Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της Πρ. Προοπτικής: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ για τους λίγους, ΚΟΛΑΣΗ για τους πολλούς..


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ για τους λίγους, ΚΟΛΑΣΗ για τους πολλούς..


Καθημερινά είναι τα γεγονότα που αποδεικνύουν το σκληρό εργοδοτικό πρόσωπο της εφοπλιστικής Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την επιλεκτική προνομιακή μεταχείριση για κάποιους εκλεκτούς.
Η ΕΤΕ, που ήταν πρωτοπόρα στις σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης, ξεζουμίζοντας χιλιάδες συναδέλφους ενοικιαζόμενους για 18 χρόνια, τώρα επιχειρεί να απαγορεύσει το συνδικαλισμό (κάτι που είδαμε και πέρυσι στην Εθν. Ασφαλιστική, μέλος του ομίλου, και που προωθείται άλλωστε τελευταία και από την Κυβέρνηση) Προχώρησε σε εκδικητικές – τρομοκρατικές μεταθέσεις του Προέδρου και του Ταμία του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων, επειδή η δράση του σωματείου ενάντια στις πρόσφατες απολύσεις 15 συναδέλφων τους ενόχλησε και φυσικά τους φόβισε. Είχαν προηγηθεί κι άλλες προσπάθειες εκφοβισμού των συνδικαλιστών, όπως η απαγόρευση εισόδου μελών του ΣΥΔΑΠΤΤ σε κτίρια της ETE, οι τραμπουκισμοί στελεχών στην απεργία της 6ης Νοέμβρη, οι απειλές προς τους ενοικιαζόμενους, η χλευαστική αδιαφορία ακόμη και προς τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας.
Οι εργολαβίες είναι συμφέρουσες και κερδοφόρες για τις εταιρείες που συνάπτουν σύμβαση με την τράπεζα, αφού γι αυτές «λεφτά υπάρχουν», αλλά ισοδυναμούν με δουλεμπόριο για τους εργαζόμενους (χαρακτηριστικό είναι ότι οι καθαρίστριες στην ΕΤΕ αμείβονται με 75 ευρώ το μήνα ή 2,5 ευρώ την ώρα!)
Το σκληρό πρόσωπο της Εθνικής το ζούμε στο πετσί μας εδώ και χρόνια. Δεν τα ξεχνάμε. Είναι η ίδια εργοδοσία που:
ü    Έχει φορτώσει στις πλάτες μας τις συνέπειες από τις αλλεπάλληλες μειώσεις προσωπικού - οι συνάδελφοι στα καταστήματα υποφέρουν από την εντατικοποίηση και τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ οι συνάδελφοι στις Διευθύνσεις καλούνται να εργαστούν μέχρι και Σαββατοκύριακα απλήρωτα. Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι η πίεση για το πιάσιμο των στόχων καλά κρατεί, με τρομοκρατικές τακτικές για όσους δεν «αποδίδουν»
ü    Μας έκανε «δώρο» δύο μειώσεις μισθών σε 1,5 χρόνο, συνολικά 20%, αφού έκοψε διάφορα επιδόματα (παιδ. Μέριμνας, ανθυγιεινό κλπ), ενώ αυθαίρετα και μονομερώς αποφάσισε τη μη καταβολή του κατασκηνωτικού επιδόματος.
ü    Έκοψε την πληρωμή των οδοιπορικών εξόδων για εκατοντάδες συναδέλφους στην επαρχία, που τώρα θα πληρώνουν οι ίδιοι τη βενζίνη για απόσταση έως 30 χιλιόμετρα, ή θα μετακινούνται με τα ΚΤΕΛ, τα δρομολόγια των οποίων σπανίως συμφωνούν με το ωράριο της τράπεζας. Δηλαδή, εκατοντάδες συνάδελφοι καλούνται είτε να πληρώσουν τις βενζίνες από την τσέπη τους ή να σπαταλήσουν τον προσωπικό και οικογενειακό τους χρόνο τους σε μετακινήσεις.
ü    Παραβιάζοντας συστηματικά τον κανονισμό εργασίας, απασχολεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, καθιστώντας, έτσι, αδύνατη την συσπείρωση των εργαζομένων. Με τη λογική δηλαδή του «διαίρει και βασίλευε» σε μία και μόνο εταιρεία υπάρχουν όλες οι γκάμες: μόνιμοι, ενοικιαζόμενοι, ειδικοί συνεργάτες, στρατιές γενικών διευθυντών και «συμβούλων»
ü    Δε διαγράφει τα μετοχοδάνεια των συναδέλφων από την Probank, τα δάνεια δηλαδή που οι περισσότεροι από αυτούς υποχρεώθηκαν να πάρουν, προκειμένου να αγοράσουν μετοχές της τράπεζάς τους, μετοχές που όμως δεν υπάρχουν πια μετά την απορρόφηση της Probank από την Εθνική.
ü     «Ασέλγησε» πάνω στα ασφαλιστικά μας ταμεία (Αυτασφάλειας, επικουρικό, ΤΥΠΕΤ) οδηγώντας τα σε οικονομική κατάρρευση, υποχρεώνοντάς τα να πάρουν μετοχές και δάνεια, καθώς και να συμμετέχουν στις ΑΜΚ, με τη βοήθεια των συνδικαλιστών μας, με αποτέλεσμα η περιουσία τους να έχει απαξιωθεί.

Την ίδια στιγμή, η ΕΤΕ είναι γενναιόδωρη με τα μεγαλοστελέχη που προσλαμβάνει από την αγορά, τους 500 συμβούλους από την εποχή Αράπογλου που παρελαύνουν και αξιώνουν διευθυντικές θέσεις ενώ την ίδια στιγμή εντάχθηκαν και στο ΤΥΠΕΤ, καθώς και με κάποιους εκλεκτούς «Εθνικάριους» που πήραν σύνταξη, εφάπαξ, αποζημίωση και ξαναπροσλήφθηκαν (!) ως συνεργάτες.

ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ: όπως λέμε, «ξεπούλημα»-σκάνδαλο!

Η Διοίκηση, αφού προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας με τα 8 δις του ΤΧΣ (δηλαδή τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων), στηρίζοντας την κυβέρνηση και την πολιτική των μνημονίων, πουλάει άρον-άρον την ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ αντί € 650 εκ σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, με μια περίεργη διαδικασία – σκάνδαλο! Δηλαδή, η ΕΤΕ πουλάει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ αντί του παραπάνω αντιτίμου χορηγώντας ταυτόχρονα δάνειο € 450 εκ. !! Το πιο παράδοξο ακόμη είναι το επιτόκιο με το οποίο δανείζει την εταιρεία: 2,72%!!  Εύλογο είναι το ερώτημα ποιος μπορεί σήμερα, εν καιρώ κρίσης, να δανειστεί με αυτό το επιτόκιο.
Όλη η περιουσία της Τράπεζας καθώς και τα 14 ακίνητα – φιλέτα του δημοσίου, που πρόσφατα παραχωρήθηκαν στην ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕ, με πλειοδοτικό διαγωνισμό, στα πλαίσια φυσικά της ιδιωτικοποίησης που έχουν επιβάλλει οι δανειστές μας, θα καταλήξουν στα χέρια αυτής της εταιρείας, ενώ έχουν εξασφαλισμένο μίσθωμα με απόδοση 8,5%! Αυτό καταβάλλεται από την Τράπεζα (!) και το Ελληνικό Δημόσιο. Και το κορυφαίο όλων, είναι ότι αυτή η αμφιβόλου ηθικής συναλλαγή , πήρε την έγκριση του ΤΧΣ!

Σύλλογος στην υπηρεσία της εργοδοσίας

Για τους συνδικαλιστές των ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ όλα δουλεύουν ρολόι… Δεν υπάρχουν ενοικιαζόμενοι, απολύσεις, μειώσεις μισθών. Άλλωστε, για την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ ούτε ρήτρες ή κόκκινες γραμμές υπάρχουν.
Σε πλήρη σύμπλευση με την εργοδοσία, και απόλυτα υποταγμένοι στις ορέξεις τους, αντί να απαιτήσουν να καταργηθεί η ενοικίαση των εργαζομένων και να ενταχθούν όλοι στον κανονισμό, αντι να τους γράψουν στο σωματείο, επιτίθενται στο Σύλλογο των ενοικιαζόμενων επειδή ζητά υποστήριξη για την ανάκληση των απολύσεων. Συναινούν στην ύπαρξη συναδέλφων 2ης κατηγορίας. Στη Δ/νση Κανονιστικής Συμμόρφωσης έφτασαν στο σημείο να αποκλείσουν τους συναδέλφους της Εθνοdata από τις εκλογές της ΕΑΚ! Μέλος του Προεδρείου ανέφερε ότι δεν είναι τραπεζοϋπάλληλοι (και τι είναι; Οικοδόμοι;) επειδή η ΟΤΟΕ, κινούμενη στο ίδιο πνεύμα, δεν έχει εγγράψει ακόμα το Σύλλογο της Εθνοντάτα,  και παρότι έχει εγγράψει όλα τα υπόλοιπα σωματεία των θυγατρικών των τραπεζών.
Υπέγραψαν άλλη μια επιχειρησιακή σύμβαση εξπρές με την Τράπεζα μέσα στον Οκτώβρη, που νομιμοποιεί την παραβίαση του κανονισμού εργασίας και θα βοηθήσει να φτιαχτεί στρατιά γιάπηδων-στελεχών στην Εθνική. Παρότι στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ καταψηφίστηκε από 11 συμβούλους, παρότι καταγγέλθηκε η νομιμοποίηση των ειδικών συμβούλων που παρασιτούν εις βάρος την Τράπεζας και των συναδέλφων, οι 3 παρατάξεις ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ προχώρησαν σε συμφωνία με βάση τις απαιτήσεις της Τράπεζας. Να περιμένουμε κι άλλες προαγωγές συνδικαλιστών των 3 παρατάξεων; Ήδη ξεκίνησαν οι προνομιακές μεταθέσεις τους. Την ίδια ώρα ΔΣ του ΣΥΕΤΕ παραμένει διακοσμητικό, όλα λύνονται στο Προεδρείο των αποκλεισμών, χωρίς να ενημερώνονται καν τα μέλη του Συμβουλίου. Οι γραμματείες δεν λειτουργούν, ενώ και σ΄ αυτές συμμετέχουν μόνο οι 5 παρατάξεις του Προεδρείου.
Η συνδικαλιστική τους δράση εξαντλείται στις επιστολές προς τον κ. Τουρκολιά. Τους θυμόμαστε που πανηγύριζαν για τις μειώσεις μισθών στην επιχειρησιακή και την κλαδική σύμβαση. Για την πανστρατιά υπέρ της Διοίκησης Τουρκολιά και την ΑΜΚ. Σήμερα, αντί να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τα οικονομικά προβλήματα του ΤΥΠΕΤ (πραγματικό έλλειμμα 40 εκ ευρώ λόγω λάθους αποτίμησης μετοχών και μη εκκαθάρισης με την Τράπεζα, κλείσιμο λογαριασμού για επαρχία) οι παρατάξεις αυτές συγχαίρουν τη Διοίκηση για την Επιτροπή που έφτιαξε για το ΤΥΠΕΤ, παρότι παραβιάζεται η αυτοτέλεια του Ταμείου μας. Διαφάνεια και Νέα Εποχή σε ανακοίνωσή τους τάσσονται υπέρ της επιτροπής, ο Πρόεδρος του Ταμείου στην συνέλευση του Συλλόγου Probank το ανήγγειλε ως ελπιδοφόρο γεγονός ενώ η ΔΑΚΕ σε ανακοίνωσή της και σε ένα παραλήρημα συντεχνιασμού παρουσιάζει μια «μαγική» εικόνα για το Ταμείο Υγείας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο με ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Παράδειγμα αποτελεί ο αγώνας των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια που απεργούν για 3 μήνες κόντρα στη κυβερνητική τρομοκρατία. Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση των δικαιωμάτων μας. Να διώξουμε τους κυβερνητικούς – εργοδοτικούς συνδικαλιστές. Για να πάρουμε πίσω ό,τι μας έχει κλέψει η εργοδοσία. Για να μοιραστεί ο πλούτος που παράγουμε σε όλους μας. Να ανασυστήσουμε τώρα τις επιτροπές σε κάθε κατάστημα, με συνελεύσεις παντού.

·      Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, κάτω η εργοδοτική τρομοκρατία, ανάκληση τώρα των απολύσεων και μεταθέσεων, αλληλεγγύη στο Σύλλογο Ενοικιαζόμενων.
·      Όχι στους συναδέλφους διαφορετικών ταχυτήτων, όλοι οι συνάδελφοι στην Τράπεζα με ίδια εργασιακά – μισθολογικά –ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, όχι στις εργολαβίες, όλα από μόνιμο προσωπικό. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
·      Συλλογική σύμβαση με αυξήσεις μισθών – γενναία ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων – προσλήψεις συναδέλφων με διαγωνισμό. Να παρθούν όλες οι περικοπές πίσω. Διαγραφή των μετοχοδανείων των συναδέλφων της Probank.
·      Σωματείο στα χέρια των εργαζομένων, με αποφάσεις Γενικών συνελεύσεων.
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2013

6974861242, 6985866002, 6978838612, 6975061996

Δεν υπάρχουν σχόλια: