Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Αποτελέσματα Εννιαμήνου 2011 Εθνικής Τράπεζας

Η λειτουργική κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας απορρόφησε τις αυξημένες προβλέψεις. Πριν την απομείωση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε στο 9μηνο 2011 ζημίες 7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 259 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2010. Εάν συμπεριληφθεί η ζημιά από την απομείωση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,33 δισ. ευρώ το αποτέλεσμα διαμορφώνεται για τον Όμιλο σε ζημία 1,346 δισ. ευρώ. Στα 740 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα προ προβλέψεων αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα στο 9μηνο 2011.

Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων Tier I διαμορφώθηκε στο 10,7% και ο δείκτης κύριων βασικών εποπτικών κεφαλαίων (core Tier I) στο 9,5%, υπολογίζοντας την επίπτωση της απομείωσης των ομολόγων από το PSI του Ιουλίου.

....

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα 9μήνου της Εθνικής Τράπεζα επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα του ισχυρότερου ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος να αντιμετωπίζει τις πλέον δυσμενείς συνθήκες με επιτυχία. Με τη ορθή πρόβλεψη των εξελίξεων και την έγκαιρη προσαρμογή σε αυτές η Τράπεζα διασφάλισε την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της.

Ταυτόχρονα προώθησε δράσεις για την περιστολή των λειτουργικών δαπανών διατηρώντας το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει με αποτέλεσμα αυτές οι δαπάνες να μειωθούν κατά 9% στην Ελλάδα και κατά 5% στη ΝΑ Ευρώπη το εννεάμηνο. Τελικό αποτέλεσμα είναι οι αυξημένες προβλέψεις απορροφήθηκαν πλήρως από τη λειτουργική κερδοφορία της Τράπεζας.
....

Η Εθνική Τράπεζα παραμένει σταθερά ανάμεσα στις τράπεζες με την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια πανευρωπαικά.

...Εν όψει του νέου προγράμματος Συμμετοχής του Ιδιωτικού τομέα στην επιμήκυνση του δημόσιου χρέους και της ολοκλήρωσης της διαγνωστικής έρευνας της ποιότητας του εγχώριου δανειακού χαρτοφυλακίου από τον οργανισμό BlackRock Solutions αναδεικνύεται η ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της κεφαλαιακής της βάσης.

Η Εθνική Τράπεζα έχει προνοήσει να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον μέσω της συνεχιζόμενης περιστολής του λειτουργικού της κόστους στις εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητες και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231139930

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Για μήνυμα συναδέλφου για εφάπαξ κι επικουρικό..

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΣ ΠΡΟΩΘΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΚ ΝΕΟΥ.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΥΤΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΤΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΕΣΑ
ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΑ
ΜΑΡΙΑ ΞΙΦΑΡΑ

-------- Προωθημένο μήνυμα ----------
Από: < Ημερομηνία: 27 Νοεμβρίου 2011 7:36 μ.μ.
Θέμα: tovima.gr Ειδήσεις: 11 αλλαγές λιτότητας σε συντάξεις-Ταμεία
Προς: protasiprooptikis@gmail.com
Αποστολέας:

Μήνυμα αποστολέα:
Συναδελφοι, επιτακτικη αναγκη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ενημερωσης ΑΠΟ ΣΥΕΤΕ για επικουρηση ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ.Προσεξτε στο δημοσιευμα .Αναφερει αναδρομικα απο Νοεμβριο 2011.Για αυτο παραιτηθηκαν τα επαναπροσληφθεντα golden boys? Υπαρχει καποια συνομωσια σιωπης?

11 αλλαγές λιτότητας σε συντάξεις-Ταμεία

Δημοσίευση: 27 Nov. 2011, 05:45 | Τελευταία ενημέρωση: 27 Nov. 2011, 05:45
Επικουρικά ταµεία - «κουµπαράδες», που θα αποδίδουν στο τέλος του εργασιακού βίου του ασφαλισµένου, συντάξεις ισόποσες µε τις συσσωρευµένες εισφορές του εργαζοµένου, δηµιουργεί η κυβέρνηση, ανατρέποντας πλήρως το σηµερινό καθεστώς. «Το Βήµα της Κυριακής» αποκαλύπτει τα βασικά σηµεία του κυβερνητικού σχεδίου για τη νέα ασφαλιστική µεταρρύθµιση, η οποία επικεντρώνεται στην επικουρική ασφάλιση και στα ταµεία παροχής των εφάπαξ βοηθηµάτων.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Συνέλευση Εργαζομένων ΕΤΕ 711 προς ΔΣ ΣΥΕΤΕ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΕ ΕΟ ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ 711
ΠΡΟΣ ΔΣ ΣΥΕΤΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ, Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ/ΜΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΕI ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤ/ΤΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ 411 ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΟ ΣΥΕΤΕ.
ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΕ, ΩΣΤΕ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΣΥΕΤΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟIΚΟΝΟΜIΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.
ΚΗΦΙΣΙΑ. 25/11/2011
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΕ 711

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Απάντηση σε ερώτηση συναδέλφου για το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ

Χθες λάβαμε αυτό το μήνυμα από συνάδελφο:

προςprotasiprooptikis@gmail.com
ημερομηνία24 Νοεμβρίου 2011 7:54 π.μ.
θέμαRE: [ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ] Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΕΤΕ την Παρασκευή 25/11/2011
εστάλη-απόnbg.gr
7:54 π.μ. 

Πως είναι δυνατόν να παρευρεθούμε αυτή την ώρα??

Δεν το γνωρίζετε ότι είναι εργάσιμη??

Μήπως, λέω μήπως,  με τέτοιες εξελίξεις θα έπρεπε να φροντίσετε να γίνει σε άλλη ώρα, ώστε να έχει έννοια η πρόσκληση???
 

Κι η απάντησή μας

Συνάδελφε,

πάγια θέση της Πρότασης Προοπτικής είναι ότι ο Σύλλογος των Εργαζομένων θα έπρεπε να λειτουργεί κάποιες ώρες το απόγευμα, ώστε να μπορούμε να απευθυνόμαστε σε αυτόν όλοι όσοι εργαζόμαστε. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις συνεδριάσεις του ΔΣ αλλά και κάθε άλλη διαδικασία λήψης πολιτικών και συνδικαλιστικών αποφάσεων, για τις οποίες θεωρούμε θα έπρεπε να λαμβάνουν χώρα σε ώρες που θα μπορούσαμε να τις παρακολουθήσουμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε και για τις οποίες θεωρούμε ότι δε θα έπρεπε να είναι υπόθεση λίγων εκλεγμένων αντιπροσώπων, αλλά όλων των συναδέλφων. Μέσα σε αυτό το πνεύμα εμείς ενημερώνουμε δημόσια τους συναδέλφους για το πότε είναι προγραμματισμένες οι συνεδριάσεις του ΔΣ, κάτι το οποίο δε συνέβαινε μέχρι σήμερα, και επίσης προσκαλούμε - προτρέπουμε όσους μπορούν - όποτε μπορούν (αδειούχους, εργαζόμενους στο κέντρο, κλπ.) να παρεβρεθούν. Αν προσέξεις τη δημοσίευσή μας, κάνουμε ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι συνεδριάσεις συνήθως κρατάνε και μετά το πέρας τους ωραρίου εργασίας μας, κάτι που σημαίνει ότι όσοι, τουλάχιστον, δουλεύουν κοντά, προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν ένα τμήμα της διαδικασίας.
Επειδή, πάντως, αυτό που εκλαμβάνουμε ως παράπονό σου, είναι και δικό μας παράπονο, θα χαιρόμαστε, και εσύ και όσοι σκέφτονται παρόμοια, να απευθύνετε τις ενστάσεις σας εγγράφως σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΕΤΕ, γιατί η δυσφορία από μόνη της δεν αρκεί, θα πρέπει να εκφράζεται και να αποτυπώνεται από όσους το δυνατόν περισσότερους.

Συναδελφικά,

για την Πρόταση Προοπτικής,

ένας αδειούχος συνάδελφος

Απόφαση Συνέλευσης Κατ/τος Μεγάρων

Προς ΔΣ  ΣΥΕΤΕ
Συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 22/11/2011 πραγματοποιήθηκε στο Κατάστημά μας συνέλευση και ομόφωνα αποφασίστηκε να σας στείλουμε την παρακάτω  επιστολή και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.
Συνάδελφοι,
Η πλειοψηφία των συναδέλφων αδυνατεί να πληρώσει τα δάνειά της, αντιμετωπίζει  βιοποριστικά προβλήματα  πια, αφού υπάρχουν άνεργοι στην οικογένεια , άλλοι  περιμένουν από ώρα σε ώρα το μαύρο χαρτί της εφεδρείας στο σπίτι. Η ακρίβεια μας έχει τσακίσει,  οι φοροεπιδρομές  τα χαράτσια οι απειλές ότι θα κόψουν το ρεύμα αν δεν πληρωθεί,  η απαξίωση της Δημόσιας και δωρεάν Υγείας και Παιδείας μας αναγκάζει να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι σε μια τσέπη που είναι άδεια πια.
Για τους λόγους αυτούς και έχοντας φωτεινό  παράδειγμα τον αγώνα των χαλυβουργών  που έμπρακτα βοηθήσαμε σήμερα αποφασίσαμε:
1.      Καμία μείωση των μισθών μας. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα όποια οικονομικά προβλήματα προήλθαν από την Καπιταλιστική κρίση. Δεν την δημιουργήσαμε εμείς. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, μας χρωστάνε. Δεν ξεχνάμε ότι και σε εποχές με υπερκέρδη στην Τράπεζα  πάλι μηδενικές αυξήσεις παίρναμε.
2.      Για μας είναι καθαρό που στοχεύουν. Θέλουν την κατάργηση των κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων ώστε να τους στοιχίζουμε ακόμα πιο φθηνά από ότι σήμερα, που είμαστε οι χαμηλότερα αμειβόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι. Θέλουν εργαζόμενους  χωρίς δικαιώματα να δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας και εσείς κάνετε τα στραβά μάτια σε αυτές τις πρακτικές, σε αυτές τις αποφάσεις.
3.      Ο ΣΥΕΤΕ μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις  πρέπει να μπει μπροστά για υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αύξηση μισθών για την κάλυψη των αναγκών μας.
4.      Να μην διαπραγματευτεί καμία θέση εργασίας. Να διεκδικήσει σταθερή και μόνιμη δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΤΕ.
5.      Δεν εξουσιοδοτούμε τον ΣΥΕΤΕ να διαπραγματευτεί καμία επιχειρησιακή σύμβαση μισθού. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, να προχωρήσει άμεσα σε Γενική Συνέλευση για την οργάνωση της αντίστασης και του αγώνα με απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις που πρέπει να δοθούν  για την επιβίωση τη δική μας και των οικογενειών μας.
Γ. Σ.
Μέγαρα 22/11/11

Δελτίο Τύπου - Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ


23-11-2011


Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


Μετά τη σημερινή συνέλευση των εργαζόμενων του Νοσοκομείου στην οποία αναπτύχθηκε αναλυτική συζήτηση για τον επαίσχυντο νόμο που προβλέπει την απόλυση  χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων με το κόλπο του προσυνταξιοδοτικού, της εφεδρείας ή όπως αλλιώς λέγεται με πιο …μοντέρνο τρόπο το πέταγμα στον Καιάδα της ανεργίας αποφασίσαμε την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κατάληψη & Γενική Συνέλευση στο Γραφείο Προσωπικού 7πμ – 3μμ προκειμένου να μην αποσταλεί καμία λίστα εφεδρείας στο Υπουργείο (μέχρι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου τελευταία ημέρα υποβολής της λίστας της ντροπής).
Οι επαίσχυντες αυτές μεθοδεύσεις σε συνδυασμό με τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κάνουν το βίο αβίωτο για όλο το λαό. Ήδη δεκάδες υπάλληλοι αναγκάστηκαν κάτω από την απειλή της «εφεδρείας» να υποβάλουν πρόωρα αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Η «νέα» κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, η Τρόικα κι η ΕυρωΈνωση αδιαφορούν ξεδιάντροπα για την Υγεία του λαού αλλά και τα στοιχειώδη πλέον εργασιακά μας δικαιώματα. Τους ξεκαθαρίζουμε ότι ενδιαφερόμαστε εμείς και θα παλέψουμε ανυποχώρητα  για:
Ø  ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ (εφεδρεία – προσυνταξιοδοτικό).  ΟΧΙ στην απλήρωτη δουλειά. ΟΧΙ στο μισθολόγιο - φτωχολόγιο
·         Καμιά κατάργηση – συρρίκνωση δημ. υπηρεσιών. Διασφάλιση κι αναβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα και του έργου τους. ΔΗΜΟΣΙΑ –ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ για όλο το λαό. Έξω οι εργολάβοι – οι ΜΚΟ – οι ιδιώτες, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
·         Καμιά άμεση ή έμμεση απόλυση εργαζόμενου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – μονιμοποίηση συμβασιούχων κι εργολαβικών!
·         Κάτω τα χέρια από τους μισθούς, τις συντάξεις, το εφάπαξ, τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας.  ΟΧΙ στο νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο.1.400€ κατ.βασικό.
·         Ένταξη στα ΒΑΕ. 6ωρο – 5μερο – 30ωρο με 1 νύχτα ή εφημερία τη βδομάδα.

Καλούμε σε ανοιχτή ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ αύριο ΠΕΜΠΤΗ 24 Νοέμβρη 2011 στις 11.00πμ στο  Γραφείο Προσωπικού (παλιό κτίριο γρ. 303)


ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ! 

Για το ταμείο Αυτασφάλειας - προς γραμματεία ασφαλιστικού ΣΥΕΤΕ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΕΤΕ
ΥΠΟΨΙΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΚΩΝΙΑΤΗ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : ΔΣ ΣΥΕΤΕ
25-11-2011
Συνάδελφοι,
σας προωθούμε δημοσίευμα , που μας έστειλε συνάδελφος, όπου αναφέρεται και το ταμείο εφάπαξ της Εθνικής. Θεωρούμε ότι πρέπει στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ της 25ης Νοεμβρίου να ενημερωθούμε πλήρως και να συζητήσουμε για το Ταμείο Αυτασφάλειας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το κούρεμα των ομολόγων, τις συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων κλπ.
Εκ της Πρότασης Προοπτικής
Συναδελφικά
Μ. Ξιφαρά
 ---------------------------------------

Μειώνονται έως και 40% τα εφάπαξ


Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 - 09:34

Της Ρούλας Σαλούρου

Και νέες, δραματικές περικοπές στις συντάξεις και τα εφάπαξ κατά 40%,  έρχονται από τις αρχές του 2012, καθώς εντός του Νοεμβρίου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή, νέα σκληρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες μειώσεις, εκτός από τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα περιοριστούν ακόμη και κάτω από το 20% της κύριας σύνταξης, θα γίνουν στα εφάπαξ, στα οποία διαπιστώνεται αναλογιστικό έλλειμμα της τάξης του 40%. Οι μελέτες δείχνουν, δηλαδή, ότι στο σύνολό τους τα ταμεία που παρέχουν εφάπαξ παροχές, μπορούν σε βάθος χρόνου, να καλύψουν μόλις το 60% των παροχών. Το υπόλοιπο 40%, θα πρέπει να κοπεί...

Είναι γνωστό ότι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, ότι η αναμονή για το εφάπαξ ξεπερνά τα 4 χρόνια και ότι η ουρά αριθμεί πλέον, περισσότερα από 50.000 άτομα. Αυτό που δεν είναι γνωστό, και παρουσιάζεται στην αναλογιστική μελέτη του Ταμείου η οποία βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, είναι ότι το αναλογιστικό έλλειμμα, είναι της τάξης του 85%!!! Δηλαδή, το ταμείο μπορεί να καλύψει μόλις το 15% των σημερινών παροχών... Σε δύσκολη θέση, αναμένεται να βρεθούν και οι ασφαλισμένοι του κλάδου πρόνοιας των ιερέων, καθώς παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα 59%.

Μεγάλες αναμένονται οι περικοπές και στους κλάδους πρόνοιας των σωμάτων ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι βάσει των στοιχείων που έχει το υπουργείο, το αναλογιστικό έλλειμμα στον κλάδο των αστυνομικών είναι της τάξης του 9% και σκαρφαλώνει στο 19%, για τον κλάδο των ασφαλισμένων στην πρώην αστυνομία πόλεων.

Μείωση κοντά στο 30% του εφάπαξ που παρέχει στους εργαζόμενους του ΟΤΕ  το Ταμείο Πρόνοιας  (κλάδος του ΤΑΥΤΕΚΩ) δείχνει η αναλογιστική μελέτη, ενώ για τον ΟΣΕ η μείωση είναι της τάξης του 20%. Κοντά στο -30% βρίσκεται το αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων πρόνοιας των δημοσιογράφων, ενώ σε δεινή θέση, με έλλειμμα παροχών της τάξης του -25% είναι και ο κλάδος πρόνοιας των εφημεριδοπωλών Θεσσαλονίκης.

Εφάπαξ μειωμένο κατά τουλάχιστον 20% φωτογραφίζει η αναλογιστική μελέτη για το ταμείο πρόνοιας των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, ενώ για τους ασφαλισμένους στην πρώην Ιονική – Λαϊκή το αναλογιστικό έλλειμμα είναι -6%.

Στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας, με παλαιότερα στοιχεία, βρίσκονται μελέτες για τους κλάδους πρόνοιας του ΤΑΠΙΤ, όπως για αυτό των εργαζόμενων στις φαρμακευτικές εταιρείες, με αναλογιστικό έλλειμμα που αντιστοιχεί σε μείωση του εφάπαξ κατά 55%, ή κατά 38% για τον κλάδο πρόνοιας των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα.

Μικρότερες μειώσεις αναμένονται στα εφάπαξ των εργοληπτών μηχανικών δημοσίων έργων, αφού οι κλάδοι πρόνοιας του ΕΤΑΑ, δείχνουν αναλογιστικό έλλειμμα 4% για τους εργολήπτες και -11% για τους μηχανικούς.

Δραματικές αναμένονται οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, αφού εκτός από τις μεγάλες περικοπές (που θα προστεθούν στις έκτακτες και ειδικές εισφορές του 2011), βάσει των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η παλαιά κυβέρνηση -οι οποίες όμως  δεσμεύουν και τη νέα-  εντός του μήνα αναμένεται η παρουσίαση σχεδίου νόμου που θα αλλάξει εκ βάθρων  το σύστημα.  Μέσα στην επόμενη εβδομάδα «κλείνουν» και οι τελευταίες εκκρεμότητες αναφορικά με τις αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων και τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πριν από το τέλος Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα προβλέπει αφενός την περαιτέρω μείωση του αριθμού των επικουρικών ταμείων αφετέρου την  «εξάλειψη των ανισοτήτων» και «την εξασφάλιση της δημοσιονομικής ουδετερότητας του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, μέσα από μια αυστηρή σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών». 

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΕΤΕ την Παρασκευή 25/11/2011

Τηv ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/2011 στις 9:00 π.μ. θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Δ.Σ. τoυ Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. στην αίθουσα Δ.Σ. του Συλλόγου, Σοφοκλέους 15, 3ος όροφος, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 

1. Συνδικαλιστικές εξελίξεις. 
2. Διάφορα.
3. Νέα μέλη.

Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται καλούνται να παρακολουθήσουν - η συνεδρίαση συνήθως κρατάει και μετά τις 2.45.

Απόφαση Συνέλευσης καταστήματος Μοσχάτου

Μοσχάτο, 22/11/2011
ΠΡΟΣ ΤΟ
Δ.Σ.  ΤΟΥ    Σ.Υ.Ε.Τ.Ε
  
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο Κατάστημα Μοσχάτου (148) της ΕΤΕ, σε σχέση με την απαράδεκτη πρόταση της διοίκησης της τράπεζας για περικοπή των μισθών μας, δηλώνουμε τα εξής:

  1. Δεν δεχόμαστε τη συγκεκριμένη πρόταση, όπως και κάθε αντίστοιχη πρόταση που θα κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των μισθών μας.
  2. Εκφράζουμε συλλογικά τη διάθεσή μας να αγωνιστούμε, με όλες τις μορφές αγώνα, για την υπεράσπιση των μισθών μας, των δικαιωμάτων μας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για τις Επαπειλούμενες Μειώσεις Μισθών στην ΕΤΕ

ΔΕ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!
Μείωση «κόστους», δηλαδή περικοπή των μισθών μας, ζήτησε η Διοίκηση της Εθνικής δια στόματος Ράπανου - Ταμβακάκη στη συνάντηση με το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 18/11.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι, επειδή τους λείπουν «κάποια δις» (περίπου 7), που θα προκύψουν ως ζημιά από το κούρεμα των ομολόγων, αν εφαρμοστεί η συμφωνία της 26/10, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να εξασφαλίσουν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Επειδή όμως από «ηθική υποχρέωση» απέναντι στους μετόχους, δεν μπορούν να τους ζητήσουν να καλύψουν όλη τη ζημιά, παρά μόνο 1 – 1,2 δις, τα υπόλοιπα αποφάσισαν να τα ζητήσουν από τους εργαζόμενους. Έτσι αποφάσισαν την περικοπή των μισθών όλου του προσωπικού κατά 200 εκ ευρώ ανά έτος (150 εκ. από την ΕΤΕ και 50 εκ. από τις θυγατρικές του ομίλου), ώστε σε βάθος τριετίας να εξοικονομηθούν 600 εκ ευρώ ως «έμμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου». Αν όμως τους λείπουν 7 δις, τα 150 εκατομμύρια θα σώσουν την Τράπεζα; Είναι φανερό ότι η μείωση των μισθών μας είναι το ζητούμενο και όχι το μέσο!
Εμείς τους απαντάμε: Να αναζητήσουν τα δις που τους λείπουν στις τράπεζες της Ελβετίας, όπου τα έχουν στείλει όλοι αυτοί που τόσα χρόνια θησαύρισαν από τη δουλειά μας!
Να για ποιους πάρθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα! Για το κεφάλαιο που βλέπει τα κέρδη του να μειώνονται λόγω της κρίσης. Αυτή είναι η Διοίκηση την οποία υπερασπιζόταν μέχρι και πριν λίγους μήνες στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ η πλειοψηφούσα ΔΗΣΥΕ ως καλύτερη της προηγούμενης. Η Διοίκηση που με θράσος, στη συνάντηση με το Σύλλογο, ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που δε συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι, «Θα προχωρήσει μόνη της σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να σώσει την Τράπεζα!». Μας απειλούν και μας εκβιάζουν! Ποιοι;
  • Αυτοί που κατάργησαν το πενθήμερο αφού, όλο το Σεπτέμβρη και Οκτώβρη απαίτησαν από χιλιάδες συναδέλφους να δουλεύουν Σαββατοκύριακα και 12ωρα για να βγει η δουλειά με τη Black Rock, μη πληρώνοντας όμως όλες τις υπερωρίες και παραβαίνοντας έτσι πολλαπλά την εργατική νομοθεσία.
  • Αυτοί που από το από το 2002 ως το 2010 είχαν καθαρά κέρδη 6,9 δις ευρώ.
  • Αυτοί που δε μας έδωσαν καμιά αύξηση τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς η τελευταία επιχειρησιακή σύμβαση ήταν αυτή του 2009, όπου δεν είχε δοθεί αύξηση σε κανένα επίδομα.
  • Αυτοί που από τον Ιούνιο αποφάσισαν μονομερώς περικοπή επιδομάτων (τέκνων, ειδικών συνθηκών κλπ.), ενώ καθυστερούν εσκεμμένα τις προαγωγές για να εξοικονομήσουν επιπλέον χρήματα.
  • Αυτοί που ακόμη και σήμερα τρέχουν προγράμματα μπόνους για πιάσιμο στόχων (π.χ. στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, όπου, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, πληρώνεσαι με το κομμάτι για κάθε «Προστατεύω» που πουλάς), και πιέζουν να πιάσουμε τους στόχους για να κερδίσουν οι ίδιοι.
  • Αυτοί που έχουν εκατοντάδες Ειδικούς Συνεργάτες και Συμβούλους, που μέχρι και σήμερα πληρώνονται πάνω από 4.000-5.000 ευρώ μηνιαίως. (Αλήθεια, ο κ. Χριστοδούλου που πρόσφατα προσλήφθηκε από την αγορά ως βοηθός Γ. Δ/ντής, τι μισθό έχει;)
  • Αυτοί που στους μεγαλοδιευθυντές παρέχουν αυτοκίνητα, κάρτες, πολυτέλειες, και δεκάδες χιλιάδες ευρώ μπόνους και stock options, και που μοιράζουν εκατομμύρια  ευρώ σε χορηγίες.
  • Αυτοί που φρόντισαν για τα δικά τους μεγαλοστελέχη (Νικολάου, Πάσχας, Ασημόπουλος, Μπαλαμπάνης κλπ.), ώστε να βγουν εγκαίρως στη σύνταξη και να πάρουν έτσι και 200.000 εφάπαξ και κανονική σύνταξη, πριν τα νέα μέτρα και την πιθανή μείωση μισθών που θα σήμαινε μειωμένο εφάπαξ, και που την άλλη μέρα βρήκαν λεφτά για να τους επαναπροσλάβουν με 3ετή σύμβαση και μισθό 10.000 ευρώ ως Συμβούλους.
  • Αυτοί που τους τελευταίους μήνες καθημερινά συγχωνεύουν και κλείνουν καταστήματα   στην επαρχία και πρόσφατα άρχισαν και στην Αθήνα.
  • Αυτοί που δίνουν εκατομμύρια στις διάφορες εταιρείες (καθαρισμού, φύλαξης, πληροφορικής) με συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις, εκχωρώντας διαρκώς εργασίες σε τρίτους...
  • Αυτοί που αφού εκμεταλλεύτηκαν εδώ και 12 χρόνια χιλιάδες ενοικιαζόμενους με μισούς μισθούς και δικαιώματα, τους μείωσαν εκβιαστικά το μισθό το καλοκαίρι κατά 12% και τώρα τους απολύουν λίγους λίγους προσλαμβάνοντας άλλους στη θέση τους, με 500 ευρώ μεικτά για 7ωρο ή με 300 ευρώ για 4ωρο.
Όλοι οι τραπεζίτες περίμεναν να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο για να επιτεθούν συγχρονισμένα ανά τράπεζα, ζητώντας μειώσεις μισθών. Είναι αδίστακτοι. Σε Γενική κι Εμπορική ζητούν επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις 15% και 20% αντίστοιχα, ενώ και η Διοίκηση της Πειραιώς ζήτησε προχθές συνάντηση με το σωματείο, προτείνοντας μείωση μισθών 10-20%. Όλες οι τράπεζες καταλήγουν στο ίδιο ποσοστό μείωσης. Τυχαίο; Η κλαδική σύμβαση θα καταργηθεί έτσι στην πράξη με την εφαρμογή του άρθρου 37, όπως έγινε ήδη στην Αγροτική όπου η μισθοδοσία Δεκεμβρίου θα είναι κάτω από ό,τι προβλέπει η κλαδική.
Ο σκοπός τους είναι η μείωση των μισθών μας, πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεται κανείς, με προοπτική τους μισθούς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, που και για αυτούς διαβουλεύονται στα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πόσο πρέπει να μειωθούν Ο απώτερος στόχος τους είναι σε λίγα χρόνια να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα, να καταργήσουν τους κανονισμούς εργασίας και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, να επιβάλλουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Να κάνουμε πέρα τη συμβιβασμένη ηγεσία του ΣΥΕΤΕ!
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη να διαχειριστούν τον αγώνα μας οι πλειοψηφικές παρατάξεις ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ.  Έχουν μεγάλη ευθύνη για το ότι έχει νεκρώσει κάθε διαδικασία βάσης και για το ότι οι συνάδελφοι έχουν οδηγηθεί στην απογοήτευση και την ηττοπάθεια, στην ατομικότητα, στον ανταγωνισμό και στο κυνήγι των στόχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμπεριφορά τους στις αρχές Σεπτέμβρη, όταν αγνόησαν σκανδαλωδώς την αμεσοδημοκρατική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των συναδέλφων στο Κτίριο του Γέρακα για προκήρυξη αιφνιδιαστική απεργίας διαρκείας ως απάντηση στην περικοπή επιδομάτων. Αντ’ αυτής, προτίμησαν να κηρύξουν μια 24ωρης 2 εβδομάδες μετά, συναινώντας μάλιστα σε ύπαρξη απεργοσπαστικού προσωπικού! Είναι αυτό συνδικαλισμός;
Είναι αναντίστοιχη αυτή η ηγεσία με τις διαθέσεις των συναδέλφων, αλλά κυρίως με τις απαιτήσεις που δημιουργεί η επίθεση στο συνδικαλιστικό κι εργατικό κίνημα. Δεν έχουν δικαίωμα να μας εκπροσωπούν και να παίρνουν αποφάσεις ερήμην μας. Να μην τολμήσουν να σκεφτούν να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε μείωση μισθών με οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή δήθεν για να σωθεί η Τράπεζα.
Να αντεπιτεθούμε με τα δικά μας συλλογικά όπλα!
Εδώ και τώρα πρέπει να περάσουμε επιτέλους στην αντεπίθεση! Να χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα όπλα και να αντιστρέψουμε τον εκβιασμό: Να μη σκεφτούν καν να πειράξουν το μισθό μας, γιατί τώρα που είναι στριμωγμένοι μας έχουνε ανάγκη. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να απειλήσουμε εμείς ότι θα κλείσουμε την Τράπεζα, αν δεν ικανοποιήσουν τα δικά μας αιτήματα. Τώρα πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας, δουλεύοντας σε έναν στρατηγικό κλάδο για την οικονομία, και να τραβήξουμε εμείς μπροστά στον αγώνα, συμπαρασύροντας και τους άλλους κλάδους σε νέο γύρο αντίστασης και διεκδικήσεων.
Ως Πρόταση Προοπτικής, μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση, προτείναμε στο προεδρείο του ΣΥΕΤΕ την προκήρυξη προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας, τη σύγκλιση έκτακτης Γ. Συνέλευσης στις αρχές Δεκέμβρη, καθώς και τη διοργάνωση περιφερειακών Συνελεύσεων στις μεγάλες πόλεις (Θες/κη, Πάτρα, κλπ), για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι τις μορφές πάλης με τις οποίες θα αντιδράσουν. Να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας φτιάχνοντας επιτροπές αγώνα που θα περιοδεύουν και θα περιφρουρούν, συντονιζόμενοι με τους Συνταξιούχους και με άλλους κλάδους και πρωτοβάθμια σωματεία, στηρίζοντας τους ενοικιαζόμενους, ενισχύοντας το απεργιακό ταμείο και αλλάζοντας τα οικονομικά του Συλλόγου. Καλούμε τις ΕΑΚ να συγκαλέσουν συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς!
Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε όλοι μαζί «άγριες» μορφές πάλης, όπως καταλήψεις των κτιρίων Διοίκησης και μετατροπή τους σε κέντρα αγώνα, κατέβασμα του διακόπτη σε νευραλγικές δ/νσεις (Dealing Room, Γέρακας, Λ. Αθηνών, Συγγρού), απεργία χωρίς προσωπικό ασφαλείας, ώστε να βάλουμε πραγματικά λουκέτο στην Τράπεζα.
Η νίκη είναι στα χέρια μας με ένα νέο εργατικό κίνημα ρήξης και ανατροπής!
Η λογική της υποχωρητικότητας και του παζαριού που ηγεμόνευε τόσα χρόνια στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος μας έφερε μόνο ήττες. Χρειάζεται ένα αναζωογονημένο, νέο εργατικό κίνημα, με αυτοπεποίθηση και νέες ιδεολογικές αξίες, να εμπνεύσει τους εργαζόμενους και να τους συσπειρώσει σε αγώνες «από τα κάτω».
Ένα τέτοιο ανασυγκροτημένο πολιτικό εργατικό κίνημα είναι υπόθεση όλων μας να το χτίσουμε και να πετύχουμε έτσι τις δικές μας εργατικές νίκες στην εποχή του 21ου αιώνα. Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε. Και σε λίγο δεν θα έχουμε να χάσουμε ούτε τις αλυσίδες μας.
Τακτικό μέλος ΔΣ: Ξιφαρά Μαρία (Σόλωνος) 6974861242, 2103695042 (25042)
Αναπληρ. Μέλος ΔΣ: Τρυφερού Ευγενία (ΔΙΔΑΛΤ) 6985866002, 2103344432 (14432)

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Συνάντηση Διοίκησης ΕΤΕ με ΔΣ ΣΥΕΤΕ

Σήμερα στις 12.30 υπάρχει συνάντηση που κάλεσε ο κ. Ταμβακάκης με όλο το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, για ενημέρωση, όπως μας είπαν. Συνάδελφοι, θα σας ενημερώσουμε για όσα ειπωθούν στη συνάντηση.
Εκ της Πρότασης Προοπτικής

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Αναδημοσίευση από εφημερίδα ΑΞΙΑ για επαναπρόσληψη συνταξιούχων μεγαλοστελεχών!

Λάβαμε στο μέιλ της Πρότασης Προοπτικής το παρακάτω δημοσίευμα από συνάδελφο

Απάντηση σε επιστολή της Αγωνιστικής Παρέμβασης

Σχετικά με την πρόσκληση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εθνικής  (8/11)


Ως Πρόταση Προοπτικής τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι συμφωνούμε κι επιδιώκουμε την κοινή δράση με τις υπόλοιπες αριστερές συνδικαλιστικές δυνάμεις στην Εθνική Τράπεζα. Ειδικά αυτή τη χρονιά, έχουμε στηρίξει σημαντικά ενωτικές πρωτοβουλίες από τα κάτω (πχ. ανοιχτή επιτροπή συναδέλφων ετε), έχουμε επιδιώξει σε επίπεδο ΔΣ ΣΥΕΤΕ την κοινή δράση των συμβούλων των αριστερών παρατάξεων, ενώ στην τελευταία Γ Συνέλευση του Συλλόγου προσπαθήσαμε για την κατάθεση κοινών προτάσεων, ψηφισμάτων κλπ. Παράλληλα, και σε επίπεδο κλάδου, συμμετέχουμε σε κοινή μετωπική συνεργασία πολλών εργατικών σχημάτων τραπεζών με εμφάνιση και στο Γ Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

Αναγνωρίζουμε συνεπώς ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κοινή δράση (όλων) των αριστερών δυνάμεων εντός της ΕΤΕ, με κατεύθυνση την κινητοποίηση των συναδέλφων και την αντιπαράθεση με την ξεπουλημένη ηγεσία του ΣΥΕΤΕ. Αυτό καθίσταται δύσκολο λόγω της στάσης των συνδικαλιστικών αυτών κινήσεων (συμμετοχή σε προεδρείο με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, περιχάρακωση, άρνηση συμβολής σε από τα κάτω διαδικασίες κλπ), ωστόσο είναι πρόκληση για όλους μας να υπερβούμε τις όποιες δυσκολίες.

Περιμένουμε επομένως και είμαστε δεκτικοί σε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα «περπατήσει» μια τέτοια κοινή δράση, πέρα από γενικές εκκλήσεις για κοινά μέτωπα κλπ.

15-11-2011
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΜΕ ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΛΩΝ

10-11-2011
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Στην πρόσφατη Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ συζητηθήκαν οι τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν στην αμφισβήτηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και των προϋποθέσεων που δημιουργούνται για επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες, ειδικότερα μετά την ψήφιση του Πολυνόμου από τη Βουλή.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί διεξοδικά και στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη 16/11/2011 και ώρα 10 πμ και θα ληφθούν αποφάσεις για τις συνδικαλιστικές, νομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η ΟΤΟΕ, για την υπεράσπιση του θεσμού των συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.
Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ουσιαστικά θα κρίνει την περαιτέρω πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες, η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός των ενεργειών μας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν.
Για το λόγο αυτό καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Μελών της ΟΤΟΕ σε σύσκεψη την Τρίτη 15/11 και ώρα 10 πμ (παραμονή του Γενικού Συμβουλίου), προκειμένου να καθορίσουμε από κοινού το πλαίσιο της στρατηγικής του κλάδου και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.


Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Γράμμα ΕΑΚ Αγ. Αναργύρων προς ΔΣ ΣΥΕΤΕ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ  112
                                                                                    ΠΡΟΣ  ΣΥΕΤΕ   
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ   01/11/2011
            Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης του Καταστήματος Αγίων Αναργύρων 112 ζητούμε η μηνιαία συνδρομή υπέρ του συλλόγου μας να μειωθεί στο ποσό  των 5 €  μηνιαίως εξαιτίας της φορολογικής επιδρομής της ανάλγητης Κυβέρνησης.
Πιστεύουμε ότι λόγω αυτής  της απίστευτης πολιτικής του <<ΣΟΚ και ΔΕΟΣ>> ο σύλλογός μας  μπορεί να προχωρήσει στην μείωση για όλο το δίκτυο , μειώνοντας παράλληλα τις λειτουργικές του δαπάνες  όπως π.χ. συνδικαλιστική αμοιβή!!!!! (η συμμετοχή στα κοινά είναι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ, δεν είναι ούτε επάγγελμα ούτε κομματικό καθήκον), τα δωρεάν κινητά!!!!, τις πανάκριβες εκδόσεις (υπάρχει και το e-mail), τα κέντρα διασκέδασης, κ.τ.λ.
Θέλουμε ο σύλλογός μας να σταθεί ενεργά  στα προβλήματα των συναδέλφων .

Επίσης να μην τηρεί <<σιγήν ιχθύος>> σε θέματα όπως: αύξηση της εισφοράς του εφάπαξ χωρίς καμία ενημέρωση, εργασία  ΑΠΛΗΡΩΤΗ (εργασία το Σαββατοκύριακο πληρωμένη με τα <<συγχαρητήρια>> της Διοίκησης - νέο εργασιακό καθεστώς;),  διαρροές τύπου <<θα διασφαλίσουμε την εργασία με μείωση αποδοχών>> χωρίς απάντηση. Δεν γνωρίζετε κανένα από τα θέματα αυτά;

Όταν το ετήσιο ύψος των συνδρομών ανήλθε το έτος 2010 στο ποσό των 1.519.814,31€ πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να έχουμε πλεόνασμα τουλάχιστον τα μισά εξ αυτών και με τα υπόλοιπα να στηρίζουμε και το ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ μας ταμείο (και φυσικά να μην παίρνουμε δάνεια από τον εργοδότη μας  - παγκόσμια πρωτοτυπία!).

Παρακαλούμε, να τεθεί σε συζήτηση άμεσα στο Δ.Σ. και να μας ενημερώσετε για την  απόφασή σας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Η ΕΑΚ του Καταστήματος


Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση για Ταμείο Υγείας Αγροτικής Τράπεζας

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Στις 1-2 Νοέμβρη καλούμαστε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία αλλαγής του καταστατικού του ΤΥΠΑΤΕ ώστε να νομιμοποιηθεί η ήδη υπογραφείσα σύμβαση αντασφάλισης με την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία SWISS-RE. Η πανελλαδική ψηφοφορία είναι το τελευταίο στάδιο επικύρωσης κάθε καταστατικής αλλαγής. Στην προκειμένη περίπτωση είναι το τελευταίο στάδιο επικύρωσης της παράνομης και αντικαταστατικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του ΤΥΠΑΤΕ και την υποβάθμιση των ιατροφαρμακευτικών  παροχών, που έχει ξεκινήσει από το Μάιο.
  • Έκτακτη ΓΣ στις 7/5/2011 στο Καστρί με θέμα την εξουσιοδότηση του ΔΣ για υπογραφή σύμβασης με τη SR, σε αντίθεση με όσα προβλέπει το καταστατικό και χωρίς καμία ενημέρωση. Λήφθηκε απόφαση από ΔΗΣΥΕ-ΣΥΣΠ-ΔΑΚΕ με απαρτία …100 ατόμων χωρίς καταμέτρηση, με ανάταση χειρών, αφού είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία η ΕΣΑΚ και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ καταγγέλλοντάς την ως αντικαταστατική.
  • Υπογραφή σύμβασης με SR με έναρξη ισχύος από 1/7/2011.
  • «Τακτική καταστατική» ΓΣ στα γραφεία του συλλόγου στις 14/7/2011 για αλλαγή του επίμαχου άρθρου του καταστατικού εκ των υστέρων. Απόφαση από ΔΗΣΥΕ-ΣΥΣΠ-ΔΑΚΕ χωρίς απαρτία με συμμετοχή 700 αόρατων συναδέλφων και 80 ορατών.
  • Πανελλαδική ψηφοφορία 1-2 Νοέμβρη παραβιάζοντας για άλλη μια φορά το καταστατικό, αφού δεν έχουν διανεμηθεί τα πρακτικά της ΓΣ σε όλους τους συναδέλφους τουλάχιστον 10 μέρες πριν την ψηφοφορία, όπως ορίζει το άρθρο 34 και παρά το γεγονός ότι έχουν ζητηθεί με έγγραφη αίτηση μελών εδώ και τέσσερις μήνες (από το τέλος της «καταστατικής ΓΣ»).
Το ζήτημα της αλλαγής του καταστατικού για τη νομιμοποίηση εκ των υστέρων της υπογραφής της συγκεκριμένης σύμβασης είναι πολύ σημαντικό και πέρα από τις αντικαταστατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, θα πρέπει να διερευνηθεί και ουσιαστικά.

ΔΗΣΥΕ-ΣΥΣΠ-ΔΑΚΕ υποστηρίζουν ότι με αυτή τη σύμβαση το ΤΥΠΑΤΕ θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του μέχρι το 2016, θα αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα στην επαρχία και θα αποκτήσει τεχνογνωσία για τη μείωση της σπατάλης.
Αξίζει να δούμε την κατάσταση του ΤΥΠΑΤΕ, το πώς έφτασε εδώ και αν πραγματικά η σύμβαση εξυπηρετεί τους τρεις παραπάνω λόγους.

Με βάση τον απολογισμό του ΔΣ για το 2010 τα καθαρά αποτελέσματα είναι -5.259.754,53 €. Αυτή η οικονομική κατάσταση οφείλεται κυρίως στη μη πρόσληψη νέων εργαζομένων, στη μείωση του λόγου εργαζόμενοι/συνταξιούχοι, στη μείωση των μισθών μας, στην αύξηση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στο τζογάρισμα των αποθεματικών, και δευτερευόντως στη σπατάλη.

Εξασφαλίζει η σύμβαση με τη SR τη βιωσιμότητα του ΤΥΠΑΤΕ;
Το ΤΥΠΑΤΕ θα είναι υποχρεωμένο με βάση τη σύμβαση να πληρώνει κάθε χρόνο αντασφάλιστρο στη SR 65,80 € ανά μέλος το μήνα για τον πρώτο χρόνο (το οποίο θα αυξάνεται τα επόμενα έτη), 25% για τις αποζημιώσεις σε φάρμακα και γιατρούς του δικτύου, την αποζημίωση των γιατρών εκτός δικτύου, τα έξοδα των πολυατρείων και θα έχει συμμετοχή 50% στα κέρδη της SR. Αν υπολογίσουμε όλα τα παραπάνω το κέρδος ή η τελική ζημιά εξαρτάται από το ποσοστό των κερδών και τον αριθμό των επισκέψεων σε γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα εκτός δικτύου και στα πολυατρεία. Είναι φανερό ότι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ΤΥΠΑΤΕ μόνο στην περίπτωση που η πλειοψηφία των ασφαλισμένων χρησιμοποιεί το δίκτυο που αποτελείται αποκλειστικά από ιδιωτικά κέντρα (με συμμετοχή στη δαπάνη από τους ασφαλισμένους) και όχι τα δημόσια νοσοκομεία (με μηδενική συμμετοχή), ιδιώτες γιατρούς και όχι τα πολυατρεία που θα κριθούν μη κερδοφόρα, θα απαξιωθούν για να δικαιολογηθεί στο τέλος το κλείσιμό τους.  Επιπλέον σε περίπτωση που το ΤΥΠΑΤΕ δεν καταφέρει να έχει κέρδη δεν αποζημιώνεται από την  SR παρά μόνο τον 1ο χρόνο.



Εξασφαλίζει η σύμβαση με τη SR την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα στην επαρχία;
Ας δούμε το δίκτυο των γιατρών. Δεν φτιάχνεται με κριτήριο ποιες ειδικότητες έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι σε κάθε περιοχή αλλά με κριτήριο ποιος γιατρός θα δεχθεί τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που θα εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος στην εταιρεία. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο παντελούς έλλειψης οδοντιάτρων (από τις ακριβότερες ειδικότητες) που μας προϊδεάζει για το πλήθος τους στο μέλλον, μεγάλο πλήθος ειδικοτήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα (που όμως υπάρχουν τα πολυατρεία τα οποία προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες) και λίγες έως ελάχιστες επιλογές για τους συναδέλφους στην επαρχία, που για τις ΔΗΣΥΕ-ΣΥΣΠ-ΔΑΚΕ θα ήταν οι πλέον ωφελημένοι.

Όσον αφορά την τεχνογνωσία για τη μείωση της σπατάλης ας μην υποτιμούμε τους εργαζόμενους στο ΤΥΠΑΤΕ, γιατί αυτοί ήταν κατά κύριο λόγο, που πέτυχαν τα τελευταία χρόνια τη μείωση των δαπανών  φαρμάκων και νοσηλείων.

Αντίθετα όμως ενώ όλα όσα διαφημίζουν ΔΗΣΥΕ-ΣΥΣΠ-ΔΑΚΕ δεν τα προσφέρει τελικά η εν λόγω σύμβαση επιφέρει μια σειρά αρνητικές συνέπειες για το ΤΥΠΑΤΕ και την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.

Ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί παροχές του ΤΥΠΑΤΕ εκχωρώντας τις στην SR, η οποία μας προσφέρει τις υπηρεσίες της όχι με κριτήριο την ολόπλευρη και σύγχρονη κάλυψή μας, αλλά με κριτήριο την οικονομικότερη κάλυψη μέρους των αναγκών περίθαλψης για να μπορέσει να έχει τα υπερκέρδη που υπολογίζει, όπως άλλωστε και όλες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Δεσμεύει το ΤΥΠΑΤΕ μέχρι το 2016. Είναι μύθος ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να λύσουμε την σύμβαση. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η  SR να μην εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και όχι να αποδειχθεί ότι δε συμφέρει το ΤΥΠΑΤΕ αυτή η συνεργασία. Αντιθέτως, η SR έχει ανά πάσα στιγμή αυτή τη δυνατότητα.
Προβλέπει δραστικές διοικητικές αλλαγές που μετατρέπουν το ΤΥΠΑΤΕ σε παράρτημα της SR. Τριπλός ελεγκτικός μηχανισμός για τους εργαζόμενους ( SR, HELTHWATC, ελεγκτές του ΤΥΠΑΤΕ εγκεκριμένοι από  SR, HELTHWATC). Εισαγωγή «Δεικτών Αποδοτικότητας» για μέτρηση της απόδοσης όλων των εργαζόμενων, για να τους δοθούν κίνητρα να ξεπερνούν το χρόνο εργασίας, για να υπολογίζουν το ποσοστό των αποζημιώσεων που κρίνονται θετικά ή απορρίπτονται ώστε να ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν τις καταβαλλόμενες στους ασφαλισμένους αποζημιώσεις και να αυξάνει το κέρδος της SR.κλπ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ø      Σήμερα  μεγάλη μερίδα εργαζομένων παλεύει και αγωνίζεται για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, της επιτήρησης, της μείωσης των μισθών μας, της κατεδάφισης κάθε κοινωνικού  αγαθού.
Ø      Σήμερα λοιπόν είναι απαραίτητο και εμείς να αποτρέψουμε κάθε λογική  «εφικτής λύσης» με οποιοδήποτε κόστος για τους εργαζόμενους, κάθε λογική ιδιωτικοποίησης του ΤΥΠΑΤΕ και να μην το παραδώσουμε σε κανένα  νταβατζή.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Ø      Ταμείο που θα παρέχει δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κάθε εργαζόμενο, με πραγματικό εργατικό έλεγχο, χωρίς τζογάρισμα των αποθεματικών του, όπου όλες οι εισφορές θα πληρώνονται από τον εργοδότη γιατί η υγεία μας είναι μέρος του μισθολογικού μας κόστους .
Ø      Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι σας καλούμε
Ø      ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗ SR
Ø      ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΤΕ

Αίτημα σύγκλησης γραμματείας Λέσχης του Συλλόγου


Προς τον Υπεύθυνο της Γραμματείας Λέσχης του ΣΥΕΤΕ

Αθήνα 26-10-2011

Συνάδελφοι,                                                                

Από τον Ιούλιο εκκρεμεί συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ με θέμα τη Λέσχη του ΣΥΕΤΕ. Είχαμε ζητήσει να συζητηθεί, καθώς αφενός εδώ και μήνες έχει αυξηθεί η συνεισφορά των συναδέλφων, αφετέρου η Τράπεζα δεν καταβάλλει το ποσό που συνήθιζε ως τώρα, και για όλα αυτά δεν είχαμε ενημέρωση επίσημη.
Για όλα αυτά τα θέματα, θεωρούμε αναγκαίο να συνεδριάσει άμεσα η Γραμματεία Λέσχης του Συλλόγου, και στη συνέχεια να συζητηθεί και στο ΔΣ.

Για την Πρόταση Προοπτικής

Μαρία ΞΙφαρά

Κοινοποίηση: ΔΣ ΣΥΕΤΕ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αυτή η Δευτέρα δεν θα είναι σαν τις άλλες Δευτέρες

Αυτή τη Δευτέρα δεν θα ξυπνήσω στις 5:00 τα χαράματα, δεν θα μαζέψω τα τάπερ με τα φαγητά της βδομάδας, δεν θα κάνω 100 χιλιόμετρα για να φτάσω στην δουλειά μου. Γιατί δεν έχω πλέον δουλειά.
Η εταιρία μου αποφάσισε πως δεν υπάρχει πλέον θέση για μένα, με αποζημίωσε και με έστειλε στο ταμείο ανεργίας.

Θα περιμένει κανείς από έναν πρόεδρο Σωματείου όπως εγώ να πει πως τίποτα δεν πάει χαμένο, ψηλά το κεφάλι συνάδελφοι, θα βρεθούμε στους δρόμους και πως όλοι ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Ωραία είναι όλα αυτά αλλά εγώ θα μιλήσω για συναισθήματα, για φόβους, για συμπεράσματα. Τα άλλα θα τα γράψω σε κάποια ανακοίνωση, μπας και την διαβάσει κανείς και αποφασίσει να σηκώσει τον κώλο του και βγει στους δρόμους.

Αυτή η Δευτέρα λοιπόν δεν θα είναι σαν τις άλλες Δευτέρες. Αυτή την Δευτέρα δεν θα είμαι εργαζόμενος εργάτης, αλλά άνεργος εργάτης.
Αλλά τελικά γιατί κάποιος γίνεται εργάτης;
Είναι εύκολη η απάντηση. Γιατί δεν μπόρεσε να γίνει κάτι άλλο. Ήταν η λογική κατάληξη για κάποιον που δεν τα πήγαινε καλά στο σχολείο ή επειδή ακολούθησε την δουλειά του πατέρα του, ή και για τα δύο μαζί.
Εκτός κι αν είσαι από μικρός μαλάκας και νομίζεις όπως εγώ, πως μόνο όποιος ζει μες την μουντζούρα μπορεί να λέει με περηφάνια πως είναι εργαζόμενος.

Αν έχεις και για πρότυπο έναν πατέρα μουντζούρη που πάντα έβριζε το «Δημόσιο» δεν θες και πολύ για να το πιστέψεις. Η αλήθεια είναι πως ο μπαμπάς έπαψε να βρίζει όλο το «Δημόσιο» από τότε που η αδερφή μου μπήκε στο «Δημόσιο».
Έτσι με άποψη και περηφάνια δήλωνα εργάτης στα 18 μου, έχοντας ως αφεντικό τον πατέρα μου και αγόραζα βιβλία του Μάρξ στα φεστιβάλ της ΚΝΕ, με επίτηδες μουτζουρωμένα χέρια για να δείχνω συνειδητοποιημένος εργάτης που μπορεί να μελετά και να καταλαβαίνει τον Μάρξ, καλύτερα από κάποιον διανοούμενο του κώλου..

Φυσικά τα βιβλία έμειναν στα ράφια αδιάβαστα γιατί και υπομονή δεν είχα αλλά ούτε και την ικανότητα να τα καταλάβω. Ίσως τώρα που θα έχω χρόνο να τα καταφέρω καλύτερα.

Εργάτης βέβαια παρέμεινα και στα 41 μου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα γιατί από δω και μπρος κανείς δεν ξέρει. Αυτό που κέρδισα από την τελευταία μου δουλειά, εκτός της πίεσης και της αναγκαστικής χρήσης δύο χαπιών την ημέρα για να μην υπερβεί τα όρια και δεν προλάβω να δω τον Άρη πρωταθλητή, είναι η πλήρης επιβεβαίωση των όσων υποψιαζόμουν για μερικά δείγματα εργατών, αλλά πάντα ντρεπόμουν να τα εκστομίσω, γιατί η εργατική τάξη είναι και περήφανη και αθάνατη.
Επιβεβαιώθηκα λοιπόν για το τυπικότερο δείγμα εργάτη.

Τυπικό, τυπικότατο δείγμα εργάτη είναι αυτός που χορεύει όπως και δήποτε με τσιγάρο στο στόμα την μεγαλύτερη μελοποιημένη απάτη όλων των εποχών, -από τον «τραγουδιστή του λαού»- «Το μερτικό μου απ' τη χαρά μου το 'χουν πάρει άλλοι γιατί είχα χέρια καθαρά και μια καρδιά μεγάλη». Τι απάτη θεέ μου. Να ξέρεις πως ο άλλος είναι ο ρουφιάνος του αφεντικού, λουφάρει μόνιμα και προκλητικά, έχει σκοτωθεί με τα αδέρφια του για την κληρονομιά του πατρικού του, κάθεται στο τραπέζι μόνο αν θα τον κεράσεις, σε τρελαίνει στην τράκα και παρʼ όλα αυτά διαρρηγνύει τα ιμάτια του χορεύοντας ή μάλλον χοροπηδώντας σαν κατσίκι ταυτιζόμενος με τα καθαρά χέρια και την μεγάλη καρδιά.

Χειρότερος όμως εργάτης όλων είναι εκείνος που αναλαμβάνει χρέη εργοδηγού. Εδώ μιλάμε για περίπτωση που χρήζει ψυχιατρικής ανάλυσης. Καταρχάς το δέχεται ως αποτέλεσμα της ικανότητας του στη δουλειά και ως φυσική εξέλιξη που δικαιώνει τους κόπους ετών. Συνήθως είναι ανίκανος να γράψει σωστά ακόμα και το όνομα του και όμως κρατά με μεγάλη υπευθυνότητα και κύρος τις καταστάσεις των εργαζόμενων. Αναλαμβάνει να πιέσει, να εκβιάσει και να απειλήσει όσους αντιδρούν για τις συνθήκες και επιδεικνύουν διάθεση για συνδικαλισμό. Φυσικά οι εργάτες τους μισούν και θεωρούν τους εαυτούς τους ικανότερους από δαύτους για την θέση του εργοδηγού. Βέβαια δεν ξεχνούν να γελούν με κάθε κρύο αστείο τους, να τους κερνούν καφέ ή να τους τροφοδοτούν με αυγά ή κότες από το χωριό. Αφού δεν μπόρεσαν να γίνουν το σκυλί του αφεντικού ας γίνουν τουλάχιστον το τσιμπούρι του σκύλου του αφεντικού. Και πετυχημένος σκύλος αφεντικού είναι εκείνος με τα περισσότερα τσιμπούρια. Τελικά αφεντικά χωρίς εργάτες θα υπήρχαν. Χωρίς εργοδηγούς όχι.

Έμαθα όμως και τα βασικά προσόντα ανώτερου υπαλλήλου που χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν εργάτες και εργασιακά θέματα. Τα προσόντα αυτά είναι μόνο ένα. «Πρώην Αριστερός». Το προσόν που ανοίγει όλες τις πόρτες. Ξέρει καλύτερα από τον καθένα την ψυχολογία των εργατών, εκβιάζει και πιέζει με τον καλύτερο τρόπο και πάντα βγαίνει κερδισμένος. Ας το πάρουν υπόψιν τους οι νυν αριστεροί πως κέρδος έχεις αν είσαι «πρώην» αριστερός και όχι «νυν». Μια σοβαρή εταιρία πάντα προσέχει να προσλαμβάνει ένα τέτοιο χρήσιμο υπάλληλο στους κόλπους της.
Το άλλο που προσέχει πολύ, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταύτιση της με τον στρατό.

Πρώτα απʼ όλα περνάς εξετάσεις όπως και στον στρατό. Έπειτα σου κάνουν εμβόλια όπως και στο στρατό. Μετά σου παρέχουν ομοιόμορφες φόρμες, άρβυλα και κράνη, όπως και στο στρατό. Ορκίζεσαι υπακοή υπογράφοντας σύμβαση που σου απαγορεύει να διαρρεύσεις οποιαδήποτε μυστικά της εταιρείας, δικαιούσαι άδεια όπως και στο στρατό και επιβιώνεις έχοντας βύσμα και ρουφιανεύοντας όπως και στο στρατό.

Τελικά αυτή η Δευτέρα δεν θα είναι σαν τις άλλες Δευτέρες. Ο φίλος μου ο Γιώργος θα πάει μόνος του για δουλειά και γω θα τρέχω στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ.
Μόνο σας παρακαλώ αν με δει κάποιος συνάδελφος απολυμένος στον δρόμο, ας μην με ξαναρωτήσει τι θα κάνουμε από δω και μπρος. Είμαι το ίδιο χεσμένος και πελαγωμένος που δεν θα μπορώ να του πω θα το παλέψουμε.
Το μόνο που θα του πω είναι πως έχουν κολλήσει στον εγκέφαλο μου οι στοίχοι του Αγγελάκα από το «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ», το «Δεν είμαι μόνος, Δεν είμαι ο μόνος Όλα είναι δρόμος.»

Καιρός συνάδελφοι να αρχίσετε να ακούτε Τρύπες (φτάνει πια ο Καζαντζίδης και τα λερωμένα χέρια) και να βγείτε στους δρόμους. Πιαστείτε με κάποιον από το χέρι και μπείτε στην πορεία που θα περνά από δίπλα σας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο όμορφοι είναι οι δρόμοι όταν τους περπατάς παρέα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια σε όσους κατέστρεψαν τις Δευτέρες μας.

Αυτή η Δευτέρα δεν θα είναι σαν τις άλλες Δευτέρες.
Αλλά από δω και πέρα καμιά Δευτέρα δεν θα είναι σαν τις άλλες Δευτέρες.
Μέχρι να έρθει το Σαββατόβραδο που θα μοσχοβολά βασιλικό κι ασβέστη.

Τσελεπής Θεόδωρος
Ηλεκτροσυγκολλητής
Πρόεδρος Σωματείου «Η ΓΑΛΑΡΙΑ»
ΑΝΕΡΓΟΣ

http://galaria2010.blogspot.com/