Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για τις εξελίξεις


Δε θα θυσιάσουμε τα δικαιώματά μας στο βωμό της Τρόικας και των τραπεζιτών!

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες Εθνική και Eurobank παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες να παίζεται στις πλάτες μας, και στις πλάτες του ελληνικού λαού γενικότερα, ένα παιχνίδι μεγάλων πολιτικών διαστάσεων. Μεγάλα ξένα και ντόπια «αρπακτικά» τσακώνονται για το ποιος θα έχει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα, και διά μέσου αυτού ποιος θα καταλάβει καλύτερες θέσεις στον παραγωγικό ιστό μιας Ελλάδας του μισθού των 300 ευρώ και των αποδιαρθρωμένων εργασιακών σχέσεων. Τρόικα και κυβέρνηση δήθεν διαφωνούν. Σε τι αλήθεια; Οι «διαφωνίες» τους -αν δεν είναι επικοινωνιακό τρυκ- σχετίζονται με το ποιος θα έχει τον κύριο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, σε ποιον από τους ξένους και ντόπιους τραπεζίτες θα καταλήξουν οι δύο τράπεζες και με ποιο τίμημα. Σίγουρα στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι το μάρμαρο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός και οι τραπεζοϋπάλληλοι.
Το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα αφού πρωταγωνίστησε τόσα χρόνια στην αφαίμαξη του ελληνικού λαού με τα ληστρικά επιτόκια πνίγοντάς τον στα δάνεια και τις κάρτες και συσσώρευσε κέρδη δισεκατομμυρίων τη δεκαετία 2000-2010, ταυτόχρονα δημιούργησε απίστευτες «φούσκες» και τοξικά χρηματοπιστωτικά παράγωγα - 20 φορές περισσότερη είναι η αξία των χαρτιών αυτών από το παγκόσμιο ΑΕΠ! Τώρα που κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και βλέπει τις μετοχές του να είναι σε ελεύθερη πτώση, επιβιώνει χάρη στα λεφτά που πήρε μέσω των μνημονίων- δανειακών συμβάσεων και της ανακεφαλαιοποίησης. Η άλλη όψη αυτής της «βοήθειας» προς τις τράπεζες είναι τα αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα εις βάρος του λαού, τα χαράτσια, η ανεργία, η μείωση μισθών, η συντριβή της ασφάλισης και της υγείας. Για τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες δε, είναι η μηχανή του χρέους, μέσω της οποίας φυλακίζουν-ξεζουμίζουν για δεκαετίες τους λαούς για να διατηρούν αυτές τα κέρδη τους.
Ωραίοι είναι οι οπαδοί της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», της ελεύθερης αγοράς και του «αντικρατισμού». Λιβανίζουν αυτά τα ιδεολογήματα όταν έχουν κέρδη, τα ξεχνούν και απαιτούν να τους σώσει το κράτος όταν έχουν ζημιές. Τα κέρδη είναι ιδιωτικά, τα ελλείμματα από τις δικές τους αποτυχημένες επενδύσεις είναι δημόσια! Δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς - συντάξεις, υπάρχουν λεφτά για τις τράπεζες. «Να μην καταναλώνουμε περισσότερο απ’ ότι παράγουμε, να μην δανειζόμαστε περισσότερα απ’ ό,τι μπορούμε οι μισθωτοί» – οι τράπεζες της ΕΕ, όμως, ας έχουν αναλογία καταθέσεων προς τα «χαρτιά» που διακινούν 1 προς 26. 
Θυμόμαστε πολύ καλά το πανηγυρικό κλίμα που έφτιαχναν τα μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση με την αναγγελία της συγχώνευσης ΕΤΕ- EUROBANK, ότι δήθεν θα ερχόταν η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία. Αν και γνώριζαν από τότε ότι η νέα τράπεζα θα έχει ανάγκη μεγάλων κεφαλαίων, το «ντιλ» προχώρησε με τις ευλογίες της Τρόικας. Επιλογή τους ήταν να συγκεντροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, για να  αποφύγουν τη χρεωκοπία και να χτιστούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη των κερδών. Αυτό αποδεικνύει και το σκανδαλώδες χάρισμα της Αγροτικής και των κυπριακών τραπεζών στον όμιλο Πειραιώς. Την τύχη του Ταχ. Ταμιευτηρίου, δηλαδή σπάσιμο σε «Καλή» και «Κακή» Τράπεζα, εκχώρηση στο ΤΧΣ και ξεπούλημα μετά σε κάποιο μεγάλο όμιλο, φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει σχεδόν για όλες τις τράπεζες. Δεν ξεχνάμε τη ρήση κορυφαίου μεγαλοτραπεζίτη ότι 2,5 τράπεζες χωράνε στην Ελλάδα. Άρα θα ακολουθήσουν κι άλλα!
Το ΤΧΣ είναι το πρώτο στάδιο, αν δεν πετύχει η «τιτάνια» προσπάθεια του κ. Τουρκολιά που με θράσος μας καλεί να συμβάλουμε να διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα η ΕΤΕ, την ίδια στιγμή που ζητά ισοπέδωση της κλαδικής σύμβασης σε μισθούς - ωράριο! ΤΧΣ δε σημαίνει κρατικοποίηση, πολύ περισσότερο δε σημαίνει δημόσια ιδιοκτησία. Πρόκειται για σκάνδαλο! Τα χρήματα που δίνει το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, αφού προέρχονται από τις δανειακές συμβάσεις (50 δις με το 2ο μνημόνιο), όμως τον έλεγχο τον ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμη κι αν βρεθεί το 10%, το 90% θα καλύψει σίγουρα το ελληνικό δημόσιο μέσω ΤΧΣ. Κι όμως διεκδικούν να παραμείνει ιδιωτική η Τράπεζα!
Στη συνέχεια όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Οι εξελίξεις στην Κύπρο δείχνουν τα σχέδια που έχουν στο συρτάρι. Οι ξένοι επενδυτές καραδοκούν και είναι έτοιμοι να αγοράσουν φθηνά την Εθνική από το ΤΧΣ, για να βάλουν χέρι στις μικροκαταθέσεις του ελληνικού λαού και στο ρόλο της συνολικά στην ελληνική οικονομία. Με αντίστοιχο τρόπο η DEUTSCHE TELECOM μπήκε στον ΟΤΕ αποκομίζοντας ήδη κέρδη εκατομμυρίων από την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες και τη συνδρομητική τηλεόραση! Ομολογούν επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα κουρέματος ή «εισφοράς», όπως το ονομάζουν: οι γονείς μας με τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, όσοι από εμάς έχουν κάποιες οικονομίες κ.λπ.- βαφτίζονται «επενδυτές» και πρέπει να συμμετάσχουν στη «σωτηρία» της τράπεζας. Σκοπός τους σε κάθε περίπτωση, μέσω του ΤΧΣ ως μεταβατικό στάδιο, είναι να κάνουν ελκυστική την κάθε τράπεζα για να βρεθούν αγοραστές. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους; Απολύσεις, τσάκισμα μισθών και εργατικών δικαιωμάτων, στοχοθεσία. Ελκυστική επιχείρηση σημαίνει φθηνό εργατικό κόστος και υπάλληλοι χωρίς δικαιώματα. Όλοι θα θυσιαστούν για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος!
Η στάση της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος των τραπεζοϋπαλλήλων απέναντι σ αυτές τις εξελίξεις είναι θλιβερή. Η ΟΤΟΕ στηρίζει τους τραπεζίτες για την ανακεφαλαιοποίηση, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι απαιτούν μεγάλες μειώσεις μισθών για υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Αντί να οργανώσει αγωνιστικά τον κλάδο τόσους μήνες, σέρνεται σε συναντήσεις για την πρόταση των τραπεζιτών, είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μειώσεις μισθών και διεύρυνση του ωραρίου, ενώ είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος των απολύσεων στους μεγάλους ομίλους.
Η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ ξύπνησε από το λήθαργο για να παρέμβει υπέρ της Διοίκησης Τουρκολιά ως άξιος εργοδοτικός συνδικαλισμός! ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ δηλώνουν ότι θα βοηθήσουν στο μεγάλο αγώνα της Τράπεζας να συγκεντρώσει το 10% από τους ιδιώτες. Ο ΣΥΕΤΕ, μας λένε, «αγωνίζεται» για να μείνει η Τράπεζα στα χέρια των ιδιωτών, να συμμετέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία (που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα!) και όπως φαίνεται η ηγεσία θέλει να ξανασυμμετάσχει στην ΑΜΚ και ο ίδιος ο Σύλλογος. Μα δε σέβονται τις εισφορές των συναδέλφων; Με τι λεφτά θέλουν να στηρίξουν την Τράπεζα; Μήπως με νέο δάνειο του Συλλόγου; Η ΔΑΚΕ πρότεινε να βάλουν τα χρήματα των συναδέλφων που τόσα χρόνια δίναμε στο ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ! Ο ΣΥΕΤΕ τώρα πανηγυρίζει (μήπως πήραμε αύξηση και δεν το καταλάβαμε;) ότι θα μείνει σε ελληνικά χέρια το ελληνικό σύστημα, λες και ο Έλληνας Σάλλας είναι καλύτερος εργοδότης από τον όποιο ξένο ή και λες τόσα χρόνια δεν υπήρχαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Το δε εργοδοτικό σωματείο της Eurobank δηλώνει επίσης έτοιμο να βοηθήσει να παραμείνει ιδιωτική η Τράπεζα, προφανώς ως αντάλλαγμα για το φιλεργατικό παράδεισο που τόσα χρόνια τους προσέφερε εκείνη.
Το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ συνεδριάζει μετά από 2 μήνες σ αυτές τις συνταρακτικές εξελίξεις. Όλα «λύνονται» στο Προεδρείο των 5 παρατάξεων μόνο, μας απαντούν. Όταν προτείναμε να πάρει ο Σύλλογος απόφαση για την κλαδική σύμβαση, ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ αρνιόντουσαν με τη δικαιολογία ότι αυτό αφορά την ΟΤΟΕ. Θυμίζουμε όμως ότι οι εργαζόμενοι στην Εθνική υπερψηφίσαμε στη Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ στις 2 Μάρτη πρόταση για την κλαδική σύμβαση που ανέφερε ότι δεν δεχόμαστε μειώσεις μισθών, αλλαγή στο ωράριο, απολύσεις. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην ηγεσία της ΟΤΟΕ και του ΣΥΕΤΕ, δεν τους εξουσιοδοτούμε να μας ξεπουλήσουν άλλη μια φορά. Καλούμε τους συναδέλφους να διατρανώσουν με κάθε τρόπο τις προθέσεις τους,  προτείνουμε τη σύγκληση έκτακτης Γ. Συνέλευσης του Συλλόγου ή συνελεύσεις ανά νομό ως τις 20-25 Απρίλη, για να αποφασιστεί το πλαίσιο της κλαδικής σύμβασης, η μορφή διεκδίκησής του, το σχέδιο και η οργάνωση του αγώνα μας, να εκλεγούν απεργιακές επιτροπές.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Οι εξελίξεις αυτές, όπως και τα γεγονότα στην Κύπρο, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης ή σωτηρία μέσα στη φυλακή της ΕΕ και του Ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της ζωής μας όσο ακολουθείται η ίδια πολιτική των μνημονίων, της υποταγής στην Τρόικα, της πληρωμής τους τοκογλυφικού χρέους, της ανεργίας και της φτώχειας. Τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί με δισεκατομμύρια από τα χρήματα του λαού, έχουν χαριστεί τσάμπα τράπεζες στον κάθε Έλληνα ή και ξένο τραπεζίτη και θέλουν την πλήρη υποταγή και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, η μόνη επιλογή υπέρ των εργαζόμενων είναι να περάσει όλο το τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία, χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους τραπεζίτες, και να λειτουργήσει προς όφελος του λαού με εργατικό – κοινωνικό έλεγχο.
Το συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων πρέπει να ανταποκριθεί στον κοινωνικού του ρόλο και να διαλέξει πλευρά υπέρ του λαού και όχι υπέρ των τραπεζιτών. Να πρωταγωνιστήσει σε ένα αποφασιστικό, δυναμικό, σχεδιασμένο αγώνα με αυτό το στόχο πάλης στην προμετωπίδα του, συντονίζοντας τη δράση του με άλλους κλάδους, συμβάλλοντας σε ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής αυτής της πολιτικής μέχρι την τελική νίκη. Αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος που θα εξασφαλίσει και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες, διαφορετικά δεν θα εξαιρεθούμε από τις απολύσεις και τους μισθούς πείνας, αφού κανείς δεν εξαιρείται από την ισοπεδωτική επίθεση!
Στέλνουμε ΜΗΝΥΜΑ σε Τρόικα, κυβέρνηση, τραπεζίτες, ΟΤΟΕ, ΣΥΕΤΕ:
Δε μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, δε θα πληρώσουμε τις ζημιές τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: