό προϋπολογισμό 23, 2 δισ. €. (10 μέσω του ΕΣΠΑ, 7,2 μέσω του Επενδυτικού Νόμου, 6 μέσω των ΣΔΙΤ) - Αν κόψουν τις αγορές από τις εταιρείες όπλων νάτα τα 20 δισ. € (η Ελλάδα είναι 5η χώρα παγκοσμίως σε εισαγωγές πολεμικών όπλων). Αν επιστραφούν τα 28 δισ. € που διατέθηκαν στις τράπεζες, αυτό θα θεωρείται έσοδο (έτσι αναφέρεται στο πρόγραμμα Σταθερότητας). Άρα νάτο το έλλειμμα πολλαπλά. Άλλα παραδείγματα: - Φέτος θα πληρωθούν τόκοι για τα κρατικά δάνεια 13 δισ. € και για χρεολύσια 19,5 δισ. €.. Αν αρνηθούν να πληρώσουν ο προϋπολογισμός, αντί έλλειμμα, θα έχει πλεόνασμα. Το έλλειμμα είναι πρόσχημα. Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία. Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Ιαπωνία είχαν τη δεκαετία 2001 - 2010 συνεχώς μόνο ελλείμματα.! Για το 2010 η ευρωζώνη 6,6%, οι ΗΠΑ 10%, η Ιαπωνία 10,2% (χειρότερο από της Ελλάδας).

Έτσι μας κοροϊδεύουν και για το χρέος. Η Ελλάδα το 2009 είχε δημόσιο χρέος 112,6% του ΑΕΠ. Όμως, η Ιαπωνία έχει 197,2%. Τα χρέη δημιουργήθηκαν από δάνεια, όχι για να καλυφτούν οι δαπάνες των μισθών, της παιδείας ή της υγείας. Αλλά για να έχουν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και προνόμια οι κεφαλαιοκράτες. Για να γίνει η Ολυμπιάδα, για να κάνουν το μεγάλο φαγοπότι με τα μεγάλα έργα. Ενώ, ακόμα και τώρα που χρεώνονται με νέο τοκογλυφικό δάνειο από το μηχανισμό στήριξης από τα 110 δις τα 10 έως 15 θα πάνε στις τράπεζες για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Όσο για το συνολικό χρέος της Ελλάδας (το σύνολο του που έχει δανειστεί το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες) είναι 179% του ΑΕΠ. Αλλά ο μέσος όρος της ΕΕ είναι... 175%! Ίδιο δηλαδή με της Ελλάδας. Που ξανακούστηκε πρόγραμμα σωτηρίας από τα χρέη να είναι τέτοιο που, αντί να τα μειώνει, τα αυξάνει. Από το φετινό ύψος τους στο 115% του ΑΕΠ πάει σε 149% και είδομεν.

Δεν μας πείθουν ότι είμαστε συνένοχοι στην κρίση τους. Δεν μας πείθουν ότι είναι για το καλό της χώρας να πάρουν και άλλα τοκογλυφικά δάνεια λιώνοντας συνταξιούχους, εργαζόμενους, νέους. Δεν μας πείθουν ότι με τις περικοπές των δικαιωμάτων μας, ο σκοπός τους είναι να μειώσουν το έλλειμμα, όταν συνεχίζουν να δίνουν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, προνόμια, στις τράπεζες, στους βιομήχανους και σε όλες τις μερίδες του κεφαλαίου. Είναι για το καλό της εξουσίας τους, των προνομίων τους, των κερδών τους.

Η πλύση εγκεφάλου, που κάνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μαζί Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, που στηρίζουν τα μέτρα, η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και τα ΜΜΕ για να μας πείσουν ότι κινδυνεύει η «εθνική» οικονομία και είμαστε υπεύθυνοι για να τη σώσουμε, είναι μια καλοστημένη επιχείρηση για να αποδεχτούμε τα μέτρα για χειροτέρευση της θέσης μας. Ας μην γίνουμε θύματα.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ
Τα μέτρα που παίρνουν δεν είναι συνέπειες της κρίσης, αλλά ο δρόμος του κεφαλαίου για να ξεπεράσει το πρόβλημα της χαμηλότερης απόδοσης των επενδύσεων του, την πτώση των κερδών του. Θέλουν να μετακυλίσουν το πρόβλημα τους στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων και στη μεγαλύτερη απομύζηση του δημόσιου πλούτου. Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, τη Ν.Δ., το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. αυτά τα μέτρα είναι μονόδρομος για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των ισχυρών του χρήματος και τη θέση τους ως το πολιτικό τους προσωπικό.
Για εμάς μονόδρομος είναι να παλέψουμε για να ανατρέψουμε αυτά τα μέτρα και όσους τα στηρίζουν. Οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι, οι νέοι και όλες οι ασθενέστερες μερίδες του πληθυσμού δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από όσους ανάλγητα μας φορτώνουν με αυξήσεις φόρων, περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών, διάλυση των ενιαίων εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΟΙΜΙΖΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ

Δεν έχουν φιλότιμο να παραιτηθούν, αφού όταν πίσω από τις πλάτες μας παζάρευαν νομοσχέδια, έκαναν συμβιβασμούς και ξεπουλήματα, παραχωρούσαν δικαιώματα και κατακτήσεις για ένα άδειο πουκάμισο που ποτέ δεν δεσμεύτηκαν σε μας τι σημαίνει και ποτέ δεν δέσμευσαν τους από πάνω για να το δεχτούν. Αφού δεν έχουν τη στοιχειώδη εντιμότητα να πουν ότι κάναμε λάθος, δεν έχουν μπέσα.
Τους γυρνάμε την πλάτη, είναι συνυπεύθυνοι και ένοχοι. Είναι συνδικαλιστές του βολέματος, της ατομικής επιβίωσης και φερέφωνα των εργοδοτικών και κυβερνητικών μηχανισμών.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
για :

Ø Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αλληλεγγύης.
Ø Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους - ίσες με τον καταληκτικό μισθό και με αυξήσεις σύμφωνα με τις αυξήσεις των εν ενεργεία.
Ø Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Ø Δωρεάν δημόσια παιδεία και υγειά.
Ø Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και τα ίδια δικαιώματα
Ø Όχι στις απολύσεις
Ø Τράπεζες δημόσιες με κοινωνικό-εργατικό έλεγχο για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των τραπεζιτών.



ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ μαζί με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους

Κόντρα στο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης, του κέρδους και των αγορών, που γεννά κρίσεις, αδικίες, φτώχεια, πολέμους να παλέψουμε για την κοινωνία της κατάργησης της εκμετάλλευσης, της ισότητας, της ανάπτυξης όλων των δημιουργικών πλευρών της ανθρώπινης προσωπικότητας, της κοινωνικής απελευθέρωσης.

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: