Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ανακοίνωση νέου σωματείου Ενοικιαζόμενων για Εθνική

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
24-5-2012
Η ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS, εργοδότης εκατοντάδων εργαζομένων, τους οποίους υπενοικιάζει σε επιχειρήσεις, ανήκει στον όμιλο ICAP GROUP, τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η Εθνική Τράπεζα είναι από τους καλύτερους πελάτες της.
Ήταν περίπου πριν από ένα χρόνο που η εταιρεία «πρότεινε» την πρώτη τροποποίηση σύμβασης στους υπαλλήλους της. Η σχέση εργασίας τους μετατράπηκε από αορίστου πλήρους απασχόλησης (8ωρο) σε αορίστου μερικής απασχόλησης (7ωρο) με αντίστοιχη μείωση αποδοχών. Όποιος συνάδελφος δεν υπέγραψε την τροποποίηση απολύθηκε πάραυτα.
Οι απολύσεις συνεχίστηκαν τους επόμενους μήνες,  παρόλο που συνάδελφοι  είχαν υπογράψει την μείωση απολύθηκαν. Στο τέλος του χρόνου η εταιρεία ειδοποιεί και πάλι τους εργαζόμενους να προσέλθουν στην έδρα της επιχείρησης για υπόθεσή τους. Αυτή την φορά τους «προτείνει» μια απλή αλλαγή ειδικότητας από Χειριστές Η/Υ (ηλεκτρονικού υπολογιστή) σε Υπαλλήλους Γραφείου ενώ τους διαβεβαιώνει ότι ΔΕΝ θα υπάρξει καμία αλλαγή στις αποδοχές και ότι το όλο θέμα είναι απλά ένα διαδικαστικό τυπικό ζήτημα.
Η αλήθεια των υποσχέσεων φάνηκε σε λιγότερο από δύο μήνες όταν καλούνται αυτή τη φορά να υπογράψουν νέα μείωση που αφορά στη διαφορά των αποδοχών - με βάση την κλαδική σύμβαση Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών - μεταξύ των δύο ειδικοτήτων. Αυτή τη φορά οι μηνιαίοι μισθοί μας αγγίζουν ή είναι και κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Το απόγειο της αυθαιρεσίας ήρθε όταν η εταιρεία έκοψε τις αποδοχές και σε όσους εργαζόμενους δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό και δεν υπέγραψαν την τελευταία τροποποίηση σύμβασης.
Η ICAP που για χρόνια αποκομίζει κέρδη έχοντας σαν δραστηριότητα την μεσιτεία,  την μεσολάβηση μεταξύ του πραγματικού εργοδότη, της Εθνικής Τράπεζας και των εργαζομένων καταδικάζει στην φτώχεια εκατοντάδες εργαζόμενους προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα της Τράπεζας. Δεν φτάνουν τα δισεκατομμύρια (πάνω από 100δισ.) που έχουμε δώσει για την ενίσχυση των Τραπεζών, τα όσα θα δώσουμε ακόμα με την ανακεφαλαιοποίηση τους, αυτές θα πρέπει να στραγγίξουν και την τελευταία ρανίδα αίματος των εργαζομένων τους. Οι μισθοί των 750 ευρώ θεωρούνται υψηλοί για (ενοικιαζόμενο) τραπεζοϋπάλληλο με προϋπηρεσία, πτυχίο Ανώτατης Σχολής και παιδιά ενώ το ένα εκατομμύριο άνεργοι είναι το δυνατότερο επιχείρημά τους.
Δεν θα ανεχτούμε να γίνει η αυθαιρεσία κανόνας, δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω από τις ζωές μας. Οργανωνόμαστε σε σωματείο, διεκδικούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας. Έχουν ήδη γίνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα. Ζητάμε την έμπρακτη συμπαράσταση των δευτεροβάθμιων συλλογικών οργάνων, ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθήνας), ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) με την παρουσία τους στην συνάντηση στην Επιθεώρηση εργασίας. Ζητάμε την συμπαράσταση κάθε εργαζόμενου στις Τράπεζες είτε ανήκει στο τακτικό προσωπικό είτε είναι ενοικιαζόμενος. 

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
Του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: