Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μείωση αποδοχών ζήτησαν οι τραπεζίτες

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή...

ΔΩΣΕ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΑΤΗ…

Αθήνα 20-9-2010

Ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους και αμετροέπειας, οι Έλληνες τραπεζίτες -κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την ΟΤΟΕ για τη νέα Σ.Σ.Ε. του κλάδου- ζήτησαν τη μείωση των αποδοχών των 63.000 τραπεζοϋπαλλήλων επαναφέροντας στο τραπέζι το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με το επιχείρημα ότι «το απαιτεί η τρόικα»!
Θέλοντας να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας των τραπεζών, επικαλέστηκαν την οικονομική κρίση και σημείωσαν πως τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος ζητούν μετ΄ επιτάσεως τη λήψη μέτρων για την περικοπή του μισθολογικού κόστους των τραπεζών.
‘Ξεχνώντας’ ότι ο δικός τους ‘κλάδος’ είναι υπεύθυνος για τη παγκόσμια κρίση, όπως και η πολιτική των τραπεζών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συνέτεινε στην ένταση της κρίσης με τις όποιες συνέπειες στη χώρα μας, θέλουν τώρα να στραγγαλίσουν οικονομικά και να εξαθλιώσουν και τους εργαζόμενους στις τράπεζες που με τον καθημερινό τους μόχθο έχουν συμβάλλει στα υπέρ-κέρδη των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια αμειβόμενοι- στη πλειοψηφία τους-με χαμηλούς μισθούς κάτω από καθεστώς πίεσης και ,μερικές φορές, τρομοκρατίας!

Την ίδια στιγμή που υπέρ-χρέωναν την ελληνική οικογένεια με κάθε είδους δάνειο για να αυξήσουν τα κέρδη τους, και μία κάστα ‘εκλεκτών’ τραπεζικών στελεχών να τρώει με χρυσά κουτάλια εισπράττοντας τεράστια bonus, έβαζαν τις βάσεις για τη σημερινή οικονομική κατάσταση που φαινόταν προδιαγεγραμμένη!

Αγνοώντας το στελεχιακό δυναμικό των τραπεζών, οι τραπεζίτες προσέλαβαν στρατιές συμβούλων με παχυλές αποδοχές, οι οποίοι στη πλειοψηφία τους ενδιαφέρθηκαν μόνο να εμπλουτίσουν τα βιογραφικά τους και να θησαυρίσουν, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και όλα αυτά με τη σιωπή και την ανοχή των συνδικαλιστικών στελεχών του κλάδου, αφού συμμετείχαν και αυτοί στο κόλπο, ‘βολεύοντας’ -κάποιοι από αυτούς-τα παιδιά τους και απολαμβάνοντας των σκανδαλωδών προνομίων που φρόντισαν να κτίσουν τα προηγούμενα χρόνια για τους εαυτούς τους και τη στενή τους παρέα!
Επειδή λοιπόν οι τραπεζίτες ήταν και παραμένουν αδίστακτοι και ‘παίζουν μόνοι τους μπάλα’ λόγω της ανυπαρξίας σωστής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων στις τράπεζες, αν θέλουν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος μία και μόνη πρόταση υπάρχει:

Να απαλλαγούν από τις στρατιές των ξενόφερτων συμβούλων – και τα τεράστια κονδύλια μισθοδοσίας τους- να εμπιστευθούν τα στελέχη καριέρας που εργάζονται στις τράπεζες , να καταργήσουν τα bonus και από το όφελος που θα προκύψει, να συμβάλλουν στη βελτίωση των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων στις τράπεζες μέσω της Σ.Σ.Ε., που θα ενισχύσει και τα ασφαλιστικά ταμεία , κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει οδηγώντας τα στη χρεοκοπία.

Όσο για τη συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζικών υπαλλήλων ας λειτουργήσει επιτέλους υπεύθυνα προς όφελος του συνόλου εκείνων που εκπροσωπούν και όχι μόνο για τους κομματικούς τους φίλους και τη παρέα τους!


ΓΙΩΡΓΟΣ Θ.ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: