Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή προς ΔΣ ΣΥΕΤΕ για διακοπή ίντερνετ στους υπαλλήλους της ΕΤΕ

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ!

Προς το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ
Αθήνα 19-12-2011

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας ενημερώσω ότι από 5/12 διακόπηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον υπολογιστή μου στην Τράπεζα. Το ίδιο συνέβη στους μισούς συναδέλφους στο κατάστημα Σόλωνος όπου εργάζομαι. Δικαίωμα πρόσβασης έχουν μόνο τα στελέχη του κατ/τος (εντεταλμένοι, υποδ/ντές) και η υπηρεσία χορηγήσεων. Όπως με ενημέρωσε ο δ/ντής του καταστήματος, το κατάστημά μου είναι το πρώτο στη Γ΄ Δ/νση Δικτύου όπου εφαρμόζεται πιλοτικά το νέο σύστημα πρόσβασης των υπαλλήλων, όπου υπάρχει αυστηρή κατηγοριοποίηση και περιορισμένη πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες (κυκλοφόρησε σχετική εγκύκλιος). Θα επεκταθεί επομένως σε όλα τα καταστήματα και σε όλες τις διευθύνσεις άμεσα.
Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα οι συνάδελφοι στα καταστήματα είχαμε δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο (εκτός από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπου πρόσφατα είχε κοπεί η πρόσβαση, άρα υπήρχαν περιορισμοί), τώρα με πρόσχημα ότι οι άδειες για κάθε υπάλληλο κοστίζουν, η Τράπεζα αποφάσισε να χορηγεί το δικαίωμα αυτό μόνο στα στελέχη και σε όποιον άλλο κρίνει ο Δ/ντής του καταστήματος ότι χρειάζεται για την εργασία του. Και σε ορισμένες δ/νσεις όμως οι συνάδελφοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είναι γνωστό όμως σε όλους ότι η Τράπεζα αγοράζει δίκτυο, άρα δεν αυξάνεται το κόστος ανάλογα με τον αριθμό των χρηστών και δεν παίζει ρόλο πόσοι υπολογιστές έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Γιατί επομένως αυτή η απόφαση της Διοίκησης? Πρόθεση της Τράπεζας είναι να συνηθίσει σιγά σιγά το προσωπικό στην περικοπή διαφόρων δικαιωμάτων, όπως την πρόσβαση στην ενημέρωση. Επίσης, με την παροχή του δικαιώματος μόνο στα στελέχη της Τράπεζας ή μόνο σε όσους υπαλλήλους κρίνει ο Διευθυντής, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και καθιερώνεται το μοντέλο του διαχωρισμού των υπαλλήλων σε προνομιούχους και μη, σε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων.
Είναι σκάνδαλο τη στιγμή που παρέχονται πλουσιοπάροχα προνόμια στα μεγαλοστελέχη και σε πλήθος εξωτερικών συμβούλων, να διακόπτεται η πρόσβαση στην ενημέρωση στην πλειοψηφία του προσωπικού της Τράπεζας! Το 2011, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ένα σύγχρονο εργαλείο για κάθε υπάλληλο, και όχι μια πολυτέλεια. Οι εξελίξεις στην πολιτική και οικονομική ζωή είναι ραγδαίες και είναι αυτονόητη η ανάγκη για κάθε εργαζόμενο στην καθημερινή ενημέρωση για τα σοβαρά ζητήματα και τις αλλαγές στην προσωπική ζωή μας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
Θεωρούμε επομένως αυτονόητη τη δημόσια καταγγελία της Τράπεζας και την άμεση παρέμβαση του Συλλόγου για την αποκατάσταση της αδικίας. Πρέπει να απαιτήσουμε εδώ και τώρα ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα.

Μαρία Ξιφαρά
Μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ
(Εκ μέρους της Πρότασης Προοπτικής)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

συναδέλφισσα, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει ότι στο κατ/μα που εργάζεσαι εφαρμόστηκε πιλοτικά το νέο σύστημα κατανομής αρμοδιοτήτων και προσβάσεων. στο Κατ/μα Καλλιθέας (137),που ανήκει και αυτό στη ΔΙ.ΔΙ Γ΄,συνέβη το ίδιο ακριβώς από την πρώτη μέρα έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου. έγινε προσπάθεια με αίτημα πολλών συναδέλφων(συλλογικά και έπειτα ατομικά, κατά προτροπή του διευθυντή) να χορηγηθεί ξανά πρόσβαση αλλά δεν ευδοκίμησε. όντως είναι θέμα του οποίου πρέπει να επιληφθεί ο Σύλλογος και χαίρομαι που το θέτεις.Καλή Χρονιά!