Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Καταγγελία για την κατάπτυστη συμφωνία στον ΟΤΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
(Συμμετέχει στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας)
Οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της  ΟΜΕ – ΟΤΕ, συμφώνησαν με την διοίκηση του ΟΤΕ τη μείωση του ωραρίου και των μισθών κατά 11% για τα επόμενα 3 χρόνια. Πρόκειται για καθαρή ταξική προδοσία.
Σε μια εταιρεία που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κερδοφορίας, γίνονται πράξη οι επιδιώξεις της εργοδοσίας για μείωση του μισθολογικού κόστους, με την αποδοχή εκ μέρους του υποταγμένου-εργοδοτικού συνδικαλισμού ότι την κρίση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για μια συμφωνία - πιλότο για τις άλλες πρώην ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα, κάτω μάλιστα από το ζεστό χειροκρότημα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ
Η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ χρησιμοποιείται για δεύτερη φορά σαν προπομπός –η πρώτη ήταν η προδοτική εθελουσία- για την κατεδάφιση των λειψών εργατικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Μιλάνε για το «μικρότερο κακό» και σπέρνουν αυταπάτες. Όμως η απόλυτη ταύτιση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας με αντάλλαγμα μία δήθεν τριετή εργασιακή ασφάλεια, ανοίγει κι άλλο τις ορέξεις των γερμανών ιδιοκτητών. Ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό. Σε λίγο καιρό η εργοδοσία θα ζητήσει νέες μειώσεις μισθών, εφεδρείες, απολύσεις κλπ, όπως έκαναν με τις εκβιαστικές 250 απολύσεις της Cosmote, την αύξηση του ωραρίου, την κατάργηση επιδομάτων, με το σπαστό ωράριο στα καταστήματα, το κλείσιμο 280 καταστημάτων κα. Θα ακολουθήσει σωρεία τέτοιων επιχειρησιακών συμβάσεων όπως απαιτεί η κυβέρνηση, η τρόικα και το κεφάλαιο....

2 σχόλια:

Διονυσης Πολίτης είπε...

η συμφωνία δεν είναι κακή, μείωση ωράριου με ισόποση μείωση αποδοχών. Ακόμα και σε κανονική περίοδο θα ήταν λογική, πολύ περισσότερο σε εποχή κρίσης. Πρόβλημα είναι η διαδικασία. Συμφωνήθηκε απο τους γραφειοκράτες και όχι από τα κάτω.
Η έντονη κριτική και μάλιστα με βαριούς χαρακτηρισμούς είναι αστεία, δείχνει πλήρη άγνοια των διαθέσεων των εργαζομένων.
Από ότι φαίνεται οι ρεφορμιστές διαπραγματεύονται καλλίτερα από εμάς για αυτό και είναι πλειοψηφία στα συνδικάτα.

Μαρία Ξιφαρά είπε...

Η συμφωνία φυσικά και είναι και κάκιστη και προδοτική. Αστείο είναι να θεωρούμε καλή τη μείωση μισθών και μάλιστα σε μια κερδοφόρα επιχείρηση και με τη συμφωνία του συνδικάτου και μάλιστα καθήλωση και εργασιακή ειρήνη για 3 χρόνια.Δηλαδή ό,τι ακριβώς επιδίωκε η εργοδοσία, τη μείωση του εργατικού κόστους.Πριν λίγους μήνες η γερμανική διοίκηση επέβαλε 40 από 35ωρο χωρίς αύξηση.Τώρα ξαναβάζουν 35ωρο με μείωση. Ενώ η δήθεν εξασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι ψέμα.3 μέρες μετά τη συμφωνία ο οτε εκβιάζει 150 εργαζόμενους από νησιά - που κλείνει εκεί τα παραρτήματα - είτε να μετατεθούν αθήνα, θεσσαλονίκη και πάτρα, είτε να μπουν σε εφεδρεία. πριν λίγους μήνες απέλυσαν 200 εργαζόμενους στην κοσμοτέ. Δεν είναι πρώτη φορά που ξεπουλάει η ομε-οτε τους εργαζόμενους. το 2005 πρώτη αντάλλαξαν την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους - ανοίγοντας την κερκόπορτα και δες τώρα στο δημόσιο- με την εθελούσια. Και τότε και τώρα τα ΜΜΕ χαιρέτισαν τη συμφωνία. Τώρα κι η ΓΣΕΕ τη χαιρετίζει, δείχνοντας τι προτίθεται να παζαρέψει. Ίσως να μην ξέρεις ότι οι συνδικαλιστές συμφώνησαν και υπέγραψαν για να διασφαλίσουν τα συνδικαλιστικά τους προνόμια - αποσπάσεις, συνδικαλιστικές άδειες, μισθούς κλπ-. Επίσης, θεωρώντας καλή τη μείωση μισθών τη στιγμή που όλα ακριβαίνουν, είναι σαν να επικροτείς και τη μείωση των μισθών στους ενοικιαζόμενους στην Εθνική το καλοκαίρι. Είναι σαν να λες στην οτοε ''υπέγραψε κι εσύ μείωση αν διασφαλίσεις δήθεν τις θέσεις εργασίας '', τη στιγμή που οι τράπεζες έβγαζαν σκανδαλώδη υπερκέρδη τα τελευταία χρόνια κι ενώ έχουν ήδη απολύσει κόσμο στις ιδιωτικές τράπεζες και τους ενοικιαζόμενους.Αν θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι θα επικροτούσαν τη μείωση στο μισθό τους, γιατίθ η ομε οτε αρνήθηκε να κάνει συνέλευση?γιατί τους καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι? Το εργατικό κίνημα αρκετά έπαιξε το ρόλο του συνέταιρου..Δεν πρέπει να υποτάσσεται επιτέλους στη λογική του μικρότερου κακού, ενώ οι εργοδότες τα θέλουν όλα κι είναι ανυποχώρητοι.Δεν μπορεί εργαζόμενος που θέλει να λέγεται αριστερός, να επικροτεί τις πρακτικές των ξεπουλημένων και γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών ηγεσιών.Εμείς πρέπει να στείλουμε το μήνυμα προς τους δικούς μας "να μην τολμήσετε να υπογράψετε και να δώσετε γη και ύδωρ στους τραπεζίτες, αλλιώς θα σας κόψουμε τα χέρια". Αυτά. Είναι σοκαριστικό να θεωρείται λογική η συναίνεση του συνδικαλιστικού κινήματος για μείωση μισθών κι άρα η υποχωρητικότητα στη διάθεση του κεφαλαίου για διατήρηση των κερδών του, και όχι ο ανυποχώρητος αγώνας για να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια κι αυτά τα μέτρα..