Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Επιστολή 110 συναδέλφων που ανήκουν στην υπηρεσία Personal Banking

Συνάδελφοι, δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή που λάβαμε από πρωτοβουλία συναδέλφων που υπηρετούν στη θέση του Personal Banking στα καταστήματα.
Θεωρώντας πως η υπηρεσιακή εξέλιξη ενός υπαλλήλου δεν πρέπει να συναρτάται από τις επιδόσεις του ως πωλητή, πολύ περισσότερο από την επίτευξη «στόχων» συχνά ανέφικτων και ανεδαφικών, είναι εμφανές πως ο θεσμός του Personal Banking έτσι όπως χρησιμοποιείται από την εργοδοσία, είναι ο προθάλαμος για την γενικευμένη καθιέρωση των ατομικών στόχων και τη μετατροπή μας από υπαλλήλους σε «πλασιέ» τραπεζικών και ασφαλιστικών προϊόντων .Οι συνάδελφοι που ανήκουν στο Personal Banking, διαπιστώνουν πια τη φαυλότητα αυτών των πρακτικών. Ανεξάρτητα από  επίτευξη των στόχων, όχι μόνο δεν εφαρμόζονται τα εγκυκλίως προβλεπόμενα, αλλά συνήθως όσο πιο «αποδοτικός» αποδεικνύεται ο Personal, τόσο μεγαλύτερη πίεση και απαιτήσεις δέχεται. Οι υποσχέσεις της Τράπεζας μένουν κενό γράμμα. Αποδεικνύεται ότι η σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας και το  κυνήγι των στόχων με αντίτιμο μερικά ψίχουλα που έδιναν για «μπόνους» εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της εργοδοσίας για αύξηση των κερδών της.
Θεωρούμε ελπιδοφόρο το ότι η κίνηση στην οποία προβαίνουν οι συνάδελφοι που προσυπογράφουν την επιστολή, είναι μια ενωτική, συλλογική πρωτοβουλία από τη βάση. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενεργοποιηθούν συλλογικά για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν και κυρίως για τα εργασιακά μας δικαιώματα, που βλέπουμε να καταστρατηγούνται καθημερινά από την Τράπεζα.
Πρόταση Προοπτικής

Η Επιστολή:

Το κείμενο που επισυνάπτεται αποτελεί πρωτοβουλία συναδέλφων που ανήκουν στην υπηρεσία Personal Banking.
H πρωτοβουλία αυτή προσυπογράφεται από 110 συναδέλφους.
Θεωρούμε ότι το αίτημα μας είναι δίκαιο για αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις παρατάξεις και ζητάμε να δημοσιευτεί το κείμενο-άρθρο και σε ανακοίνωση του Συλλόγου αλλά και στις επιμέρους ιστοσελίδες ή ανακοινώσεις των παρατάξεων, για να μπορούν να μάθουν όλοι οι συνάδελφοι κάτι που συμβαίνει γύρω τους και σύντομα μπορεί να αφορά και τους ίδιους.
Επίσης ζητάμε από το Σύλλογο να θέσει και πάλι επιτακτικά το ζήτημα της τήρησης της Εγκυκλίου, μιας και αφορά 425 συναδέλφους, ώσπου πάρει άμεσα μια δεσμευτική απάντηση.

PERSONAL BANKING - OTAN MIA ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τους εργαζόμενους περίοδο, στην οποία δοκιμάζεται η δυνατότητα όλων για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής, υπάρχουν και κάποια άλλα παράπλευρα ζητήματα, τα οποία υποβαθμίζονται ως ήσσονος σημασίας, παρότι για τους άμεσα ενδιαφερόμενους είναι πάρα πολύ σημαντικά.
Το κείμενο αυτό έχει στόχο να πληροφορήσει για την περίπτωση των συναδέλφων που ανήκουν στο Personal Banking. Να σημειωθεί εξαρχής ότι η υπηρεσιακή και μισθολογική τους στασιμότητα δεν είναι απόρροια των ευρύτερων δυσμενών συνθηκών που μας επηρεάζουν όλους, αλλά μια επιλογή η οποία έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την υπηρεσιακή εγκύκλιο Β΄ 51/21.03.2008. η οποία περιγράφει ξεκάθαρα ρόλο, υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα των συναδέλφων που ανήκουν στο Personal Banking.  
Ο καθένας από την προσωπική θέση εργασίας του πράττει αυτό που η θέση του ορίζει (συχνά πολλά παραπάνω) και κάθε θέση εργασίας έχει κάποια “ανταποδοτική” αμοιβή. Όπως λοιπόν δεν μπορούμε να κρίνουμε “ελιτίστικο” το επίδομα των Tellers ή το επίδομα ευθύνης των Chief Tellers, με τον ίδιο τρόπο οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι όταν μια Εγκύκλιος του 2008 τηρείται σπάνια και κατ’ εξαίρεση, τότε το ίδιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί σε οποιονδήποτε από εμάς.   
Σύμφωνα με την παραπάνω Εγκύκλιο λοιπόν :
Τα στελέχη που ασκούν το ρόλο, διατηρούν το κλιμάκιο ευθύνης που κατέχουν. Εφόσον παραμένουν στον ίδιο ρόλο επί τουλάχιστον 18 μήνες, έχουν το δικαίωμα σταδιακής αναβάθμισης σε υψηλότερο κλιμάκιο που δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από αυτό που αντιστοιχεί στον Εντεταλμένο του Καταστήματος και σε καμία περίπτωση υψηλότερο από το 5ο κλιμάκιο ευθύνης. Αν ανατίθενται καθήκοντα PB σε υπαλλήλους που δεν κατέχουν κλιμάκιο ευθύνης, εφόσον παραμένουν στον ίδιο ρόλο επί τουλάχιστον 18 μήνες, λαμβάνουν το κλιμάκιο ευθύνης που αντιστοιχεί στον Προϊστάμενο Υπηρεσίας του Καταστήματος.
Υπάρχει πλειάδα συναδέλφων που έχουν συμπληρώσει 3, 4 και 5 έτη παραμονής χωρίς καμιά εξέλιξη και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εάν δεν κρίνονταν ικανοί για τις απαιτήσεις της θέσης τους, θα έπρεπε αν μη τι άλλο να αλλάζουν θέση και όχι να παραμένουν εγκλωβισμένοι.   
Αναγνώριση των αποτελεσμάτων και της συνεχούς προσπάθειας υπάρχει μόνο στα λόγια και σε συναντήσεις πέραν του ωραρίου, αλλά και πρωτύτερα, πολλοί λίγοι έλαβαν το κλιμάκιο που τους αντιστοιχούσε ή έλαβαν κλιμάκιο ευθύνης μετά από πολλά χρόνια εργασίας ή μέσω άλλων θέσεων.
Η ενημέρωση για τα προβλήματα όλων των συναδέλφων, σε όποια θέση και αν ανήκουν, είναι σημείο αναφοράς για να στεκόμαστε όλοι συμμέτοχοι σε διεκδικήσεις που αργά ή γρήγορα θα μας αφορούν.
Ο ρόλος του Συλλόγου είναι περισσότερο από ποτέ κομβικής σημασίας, για αυτό και όλες οι παρατάξεις θα πρέπει να κινούνται με γνώμονα την ευθυκρισία, την αντικειμενική πληροφόρηση και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: