Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για εργασία 9-10 Σεπτέμβρη


12ωρο και εργασία το Σάββατο για τους υπαλλήλους
στην Εθνική Τράπεζα!

Την Παρασκευή 9/9, παραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έστειλε εντολή προς όλες τις Δ/νσεις Δικτύου ότι οι υπάλληλοι στα τμήματα δανείων (χορηγήσεις και στεγαστικά) θα έμεναν ως αργά το βράδυ. Αιτία: οι επικείμενοι έλεγχοι της Blackrock στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας που δήθεν θα ξεκινούσαν από Δευτέρα. Πράγματι, εκατοντάδες συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα εργάστηκαν την Παρασκευή από τις 7.45 το πρωί ως τις 8 - 9 το βράδυ. Συνεχή μηνύματα έφταναν που πληροφορούσαν ότι το on-line θα παρέμενε ανοιχτό έως αργά το βράδυ, παρέπεμπαν στα εκάστοτε help desk που λειτουργούσαν ακόμα και έδιναν οδηγίες και διευκρινίσεις! Τα ίδια έγιναν και το Σάββατο όπου πολλοί συνάδελφοι κλήθηκαν από τις 8- 9 το πρωί και εργάστηκαν ως τις 7, τις 8 ή ακόμη και τις 9-10 το βράδυ.

Ήλιο με ήλιο λοιπόν και επιστροφή στην προ-Σικάγο εποχή, με 12ωρα και βάλε και ουσιαστική κατάργηση του πενθήμερου. Όμως κανένα από τα μηνύματα που στάλθηκαν δεν ανέφερε τη διαδικασία πληρωμής των υπερωριών. Ήδη από την Παρασκευή είχαν αρχίσει τα όργανα:
*Συνάδελφοι που απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για προέγκριση υπερωριών πήραν την απάντηση ότι «το Σάββατο δεν προβλέπεται να δουλεύετε, ούτε καν υπερωριακά».
*Τη Δευτέρα κυκλοφόρησε mail προς τα στελέχη: «Συγχαρητήρια!! Ο κ. Ταμβακάκης εκφράζει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του για τις προσπάθειες του δικτύου των καταστημάτων μας». Άραγε αντί για υπερωρίες μας δίνουν ευχαριστίες; Βαφτίζουν το 12ωρο «προσπάθειες»;
*Διευθυντής καταστήματος 2ης κατηγορίας απάντησε σε σχετική ερώτηση λέγοντας ότι «οι συνάδελφοι ήρθαν εθελοντικά, σε κανέναν δεν πέρασε από το μυαλό να ζητήσει υπερωρίες, το έκαναν να στηρίξουν την Τράπεζα» και άλλα τραγελαφικά.

Καταγγέλλουμε την Εθνική Τράπεζα, που καλεί τελευταία στιγμή τους συναδέλφους να ανατρέψουν κάθε προσωπικό ή επαγγελματικό σχεδιασμό δουλεύοντας ως το βράδυ και Σάββατο στην τράπεζα. Είναι εμφανές ότι, όπου τους παίρνει, επιδιώκουν να μην πληρώσουν τις υπερωρίες στα καταστήματα, όπως άλλωστε κάνουν εδώ και χρόνια. Όμως το ποτήρι ξεχείλισε! Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να σκεφτούν καν να αφήσουν έστω και ένα δευτερόλεπτο υπερωρίας απλήρωτο.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απαιτήσουν να πληρωθούν όλες οι  υπερωρίες χωρίς καμιά υποχώρηση, να μην χαρίσουν στην τράπεζα ούτε μία ώρα, πολύ περισσότερο την εργασία το Σαβ/κο (κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί σε καμία περίπτωση), ειδάλλως θα έχουμε αφήσει να δημιουργηθεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο! Σύμφωνα με το ν. 3846/2010, «Η εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδος (που συνήθως είναι Σάββατο), κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%.»  Καλούμε τις ΕΑΚ και κάθε συν/φο που θα συναντήσει οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνήσει μαζί μας άμεσα.
Ο Σύλλογος έχει τεράστια ευθύνη να μην επιτρέψει κι αυτό το αντεργατικό έγκλημα εις βάρος των συναδέλφων. Είναι ύποπτο ότι ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί με ανακοίνωση, είναι άγνωστο, δε, αν έχει μέχρι τώρα κάνει παρέμβαση στη Διοίκηση.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ - 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ
Τακτικό μέλος ΔΣ: Ξιφαρά Μαρία (Σόλωνος) 6974861242, 2103695042 (25042)
Αναπληρ. Μέλος ΔΣ: Τρυφερού Ευγενία (ΔΙΔΑΛΤ) 6985866002, 2103344432 (14432)

Δεν υπάρχουν σχόλια: