Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η ΕΑΚ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΕΤΕ


Συνάδελφοι,
Παρακάτω περιγράφουμε το χρονικό της συνάντησης μας με το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ, την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012, παραθέτοντας αυστηρά τα γεγονότα  όπως εξελίχθηκαν και τι ειπώθηκε σ’ αυτή τη συνάντηση. Θα μπορούσαμε να διανθίσουμε την περιγραφή με επίθετα και χαρακτηρισμούς. Αφήνουμε όμως το κείμενο να «πει την αλήθεια» και να βγάλετε μόνοι σας τα δικά σας συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 22 Αυγούστου είχαμε ζητήσει να οριστεί συνάντηση με το προεδρείο του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, προκειμένου να έχουμε μια σφαιρική ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το περιεχόμενο της επιχειρησιακής σύμβασης που επρόκειτο να υπογράψει ο Σύλλογος με τη Διοίκηση της Τράπεζας.
Στα θέματα προς συζήτηση θέταμε το πρωταρχικό ζήτημα: «Πως και γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ αποφάσισε εσπευσμένα και μέσα στο δεκαπεντάγουστο να υπογράψει μια σύμβαση που προβλέπει σημαντική μείωση μισθών;». Παράλληλα θέταμε διάφορα ζητήματα «τεχνικού» αλλά και συνάμα ουσιαστικού περιεχομένου που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης αλλά και προτάσεις της «τελευταίας στιγμής», που αφορούν κυρίως το χώρο μας, από τη στιγμή που δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας.
 Τελικά η συνάντηση ορίστηκε για το πρωί της Παρασκευής 24 Αυγούστου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν:
·         Από τον ΣΥΕΤΕ ο Πρόεδρος κ. Γ. Γιαννακόπουλος , ο Γεν. Γραμματέας Μ. Κατσίκας, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Ι. Πούπκος, οι οποίοι και απάντησαν στις ερωτήσεις μας, ενώ παρόντες ήταν και οι Α. Πολίτης και Χ. Καραμούτσος.
·         Την ΕΑΚ εκπροσώπησαν οι : Η. Ζουμπουνέλλης, Ν. Μίντζια, Τ. Παπαδάκη, Ε. Πανταζή, Ε. Γεράση, Α. Παπαδόπουλος, Δ. Αγράφα, Π. Μπακάρας.
Το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ μας πληροφόρησε ότι το κείμενο της Σύμβασης δεν είχε οριστικοποιηθεί, καθώς απέμενε να διαμορφωθεί από το τους νομικούς συμβούλους των αντισυμβαλλόμενων μερών και ότι αυτό επρόκειτο να γίνει και να καταλήξει με την υπογραφή της Σύμβασης εντός της επόμενης εβδομάδας (27-31.8.2012)
Στο βασικό ερώτημα «γιατί ο Σύλλογος επέλεξε να διαπραγματευτεί και να υπογράψει τη Σύμβαση ουσιαστικά μέσα στο δεκαπενταύγουστο», η απάντηση ήταν ότι οι εξελίξεις στο πεδίο των συγχωνεύσεων / εξαγορών στον πιστωτικό τομέα ήταν ραγδαίες και η υπογραφή μιας επιχειρησιακής σύμβασης «κατοχυρώνει τους συναδέλφους» στο νέο εργασιακό καθεστώς που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει. Επίσης ότι η αναβολή υπογραφής Επιχειρησιακής Σύμβασης θα έφερνε το Σύλλογο σε δυσχερέστερη διαπραγματευτική θέση έναντι της Διοίκησης.
Πέρα από ότι πιστεύει ο καθένας για τα παραπάνω – και μη έχοντας τον τρόπο να ανατρέψουμε τα δεδομένα της κατάστασης – θέσαμε τα θέματα που είχαμε συγκεντρώσει για συζήτηση. Θέματα που σίγουρα θα βελτίωναν το όποιο κείμενο συμφωνίας υπέρ των συναδέλφων ή τέλος πάντων θα μπορούσαν να περιληφθούν στο διεκδικητικό πλαίσιο.

Εκτός των ερωτήσεων που αφορούν την εφαρμογή της σύμβασης, αρκετές από τις οποίες δεν έχουν διασαφηνιστεί ούτε στο επίσημο κείμενο, διατυπώσαμε τις παρακάτω προτάσεις μας (με μπλε γραμματοσειρά οι απαντήσεις του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ) :
·                Να κατοχυρωθούν με την ΕΣΣΕ τα διάφορα επιδόματα που έχουν δοθεί με έγκριση της Διοίκησης.
o    «Τα επιδόματα κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση. Δεν πρόκειται να θιγεί κανένα».
·                Να γίνουν όλες οι τοποθετήσεις, προαγωγές και αναβαθμίσεις προσωπικού που εκκρεμούν.
o    «Οι προαγωγές θα γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου».
·                Η πρόταση για μείωση του επιτοκίου είναι μικρή τη στιγμή που έχουν δοθεί δάνεια στην πελατεία με 2% επιτόκιο.
o    «Πετύχαμε τη μείωση του σταθερού επιτοκίου. Στην πελατεία έχουν δοθεί κυμαινόμενα επιτόκια.»
·                Η μείωση του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια πρέπει να είναι γενική και ανεξάρτητη από τη ρύθμιση. Στη ρύθμιση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια.
o    «Η μείωση του επιτοκίου αφορά όλα τα στεγαστικά δάνεια. Όποιος συνάδελφος επιθυμεί μπορεί να κάνει αίτηση για εξόφληση σε περισσότερες δόσεις. Επίσης, όποιος επιθυμεί στην τετραετία μπορεί να πληρώνει μόνο τόκους. Το κεφάλαιο μεταφέρεται άτοκο στο τέλος της τετραετίας.»
·                Να επιδιωχθεί η μείωση όλων ανεξαιρέτως των επιτοκίων (καρτών, Εθνοδανείου, overdraft τρεχούμενου).
o    «Μπορεί όποιος επιθυμεί να μεταφέρει το υπόλοιπο του καταναλωτικού του δανείου ή της κάρτας στο στεγαστικό».
·                Να δίνεται και πάλι η ανθυγιεινή άδεια στους προγραμματιστές των Διευθύνσεων Πληροφορικής.
o    «Θα διεκδικηθεί μετά την υπογραφή της σύμβασης»
·                Να ξαναδοθεί το ανθυγιεινό επίδομα στους φύλακες του κτιρίου Γέρακα (έχει διακοπεί από το Νοέμβριο 2011).
o    «Η Διοίκηση έχει υποσχεθεί ότι θα εξετάσει και πάλι το αίτημα»
·                Από το 2010 κόπηκε το επίδομα προσχολικής μέριμνας (τελευταία φορά δόθηκε τον Απρίλιο 2010 και αφορούσε τη χρήση 2009). Γιατί και πως «κόπηκε»;
o    «Θα διεκδικηθεί η επαναχορήγησή του μετά την υπογραφή της σύμβασης»
·                Η σύμβαση να συνοδεύεται από κοινωνικού περιεχομένου μέτρα, όπως η επαναλειτουργία της Λέσχης.
o    «Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου στα ασφαλιστικά μέτρα που είχε κάνει ο Σύλλογος»
Φύγαμε από τη συνάντηση, οι περισσότεροι, με το αίσθημα του ανικανοποίητου, με την εντύπωση ότι ο Σύλλογος δεν εξάντλησε – τουλάχιστον – όλα τα διαπραγματευτικά του όπλα.
Προς μεγάλη μας έκπληξη, ύστερα από τρεις ώρες το κείμενο της Επιχειρησιακής Σύμβασης, υπογραμμένο, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου!!
Αναρωτιόμαστε: «Ποιος ήταν ο λόγος να στηθεί αυτό το θέατρο;»
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου θα μπορούσαν απλά, σύντομα, μονολεκτικά, να μας πουν: «Υπογράψαμε» ή «Συμφωνήσαμε». Τα υπόλοιπα πλέον θα αποτελούσαν άλλο κεφάλαιο ή όπως επεσήμανε ο κύριος πρόεδρος «Η ζωή δεν σταματάει με την υπογραφή της Σύμβασης». Ναι, πρόεδρε, σίγουρα.
Η ανακοίνωση της «Διαφάνειας» της 28.8.2012 έμπλεξε περισσότερο τα πράγματα. Το πρωί, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σε ποιο ακριβώς κείμενο είχαν συμφωνήσει οι τρεις παρατάξεις που υπερψήφισαν την υπογραφή σύμβασης (ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ) και ποιο κείμενο υπεγράφη τελικά; Και αν το πρωί δεν είχε συμφωνηθεί το τελικό κείμενο γιατί το υπέγραψαν (Γιαννακόπουλος και Κατσίκας) άρον – άρον στις 3:00 μμ;
Συνάδελφοι,
Στο διάστημα λειτουργίας της ΕΑΚ στο κτίριο Γέρακα στηρίξαμε το Σύλλογο ακόμη και σε περιπτώσεις που διαφωνούσαμε με τη στρατηγική που επέλεξε να ακολουθήσει σε σημαντικά ζητήματα, κρίνοντας ότι η αρχή της συλλογικότητας στην οποία στηρίζεται ο συνδικαλισμός υπερβαίνει το ατομικό συμφέρον. Πάντοτε προσπαθούσαμε να συντασσόμαστε στις «γραμμές» του Συλλόγου, καθότι οι ΕΑΚ αποτελούν αντιπροσωπεία του Συλλόγου στους χώρους δουλειάς.
Μετά όμως από το προχθεσινό επεισόδιο, νιώθοντας το «άδειασμα» από το θέατρο που παίχθηκε εις βάρος μας, τακτική που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία και τις καλές προθέσεις του προεδρείου του Συλλόγου και αρνούμενοι να παίξουμε το ρόλο των πιονιών σε μια παρτίδα με προδιαγεγραμμένο τέλος, είμαστε τρομερά προσβεβλημένοι από τη στάση και την αντιμετώπιση του προεδρείου του Συλλόγου. Επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειες μας στο εγγύς μέλλον, τις οποίες σύντομα θα σας κοινοποιήσουμε. Η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, η απουσία πολλών συναδέλφων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα περισσότερα μέλη της ΕΑΚ, είναι αυτή που «φρενάρει» τις τελικές αποφάσεις μας.
Γέρακας, 29.8.2012

Για την ΕΑΚ Κτιρίου Γέρακα
Τα μέλη της ΕΑΚ που συμμετείχαν στη συνάντηση με το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής


Ο ΠΙΝΟΚΙΟ, Ο ΒΑΡΩΝΟΣ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΚΑΙ ΟΙ 12 ΝΑΝΟΙ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μεγάλος Σύλλογος. Στο Καταστατικό του έγραφε φαρδιά πλατιά, ότι σκοπός του είναι «η προστασία και η προαγωγή των ηθικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του» . Έγραφε ότι κατεύθυνση στη δράση του είναι «η βελτίωση των αποδοχών και όλων των πρόσθετων υλικών και ηθικών απολαβών των εργαζομένων ώστε να εξασφαλίζεται σ΄ αυτούς ένα πολιτισμένο και ανθρώπινο βιοτικό επίπεδο». Κι έγραφε επίσης, ότι τα μέλη του έχουν το δικαίωμα να «αξιώνουν την πραγματοποίηση των σκοπών αυτών και να ελέγχουν τις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου», μιας και «ανώτατο όργανό του» ήταν λέει, η Γενική Συνέλευση.
Ήρθανε όμως χρόνια δίσεκτα, χρόνια ξεπουλημένα. Και η φωτισμένοι ηγέτες του, ξέχασαν ποιόν πραγματικά υπηρετούσαν. Τα μέλη του Συλλόγου, αυτά που τους τίμησαν με την ψήφο τους, τα απαξίωσαν, τα λοιδόρησαν, τα μετέτρεψαν σε άβουλα πρόβατα που δεν χρειάζεται να έχουν γνώμη. Άρχισαν να τους πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, νομίζοντας πως θα τα κοροϊδεύουν για πάντα με ψέματα. Κι όταν τα πρόβατα βέλαξαν ανήσυχα νοιώθοντας πως  θα τα πήγαιναν για σφαγή, οι ψευτοηγεμόνες τους, συνέχισαν με ακόμα περισσότερα ψέματα. Κι όπου δεν έπιαναν αυτά, με απειλές και τρομοκρατία. 
Πήγανε νύχτα Αυγουστιάτικη και υπογράψανε για τη σφαγή. Κι ύστερα βγάλανε ανακοίνωση πως τάχαμου ήτανε γνωστά σε όλους όσα τόσον καιρό μυστικά διαβουλεύονταν  με τον αφέντη. Και δεν ντραπήκανε στη συμφωνία να γράψουνε πως καλή είναι η σφαγή «γιατί είναι ανάγκη να περισταλεί το λειτουργικό κόστος και να βελτιωθούν τα λειτουργικά αποτελέσματα του Αφέντη - να προσαρμοστεί αυτός στα νέα δεδομένα». Έγιναν  τότε οι καλύτεροι Υπηρέτες του. Τα πιο αγαπημένα του παιδιά. Γιατί κιχ δε βγάλανε για τα τόσα δις που τσέπωσε το αφεντικό απ΄ τα πακέτα στήριξης. 
Κι έγραφε η συμφωνία πως την υπέγραψαν  «νομίμως εξουσιοδοτημένοι». Όμως δεν ήτανε. Τα πρόβατα κάνανε συνελεύσεις στα μαντριά, πριν την υπογραφή της σύμβασης. Στα κείμενά τους γράφανε «όχι! ΔΕΝ σας εξουσιοδοτούμε να μας βάλετε μαχαίρι». Το’ χανε ξαναδηλώσει άλλωστε και την προηγούμενη άνοιξη, πως δεν εξουσιοδοτούν ΚΑΝΕΝΑ να υπογράψει για μειώσεις. Εις μάτην. 
«Μα μη φοβάστε, προσωρινή θα’ ναι η σφαγή» είπανε στο κοπάδι. «Τρία χρονάκια υπομονή». Στη σύμβαση όμως, άλλα δήλωναν. «Κάτσε να δούμε και άμα είναι βλέπουμε» είπε ο αφέντης. «Όταν θα γίνει το άχυρο χρυσάφι, θα ξαναδείτε κι εσείς τους παλιούς μισθούς σας». Κι αυτοί συγκατανέψανε.
 Πώς ν’ αντιμετωπίσουν τώρα αυτούς που τους πιστέψανε και τους εστείλανε εκεί, να διαπραγματευτούνε; Βρήκανε κόλπο τρομερό, κόλπο δοκιμασμένο. «Φόβισέ τους. Τρόμαξέ τους. Κεφάλι μη σηκώσουν. Κι είναι κι ο Λύκος πες τους έξω απ το Μαντρί κι ο Γίγαντας στα Βόρεια. Θυσίες ζήτησαν απ το Αφεντικό, να δώσει τα καλύτερα σφαχτάρια. Τι να κανε κι αυτό, να πεις. Έπρεπε αίμα να χυθεί . Κι ύστερα ερχόμαστε εμείς , κάνουμε τους σωτήρες».
Αρχίσαν τότε κι άλλα παραμύθια να ξεφουρνίζουνε ασύστολα. Πως  διασφαλίσαν τάχατες την απασχόληση. Τα ίδια που λέγανε κάτι αντίστοιχοι παραμυθάδες και σ’ ένα άλλο μαντρί -«Αγροτικό Μαντρί» το λέγανε εκείνο- και κόβανε, κόβανε, κόβανε μέχρι που το χαρίσανε ολάκερο σε άλλο Αφεντικό – και πάνε τα έρμα τα ζωντανά. «Σας διασφαλίσαμε, δοξάστε μας!» θριαμβολόγησαν οι ψεύτες. Μα ποια εξασφάλιση υπήρχε, όταν όλα αφήνονταν στο έλεος του Αφέντη; Και μερική απασχόληση και προσωρινή και εφεδρεία και εκ περιτροπής εργασία. Κι αν γίνονταν  (που θα γινότανε στα σίγουρα) συγχώνευση με άλλο Ίδρυμα, κανείς δεν ξέρει ποιός θα πρωτοσφαζόταν. Εξάλλου, ο νόμος πλέον ήταν αυστηρός με τα κοπάδια. Τα αφεντικά όποτε θέλουν, τις συμβάσεις καταγγέλλουν. Λογαριασμό πια σε κανένανε δε δίνουν. Κι εδώ το αφεντικό είπε με πανουργία. «Δε θα την καταγγείλω εγώ τη συμφωνία για οικονομοτεχνικούς λόγους. Μπορώ όμως να καταγγείλω για λόγους που αφορούν το κάθε πρόβατο ατομικά» Τι να΄ ταν τούτο πάλι; Μην άρχιζε σε λίγο να διώχνει για λόγους όπως «συνδικαλιστική δράση» ή ακόμα «ανεπάρκεια στην επίτευξη των στόχων»? Κι αυτοί ακόμα οι στόχοι,  είχαν αρχίσει από καιρό να γίνονται  ατομικοί.
Κι άλλα πολλά υπογράψανε οι παραμυθάδες με το Αφεντικό. Θα κρατούσανε χαράτσι απ το μισθό και γι αυτά που εποχιακά έπαιρνε το εργατικό κοπάδι, όπως το τουριστικό επίδομα. Θα κρατούσανε ακόμα και γι αυτά που δίνανε για να μπορεί κανένας να φτάσει στη δουλειά, για τις βενζίνες,  όταν τον στέλνανε στην άλλη άκρη του κόσμου. Κι άπαξ και τα κρατούσαν- τέλος. Για τρία χρόνια έμενε η μείωση, ακόμα κι αν αυτά τα λίγα, τα ΄χανες στο μεταξύ. Ακόμα κι αν σε βγάζανε ας πούμε απ το ταμείο κι έπεφτες απ το όριο της φτώχιας που χαν βάλει-ρύθμιση δεν υπήρχε. Μόνο «κουτάκι» κατά πως το λέγανε, το κούρεμα.
«Μα ο Αφέντης θα βοηθήσει το Ταμείο! ΜΕΧΡΙ και πεντακόσια χιλιάρικα το τρίμηνο!» είπαν οι παραμυθάδες. Τ αντίθετο όμως έγινε. Και πάλι το Ταμείο αρμέχτηκε από εισφορές. Το αφεντικό κορόιδο δεν ήταν. Όσα είχε υποχρέωση να βάλει για το Συλλογικό τους Αμοιβαίο, τα βαλε τώρα στο Ταμείο της υγείας. Η εισφορά στο Αμοιβαίο διακόπηκε. Κι ούτε γάτα ούτε ζημιά –για τον Αφέντη βέβαια.
«Μα ο Αφέντης θα ρυθμίσει ΌΟΟΟΟλα μας τα δάνεια!» σκούξανε οι παραμυθάδες. Και δεν κοκκίνισαν  να  το γράψουν  σε ανακοίνωση. Όμως κάποια αρνιά που κοίταξαν καλύτερα τη σύμβαση, δεν είδαν πουθενά να λέει για κάρτες και καταναλωτικά και όλα εκείνα με τα διψήφια επιτόκια. Μόνο τα δάνεια για πρώτη κατοικία κι εκείνα τα τριχίλιαρα είδανε.
Μ΄ αυτά και με τ’ άλλα ψέματα, οι μύτες των Υπηρετών του Αφεντικού, γίνανε μακριές σαν Καραμούζες. Όλοι τους ξεχωρίζαν πλέον από μακριά.
Μαζεύτηκαν τότε όλα μα όλα τα ζωντανά και συζητήσανε. Είδανε ότι ήτανε πολλά-πάρα πολλά. Και δυνατά, περισσότερο απ ότι φανταζόντουσαν. Και οργισμένα.  Σκεφτήκανε, ζυγιάσανε τα πράγματα,  μετρήσαν τις δυνάμεις τους κι ύστερα ενωμένα, πήρανε μόνα τους τις αποφάσεις. Δεν θα άφηναν πια κανένα να τα αρμέγει, να τα κουρεύει και να τα σφάζει όποτε το ήθελε. 
Θα πήγαιναν ως το τέλος, θα πέταγαν στα σκουπίδια τις άθλιες συμφωνίες. Χωρίς  αυτά, ο μεγαλύτερος  χαμένος θα τανε ο ίδιος ο Αφέντης-κι αυτός ακόμα το ΄ξερε... Τέλος, τους Υπηρέτες του αφεντικού τους διώξανε με τις κλωτσιές, μια για πάντα μακριά…
Και μόνο τότε ζήσανε αυτοί καλά- εμείς όμως προς το παρόν χειρότερα…
29-8-2012

