Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Για τις απλήρωτες εργαζόμενες στα συνεργεία καθαρισμού του ΕΚΠΑ

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημίου 30, e-mail: sdpekpa@gmail.com
Αθήνα 5 Ιουνίου 2014

Καταγγέλλουμε τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στα συνεργεία καθαρισμού του ΕΚΠΑ από την εταιρεία «ΑΒ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ».
Το Δεκέμβρη του 2013, η εταιρεία, για να διευκολυνθεί στις συναλλαγές της με το Πανεπιστήμιο, ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των εργαζόμενων καθαριστριών της,  υποσχόμενη ότι θα τις κρατήσει η -εικονικά άλλη- διάδοχη εταιρεία (υπό τον υιό του ιδιοκτήτη της πρώτης Σιμωνετάτο).
Χωρίς να καταβάλει τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις, η εταιρεία έχει αφήσει τις εργαζόμενες απλήρωτες εδώ και επτά μήνες, εφαρμόζοντας, για μια ακόμα φορά, την προσφιλή τακτική του εργολάβου: «Δεν με πληρώνουν, δεν σας πληρώνω».
Επειδή μάλιστα, από τις 17 Απριλίου, οι δύο εταιρείες (Σιμωνετάτου-Αλεξίου) δεν έχουν πλέον καμία σύμβαση με το ΕΚΠΑ, η ΑΒ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ζήτησε ξανά από τις εργαζόμενες τις παραιτήσεις τους. Όταν, κάποιες απ’ αυτές, πήγαν να πάρουν το χαρτί της απόλυσης για να πάνε στο ταμείο ανεργίας, τους ζητήθηκε να υπογράψουν σε λευκά χαρτιά!
Στα μέσα Μαΐου, όταν οι εργαζόμενες στη Φιλοσοφική Σχολή απαίτησαν με απεργία τα δεδουλευμένα τους, εντελώς τυχαία, άμεσα, εμφανίστηκε το Υγειονομικό για να αποδοθεί η ευθύνη στις εργαζόμενες για τον ενδεχόμενο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Ασφαλώς, οι αρμόδιοι παράγοντες παρέλειψαν να αναφέρουν ότι, αν επί πολλούς μήνες δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα, είναι γιατί εκείνες εργάζονταν χωρίς να πληρώνονται. Στις ενστάσεις τους μάλιστα για το πώς θα ζήσουν με τα ψυγεία στα σπίτια τους άδεια, πήραν την κυνικότατη απάντηση «και μένα, που το ψυγείο μου είναι γεμάτο, μήπως μπορώ να φάω;».
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στα συνεργεία καθαρισμού στο ΕΚΠΑ. Δηλώνουμε ότι θα παραστούμε στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Νέα Ιωνία, στις 24 Ιουνίου, 10 π.μ., κατά την εξέταση της υπόθεσης των εργαζομένων που έχουν προσφύγει σ’ αυτήν για τις ομαδικές απολύσεις και τα δεδουλευμένα.
Καλούμε το ΕΚΠΑ, να προβεί σε απ’ ευθείας προσλήψεις εργαζόμενων σε όλες τις ειδικότητες που χρειάζεται και να σταματήσει να κλείνει τα μάτια ενισχύοντας το δουλεμπόριο των εργολαβιών. Η Διοίκηση θα πρέπει να πάρει θέση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, να παραστεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και όπου αλλού χρειαστεί, υπέρ των προσφυγόντων εργαζόμενων, και να βρει τρόπο να διασφαλίσει κατά προτεραιότητα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους από την εκπεσούσα εγγυητική επιστολή του εργολάβου.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ να συμπαρασταθούν έμπρακτα στις εργαζόμενες στον καθαρισμό, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές των απολύσεων-ιδιωτικοποιήσεων, της απλήρωτης εργασίας και της γενικευμένης εξαθλίωσης. Να μην απολυθεί ούτε μία/ένας εργαζόμενη/νος. Μόνιμες, αξιοπρεπείς, σταθερές θέσεις και σχέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, σε δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
 Στο δημόσιο των μνημονιακών επιταγών, που οι μόνιμοι και ΙΔΑΧ εργαζόμενοι απολύονται για να αντικατασταθούν από εργολάβους που κοστίζουν περισσότερο αλλά πληρώνουν λιγότερο τους εργαζόμενους, η υπόθεση των καθαριστριών είναι υπόθεση όλων μας.
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των συναδελφισσών μας εργαζομένων στο καθαρισμό. Καλούμε την Παρασκευή, 6/6, 12.30, στην παράσταση διαμαρτυρίας των καθαριστριών στην Πρυτανεία.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
  Ο Πρόεδρος                                         Η Γ. Γραμματέας

                                       Ζαχαρίας Τριγάζης                                Μαρλέν Λογοθέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: