Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η ΕΑΚ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΕΤΕ


Συνάδελφοι,
Παρακάτω περιγράφουμε το χρονικό της συνάντησης μας με το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ, την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012, παραθέτοντας αυστηρά τα γεγονότα  όπως εξελίχθηκαν και τι ειπώθηκε σ’ αυτή τη συνάντηση. Θα μπορούσαμε να διανθίσουμε την περιγραφή με επίθετα και χαρακτηρισμούς. Αφήνουμε όμως το κείμενο να «πει την αλήθεια» και να βγάλετε μόνοι σας τα δικά σας συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 22 Αυγούστου είχαμε ζητήσει να οριστεί συνάντηση με το προεδρείο του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, προκειμένου να έχουμε μια σφαιρική ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το περιεχόμενο της επιχειρησιακής σύμβασης που επρόκειτο να υπογράψει ο Σύλλογος με τη Διοίκηση της Τράπεζας.
Στα θέματα προς συζήτηση θέταμε το πρωταρχικό ζήτημα: «Πως και γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ αποφάσισε εσπευσμένα και μέσα στο δεκαπεντάγουστο να υπογράψει μια σύμβαση που προβλέπει σημαντική μείωση μισθών;». Παράλληλα θέταμε διάφορα ζητήματα «τεχνικού» αλλά και συνάμα ουσιαστικού περιεχομένου που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης αλλά και προτάσεις της «τελευταίας στιγμής», που αφορούν κυρίως το χώρο μας, από τη στιγμή που δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας.
 Τελικά η συνάντηση ορίστηκε για το πρωί της Παρασκευής 24 Αυγούστου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν:
·         Από τον ΣΥΕΤΕ ο Πρόεδρος κ. Γ. Γιαννακόπουλος , ο Γεν. Γραμματέας Μ. Κατσίκας, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Ι. Πούπκος, οι οποίοι και απάντησαν στις ερωτήσεις μας, ενώ παρόντες ήταν και οι Α. Πολίτης και Χ. Καραμούτσος.
·         Την ΕΑΚ εκπροσώπησαν οι : Η. Ζουμπουνέλλης, Ν. Μίντζια, Τ. Παπαδάκη, Ε. Πανταζή, Ε. Γεράση, Α. Παπαδόπουλος, Δ. Αγράφα, Π. Μπακάρας.
Το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ μας πληροφόρησε ότι το κείμενο της Σύμβασης δεν είχε οριστικοποιηθεί, καθώς απέμενε να διαμορφωθεί από το τους νομικούς συμβούλους των αντισυμβαλλόμενων μερών και ότι αυτό επρόκειτο να γίνει και να καταλήξει με την υπογραφή της Σύμβασης εντός της επόμενης εβδομάδας (27-31.8.2012)
Στο βασικό ερώτημα «γιατί ο Σύλλογος επέλεξε να διαπραγματευτεί και να υπογράψει τη Σύμβαση ουσιαστικά μέσα στο δεκαπενταύγουστο», η απάντηση ήταν ότι οι εξελίξεις στο πεδίο των συγχωνεύσεων / εξαγορών στον πιστωτικό τομέα ήταν ραγδαίες και η υπογραφή μιας επιχειρησιακής σύμβασης «κατοχυρώνει τους συναδέλφους» στο νέο εργασιακό καθεστώς που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει. Επίσης ότι η αναβολή υπογραφής Επιχειρησιακής Σύμβασης θα έφερνε το Σύλλογο σε δυσχερέστερη διαπραγματευτική θέση έναντι της Διοίκησης.
Πέρα από ότι πιστεύει ο καθένας για τα παραπάνω – και μη έχοντας τον τρόπο να ανατρέψουμε τα δεδομένα της κατάστασης – θέσαμε τα θέματα που είχαμε συγκεντρώσει για συζήτηση. Θέματα που σίγουρα θα βελτίωναν το όποιο κείμενο συμφωνίας υπέρ των συναδέλφων ή τέλος πάντων θα μπορούσαν να περιληφθούν στο διεκδικητικό πλαίσιο.

Εκτός των ερωτήσεων που αφορούν την εφαρμογή της σύμβασης, αρκετές από τις οποίες δεν έχουν διασαφηνιστεί ούτε στο επίσημο κείμενο, διατυπώσαμε τις παρακάτω προτάσεις μας (με μπλε γραμματοσειρά οι απαντήσεις του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ) :
·                Να κατοχυρωθούν με την ΕΣΣΕ τα διάφορα επιδόματα που έχουν δοθεί με έγκριση της Διοίκησης.
o    «Τα επιδόματα κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση. Δεν πρόκειται να θιγεί κανένα».
·                Να γίνουν όλες οι τοποθετήσεις, προαγωγές και αναβαθμίσεις προσωπικού που εκκρεμούν.
o    «Οι προαγωγές θα γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου».
·                Η πρόταση για μείωση του επιτοκίου είναι μικρή τη στιγμή που έχουν δοθεί δάνεια στην πελατεία με 2% επιτόκιο.
o    «Πετύχαμε τη μείωση του σταθερού επιτοκίου. Στην πελατεία έχουν δοθεί κυμαινόμενα επιτόκια.»
·                Η μείωση του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια πρέπει να είναι γενική και ανεξάρτητη από τη ρύθμιση. Στη ρύθμιση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια.
o    «Η μείωση του επιτοκίου αφορά όλα τα στεγαστικά δάνεια. Όποιος συνάδελφος επιθυμεί μπορεί να κάνει αίτηση για εξόφληση σε περισσότερες δόσεις. Επίσης, όποιος επιθυμεί στην τετραετία μπορεί να πληρώνει μόνο τόκους. Το κεφάλαιο μεταφέρεται άτοκο στο τέλος της τετραετίας.»
·                Να επιδιωχθεί η μείωση όλων ανεξαιρέτως των επιτοκίων (καρτών, Εθνοδανείου, overdraft τρεχούμενου).
o    «Μπορεί όποιος επιθυμεί να μεταφέρει το υπόλοιπο του καταναλωτικού του δανείου ή της κάρτας στο στεγαστικό».
·                Να δίνεται και πάλι η ανθυγιεινή άδεια στους προγραμματιστές των Διευθύνσεων Πληροφορικής.
o    «Θα διεκδικηθεί μετά την υπογραφή της σύμβασης»
·                Να ξαναδοθεί το ανθυγιεινό επίδομα στους φύλακες του κτιρίου Γέρακα (έχει διακοπεί από το Νοέμβριο 2011).
o    «Η Διοίκηση έχει υποσχεθεί ότι θα εξετάσει και πάλι το αίτημα»
·                Από το 2010 κόπηκε το επίδομα προσχολικής μέριμνας (τελευταία φορά δόθηκε τον Απρίλιο 2010 και αφορούσε τη χρήση 2009). Γιατί και πως «κόπηκε»;
o    «Θα διεκδικηθεί η επαναχορήγησή του μετά την υπογραφή της σύμβασης»
·                Η σύμβαση να συνοδεύεται από κοινωνικού περιεχομένου μέτρα, όπως η επαναλειτουργία της Λέσχης.
o    «Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου στα ασφαλιστικά μέτρα που είχε κάνει ο Σύλλογος»
Φύγαμε από τη συνάντηση, οι περισσότεροι, με το αίσθημα του ανικανοποίητου, με την εντύπωση ότι ο Σύλλογος δεν εξάντλησε – τουλάχιστον – όλα τα διαπραγματευτικά του όπλα.
Προς μεγάλη μας έκπληξη, ύστερα από τρεις ώρες το κείμενο της Επιχειρησιακής Σύμβασης, υπογραμμένο, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου!!
Αναρωτιόμαστε: «Ποιος ήταν ο λόγος να στηθεί αυτό το θέατρο;»
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου θα μπορούσαν απλά, σύντομα, μονολεκτικά, να μας πουν: «Υπογράψαμε» ή «Συμφωνήσαμε». Τα υπόλοιπα πλέον θα αποτελούσαν άλλο κεφάλαιο ή όπως επεσήμανε ο κύριος πρόεδρος «Η ζωή δεν σταματάει με την υπογραφή της Σύμβασης». Ναι, πρόεδρε, σίγουρα.
Η ανακοίνωση της «Διαφάνειας» της 28.8.2012 έμπλεξε περισσότερο τα πράγματα. Το πρωί, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σε ποιο ακριβώς κείμενο είχαν συμφωνήσει οι τρεις παρατάξεις που υπερψήφισαν την υπογραφή σύμβασης (ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ) και ποιο κείμενο υπεγράφη τελικά; Και αν το πρωί δεν είχε συμφωνηθεί το τελικό κείμενο γιατί το υπέγραψαν (Γιαννακόπουλος και Κατσίκας) άρον – άρον στις 3:00 μμ;
Συνάδελφοι,
Στο διάστημα λειτουργίας της ΕΑΚ στο κτίριο Γέρακα στηρίξαμε το Σύλλογο ακόμη και σε περιπτώσεις που διαφωνούσαμε με τη στρατηγική που επέλεξε να ακολουθήσει σε σημαντικά ζητήματα, κρίνοντας ότι η αρχή της συλλογικότητας στην οποία στηρίζεται ο συνδικαλισμός υπερβαίνει το ατομικό συμφέρον. Πάντοτε προσπαθούσαμε να συντασσόμαστε στις «γραμμές» του Συλλόγου, καθότι οι ΕΑΚ αποτελούν αντιπροσωπεία του Συλλόγου στους χώρους δουλειάς.
Μετά όμως από το προχθεσινό επεισόδιο, νιώθοντας το «άδειασμα» από το θέατρο που παίχθηκε εις βάρος μας, τακτική που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία και τις καλές προθέσεις του προεδρείου του Συλλόγου και αρνούμενοι να παίξουμε το ρόλο των πιονιών σε μια παρτίδα με προδιαγεγραμμένο τέλος, είμαστε τρομερά προσβεβλημένοι από τη στάση και την αντιμετώπιση του προεδρείου του Συλλόγου. Επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειες μας στο εγγύς μέλλον, τις οποίες σύντομα θα σας κοινοποιήσουμε. Η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, η απουσία πολλών συναδέλφων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα περισσότερα μέλη της ΕΑΚ, είναι αυτή που «φρενάρει» τις τελικές αποφάσεις μας.
Γέρακας, 29.8.2012

Για την ΕΑΚ Κτιρίου Γέρακα
Τα μέλη της ΕΑΚ που συμμετείχαν στη συνάντηση με το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχουν αρχίσει νά φοβούνται όμως, δέν περίμεναν τέτοιες αντιδράσεις.....

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν πολλά "σκοτεινά σημεία" εδώ.
Ο Ι. Πούπκος, επισήμως τουλάχιστον, καταγγέλει τό δίδυμο Γιαννακόπουλου - Κατσίκα γιά τήν υπογραφή τής σύμβασης. Απομένει νά δούμε τί θά κάνει στή ΓΣ.
Ο Α. Πολίτης δέν ομιλεί ουδόλως γιά τό συμβάν τού Γέρακα. Οί Γερακιώτες λένε ψέματα, or something else?