Την Τετάρτη 5/9/12 νέο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ σχετικά με την προκήρυξη ΓΣ


Συνάδελφοι,
Σας καλούμε όλους την Τετάρτη 5/9/2012 στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο Σύλλογο (Σοφοκλέους 15, Αθήνα) με θέμα την προκήρυξη Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Θεωρούμε ότι η παρουσία σας είναι καθοριστική για την εξέλιξη των πραγμάτων και την απόφαση ούτως, ώστε να προκηρυχθεί άμεσα η ΓΣ. Ακόμα κι αν αδυνατείτε να παρευρεθείτε, σας καλούμε να καταθέσετε τις προτάσεις σας σχετικά με τα θέματα που κρίνετε ως αναγκαία να συζητηθούν την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης.
Το παραπάνω κάλεσμα είναι κάτι το οποίο κερδίσαμε συλλογικά, κατόπιν προσυπογραφής και έκδηλης αντίθεσής μας πάνω στο θέμα της επιχ/κής σύμβασης, της συρρίκνωσης του εισοδήματος και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Το αίτημα των 11 συμβούλων έγινε αποδεκτό, χάρη στην υποστήριξη, την επιμονή σας και την πληθώρα υπογραφών που βομβάρδιζε τον Σύλλογο καθημερινά μέσα στον Αύγουστο. Η εκκίνηση προς το δρόμο της δικαίωσης έχει ήδη σημειωθεί! Όπως τα καταφέραμε όλοι μαζί πριν λίγες μέρες, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους το αν θα επιτύχουμε να μετακινήσουμε την πλάστιγγα προς το μέρος μας, αν θα σημειώσουμε μια 2η νίκη και αν θα πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον μας.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Μηνύματα συναδέλφων προς Διαφάνεια

Δημοσιεύουμε διάφορες επιστολές που μας κοινοποίησαν σήμερα συνάδελφοι που απάντησαν στην ανακοίνωση της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.

From: 
 Sent: Tuesday, August 28, 2012 9:04 AM
To: ΠΟΥΠΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Subject: RE: ΑΛΛΟ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΛΛΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ!

Δυστυχώς για εσάς,η ευθύνη σας για την υπογραφή της άθλιας και εξευτελιστικής επιχειρησιακής σύμβασης που υπογράφηκε είναι ακέραια.Με τις ψήφους των εκπροσώπων σας λήφθηκε η απόφαση.Τα εκ των υστέρων κροκοδείλια δάκρια δεν συγκινούν κανένα.Τώρα καταλάβατε το παιχνίδι που παίζανε;Όταν συμπορευόσασταν μαζί τους δεν το υποπτευθήκατε;Η διαφορά σας με τα κομματόσκυλα της κυβέρνησης είναι ότι αυτοί θα μοιραστούν μεταξύ τους τα τριάντα αργύρια,ενώ εσείς θα ψάχνετε συκιά για να κρεμαστείτε.


 From:
Sent: Tuesday, August 28, 2012 9:39 AM
To:
ΠΟΥΠΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Subject: RE: ΑΛΛΟ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΛΛΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ!

Επίσης κε Πούπκο μπορείτε να αποσύρετε την υπογραφή σας ότι το καταψηφίζετε στο υπουργείο εργασίας ώστε να μην ισχύσει η νέα σύμβαση; Αν το εννοείτε λοιπόν δείξτε το με πράξεις!
Η ψήφος σας στις 17/8 δε συνάδει με τις ανακοινώσεις τώρα. Μη κινώντας περαιτέρω διαδικασίες απλώς επιβεβαιώνετε την υποκρισία σας.
Αναμένω έμπρακτες απαντήσεις σας επί του θέματος.


From: 
 Sent: Tuesday, August 28, 2012 9:36 AM
To: ΠΟΥΠΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Subject: FW: ΑΛΛΟ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΛΛΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ!

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ εάν είχα λίγο τσίπα πάνω μου, και ήμουν στη θέση σας, θα είχα δηλώσει παραίτηση αυτή τη στιγμή…  Το πράγμα είχε φανεί από την αρχή ότι ο Γιαννακόπουλος –Κατσικας θα ξεπουλούσαν τον ΣΥΕΤΕ… Κι εσείς, πολύ απλά δεχτήκατε να γίνετε το τσιράκι του… Όπως αλλιώς και να το πείτε αυτή είναι η ουσία!

Με συγχωρείτε πολύ και για τις εκφράσεις μου και για το έντονο ύφος μου, αν και δε συνηθίζω να εκφράζομαι έτσι, αλλά το θεωρώ μεγάλο καραγκιοζιλίκι όλα αυτά τα πρωτοφανή που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή… Και δεν  είχατε καν την ελάχιστη διάθεση να ζητήσετε ένα συγνώμη από τους συναδέλφους!!!

Αλλά ακόμη και το συγνώμη για να ειπωθεί θέλει και δύναμη και ψυχή και αυτογνωσία… Δε φαίνεται να τα διαθέτετε!

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!


Από: Αποστολή: Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 10:54 πμ
Προς: ΠΟΥΠΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Θέμα:
ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΜΟ  ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ E MAIL ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ.
ΔΕΝ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙΓΟΜΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΑΣ.ΦΟΒΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΡΚΑ!!!ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ?ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΤΕ Ή ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΑΝ?ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΆΥΤΟ?ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ?ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΝΤΑΞΕΙ?ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΘΑΡΟΙ?ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΤΕ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΤΥΣΙΜΟ.ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΤΕ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΑΣ?ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ?
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ.ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΗΜΕΡΑ,ΟΧΙ ΠΑΛΙΑ…

Από: 
 Αποστολή: Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 12:01 μμ
Προς: ΠΟΥΠΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Θέμα: RE: ΑΛΛΟ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΛΛΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ!
Μας  δουλεύετε  κύριοι της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ;  Εσείς  με <υπευθυνότητα > αποφασίσατε από κοινού την 17/08/2012 να προχωρήσετε σε σύμβαση με τσεκούρεμα των μισθών μας  υπακούοντας στην τρόικα <εσωτερικού > και <εξωτερικού > συνεχίζοντας στην γνωστή τακτική του εκφοβισμού των συναδέλφων με την μέθοδο του <σοκ και δέος > . Είναι ντροπή  να κατεβάζετε τα σώβρακα (στην κυριολοξία ) χωρίς τουλάχιστον μια αντίδραση , μια φωνή , ένα ψίθυρο!!!!!!!!!Βασιλικότεροι του βασιλέως!!!!!! Ν Τ Ρ Ο Π Η     ΣΑΣ  .Και αφού σας δούλεψαν , όπως λέτε (δεν ξέρατε. δεν ρωτούσατε; Δεν είδατε τα μηνύματα των Γ.Σ. των Κατ/των ; τις υπογραφές των συναδέλφων ; ) ζητήστε Γ.Σ. μαζί με αυτούς που διαφώνησαν. Ιδού η ΡΟΔΟΣ. Κι αφήστε τα κλάματα  σαν την απατημένη χήρα .Και να θυμάστε καλά : σας εκλέξαμε για να μας εκπροσωπείτε και ΟΧΙ για να αποφασίζετε  για την ΖΩΗ ΜΑΣ. Λίγη αξιοπρέπεια δεν κάνει κακό. Μια ανακοίνωση δεν φτάνει να ξεπλύνετε την ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.  Τολμήστε .

Από:
Αποστολή: Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 12:16 μμ
Προς: ΠΟΥΠΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κύριε Πούπκο, μήπως είναι λόγο αργά για μεταμέλεια?
Μήπως όμως υπάρχει και χρόνος και περιθώριο ακόμη, για να μετουσιώσετε τη θρηνητική αυτή έκδήλωση  μεταμέλειας σε πράξη ουσιαστικής αντίδρασης κι ευθύνης?
Αν πραγματικά πιστεύετε πως θα θέλατε να αποκαταστήσετε την εικόνα της παράταξής σας, σας καλώ να συμπαραταχθείτε με τις υπόλοιπες μη παραδομένες ακόμη παρατάξεις, και να προσυπογράψετε  ένα νέο αίτημα σύγκλησης Γενικής συνέλευσης, που δε θα έχει στόχο μόνο την ακύρωση της συμφωνίας, αλλά και τη μομφή και παραίτηση του προεδρείου και  το κυριότερο πια, την άμεση  τροποποίηση  του καταστατικού   για τον τρόπο λήψης καίριων και  ουσιαστικών αποφάσεων, την απαιτούμενη εκπροσώπηση γι αυτές και τις προϋποθέσεις ψήφου των συμβούλων.
Φροντίστε λοιπόν τώρα κι εσείς, να μαζέψετε τις  υπογραφές των υποστηρικτών σας, ή σιωπήστε κι αφήστε τα γεγονότα να σας κρίνουν.

 Επιλέξτε: Δυναμική αφύπνιση στο μέλλον? Ή δυναμική προβολή στο παρόν?



From:
Sent: Tuesday, August 28, 2012 1:18 PM
To: ΠΟΥΠΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Subject: Αλλά συμφωνήσατε … αλλά υπόγραψαν… άλλοι φταίνε … αλλά λόγια να αγαπιόμαστε αγαπητοί συνάδελφοι …

FW: ΑΛΛΟ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΛΛΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ!
From: ΠΟΥΠΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Sent: Tuesday, August 28, 2012 8:18 AM
To:

Γιάννη Πούπκο καλημέρα,

Πολύ αργά για δάκρυα πλέον και για δακρύβρεχτες ανακοινώσεις από όλες τις παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ και ειδικά από την Α-διαφάνεια όπως σας αποκαλεί ο συντάκτης των ανακοινώσεων της ΔΑΚΕ – ΕΤΕ.
Δεν ψηφήσατε στις 8/8/2012  αλλά μια εβδομάδα αργότερα είπατε το πολυπόθητο ΝΑΙ στην Διοίκηση, αγνοώντας πλήρως τα μηνύματα που ερχόταν από την βάση των εργαζομένων η οποία ζητούσε η απόφαση να παρθεί από το ανώτερο όργανο του Συλλόγου, δηλαδή την Γενική Συνέλευση.
Με την σημερινή σας ανακοίνωση προσπαθήστε να ρίξτε «στάχτη» στα ματιά των εργαζομένων της ΕΤΕ σχετικά με τις ευθύνες σας που σας αναλογούν.

Δυστυχώς οι μάσκες έπεσαν.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ δεν είστε καθώς ψηφήσατε υπέρ της σύναψης της πιο αδιαφανής σύμβασης στην ιστορία του ΣΥΕΤΕ.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ δεν εκπροσωπείτε καθώς με την Σύμβαση αυτή οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ γυρίζουν χρόνια πίσω σε αποδοχές και δικαιώματα.

Την εξουσιοδότηση στο Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ την δώσατε με την ψήφο στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 17/8/2012 και το γνωρίζεται πολύ καλά.
Εάν θεωρείτε ότι σας εξαπάτησαν ΔΗΣΥΕ & ΔΑΚΕ θα μπορούσατε το πρωί της Παρασκευής να κοινοποιούσατε σε όλο το προσωπικό της ΕΤΕ την εγγραφή επιστολή της διαφωνίας σας  για την επιχειρησιακή σύμβαση αναγγέλλοντας ταυτόχρονα και την αποχώρηση του σχήματος σας από το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ.
Όμως αποχώρηση από το Προεδρείο σημαίνει τέλος οι αποσπάσεις – απαλλαγές από την εργασία και τα συνδικαλιστικά προνόμια τα οποία είναι απαραίτητα για την μισθολογική και υπηρεσιακή εξέλιξη στην καριέρα ενός συνδικαλιστή. Σωστά ;
Η συμμετοχή στο Προεδρείο σημαίνει και στήριξη ή ανοχή σε αυτό και στις όποιες αποφάσεις του.
Το «παραμύθι» περί αναλογικού  – αντιπροσωπευτικού Προεδρείου που «πουλάνε» χρόνια τώρα στους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικές παρατάξεις κάθε απόχρωσης  για να διατηρήσουν τα «οφίτσια» τους έχει πια γνωστό στους εργαζόμενους.
Τέλος όσο αφορά τις προτάσεις σας γιατί παραλείψατε να προτείνεται ένα πραγματικό κούρεμα των δανείων  των συναδέλφων; (πχ στεγαστικά -1% στο σταθερό επιτόκιο έως το τέλος της αποπληρωμής του δανείου)
Δεν γνωρίζατε ότι οι εργαζόμενοι της Τράπεζας τυγχάνει να είναι και οι καλύτεροι πελάτες της ;
Δεν γνωρίζατε ότι ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ έκαναν επικοινωνιακή πολιτική σε πλήθος συναδέλφων που περίμεναν κάποιες ουσιαστικές ρυθμίσεις στα δάνεια για να αποσυμφορηθει ο βεβαρημένος οικογενειακός τους προϋπολογισμούς.
Τελικά αποδείχτηκε άνθρακες ο θησαυρός  και οι ελπίδες των συναδέλφων καθώς και κούρεμα μισθού θα υποστούν και κούρεμα στα δάνεια τους δεν θα γίνει.
Μόνο δώσατε στην Διοίκηση και δεν πήρατε τίποτα για τους εργαζόμενους.
Κατάπτυστο εντελώς κείμενο στην Σύμβαση είναι το σημείο που λέει : Σε περίπτωση που, μέσω σύναψης Κλαδικής Σ.Σ.Ε. μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών προκύψει μείωση των καταβαλλόμενων μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων της Τράπεζας, αυτή θα συμψηφίζεται με την συμφωνημένη παρούσα μείωση.
Με απλά λόγια η σύμβαση επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν μειώσεις και μέσω κλαδικής σύμβασης οι όποιες θα συμψηφιστούν με αυτές τις επιχειρησιακής.
Τι άλλο να πει κανείς για όλα αυτά που συμβαίνουν ;

Αλλά συμφωνήσατε … αλλά υπόγραψαν… άλλοι φταίνε … αλλά λόγια να αγαπιόμαστε αγαπητοί συνάδελφοι …


ΥΣ 1 : Αλήθεια μαζί με αυτή την ανακοίνωση σας γιατί δεν επισυνάψετε σε αυτό το μήνυμα και την έγγραφη γνωστοποίηση της διαφωνίας σας και τη μη παροχή εξουσιοδότησής σας που στείλατε την Παρασκευή στον Πρόεδρο και Γραμματέα του ΣΥΕΤΕ;

ΥΣ 2 : Την αποχώρηση από το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ έπρεπε να είχαν ανακοινώσει  και οι αριστερές παρατάξεις ΔΑΣ & ΕΝΙΑΙΑ (έχουν αργήσει) κατά την γνώμη μου καθώς η συμμετοχή τους στο «δοσιλογικό» Προεδρείο που είσαι Αντιπρόεδρος Γιάννη Πούπκο είναι ενάντια στους πιστεύω και τα προστάγματα της Αριστεράς.

ΥΣ 3 : Οι συνάδελφοι που απέχουν από τις εκλογές του ΣΥΕΤΕ  και γενικότερα τα «κοινά», συστηματικά καθώς και ένας διόλου αμελητέος αριθμός εργαζομένων που δεν είναι σε εγγεγραμμένος σε κανέναν από τους Συλλόγους της ΕΤΕ αποδεικνύει περίτρανα την κατάρρευση του υπάρχοντος γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού μοντέλου το οποίο διανύει πλέον το τελευταίο στάδιο της κατάρρευσης του.