Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ για την προσπάθεια τρομοκράτησης των ενοικιαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Αρ. Διατ. Μ.Π.Αθηνών 437 /30-11-2012 , Α.Μ. 29328 , Ειδ.Αρ. 6162
03/06/2013
Συναδέλφισσες, -οι,

Η ίδρυση του ΣΥΔΑΠΤΤ ήταν αναμενόμενο πως δεν θα ήταν αρεστή σε όλους. Ήδη έχει ξεκινήσει προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και συκοφάντησης του σωματείου και των εκπροσώπων του. Ειδικά μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία του Δ.Σ. του συλλόγου στο τηλεφωνικό κέντρο του Μοσχάτου αυτή η προσπάθεια εντάθηκε. Εμφανίζεται ότι ο σύλλογος δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει «κομματικά» και «πολιτικά» οφέλη και ότι υπάρχουν ιδιοτελή κίνητρα. Ξεχνούν όμως ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο σύλλογο είναι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο, τα μέλη του Δ.Σ. είναι νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποι του συλλόγου – και μάλιστα μετά από εκλογές με μαζική συμμετοχή - και θα κριθούν για τις πράξεις τους και όχι τις υποτιθέμενες προθέσεις τους.

Διασπείρεται η πληροφορία ότι δήθεν η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι υπάλληλοι στο τηλεφωνικό κέντρο περιέχει όρο που απαγορεύει την ένταξη σε σωματείο και η παραβίαση αυτού του όρου δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να απολύσει τον υπάλληλο. Οποιαδήποτε απαγόρευση ένταξης σε σωματείο είναι αντίθετη με την ισχύουσα νομοθεσία. Ένας τέτοιος όρος, αν τυχόν υπήρχε,  θα ήταν καθαρά παράνομος και  θα επέφερε σοβαρές κυρώσεις στον συντάκτη της σύμβασης, δηλαδή την εταιρεία. Η ένταξη στα σωματεία προβλέπεται και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία (Ν. 1264/82) για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις.

Αντιδράσεις τέτοιου είδους υποδηλώνουν  τουλάχιστον πανικό. Ανησυχούν για την πιθανότητα να υπάρξει μία φωνή μέσα στον εργασιακό χώρο που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Θέλουν το τηλεφωνικό κέντρο απομονωμένο,  ώστε να μπορούν να εκβιάζουν με το φόβητρο της ανεργίας τους συναδέλφους και να τους ζητούν το οτιδήποτε. Έτσι χρεώνεται με μείωση στους ήδη πενιχρούς μισθούς ακόμα και η καθυστέρηση των πέντε (5) λεπτών, άσχετα με το αν αυτή αναπληρώνεται στην λήξη του ωραρίου. Οι αναρρωτικές άδειες είναι περιορισμένες ακόμα και όταν υπάρχουν σοβαρά και διαπιστωμένα προβλήματα υγείας. Τα διαλείμματα, ακόμα και για τουαλέτα, πρέπει να είναι αυστηρά προκαθορισμένα και με βάση τον προγραμματισμό του προϊσταμένου και τις «ανάγκες» της υπηρεσίας(!).

Κανείς μόνος του δεν μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά σε τέτοιου είδους  πρακτικές. Δυναμώνουμε το σωματείο μας για να γίνει η φωνή που θα μας υπερασπίσει  αποτελεσματικά, θα σφυρηλατήσει την αλληλεγγύη, θα διεκδικήσει εργατικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς. Με συλλογικό αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε

Ζητάμε από τους συλλόγους των εργαζομένων στην Εθνική και στις υπόλοιπες τράπεζες,  την ΟΤΟΕ, το ΕΚΑ και την ΓΣΕΕ να πάρουν θέση και να καταγγείλουν τέτοιου είδους περιστατικά εργοδοτικής τρομοκρατίας από την πλευρά των εκπροσώπων των εταιρειών.

Το ΔΣ
Του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: