Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Πρ. Προοπτικής: Ανακοίνωση Συμπαράστασης στην Απεργία των Ενοικιαζόμενων 17/10


H απεργία στις 17 Οκτώβρη αφορά όλους τους συναδέλφους
 στην Εθνική Τράπεζα !



O Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα προχωρά, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 17/10, για  τις 12 απολύσεις ενοικιαζόμενων συναδέλφων στην Εθνική Τράπεζα από τον Ιούνιο.

Η Εθνική, που την ίδια ώρα κάνει «πάρτι στελεχών και Γενικών Διευθυντών», δίνει εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες με αμφίβολες αναθέσεις έργων, είχε κέρδη 344 εκ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο, κι αφού έκοψε τους μισθούς με την επιχειρησιακή σύμβαση και χρωστά δεδουλευμένες υπερωρίες στους συναδέλφους στο Γέρακα, απολύει ενοικιαζόμενους συναδέλφους των 600 ευρώ. Ισχυρίζεται στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι δεν τους γνωρίζει, ενώ εργάζονται γι αυτήν χρόνια στις Δ/νσεις, με συνθήκες γαλέρας. Απέλυσε και μητέρες που επέστρεψαν στην εργασία τους μετά την άδεια λοχίας. Το 2012 τους άλλαξε 3 φορές τις συμβάσεις, μειώνοντας τον ήδη χαμηλό μισθό τους. Και τώρα τους απολύει, ενώ δε δεσμεύεται ούτε για το μέλλον. Ενώ η Διοίκηση δεσμεύτηκε για επαναπρόσληψη των 2 πρώτων απολυμένων, μετά τις κινητοποιήσεις του ΣΥΔΑΠΤΤ το καλοκαίρι, τώρα που «καταλάγιασε» το θέμα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Οι απολύσεις των ενοικιαζόμενων συναδέλφων μας είναι και δικό μας θέμα. Αν περάσουν έτσι εύκολα, μετά θα έρθει η σειρά του καθένα μας. Οι τραπεζίτες θέλουν νόμους για μικρότερες αποζημιώσεις και εύκολες απολύσεις, καλούν την Τρόικα και την κυβέρνηση να πάρουν αυτά τα μέτρα για να σώσουν τις τράπεζές τους και να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Όταν έβγαζαν κέρδη, τα μοιραζόντουσαν λίγοι μεταξύ τους, σήμερα που κινδυνεύουν με χρεοκοπία παίρνουν λεφτά από το κράτος και απολύουν τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, με την εργασία των οποίων έβγαλαν αυτά τα κέρδη. Ας μην θεωρούμε ότι αν απολυθεί ο διπλανός μας, εμείς θα τη γλιτώσουμε.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας στο ΣΥΕΤΕ, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, φέρουν βαρύτατες ευθύνες που τόσα χρόνια αδιαφορούν για την ύπαρξη εκατοντάδων ενοικιαζόμενων συναδέλφων. Επιτρέπουν στην Εθνική να πρωταγωνιστεί στο «σύγχρονο δουλεμπόριο». Ούτε μια ανακοίνωση δεν τους έχει περισσέψει για τις απολύσεις των ενοικιαζόμενων παλιότερα και σήμερα. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου τους «βάφτιζαν» ρουσφέτια και αρνούνται να εντάξουν όλους τους ελαστικά εργαζόμενους στο Σύλλογο, παρόλο που το καταστατικό προβλέπει «δικαίωμα εγγραφής σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης».
Ο ΣΥΕΤΕ όφειλε να έχει προκηρύξει κινητοποίηση στις 17/10. Να συμπαρασταθεί στον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων. Δεν το έφεραν καν σαν θέμα για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο. H OΤΟΕ κωφεύει επίσης.

Ζητάμε από την Τράπεζα να επαναπροσλάβει τους απολυμένους. Διεκδικούμε την ένταξη όλων των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, όπως και των συναδέλφων στις θυγατρικές (Ethnodata κλπ) και στις τράπεζες Probank και Fbb Bank στον κανονισμό εργασίας, στην κλαδική σύμβαση, στο ίδιο ασφαλιστικό καθεστώς και στα ταμεία μας. Να καταργηθεί ο θεσμός της ενοικιαζόμενης εργασίας. Όχι στην εκχώρηση εργασιών, όλες οι εργασίες (καθαρισμός, φύλαξη κλπ) από μόνιμο προσωπικό. Καμιά απόλυση τραπεζοϋπαλλήλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: