Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Όχι σε νέα υποταγή της ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ στα κελεύσματα της Διοίκησης

Σε συνέχεια της χθεσινής μας ενημέρωσης, επανερχόμαστε με τα τεκταινόμενα στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ που τελείωσε χθες το βράδυ στις 9.30 και συνεχίζεται σήμερα το πρωί.

Κι αυτό γιατί, όπως ενημέρωσε το Προεδρείο, η πρόταση των τραπεζιτών προβλέπει από 1/6/13 μείωση 6% οριζόντια σε όλα τα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου – που θα συμπαρασύρει όλα τα επιδόματα, περικοπή επιδόματος ισολογισμού – που ισοδυναμεί με μείωση 3,5%, ωράριο λειτουργίας σε όλες τις κεντρικές διευθύνσεις 7-7 με 3 βάρδιες, στεγαστικά δάνεια στο 2% από 3,12% (κι ενώ το επιτόκιο της ΕΚΤ από 08/05/13 είναι μόλις 0,5%) Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης ευθέως παραδέχτηκαν ότι αν υπάρχει η ρήτρα και υπογράψουν κλαδική με αυτές τις μειώσεις η Εθνική δε θα χει όφελος, και ότι ήθελαν μεγάλες μειώσεις μισθών από την αρχή, γι αυτό και πρότειναν μειώσεις 15% για την κλαδική. Διαφορετικά, η Διοίκηση απείλησε ότι στις 15 Μάη θα εφαρμόσει τη λήξη της μετενέργειας, ενώ διαμήνυσε ότι ενδέχεται να καταγγείλει τότε και την επιχειρησιακή σύμβαση, για σπουδαίο λόγο, ακόμη κι αν υπογραφεί κλαδική από τις άλλες τράπεζες και την ΟΤΟΕ.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου είχαν κληθεί από το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ και οι συνάδελφοι Κούκος, Μυλωνόπουλος και Βογιατζοπούλου από την ΟΤΟΕ. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ που στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ την 01/05 είχε πει ότι διαφαίνεται σύγκλιση με τους τραπεζίτες χωρίς να αναφέρει τα σημεία της σύγκλισης, απέφυγε να επιβεβαιώσει αυτά που είπε η Διοίκηση της Εθνικής περί συμφωνίας για κλαδική με τις συγκεκριμένες μειώσεις, επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπογραφής κλαδικής, είπε ότι οι αγώνες δεν είναι αυτοσκοπός και ότι γι αυτό δεν έχει κάνει καμιά απεργία η ΟΤΟΕ, παρότι το αναφέρει συνέχεια σε δελτία τύπου και ανακοινώσεις, κι εμμέσως πίεσε το ΣΥΕΤΕ να συμφωνήσει στην πρόταση της Τράπεζας για να υπογραφεί κλαδική με τις μειώσεις.

Στη συνέχεια, οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στις τοποθετήσεις τους είπαν ότι δεν ήθελαν ακόμα!!! να κάνουν συγκεκριμένη πρόταση, ότι είναι σταθερά προσηλωμένες στην υπογραφή κλαδικής σύμβασης, αλλά ήθελαν πρώτα να ακούσουν τις άλλες παρατάξεις - δεν υπάρχει βιασύνη μας είπαν και γενικά επαναλήφθηκε το σκηνικό που είχε γίνει το Σεπτέμβρη του 2012, για να μην παρθεί απόφαση να γίνει έκτακτη Γ. Συνέλευση του Συλλόγου. Ωστόσο, από τις τοποθετήσεις των Συμβούλων αυτών των παρατάξεων αργότερα, παρότι παραδέχτηκαν ότι είναι εκβιαστική η στάση της Εθνικής, διαφάνηκε ότι θα συμφωνήσουν με την απαίτηση της Διοίκησης, κάτι που, αν συμβεί, θα καταλήξει άμεσα στην υπογραφή κλαδικής με επιπλέον μείωση τουλάχιστον 10% και χωρίς καν ισχυρή ρήτρα για μη απολύσεις στον κλάδο.

Ως Πρόταση Προοπτικής, καταγγείλαμε τη λογική της υποχώρησης και της συμφωνίας που διαπνέει αυτές τις 3 παρατάξεις και τη φιλοεργοδοτική τους στάση εξαιτίας της οποίας φτάσαμε ως εδώ. Δικαιωθήκαμε όταν καταγγείλαμε την επιχειρησιακή σύμβαση με τις μειώσεις μισθών, για την οποία εκείνοι πανηγύριζαν, επειδή υπήρχαν οι ρήτρες που δήθεν μας διασφάλιζαν. Επισημάναμε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΥΕΤΕ στις 2/3, που είναι το ανώτερο όργανο του Συλλόγου, και στο οποίο υπάρχει καθαρή απαίτηση προς ΣΥΕΤΕ και ΟΤΟΕ για υπογραφή κλαδικής σύμβασης χωρίς μειώσεις μισθών, απολύσεις κλπ, και το οποίο δεσμεύει το ΔΣ του Συλλόγου. Καταγγείλαμε την «υπευθυνότητά» τους που εξαντλείται μόνο στη συμφωνία με τις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, ενώ και τώρα δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιήσουμε το ισχυρό όπλο  που έχουμε στα χέρια μας αυτήν την περίοδο που η Διοίκηση «μας έχει ανάγκη» για να πετύχει η ΑΜΚ. Καταγγείλαμε ακόμα τη λογική του «το μη χείρον βέλτιστον» που μας έφερε ως εδώ, και τη νοοτροπία ότι «αν πάμε με τα νερά τους, κάτι μπορεί να πάρουμε», ενώ τώρα μας τα ζητάνε όλα, αλλά δυστυχώς και πάλι δεν παίρνουν αγωνιστική απάντηση. Καταγγείλαμε τέλος, τους ίδιους τους υπεύθυνους συνδικαλιστές, που τώρα δηλώνουν ότι δήθεν έπεσαν από τα σύννεφα με τη στάση της Διοίκησης και παραδέχονται ότι καθυστέρησαν στην προώθηση των διεκδικήσεών μας, επειδή, αντί να οργανώνουν συγκεντρώσεις των εργαζομένων για την κλαδική σύμβαση, οργάνωναν κοινές φιέστες μαζί με τη Διοίκηση Τουρκολιά και μας καλούσαν να «βάλουμε πλάτη» για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής.

Προτείναμε τη Δευτέρα να προχωρήσουμε σε Γενικές Συνελεύσεις ανά νομό, ακόμα και με πανελλαδική στάση εργασίας, με πρόταση του ΔΣ προς τις Γενικές Συνελεύσεις για προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων από 15/5, για εκλογή απεργιακών επιτροπών και κλείσιμο όλης της Τράπεζας, τώρα που θα τρέξει η ΑΜΚ, σε συντονισμό με τους άλλους Συλλόγους και πανστρατιά για την κλαδική σύμβαση. - Να αποφασίσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τις τύχες μας, δεν είναι εξουσιοδοτημένοι οι «υπεύθυνοι» εκπρόσωποί μας να μας σφάξουν υπογράφοντας νέες μειώσεις μισθών και υποχωρώντας σε κάθε απαίτηση της εργοδοσίας. (Αλήθεια, αν αύριο ζητήσουν και άρση της ρήτρας της απόλυσης, τι θα γίνει;)

Η Ενιαία αποχώρησε στην αρχή της τοποθέτησης των παρατάξεων καταγγέλλοντας την διαδικασία, ενώ η ΔΑΣ πρότεινε επίσης αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την άλλη βδομάδα.

Οι σύμβουλοι των τριών παρατάξεων, ωστόσο, μας κατήγγειλαν επειδή ενημερώσαμε τους συναδέλφους την ίδια μέρα για τη συζήτηση στο Συμβούλιο, και με θράσος υπεραμύνονταν της επιχειρησιακής σύμβασης που υπέγραψαν τον Αύγουστο.

Να προχωρήσουν επομένως στη δημοσίευση των πρακτικών του Συμβουλίου και σε Γενικές Συνελεύσεις, ώστε καθείς να τοποθετηθεί δημόσια, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να πάρουν οι ίδιοι απόφαση για το παρόν και το μέλλον τους.

Εκ της Πρότασης Προοπτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: