Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για την επιχειρ. συμβαση


                   
Θα επιτρέψουμε την περικοπή των αποδοχών μας για την επόμενη 3τία; 

Η αναβολή λήψης απόφασης για νέα επιχειρησιακή σύμβαση με την ΕΤΕ με μειώσεις μισθών, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου την Τετάρτη 8/8/2012, είναι μια πρώτη, προσωρινή  νίκη απέναντι στα σχέδια και τις μεθοδεύσεις  της εργοδοσίας και του συνδικαλισμού της καρέκλας. 
Όλοι κατάλαβαν τους τελευταίους μήνες, το πώς αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους,  τόσο οι εργοδότες όσο και το Προεδρείο του Συλλόγου. Με τις προθέσεις και προτάσεις  για περικοπές μισθών δεδηλωμένες γραπτώς από τα τέλη Ιουλίου, η Τράπεζα έδειξε τα δόντια της. Για την Τράπεζα είμαστε μόνο νούμερα, ποσοστά και «κόστος» σε στατιστικές και αναλογιστικές μελέτες. «Κόστος» που θέλει να περικόψει με κάθε τρόπο, την ίδια ώρα που μας ξεζουμίζει καθημερινά με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της. Με το μαστίγιο στο χέρι, η πίεση κλιμακώνεται, οι ανέφικτοι και συχνά παράλογοι κι ακατανόητοι στόχοι τρέχουν, το προσωπικό μειώνεται, οι χιλιάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών πολλαπλασιάζονται, οι εκτροπές απ το συμβατικό ωράριο για απογευματινές συναντήσεις/ παρουσιάσεις/σεμινάρια όπου η παρουσία μας είναι υποχρεωτική (!) συνεχίζονται, οι ενοικιαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και καθεστώς τρομοκρατίας.
Ωστόσο, δεν της φτάνουν της Διοίκησης όλα τούτα. Θέλει να ψαλιδίσει κι άλλο τις ήδη πενιχρές, σε σχέση με τα τεράστια κέρδη της  των τελευταίων ετών, αποδοχές μας κι ενώ το εισόδημά μας εξανεμίζεται,  βορά στις αδηφάγες ορέξεις Κυβέρνησης, Τρόικας και ΔΝΤ.
Ε, λοιπόν, θα μας βρουν μπροστά τους!!!  Γιατί και το θράσος έχει όρια.
Να αρνηθούμε την οποιαδήποτε οικονομική μας αφαίμαξη, τώρα, περισσότερο από ποτέ. Τη στιγμή που η Τράπεζα συνεχίζει προκλητικά να προσλαμβάνει  καλοπληρωμένους Διευθυντές και «Στελέχη των αγορών», συνάπτει εργολαβικές συμβάσεις για προμήθειες εκατομμυρίων, εξακολουθεί να φιλοξενεί και να δεξιώνεται με πολυτέλεια οικονομικές ελίτ στον Αστέρα, τον οποίο σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, συζητά να ξεπουλήσει κοψοχρονιά σε «φιλικούς» εφοπλιστικούς κύκλους (με αντικειμενική αξία 1 δις ευρώ, τον παζαρεύουν για το ¼ περίπου..) Το μεγάλο φαγοπότι, καλά κρατεί.
Σε αγαστή συνεργασία με τα «χρυσά αγόρια» της εργοδοσίας, οι επαγγελματίες συνδικαλιστές των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ του ΣΥΕΤΕ επί δυο βδομάδες απέκρυπταν από τους συναδέλφους τις κατάπτυστες προτάσεις της Διοίκησης, ώστε να φέρουν το ΔΣ στις 8/8 προ τετελεσμένων γεγονότων και με διαδικασία κατεπείγοντος, χωρίς αντιπρόταση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν ενημέρωση του δικτύου να υπογράψουμε αβασάνιστα το κούρεμα των μισθών μας. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης (Μάρτης 2012) που ξεκάθαρα δήλωνε ότι δεν θα αποδεχτεί την οποιαδήποτε μισθολογική μείωση. Μας αντιμετωπίζουν σαν άβουλα σφάγια κι αυτοί πεφωτισμένοι ποιμένες, θα μας οδηγήσουν στο μαχαίρι της Τράπεζας  χωρίς καν να μας το πουν. Επείγονται να τελειώνουν με αυτές τις «εκκρεμότητες» μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, προφανώς όχι τυχαία. Θέλουν να υπογράψουμε 3ετή επιχ/κή σύμβαση εξυπηρετώντας την Τράπεζα, ενώ 3 χρόνια που είμαστε χωρίς επιχ. σύμβαση μας απαντούσαν ότι περιμένουμε πρώτα να υπογραφεί κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ. Τώρα γιατί βιάζονται; Κι αυτό ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ το ονόμασε στη συνεδρίαση «αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα»!
Δε μας πείθουν Τράπεζα και συνδικαλιστές ότι τα 50 εκ που θέλει να εξοικονομήσει  η Εθνική από τη μείωση των μισθών μας θα τη σώσουν, τη στιγμή που αν αγοράσει την Εμπορική όπως διεκδικεί θα πάρει 2,5 δις από την ανακεφαλαιοποίηση! Για το δε ΤΥΠΕΤ, η «πρόνοια» που δήθεν θα παρθεί είναι κάτι εντελώς αόριστο κι αβέβαιο! Και στην τελική, κανείς από τους κυρίους της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ ή και τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ δεν έχει πει κάτι, για τη σαφή δήλωση της Διοίκησης, πως σε περίπτωση συγχωνεύσεων κανείς δε μπορεί να εξασφαλίσει ότι δε θα γίνουν απολύσεις!
Είναι πρόκληση να μας ζητάνε να συμφωνήσουμε στην περικοπή του μισθού μας τη στιγμή που η ίδια η ΕΤΕ αναφέρει στην επιστολή της στις 20-7-2012  ότι  «Η μείωση της μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού για τα έτη 2013 και 2014 με δεδομένο τον υφιστάμενο ρυθμό αποχωρήσεων και αποδοχών εκτιμάται σε €30 εκ. ετησίως» .Δηλαδή θα εξοικονομήσει 60 εκ ευρω χωρίς καν να υπογραφεί σύμβαση!
Στην ίδια επιστολή η Τράπεζα λέει ότι οι μέσες μηνιαίες αποδοχές των ειδικών συνεργατών ανέρχονται σε €3.739, ενώ το αντίστοιχο κόστος για το ενταγμένο προσωπικό της ΕΤΕ των Μονάδων Διοίκησης είναι €3.390 (σε λίγο θα μας πουν ότι παίρνουμε και περισσότερα!).
 Είναι αλήθεια δε ότι:
Ø  Υπάρχει σε εξέλιξη έργο αλλαγής του ηλεκτρολογικού και δικτυακού εξοπλισμού των καταστημάτων που έχει δοθεί σε μια εταιρεία ονόματι «Space Hellas» με κόστος 250 εκ ευρώ; Με διαδικασία εξπρές μάλιστα ως τον Δεκέμβρη;
Ø  Πληρώνεται ακόμη ο κ. Ταμβακάκης και θα συνεχίσει μέχρι τέλος του χρόνου παρά την παραίτησή του και μάλιστα με όλες τις παροχές που είχε πριν (οδηγός, αυτοκίνητο κλπ) με πλήρεις τις απολαβές του;
Ø  Συνάδελφος  που αποχώρησε από την Τράπεζα πρόσφατα έλαβε όλο το εφάπαξ του μονομιάς χωρίς καθυστέρηση ύψους 280.000 ευρώ, κάτι που δεν ισχύει για τους κοινούς «θνητούς» συναδέλφους;

Η ηγεσία του Συλλόγου ξέρει γι΄ αυτά;
Δε μας πείθουν λοιπόν Τράπεζα και συνδικαλιστές ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ ότι πρέπει άρον άρον να υπογραφεί η σφαγή μας μέσα στον Δεκαπενταύγουστο κι ότι είναι δίκαιο! Ότι η πρόταση για μειώσεις 7-12% είναι θετική, τη στιγμή που διαβουλεύονταν πίσω από την πλάτη μας μόνο ο Πρόεδρος κι ο Γραμματέας τέλη Ιουλίου.

Προειδοποιούμε κάθε παράταξη και συνδικαλιστή προσωπικά ότι αν κάποιοι αποφασίσουν στις  17 Αυγούστου (!) να συμφωνήσουν με την Τράπεζα να κοπεί ο μισθός μας, θα έχουν διαπράξει συνδικαλιστικό έγκλημα που θα γράψει μαύρες σελίδες στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στην Εθνική Τράπεζα. Αυτοί προεκλογικά έλεγαν ότι δε θα συμφωνήσουν σε μειώσεις μισθών και έβγαζαν και αφίσες που ακόμη κοσμούν τα καταστήματα.. Όποιος τολμήσει, θα αντιμετωπίσει την οργή των συναδέλφων και πρόταση για καθαίρεση!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Το δίκτυο βράζει από αγανάκτηση. Οι συνάδελφοι  συνειδητοποιούν ένας-ένας  πως δεν πρέπει να περιμένουν κανέναν αυτόκλητο σωτήρα να παλέψει για τα δικαιώματά τους.  Τα καταστήματα επικοινωνούν, συντονίζονται και κινητοποιούνται. Η αντίδραση που προέρχεται από τη βάση, μπορεί να είναι άμεση, μαζική και  δυναμική. Άν και μόλις την προηγούμενη μέρα μάθαμε τις προθέσεις της Τράπεζας που αποκρύπτονταν, από τη στιγμή που τα αποκαλύψαμε, πλήθος κειμένων ήρθε από καταστήματα και μεμονωμένους συναδέλφους που άφηναν ακάλυπτες τις δύο μεγάλες παρατάξεις και τους 11 συμβούλους τους. Δεν είχαν πια την ηθική νομιμοποίηση να ψηφίσουν υπέρ και δεν τόλμησαν.
Όπως δεν θα την έχουν ούτε στις 17 Αυγούστου! Καμιά παράταξη!
 Ήδη όλες αυτές τις μέρες, το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα στέλνουν αποφάσεις που ζητάνε έκτακτη Γενική Συνέλευση. Δεκάδες συνάδελφοι καθημερινά βομβαρδίζουν το Σύλλογο με κείμενα που ζητούν να μην υπογραφούν μειώσεις μισθών και να γίνει έκτακτη Γ. Συνέλευση!
v  Να βομβαρδίσουμε το Σύλλογο και τις παρατάξεις με επιστολές και e-mail.
v  Να συγκαλέσουμε συνελεύσεις σε κάθε κατάστημα.
v  Με την παρουσία μας στο ΔΣ στις 17/8 να κάνουμε σαφές ότι βάσει των αποφάσεων της τελευταίας Γενικής. Συνέλευσης (που ο Πρόεδρος του Συλλόγου αποκάλεσε «ευχές»!!!), δεν έχει κανένα δικαίωμα να προσυπογράψει  μειώσεις των αποδοχών μας.

Τέρμα πια οι αυταπάτες. Όλον αυτόν τον πλούτο  που οι Διοικήσεις διαχειρίζονταν κι απομυζούσαν τόσα χρόνια, εμείς τον έχουμε παράξει. Η Σιωπή σημαίνει Παραίτηση και Συναίνεση. Φτάνει πια!!! Να πάρουμε τη ζωή μας και τη δουλειά μας ξανά στα χέρια μας.
Όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας μάχονται για να ζήσουν και να εργασθούν με αξιοπρέπεια κι όχι σαν σκλάβοι. Σ΄ αυτές τις ιστορικές εποχές που ζούμε, ο κλάδος μας  έχει μια μοναδική δύναμη και ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη. Οι Τράπεζες το ξέρουν, καιρός να το συνειδητοποιήσουμε και εμείς. Χωρίς εμάς, η μηχανή τους δεν γυρνάει. Μπορούμε να σταματήσουμε τις ασύδοτες ορέξεις τους? Μπορούμε. Είμαστε πολλοί. Είμαστε χιλιάδες.

Να μας φοβούνται - όχι να τους φοβόμαστε. 

Να μην περάσει το συνδικαλιστικό πραξικόπημα!

Τακτικό μέλος ΔΣ: Ξιφαρά Μαρία (Σόλωνος) 6974861242, 2103695042 (25042)
Αναπλ. Μέλος ΔΣ: Βουδιγάρη Έλλη (Άνω Κορυδαλλού) 6977564578

Δεν υπάρχουν σχόλια: