Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Νέα επιστολή προς το ΔΣ ΣΥΕΤΕ για το κατάστημα Σόλωνος

Προς το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ
Αθήνα, 3-2-2014, 
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Επανέρχομαι να θέσω το ζήτημα του καταστήματος Σόλωνος στο οποίο εργάζομαι – κι αφού ήδη το έχω θέσει προφορικά σε αρκετά μέλη του Προεδρείου - , καθώς 1 μήνα μετά την εθελουσία και μετράμε «καμμένη γη». Το κατάστημα αυτό, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (Σόλωνος και Ιπποκράτους γωνία), δίπλα στο ΔΣΑ, και στο οποίο εξυπηρετούνται δεκάδες χιλιάδες πολίτες, δικηγόροι, επαγγγελματίες κλπ, είχε ήδη υποστεί σημαντική μείωση προσωπικού τα τελευταία χρόνια, ενώ υπήρχαν στην κοντινή περιοχή άλλα 5 καταστήματα. Μόνο την τελευταία διετία έκλεισαν 2 καταστήματα (Εξάρχεια και Βουκουρεστίου), μεταφέρθηκε η πελατεία στο κατάστημά μας, ενώ δεν ήρθε ούτε ένας συνάδελφος από αυτές τις συγχωνεύσεις! Ακούγεται δε, ότι θα κλείσει και το κατάστημα Ομονοίας, κάτι που αν συμβεί θα είναι εφιαλτικό, αφού θα φέρει ακόμη μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, ακόμη κι αν έρθουν στο κατάστημα όλοι οι συνάδελφοι από το 155!
Η εθελουσία έπληξε το κατάστημα συντριπτικά. Έφυγαν ξαφνικά 16 συνάδελφοι, από τους 33 συνολικά. Αντικαταστάθηκαν μόλις 2 και ο διευθυντής. Το κατάστημα λειτούργησε όλο το Γενάρη με 19 άτομα προσωπικό, γεγονός που μας έφερε «στα όριά μας» όλους τους συναδέλφους. Η πίεση από την πελατεία σε όλες τις υπηρεσίες υπήρξε αφόρητη. Οι συνάδελφοι κινδυνεύουμε σωματικά και ψυχικά, αν δεν αντικατασταθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι που αποχώρησαν, καθώς φορτώνονται καθημερινά νέες εργασίες. Από την περιφερειακή δ/νση, και την προηγούμενη και την καινούρια, πλήρης αδιαφορία.
Η Διοίκηση θεωρεί ότι μπορεί αυτό το κατάστημα  να λειτουργήσει με:
-          3 ταμεία για το κοινό (άρα αν λείψει κάποιος με άδεια ή ασθένεια, μένουν 2)
-          1 chief teller κι έναν που τώρα εκπαιδεύεται
-          Κανέναν υπάλληλο συναλλαγής, μόλις μια πτυχιούχο που κάνει πρακτική 6 μήνες
-          Κανέναν υποδ/ντή συναλλαγών, 1 εντεταλμένος έχει την ευθύνη για όλο το ισόγειο, συνολικά 1 υποδιευθυντής σε όλο το κατάστημα
-          Διαλυμένη την υπηρεσία συναλλάγματος
- 1 συνάδελφο στην υπηρεσία επενδυτικών, χωρίς προιστάμενο/υποδιευθυντή
-          2 συνάδελφοι στην υπηρεσία χορηγήσεων, ένας εκ των οποίων είναι από την προμπανκ,λ επίσης χωρίς υποδιευθυντή
-          2 συναδέλφους στο λογιστήριο του καταστήματος;;;;;;
Συνάδελφοι, η κατάσταση δεν περιγράφεται με λόγια και δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε μια μέρα ακόμη όπως έχει. Ξεχνάτε την ευθύνη και τους κινδύνους της δουλειάς μας; Ποιος μας εγγυάται ότι σε περίπτωση λάθους που οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού δεν θα μας κυνηγάει η Διοίκηση; Ξεχνάτε ότι έχουμε δικαίωμα στο ωράριο, στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, στις άδειες; Η κατάσταση είναι έτσι σε όλο το δίκτυο, και σε πολλές διευθύνσεις σίγουρα. Όμως είναι επείγουσα η στελέχωση στους χώρους που επλήγησαν τόσο πολύ, όπως το κατάστημα 151 που έφυγε σχεδόν το μισό προσωπικό. Τι να πω, ας έρθουν να δουλέψουν οι Γεν. Διευθυντές με πιλοτικό πρόγραμμα για 6 μήνες..
Ζούμε έναν απόλυτο παραλογισμό: ενώ ολοένα και περισσότερος κόσμος αναγκάζεται να προσέλθει στις τράπεζες από τα διάφορα μέτρα, οι τράπεζες μειώνουν το προσωπικό και κλείνουν καταστήματα. Είναι εμφανές ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στην απόφαση της Εθνικής για την εθελουσία αλλά και στον τρόπο που αυτή επιτεύχθηκε. Η μοιρολατρική απάντηση ότι παντού γίνεται το ίδιο και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, δεν ταιριάζει ούτε σε εργαζόμενους, ούτε σε στελέχη, ούτε πολύ περισσότερο σε συνδικαλιστές. Αυτοί που τα σχεδίασαν κι αυτοί που συμφώνησαν και δεν αντέδρασαν, έχουν την ευθύνη να φέρουν συναδέλφους στα καταστήματα και παντού. Υπάρχει μεγάλη ανεργία, και πρέπει να γίνει διαγωνισμός για 2000 συναδέλφους τουλάχιστον. Όχι μόνο golden boys και girls από την αγορά με μισθούς που φέρνουν ίλιγγο κι αηδία. Αλλιώς, πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι για οτιδήποτε συμβεί είστε όλοι υπεύθυνοι.
Συναδελφικά,
Μαρία Ξιφαρά
Ταμίας κατ/τος Σόλωνος 151, μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ και ΓΣ ΟΤΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: