Κυριακή 27 Μαΐου 2012

«Εν τάχει» στο δρόμο των μειώσεων των αποδοχών μας;


27/05/2012
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Θεωρούμε καθήκον μας να σας ενημερώσουμε για τη διπλή συνάντηση των μελών του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ τις ημέρες Τρίτη και Τετάρτη (22 - 23/5/12) με το Διευθ/ντα Σύμβουλο κ. Ταμβακάκη και με τους κ.κ. Βρανά, Νικολάου και Γαβρόγλου αντίστοιχα. Είναι προφανές ότι το Προεδρείο έκρινε σκόπιμο να αποκρύψει το γεγονός από τους συναδέλφους, παρ’ ότι τους αφορά άμεσα.
Κατά τη συνάντηση της Τρίτης, ο κ. Ταμβακάκης δήλωσε ότι κρίνεται υποχρεωτική η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 18%, που αφορά κυρίως το μισθολογικό κόστος. Στη δε συνάντηση της Τετάρτης, τα θέματα προς διαπραγμάτευση τέθηκαν με μεγαλύτερη σαφήνεια. Συγκεκριμένα, τονίσθηκε το γεγονός ότι ο Σύλλογος πρέπει να υπογράψει άμεσα επιχειρησιακή σύμβαση από την οποία θα προκύψει συνολική μείωση του μισθολογικού κόστους κατά € 100.000.000. Διευκρινίστηκε ότι η μείωση δεν θα αφορά τους μισθούς μέχρι 1.500€ μικτά, ενώ δεν θα πειραχθούν συντάξιμες αποδοχές, επιδόματα που άπτονται της κλαδικής σύμβασης, ούτε «ειδικά» επιδόματα όπως π.χ. των ΑΜΕΑ, ενώ οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές της τάξης του 5 – 15% και θα προκύψουν από τη μείωση επιδομάτων.
Από τα παραπάνω, καθίσταται εμφανές ότι η Τράπεζα πιέζει για άμεση υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Φοβόμαστε ότι η άμεση σύγκληση του ΔΣ με πρωταρχικό θέμα αυτό των μειώσεων έχει να κάνει και με τη συμφωνία των περισσότερων παρατάξεων του Προεδρείου να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, φόβος που ασφαλώς θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας!
Γιατί άραγε τέτοια βιασύνη, τη στιγμή που πριν μερικούς μήνες η ΔΗΣΥΕ δήλωνε ότι σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα μειώσεων δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό και ότι θα αντιδράσει καλώντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις τους συναδέλφους; Πού πήγε το σύνθημα και η αφίσα «Ο ΣΥΕΤΕ απορρίπτει τις μειώσεις»; Και γιατί οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εν κρυπτώ και χωρίς καμιά ενημέρωση των συναδέλφων;
Γιατί οι ΔΑΣ κι ΕΝΙΑΙΑ που συμμετέχουν στο Προεδρείο δεν έχουν δημοσιοποιήσει τίποτα;

Ως γνωστόν, η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, μεταξύ των οποίων οι συνεχείς συγχωνεύσεις καταστημάτων, η περικοπή πέρυσι επιδομάτων (παιδ. μέριμνας και ανθυγιεινού), η μείωση αποδοχών και οι απολύσεις ενοικιαζόμενων, οι περικοπές εξόδων των καταστημάτων, ενώ μόνο το 2011 εξοικονόμησε 11 εκ. ευρώ από τη μείωση προσωπικού. Η Τράπεζα εξοικονομεί επίσης αρκετά εκατομμύρια από τα πρόσφατα μέτρα (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, πάγωμα ωρίμανσης κλπ). Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζουμε ότι μεγαλοστελέχη της συνταξιοδοτήθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν ως Σύμβουλοι με υψηλότατες αποδοχές (10.000 – 20.000 €), ενώ στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται και οι αποδοχές των Γενικών Διευθυντών της. Και «λεφτά υπάρχουν» για στρατιές συμβούλων, χορηγίες, ανακαινίσεις καταστημάτων, αγορά νέων τηλεφωνικών συσκευών κλπ! Ασφαλώς ξεχνάει ότι τα υπέρογκα κέρδη των τελευταίων ετών (2003-2010) που ανήλθαν σε 8 δις, προήλθαν από την εξαντλητική εργασία των συναδέλφων, κάτω από διαρκή πίεση για (υπερ)κάλυψη των υψηλότατων στόχων, ενώ μόλις λίγοι και εκλεκτοί «πήραν μυρωδιά» από αυτά τα κέρδη. Την ίδια στιγμή, ενέσεις ρευστότητας δισεκατομμυρίων, με αφετηρία, πάλι, τις δικές μας τσέπες, παρέχονται αφειδώς από το 2008 μέχρι και σήμερα για να διατηρήσουν οι τραπεζίτες τα υπέρογκα κέρδη τους. Αύριο η ΕΤΕ θα πάρει άλλα 4 δις!
Εμείς θα επιμείνουμε: δεν αποδεχόμαστε καμιά μισθολογική μείωση! Αξίζει να τονίσουμε ότι, παρά τα πρόσφατα λυπηρά γεγονότα που συνέβησαν στον κλάδο μας, στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Alpha Bank, όπου οι Σύλλογοί τους υπέγραψαν κυριολεκτικά πίσω από την πλάτη των εργαζομένων επιχειρησιακές συμβάσεις με σημαντικές μειώσεις αποδοχών (μετά το Σύλλογο της Εμπορικής που ξεκίνησε), υπήρξαν και Σωματεία άλλων κλαδων που δεν διαπραγματεύτηκαν καμία μείωση, πάλεψαν πραγματικά προς αυτή την κατεύθυνση και πέτυχαν συλλογική σύμβαση χωρίς καμιά μείωση(ΟΚΑΝΑ, Ομοσπονδία στα τρόφιμα –τσιγάρα- ποτά, σωματείο εταιρείας αεροδρομίου κ.ά.).
Δυστυχώς παρόμοιο σκηνικό με αυτό στην ΤτΕ και στην Alpha φαίνεται να επικρατεί και εντός ΕΤΕ παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, καθώς οι συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο τρόπο άσκησης συνδικαλισμού για το ΣΥΕΤΕ και τον Πρόεδρό του!
Κάνοντας, βέβαια, μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν του Συλλόγου, δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην ηγεσία του ΣΥΕΤΕ, ως προς την ικανότητα και την πρόθεσή του να αντισταθεί στα σχέδια της Τράπεζας. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι αντί να εξασφαλίσει αύξηση αποδοχών των εργαζομένων σε εποχές που η Τράπεζα σημείωνε σημαντικά κέρδη, το 2009 υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση χωρίς καμία αύξηση (!) κι από τότε δεν έκανε καν νύξη για νέα σύμβαση. Την ίδια στάση κράτησε χαρακτηριστικά και το Σεπτέμβρη, επί εποχής Black Rock, ξεπουλώντας τους συναδέλφους στο Γέρακα που αποφάσισαν μέσω Γ. Συνέλευσης απεργία διαρκείας. Ελπίζουμε μόνο τα μαγειρέματα της προηγούμενης εβδομάδας για το διαμοιρασμό των καρεκλών εντός Προεδρείου, όπου τελικά υπερίσχυσε η «Τρόικα» του Συλλόγου (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ), να μην καθορίσουν τις εξελίξεις στο πεδίο των μισθολογικών μειώσεων.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Το Δεκέμβρη στάλθηκαν κείμενα από καταστήματα που ζητούσαν από το ΣΥΕΤΕ να μη δεχθεί καμιά μισθολογική μείωση. Το ίδιο σας καλούμε να πράξετε και τώρα! Μην ενστερνιστείτε το σκεπτικό ότι είναι λογικό να μειωθούν οι αποδοχές μας! Κάτι τέτοιο αποτελεί ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ. Σας καλούμε όλους στη Συνεδρίαση του ΔΣ τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2012 (ακόμα και μετά τις 3.15) για να μας στηρίξετε με την παρουσία σας και να γίνετε μάρτυρες των συζητήσεων.
Αντέχουμε μια μισθολογική μείωση της τάξης του 15%, να χάσουμε δηλ. 150-200 ευρώ για να μη θιγούν τα προνόμια της Διοίκησης και τα κέρδη των μετόχων; Έχουμε να πάρουμε αύξηση στο μισθό 3 χρόνια! Και ενώ οι συλλογικές μας συμβάσεις ισχύουν ως το Φλεβάρη του 2013 - εκτός και αν η Τράπεζα καταγγείλει τη σύμβαση, κάτι που δεν έχει τολμήσει να κάνει ως τώρα - η Τράπεζα καλεί το Σύλλογο να υπογράψει άμεσα μειώσεις, δηλ. να βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια... Αν θέλει η Τράπεζα ας μας κηρύξει τον πόλεμο και να δώσουμε τη μάχη! Είμαστε τα γρανάζια του πιο νευραλγικού σημείου «της μηχανής» και μας υπολογίζουν αρκετά, γι αυτό και δεν έχουν επιχειρήσει κάτι ακόμη!
Προτείνουμε την άμεση σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου όπου θα κατατεθούν προτάσεις από όλους τους συναδέλφους. Εφόσον η Τράπεζα δεν έχει καταγγείλει τη Σύμβαση έχουμε ακόμη το χρονικό περιθώριο να χαράξουμε οι ίδιοι τη στρατηγική μας. Με ποιο δικαίωμα θα κρίνει την μείωση των αποδοχών 11.000 υπαλλήλων η πλειοψηφία των 25 που απαρτίζουν το ΔΣ; Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να πάρουν αποφάσεις και να υπονομεύσουν με την υπογραφη τους τους μισθούς μας και το μέλλον μας!
Ο λαός απέρριψε το μνημόνιο στις πρόσφατες εκλογές, οι πλειοψηφούσες παρατάξεις θέλουν να το κάνουν πράξη; Δεν προσερχόμαστε σε διαπραγματεύσεις για μείωση του μισθού μας, που ήδη έχει μειωθεί από τους φόρους και τα χαράτσια!
Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση όλων μας για να αντισταθούμε στα σχέδια της Τράπεζας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και όλα όσα έχουμε κερδίσει εργαζόμενοι σκληρά σε αυτή τα τελευταία χρόνια. Καμία διαπραγμάτευση και καμία υποχώρηση σε μειώσεις! Αν ενεργοποιηθούμε μαζικά έχοντας αυτό το σύνθημα ως κοινό στόχο, αν μείνουμε ενωμένοι και κινητοποιηθούμε όλοι μαζί, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ! Αρκεί να πιστέψουμε και να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: