Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ενεργοποίηση απεργιακού ταμείου του ΣΥΕΤΕ

3-1-2013

Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 20/11 μεταξύ άλλων υπήρχε θέμα για την ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου. Η πρόταση του ταμία ήταν να τηρηθεί ο κανονισμός του απεργιακού ταμείου: για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλη και μετά , κατά το οποίο είχαν γίνει 7 ημέρες απεργίες και 2 στάσεις εργασίας, δικαιούχοι να είναι όσοι έχουν συμμετάσχει σε όλες τις μέρες απεργίας και δικαιούνται το 50% της παρακράτησης,. Επίσης, δικαιούχοι είναι και όσοι συνάδελφοι έχουν κάνει τουλάχιστον 6 μέρες απεργίας, οι οποίοι δικαιούνται το 40% της παρακράτησης.

Η εικόνα που ήρθε ήταν ότι τα χρήματα του απεργιακού Ταμείου επαρκούσαν για αυτή την καταβολή χωρίς νέο δάνειο από την Τράπεζα. Η ΔΗΣΥΕ πρότεινε να λάβουν επίσης ενίσχυση και όσοι έχουν κάνει 5 ημέρες και 2 τρίωρες στάσεις εργασίας. 

Η Πρόταση Προοπτικής (μαζί με τη ΔΑΣ) ψήφισε την πρόταση να δοθούν χρήματα μόνο στις δύο πρώτες κατηγορίες (δηλαδή για όσους είχαν κάνει 6 και 7 μέρες (και άνω) αντίστοιχα στο εν λόγω διάστημα) και όχι για την 3η κατηγορία, καθώς δεν προβλέπεται στον κανονισμό του απεργιακού ταμείου (που ψηφίστηκε από τη Γ. Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ πέρυσι), δεν είχαμε τα στοιχεία στο ΔΣ πόσα χρήματα επιπλέον απαιτούνταν, ακούστηκε ένα αυθαίρετο ποσοστό 30% κι η τελική απόφαση θα λαμβανόταν στο Προεδρείο. Άρα, δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε να παραβιαστεί ο κανονισμός του απεργιακού ταμείου, να ρισκάρουμε να δοθούν αυτά τα χρήματα (χωρίς να γνωρίζουμε καν πόσα χρήματα ήταν) και να «αδειάσει» εντελώς ο λογαριασμός του απεργιακού ταμείου, καθώς κι εφέτος υπάρχει ανάγκη να γίνουν μεγάλοι απεργιακοί αγώνες κι άρα θα χρειαστεί στήριξη στους συναδέλφους. 

Οπότε η απόφαση που πάρθηκε πλειοψηφικά από τις υπόλοιπες παρατάξεις ήταν να δοθούν τα χρήματα καταρχήν σε όσους συναδέλφους έχουν κάνει 7 μέρες και άνω(με 50%) και 6 μέρες και άνω (40%) και σε όσους έχουν κάνει 5 μέρες και 2 στάσεις (μάλλον με 30%), με την προϋπόθεση ότι θα αρκούν τα διαθέσιμα χρήματα χωρίς τη λήψη νέου δανείου, πράγμα που θα αποφασιζόταν αφού παρθούν τα σχετικά στοιχεία από την Τράπεζα.
Τα χρήματα θα καταβληθούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η Τράπεζα καθυστέρησε να δώσει τα στοιχεία στο Σύλλογο.

Πρόταση Προοπτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: