Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Παρασκηνιακά παιχνίδια για την εκλογή του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ

24-5-2012 


H εκλογή Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ, αρχικά προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί εντός του 2ημέρου 8-9/05/2012. Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα μας, στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ την Τρίτη 08/05/12, πληροφορηθήκαμε από τον πλειοψηφoύντα σύμβουλο Γιαννακόπουλο ότι υπήρξε ανταλλαγή τριών επιστολών μεταξύ αυτού και του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Ταμβακάκη, με αρχική ημερομηνία αυτών την 20/04/12. Το περιεχόμενό τους αφορούσε την μείωση λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας και την επιτακτική ανάγκη της έναρξης διαπραγματεύσεων με τον Σύλλογο προς αυτή την κατεύθυνση, το αργότερο την 08/05/2012. Κατόπιν αυτού, η συνεδρίαση έληξε για να συνεχιστεί την επόμενη μέρα.
 
Την επομένη, η ΔΗΣΥΕ έκρινε ότι ήταν απαραίτητη η αναβολή του ΔΣ για τη Δευτέρα 14/05/12. Ποιος ήταν άραγε ο λόγος αυτής της καθυστέρησης; Ήταν ήδη φανερός ο έντονος προβληματισμός εντός ΔΗΣΥΕ, καθώς είχε χάσει την απόλυτη αυτοδυναμία, καθώς και η προσπάθεια για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις της ΔΗΣΥΕ με τους επικεφαλής κάθε παράταξης σχετικά με την πρόταση που θα υπέβαλαν για το Προεδρείο.
 
Στις 14/05/12 κατά την πραγματοποίηση του ΔΣ, ανακοινώθηκαν επιτέλους οι προτάσεις κάθε παράταξης σχετικά με τη σύσταση του Προεδρείου. Συγκεκριμένα, ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ στήριξαν τον σχηματισμό ενός αναλογικού Προεδρείου, βάσει του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος του Συλλόγου με τη συμμετοχή μόνο των 5 πρώτων παρατάξεων, αποκλείοντας τις 2 τελευταίες. Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες παρατάξεις (ΔΑΣ, Διαφάνεια, ΕΝΙΑΙΑ, Πρόταση Προοπτικής και Νέα Εποχή) και οι συνάδελφοι Μότσιος- Ντεκουμές πρότειναν το σχηματισμό ενός διαπαραταξιακού αντιπροσωπευτικού Προεδρείου, δεδομένου του αριθμού των παρατάξεων (7) και του πλήθους των θέσεων του Προεδρείου (επίσης 7: Πρόεδρος, Γραμματέας, Α’ Αντιπρόεδρος, Β’ Αντιπρόεδρος, Ταμίας, Αναπληρωτής Γραμματέας και Έφορος).
 
Πάλι όμως η εκλογή του Προεδρείου δεν ολοκληρώθηκε την ίδια ημέρα, καθώς ο συνάδελφος Γιαννακόπουλος την ανέβαλε και πάλι για την επομένη. Υπενθυμίζουμε ότι μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση για την συγκρότηση του Προεδρείου θα μπορούσε να αποδειχθεί εγκληματική σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον Τραπεζικό κλάδο, τη στιγμή που πρόσφατα υπεγράφησαν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας στην Τράπεζα Ελλάδος και την Alpha Bank (ενώ έχουν προηγηθεί και άλλες), με τις οποίες πλήττονται και μειώνονται σημαντικά ή και καταργούνται πολλά από τα επιδόματα-δικαιώματα που είχε κατακτήσει ο κλάδος μας.
 
Θα μπορούσε άραγε να αλλάξει κάτι μέσα σε μία μέρα, υπέρ της πρότασης ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, τη στιγμή που όλες οι παρατάξεις είχαν καταθέσει τις θέσεις τους περί του σχηματισμού Προεδρείου; Θα μπορούσε δηλαδή, μέσα σε μια μέρα η αρχική πλειοψηφία 14-11 να αντιστραφεί υπέρ της πρότασης ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ; Πράγματι, αποδείχθηκε ότι ο κ. Γιαννακόπουλος είχε σοβαρούς λόγους σχετικά με την αναβολή του ΔΣ, προκειμένου ο διαχωρισμός των καρεκλών να κλίνει υπέρ της πρότασης που στήριζε.
 
Ποια παράταξη έκανε στροφή στην αρχική της πρόταση; Μα φυσικά η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, το  κομμάτι που αποσπάστηκε πριν από λίγο καιρό από τη ΔΗΣΥΕ. Τα συμπεράσματα λοιπόν δικά σας, βάσει της «απόλυτης» τήρησης των θέσεων ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ εντός του Προεδρείου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει αναλογικά το εκλογικό αποτέλεσμα! (2 θέσεις ΔΗΣΥΕ, 2 ΔΑΚΕ, 1 ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, 1 ΔΑΣ, 1 ΕΝΙΑΙΑ).
 
 
Ως Πρόταση Προοπτικής, καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, όχι μόνο για τη συγκρότηση του Προεδρείου, αλλά και για τη λειτουργία του ΔΣ. Έτσι, υποστηρίξαμε την άποψη για ένα αντιπροσωπευτικό διαπαραταξιακό προεδρείο, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Την άποψη αυτή υποστηρίξαμε ως το τέλος και καθ’ όλη τη διαδικασία των ψηφοφοριών. Ωστόσο, δεν είχαμε καμιά αυταπάτη ότι οι παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία στο Συμβούλιο του Συλλόγου θα υπηρετήσουν μια διαφορετική λογική, γεγονός που επαληθεύτηκε με τη συμμαχία των 3 παρατάξεων (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ).
 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
 
Μας διακατέχει έντονη ανησυχία για την εν λόγω συμμαχία. Η συγκρότηση αυτού του Προεδρείου και ο αποκλεισμός των 2 παρατάξεων δε μας επιτρέπει εφησυχασμούς. Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετείχαμε σε ένα τέτοιο προεδρείο όπου θα αποκλείονταν δυνάμεις, ούτε μας ταιριάζει η λογική του «λιγότερο κακού». Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα κρίνει το κατά πόσο, τόσο το Προεδρείο, όσο και το ΔΣ, ανταποκρίνονται στις διαθέσεις των συναδέλφων για υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, είναι η ξεκάθαρα αγωνιστική στάση απέναντι στη Διοίκηση της Τράπεζας και σ αυτό θα κριθούμε όλοι!
 
Αμέσως μετά τη συγκρότηση του Προεδρείου, ξεκίνησαν τα παρατράγουδα. Έγιναν ήδη δύο συναντήσεις με τη Διοίκηση αυτή τη βδομάδα, χωρίς να υπάρχει καμιά ενημέρωση των συναδέλφων. Ο δε σ/φος Γιαννακόπουλος μας δήλωσε στο Προεδρείο ότι δε θα δίνει πληροφορίες στην παράταξή μας, αποκρύπτοντας τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα  σε απάντηση σχετικής επιστολής του, επειδή κάναμε το αυτονόητο: ενημερώσαμε τους συναδέλφους δημοσιεύοντας την αλληλογραφία του με το Διευθύνοντα Σύμβουλο!
 
Η κίνησή μας στις πρόσφατες εκλογές είχε τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις παρατάξεις. Για το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ λάβαμε 358 ψήφους (από 172 το 2009) υπερδιπλασιάζοντας ψήφους και ποσοστά (5,3% από 2,2%). Στη δε Αττική, το ποσοστό μας ήταν ακόμη μεγαλύτερο, καθώς λάβαμε 261 ψήφους για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ποσοστό 7,2% (από 111 το 2009). Τέλος, για το ΔΣ του Ταμείου Αυτασφάλειας λάβαμε 462 ψήφους (από 257). Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που μας τίμησαν με την ψήφο τους, υποστηρίζοντας μια ριζικά διαφορετική αντίληψη για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτή την αντίληψη θα υπηρετήσουμε κόντρα στο ρεύμα.
 
Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και καταιγιστικές καθημερινά. Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση μας για την πρόταση της Τράπεζας για μειώσεις μισθών, που θα συζητηθεί στο ΔΣ του Συλλόγου τη Δευτέρα 28/5 και θα παρθεί σχετική απόφαση. Απαιτείται η συμμετοχή όλων μας για να αποτραπεί ο σχεδιασμός της Τράπεζας. Κανείς συνάδελφος αμέτοχος!
 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτή η πρόταση που στηρίξατε δεν ήταν για αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Ήταν προεδρείο εξι παρατάξεων με το κομμάτι που αποσπάσθηκε από τη ΔΗ.ΣΥ.Ε. Θα καθόριζαν δηλαδή οι άλλες παρατάξεις τον επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ.Ε. Είστε αρκετά καινούργιοι (αυτό είναι καλό)και δε γνωρίζετε ότι κάθε παράταξη ρυθμίζει μόνη της τα του οίκου της. Την επιθυμία για συμμετοχή όλων επεδίωξε να οικειοποιηθεί ο Μότσιος για να γίνει πρόεδρος κόντρα στην παράταξή του. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα πάντα

Ανώνυμος είπε...

Ξεχάσατε μάλιστα να αναφέρετε ότι η ΔΑΣ και η Ενιαία άλλαξαν, εντός πενταλέπτου, άποψη και συντάχθηκαν πρακτικά με την πρόταση Γιαννακόπουλου

Μαρία Ξιφαρά είπε...

Κάνεις λάθος συνάδελφε. Υποστηρίξαμε ένα προεδρείο αντιπροσωπευτικό με έναν από κάθε παράταξη. προφανώς κάθε παράταξη διαλέγει μόνη της ποιον θα έχει κι είχαμε πει από πριν εγγράφως "δεν θα εμπλακούμε σε ενδοπαραταξιακές διαμάχες" κι εννοείται κάθε παράταξη ρυθμίζει μόνη της τα του οίκου της. προφανώς σε ένα τέτοιο προεδρείο η δησυε θα είχε τον Πρόεδρο. η δησυε ως παράταξη μαζί με δακε και διαφάνεια είχαν άποψη για προεδρέιο 5 παρατάξεων όπου θα έπαιρναν 2 θέσεις οι δησυε-δακε. αν ο συνάδελφος Μότσιος υποστήριξε τη θέση για διαπαραταξιακο προεδρείο (μαζί με μας, τη δας, την ενιαία και τη νέα εποχή) δεν μας αφορά εμάς για ποιους λόγους το έκανε όμως αυτό υποστήριξε και δεν μπορείς να του απαγορεύσεις να το κάνει. το θέμα είναι τι έκαναν οι άλλες παρατάξεις.

Μαρία Ξιφαρά είπε...

"Η συγκρότηση αυτού του Προεδρείου και ο αποκλεισμός των 2 παρατάξεων δε μας επιτρέπει εφησυχασμούς. Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετείχαμε σε ένα τέτοιο προεδρείο όπου θα αποκλείονταν δυνάμεις, ούτε μας ταιριάζει η λογική του «λιγότερο κακού. ". Αυτό αναφέρεται συνάδελφε στη συμμετοχή των δύο αριστερών παρατάξεων που πράγματι κακώς εκτιμάμε εκ των υστέρων ότι κακώς συμμετείχαν σ αυτό το προεδρείο. δεν τις ταυτίζουμε όμως σαφώς με τις άλλες. Κι επίσης καλό θα ήταν καθένας να παίρνει την ευθύνη επώνυμα να πει την άποψή μου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Βασίλης είπε...

παρόλα αυτά δε θα ήταν αντιπροσωπευτικό. Θα ήταν προεδρείο κάποιων παρατάξεων με τη διάσπαση της πρώτης. Και, το χειρότερο, με προσωπικά κίνητρα.

Μαρία Ξιφαρά είπε...

Έχεις μάλλον παρερμηνεύσει τη θέση μας ή κάνεις πώς δεν καταλαβαίνεις. Θα ήταν αντιπροσωπευτικό προφανώς. εμείς δεν θα μπαίναμε στα εσωτερικά κάθε παράταξης. όποιον πρότεινε κάθε παράταξη. αυτά τα γράφουμε καθαρά.

Βασίλης είπε...

η θέση σας είναι σαφής. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Αυτή που γράφω

Μαρία Ξιφαρά είπε...

Η πραγματικότητα είναι αυτή που αναφέρουμε στην ανακοίνωσή μας. δηλαδή πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα, συναδελφε.αντί για αντιπροσωπευτικό με όλες τις παρατάξεις, κάποιοι προτίμησαν να είναι μόνο οι 5. εμείς απλά δε συμφωνούμε.

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΤΑ 'ΚΟΥΚΙΑ' ΠΑΣΚΕ ΚΑΙ ΔΑΚΕ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ, ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ. ΔΕΝ ΜΙΑΛΑΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΟ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ! Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΤΗΣ 'ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ' Ο ΜΕΓΑΛΟΜΙΣΘΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓ/ΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΙΤΣΑΣ ΤΟΥ!