Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

"Για Εσωτερική Ενημέρωση"



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ                                                                    Αθήνα, 11 Απριλίου 2012
Προς τους
Συλλόγους – Μέλη της ΟΤΟΕ         (Να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες)

Οι προσπάθειες της ΟΤΟΕ απέδωσαν καρπούς
ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Επιτυχία θεσμικής αξίας με προοπτική για τον τομέα της Υγείας όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων των τραπεζών αποτελεί η ψήφιση της παραγράφου 13 του άρθρου 45 του Νόμου: «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις».
Η προσθήκη στο άρθρο 45 του παραπάνω νόμου με την παράγραφο 13 αναφέρει τα εξής:  «Μέχρι τις 31/12/2012 και μετά τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητά τους, Ταμεία, Τομείς και Κλάδοι Υγείας που υπήχθησαν ή προβλέπεται να υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ, δύνανται με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των Ασφαλισμένων κάθε Ταμείου ή Τομέα ή Κλάδου να εξαιρούνται από την ένταξη του ΕΟΠΥΥ, μετατρεπόμενοι αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του νόμου 3029/2002 (Α’ 160). Με τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Η μεθοδική, επίμονη και επίπονη προσπάθεια της ΟΤΟΕ να προωθήσει – και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία – την υπόθεση της δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου Υγείας στις τράπεζες, που αποτελεί παλαιό στόχο του κλάδου, είχε αποτέλεσμα. Το πρώτο καθοριστικό βήμα έγινε.
Η άμεση, αποφασιστική και τεκμηριωμένη αντίδραση της ΟΤΟΕ στην επιλογή της Κυβέρνησης να εντάξει τα Ταμεία Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων [Ταμείο Ασφάλισης Ασθενείας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και Αμέρικαν Εξπρές (ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ)], ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και ΕΤΒΑ που είναι ΝΠΔΔ και ανήκουν στο ΤΑΥΤΕΚΩ] στον ΕΟΠΥΥ έφερε καρπούς.
Η ΟΤΟΕ ζήτησε αποφασιστικά και με επιχειρήματα να μην ενταχθούν τα Ταμεία Υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ, από τους Υπουργούς Υγείας Α. Λοβέρδο και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, οι οποίοι τελικά αποδέχτηκαν το αίτημα του κλάδου μας και έδωσαν τη δυνατότητα της εξαίρεσης στον Νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης ανταποκρίθηκαν θετικά, αφού κατάλαβαν ότι τα Ταμεία Υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων είναι οικονομικά αυτοδύναμα, δεν έχουν επιβαρύνει ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.
Στην ίδια κατεύθυνση στήριξης της προσπάθειάς μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ότι κινήθηκαν και ορισμένες μεγάλες τράπεζες με επιστολή τους στον Υπουργό Υγείας τις προηγούμενες ημέρες.
Μετά από την εξέλιξη αυτή και με βάση τις δυνατότητες που παρέχονται από το Νόμο που ψηφίστηκε χθες, η ΟΤΟΕ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες εξαίρεσης των Ταμείων Υγείας ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ, ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και ΕΤΒΑ από τον ΕΟΠΥΥ, ξεκινώντας ταυτόχρονα τη σύνταξη της Αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας.
Η μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ο στόχος του κλάδου για Ενιαίο Ταμείο Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων τώρα αρχίζει.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να χτίσουμε ένα θεσμό διαχρονικής αξίας και ιδιαίτερης σημασίας για όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των τραπεζών. Τον θεσμό της Υγείας – που αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο – τον οποίο μπορούμε να καταστήσουμε φάρο ασφάλειας και ελπίδας για όλους.
Η ΟΤΟΕ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

               Σταύρος ΚΟΥΚΟΣ               Αχιλλέας Μυλωνόπουλος
"

Δεν υπάρχουν σχόλια: