Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Επιστολή μέλους του ΣΥΕΤΕ

Προς
το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ,
τα μέλη του ΔΣ,
ΔΗΣΥΕ,ΔΑΚΕ ΕΤΕ,ΔΑΣ,ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΑΝΑΝΕΩΣΗ-ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ,ΕΝΙΑΙΑ ΕΤΕ,ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ,
τα μέλη του Συλλόγου
 
 
Σε ένα πρωτάκουστο για τα δεδομένα συναδελφικής σχέσης διδακτικό και επικριτικό ύφος (και μάλιστα σχέσης εκπροσώπου προς εκπροσωπούμενο), δέχθηκα χθες κλήση από τον Πρόεδρο του ΣΥΕΤΕ κο Γιαννακόπουλο, κατά την οποία, λόγω πρόσκλησης που είχε απευθύνει το Κατάστημα μέσω της ΕΑΚ του για παρουσία του Συλλόγου σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, ειπώθηκαν-λίγες ώρες πριν την πραγματοποίησή της- τα εξής:
1)ότι ως Γραμματέας της ΕΑΚ ενήργησα ενάντια στο Καταστατικό, επειδή η πρόσκληση της ΕΑΚ σε Γενική Συνέλευση του Καταστήματος για τις 22/5/2013 απευθυνόταν όχι μόνο στο Σύλλογο, αλλά και σε όλες τις παρατάξεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Είπε ότι αυτό που κάναμε "απαγορεύεται" από το Καταστατικό. Να σημειώσω εδώ ότι η πρόσκληση είχε σταλεί από τις 14/05/2013 και έκτοτε ακολούθησαν αρκετές συνομιλίες με το Σύλλογο για οριστικοποίηση της συνάντησης, κατά τις οποίες ουδέποτε τέθηκε ζήτημα καταχρηστικότητας των ενεργειών μας.
2) ο Πρόεδρος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία μας για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με την ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση του Συλλόγου(=μέλη εκλεγμένα στο ΔΣ από όλες τις παρατάξεις)ως τακτικισμό που στόχο είχε να δημιουργήσει αναστάτωση και ένταση στο σώμα της Συνέλευσης. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι στο Κατάστημα εργάζεται και υπάλληλος που διατηρούσε συζυγική σχέση με συνδικαλιστή της ΔΑΣ και ότι τέτοιες ενέργειες είναι τακτικές της ΔΑΣ!!!Είναι άξιο λόγου ότι η ματιά του συναδέλφου στα πράγματα συναγωνίζεται αυτή εβδομαδιαίων περιοδικών ποικίλης ύλης. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η όλη προσπάθειά μας για συλλογική έκφραση και δημοκρατικό διάλογο ερμηνεύτηκε ως μέρος ατομικών ενεργειών που σκόπευαν να υπονομεύσουν το ήρεμο εργασιακό κλίμα (απαραίτητο άλλωστε για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας ΑΜΚ).
3)η συνομιλία κατέληξε στο ότι, λόγω έκτακτης σύγκλησης του ΔΣ του Ταμείου Αυτασφάλειας (για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ), κανένα μέλος του Προεδρείου δεν θα μπορέσει να παραστεί στη Γενική Συνέλευση παρά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Δήλωσε ότι θα ακολουθούσε  επιστολή με fax στο Κατάστημα και το τηλέφωνο από την άλλη άκρη έκλεισε απροειδοποίητα. Το fax παρελήφθη λίγο αργότερα και ανέφερε το παραπάνω ως λόγο της αναβολής. Στη θέση της υπογραφής τέθηκε "το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ" χωρίς υπογραφές. Προφανώς ο Πρόεδρος ταύτισε τον εαυτό του με το Προεδρείο...
Οφείλω να επισημάνω ότι του τηλεφωνήματος αυτού για αναβολή της αρχικώς αποδεκτής πρόσκλησης προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο σε επίπεδο Διοίκησης, καθώς είχαν καταστεί απολύτως σαφή τα μηνύματα ότι η Γενική αυτή Συνέλευση, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ήταν ανεπιθύμητη. Δεν προσδοκούσα ποτέ από τη Διοίκηση της Τράπεζας και τους εκπροσώπους της να διευκολύνουν τη συνδικαλιστική ελευθερία και δράση, είχα όμως μέχρι χθες-κυριολεκτικά-την αυταπάτη ότι ο Σύλλογος στον οποίο ανήκω θα την ενθάρρυνε και θα την επικροτούσε. Θέτω λοιπόν, ως απλό μέλος του ΣΥΕΤΕ, το επιμέρους αυτό ζήτημα σε γνώση των συναδέλφων και όλων των παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στο Σύλλογο για να καταδείξω πώς μπορούν συγκεκριμένες πρακτικές να αποθαρρύνουν κάθε συμμετοχή απλών εργαζομένων-χωρίς επαγγελματική συνδικαλιστική ταυτότητα-στα κοινά ζητήματα του κλάδου μας, αλλά και για να εγείρω το εξής βασικό ερώτημα: σε αυτόν τον σύλλογο, ποιος εκπροσωπεί ποιον;
 
Με απογοήτευση,
Κωτίτσα Αθανασία
μέλος του ΣΥΕΤΕ
(ιστορικό των προσωπικών μου σχέσεων διατίθεται ευχαρίστως για περαιτέρω ανάλυση-ερμηνεία των γραφομένων μου)
Αθήνα, 23/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: