Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Επιστολή συνταξιούχου συναδέλφου για την ένταξη των ταμείων υγείας στον ΕΟΠΥΥ

ΚΟΥΦΙΕΣ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Με αφορμή την απόρριψη από την πλειοψηφία της Βουλής της κυβερνητικής τροπολογίας για την ένταξη των τραπεζοϋπαλληλικών ταμείων υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ, σύσσωμες οι παρατάξεις της ΟΤΟΕ ξέσπασαν σε θριαμβολογίες. Και με βαρύγδουπες ανακοινώσεις απέδωσαν τη μη ψήφιση της τροπολογίας αυτής στην διήμερη απεργία 24 και 25 Οκτώβρη, που ομόφωνα κήρυξε η ΟΤΟΕ με κύριες διεκδικήσεις την εξαίρεη των ταμείων υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων (ΤΑΥΤΕΚΩ) από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ και για την δημιουργία του ενιαίου ταμείου υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΚ) επαγγελματικής μορφής.
Οι θριαμβολογίες όμως αυτές, δεν μπορούν να σκεπάσουν την ουσία του προβλήματος.Ότι η ηγεσία της ΟΤΟΕ και όλες οι παρατάξεις που την υποστήριξαν στις συντεχνιακές αυτές διεκδικήσεις αποσκοπούν στον διαχωρισμό των τραπεζοϋπαλλήλων από τους υπόλοιπους εργαζόμενους σ'ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ολόκληρου του εργατικού κινήματος. Της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σ'ένα ζήτημα που όλες μαζί οι οργανώσεις των εργαζομένων έπρεπε να αναπτύξουν κοινή πάλη για κοινές λύσεις για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με καταχτήσεις που θα εξασφαλίζουν μια ανθρώπινη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ηγεσία και οι παρατάξεις της ΟΤΟΕ, προτίμησαν να "διεκδικήσουν" ξεχωριστή προνομιακή μεταχείριση για τον τραπεζικό χώρο, τραβώντας μια βαθειά διαχωριστική διασπαστική γραμμή μεταξύ των τραπεζοϋπαλλήλων και του υπόλοιπου εργατικού κινήματος!!!
Αντί να παλέψουν για μια ενιαία πάλη όλων των εργαζομένων και των οργανώσεών τους για το σημαντικό αυτό πρόβλημα αυτοί προτίμησαν να τους διαχωρίσουν σε αυτούς που καταδικάζονται σε μια υποβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ) και σε άλλους που "δικαιούνται" να εξαιρεθούν για μια ξεχωριστή μεταχείριση.
Για μιά τέτοια διαχωριστική πολιτική οι κούφιες γραφειοκρατικές θριαμβολογίες φαντάζουν ως κακόγουστο αστεί και κοροϊδία. Ιδιαίτερα όταν ο υπουργός Στουρνάρας δήλωσε ότι θα επαναφέρει την ρύθμιση για τον ΕΟΠΥΥ μέσα στο πολυνομοσχέδιο του πακέτου των μέτρων ,
Ισχυρίζονται ότι η απόρριψη της κυβερνητικής τροπολογίας στη βουλή ήταν αποτέλεσμα της ανοργάνωτης και με μικρή συμμετοχή διήμερης απεργίας του κλάδου.Και πολύ περισσότερο όταν και οι ίδιοι γνώριζαν ότι η μη έγκριση της τροπολογίας αυτής( η οποία εκτός από τα ταμεία υγείας των τραπεζών συμπεριλάμβανε και τους κλάδους των υγειονομικών, των μηχανικών, των δημοσιογράφων και των νομικών με τις γνωστές διασυνδέσεις και τους ισχυρούς δεσμούς με όλα τα κόμματα και τον κρατικό μηχανισμό) ήταν προϊόν κοινοβουλευτικών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων!!
Κάποιοι συνδικαλιστές αριστερών παρατάξεων- οι οποίες πρωτοστάτισαν στη προώθηση της διαχωριστικής συντεχνιακής λογικής και στις θριαμβολογίες-ισχυρίζονται πως αν και γνώριζαν ότι η πραγματική αιτία της απόρριψης της τροπολογίας είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι θριαμβολογικές ανακοινώσεις τους σκοπεύουν να εξυψώσουν το ηθικό των εργαζομένων!!Αστείοι ισχυρισμοί που δείχνουν πόσο υποτιμάνε την νοημοσύνη των εργαζομένων και το επίπεδο συνείδησής τους.
Αυτή η λογική δυστυχώς ενισχύει το παιχνίδι "των τουφεκιών στον αέρα" που παίζουν οι συμβιβασμένες γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τις βοηθά στο έργο που έχουν αναλάβει. Της αποδιοργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και της διάλυσης των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Τους βοηθάει να παραμυθιάζουν τους εργαζόμενους ότι οι άσφαιρες αυτές "τουφεκιές" είναι ο "αγώνας" που χρειαζόμαστε.
Οι παρατάξεις της αριστεράς στην ΟΤΟΕ δεν θα έπρεπε να στηρίζουν συντεχνιακές διεκδικήσεις που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους στις τράπεζες από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα και αποσκοπούν στην προνομιακή μεταχείριση των τραπεζοϋπαλλήλων για ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο των εργαζομένων της χώρας.Αντίθετα, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, θάπεπε να παλεύουν για ένα Ενιαίο Ασφαλιστικό Συνταξιοδοτικό Φορέα κάτω από την διοίκηση των ίδιων των ασφαλισμένων, με εξασφαλισμένες τις ανώτερες καταχτήσεις για όλους τους εργαζόμενους, με συντάξεις που θα καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα εξασφάλιζε την υγεία όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των οικογενειών τους.
Θάπρεπε να αγωνίζονται σταθερά για την οργάνωση και την εργατοδημοκρατική λειτουργία της Ομοσπονδίας, τον συντονισμό των κοινών αγώνων με ολόκληρο το εργατικό κίνημα, για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο όλων των παρατάξεων και οργανώσεων του εργατικού κινήματος ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, για τη αποτελεσματική απόκρουση των αντεργατικών μέτρων που διαλύουν τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαθλιώνουν τις συντάξεις, καταστρέφουν την δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χτυπάνε όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων και κατακρημνίζουν το βιοτικό τους επίπεδο.

ΝΟΤΑΡΑΣ Γ συνταξιούχος 6/11/2012
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: