Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής : Η ευκαιρία για την αναγέννηση του Συλλόγου έφτασε!



Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΦΤΑΣΕ!

Οι δύο κυβερνητικές παρατάξεις, ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΥΕ) και ΔΑΚΕ, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στην Εθνική όπως και η κυβέρνησή τους τον ελληνικό λαό: μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα και με απίστευτο θράσος θέλουν να εκλεγούν ξανά στη διοίκηση του ΣΥΕΤΕ! Παρότι αναγκάστηκαν να κάνουν εκλογές νωρίτερα, εξαιτίας της μεγάλης αγανάκτησης των συναδέλφων που έχει συσσωρευτεί όλο αυτόν τον καιρό και εκδηλώθηκε πια έντονα με τις 550 υπογραφές για έκτακτη Γ. Συνέλευση, έκαναν πάλι τα γνωστά τους κόλπα σαν καλά συνεταιράκια.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί είναι απαραίτητη η ενημέρωση των συναδέλφων. Την Παρασκευή 3/10, σε έκτακτο ΔΣ που είχε συγκληθεί μόλις 2 μέρες πριν, η ΔΑΚΕ, η Νέα Εποχή και ο Γιαννακόπουλος, πρότειναν συνέλευση – εξπρές σε 15 μέρες και εκλογές, χωρίς φυσικά να προτίθεται να παραιτηθεί κανείς. Η ΔΗΣΥΕ επέμεινε στη γνωστή πρόταση περί ανασύνθεσης Προεδρείου, με εναλλαγή μόνο στα πρόσωπα, χρησιμοποιώντας σαν «αποδιοπομπαίο τράγο» τον πρώην πρόεδρο Γιαννακόπουλο, λες και οι υπόλοιποι σύμβουλοι της παράταξης είναι άμοιροι ευθυνών για όσα του καταλόγιζαν και με διαφορετική συνδικαλιστική άποψη από αυτόν. Η κατάθεση 550 υπογραφών από συναδέλφους (520 μέλη του ΣΥΕΤΕ) , που ζητούσαν έκτακτη Γ. Συνέλευση με μομφή κατά συνδικαλιστών του Προεδρείου και εκλογές άμεσα, ήταν όμως αυτό που καθόρισε το αποτέλεσμα του ΔΣ. Μετά από ένα 4ωρο διάλλειμα με τα γνωστά παρασκηνιακά αλισβερίσια και τα παζάρια στους διαδρόμους, και οι σύμβουλοι της ΔΗΣΥΕ αναγκάστηκαν να στηρίξουν την πρόταση για έκτακτη ΓΣ στις 8/11με τα θέματα που υπήρχαν στο κείμενο των υπογραφών, εκλογές 1 μήνα μετά, και υπηρεσιακό διαπαραταξιακό προεδρείο (με όσους δέχονται να συμμετάσχουν σε αυτό) για 1 μήνα, πρόταση που επίσης υποστήριξαν Ενιαία, ΔΑΣ, και ψήφισε και η Πρόταση Προοπτικής. Η παραπάνω πρόταση πλειοψήφησε με 17 έναντι 6 ψήφων, όμως οι Γιαννακόπουλος, Πολίτης, και οι ΔΑΚΕ-ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, αποχώρησαν από το ΔΣ χωρίς να τη δεχθούν. Η συνεδρίαση τελείωσε στις 9.30 το βράδυ(!), με χειρόγραφα πρακτικά και εκλογή νέου Προεδρείου, στο οποίο συμμετείχε και η κίνησή μας στη θέση του εφόρου. Τα πρακτικά υπογραφήκαν από όλους και παραδόθηκαν στο νέο Γ. Γραμματέα (ΔΑΣ). Το νέο προεδρείο ανακοινώθηκε από τις παρατάξεις στα κοινωνικά δίκτυα κλπ., και φάνηκε ότι άνοιξε ο δρόμος για την αναγκαία ριζική αλλαγή του ΣΥΕΤΕ.
Δεν πρόλαβαν να περάσουν δυο μέρες, και τη Δευτέρα φάνηκε ότι ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ τα βρήκαν και ήθελαν να αλλάξουν αυτό που είχε ήδη αποφασιστεί. Την Τρίτη, συγκλήθηκε νέο ΔΣ όπου η ΔΑΚΕ ήθελε πλέον να μπει στο Προεδρείο (δύσκολο να μείνει χωρίς καρέκλα για 1 μήνα..), όπως και η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, που ίσως σκέφτηκε ότι θα πάρει κι άλλη απόσπαση. Η δε ΔΗΣΥΕ μετά από πιέσεις για προεδρείο διαπαραταξιακό και για να μη χάσει ούτε μισή έδρα σε αυτό, πρότεινε να φτιαχτεί 9μελές Προεδρείο (από 7 θέσεις που προβλέπει το καταστατικό) ! Το χειρότερο όμως είναι ότι ουσιαστικά αγνόησαν την απόφασης της Παρασκευής και εξαφάνισαν τα πρακτικά της που για κάποιο μυστήριο λόγο δεν είχαν πρωτοκολληθεί, και ξεκίνησαν από την αρχή με πρόεδρο το Γιαννακόπουλο, σαν να μην είχε ληφθεί καμία σχετική απόφαση την Παρασκευή ούτε για τη Γενική Συνέλευση ούτε για το προεδρείο!
Στο νέο ΔΣ δε, ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν για άλλη μια φορά να δεχθούν τη βούληση των συναδέλφων όπως εκφράστηκε με τις εκατοντάδες υπογραφές (συνηθίζουν να τους γράφουν στα παλιά τους παπούτσια όπως θυμόμαστε), και απαίτησαν να βγει από τα θέματα η μομφή, με πρόσχημα τη «συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του συλλόγου» και μετά από πρόταση των επίορκων νυν και πρώην στελεχών τους να παραιτηθούν επί τέλους από το προεδρείο και να σταματήσουν τις νομικές διαδικασίες που είχαν κινήσει ενάντια στην απόφαση της Παρασκευής, με την προϋπόθεση να μην τεθεί τελικά ζήτημα εμπιστοσύνης εναντίον τους. Είναι εμφανές ότι ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ δεν ήθελαν στην πραγματικότητα να γίνει καμία συζήτηση για τα συνδικαλιστικά προνόμια, τη συνδιαλλαγή των παρατάξεών τους και την προνομιακή μεταχείριση των συνδικαλιστών τους, ούτε φυσικά ήθελαν προεκλογικά να βγουν κι άλλα στη φόρα.
Έτσι οι αποφάσεις της 3/10 ανατράπηκαν λοιπόν έπειτα από πρωτοφανείς παρεμβάσεις των θρασύτατων αυτό-ρουσφετολόγων, οι οποίοι αφού πρώτα απείλησαν με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του ΔΣ, στη συνέχεια, πήραν συγχωροχάρτι από τις παρατάξεις τους αποσυρόμενοι από το Προεδρείο (άρχισαν ήδη να βολεύονται στην Τράπεζα). Με πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ αποφάσισαν συνέλευση χωρίς μομφή και νέο Προεδρείο, στο οποίο η ΔΗΣΥΕ πήρε 4 θέσεις, και από μία οι ΔΑΚΕ, ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, και η ΔΑΣ- ως αριστερός ψάλτης και πάλι -, που νομιμοποίησε αυτή τη μεθόδευση με τη συμμετοχή της. Τα είχαν ήδη βρει προφανώς, αφού μόλις μετά από 1 ώρα κυκλοφόρησε ανακοίνωση με το νέο Προεδρείο.
Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι αυτά δεν μας αφορούν. Όμως μας αφορά όλους το τι Σύλλογο θα έχουμε, όπως επίσης, πόσους Συλλόγους θα έχουμε, ποιοι θα είναι μέλη κλπ. Γιατί η Τράπεζα προχωρά ραγδαία σε όλα τα επίπεδα την αντεργατική της πολιτική, και η οργάνωση των εργαζόμενων συλλογικά είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
 Μετά τον βομβαρδισμό των ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών, βρισκόμαστε επιτέλους στην απαρχή εξελίξεων για τον Σύλλογό μας ,οι οποίες μπορεί επιτέλους να σημάνουν μια νέα αρχή και να τον κάνουν κάποτε να λειτουργήσει επάξια για τον κόσμο των εργαζομένων στην ΕΤΕ! Στις δύο συνεδριάσεις του ΔΣ στις 3/102014 και 7/10/2014 μίλησε η δύναμη των μελών του ΣΥΕΤΕ, με την προσκόμιση των 550 υπογραφών, που διεκδικούσαν απολογισμό, έλεγχο – πεπραγμένα και μομφή για το Προεδρείο, διαδικασίες περαιτέρω εκδημοκρατισμού του ΔΣ και τελικά εκλογές στις αρχές Δεκέμβρη.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι τώρα έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε τέλος στο σάπιο καθεστώς που διοικούσε συνεργαζόμενο με την εργοδοσία και τις πολιτικές κεφαλές ή παραφυάδες, που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση. Ο σύλλογος πρέπει να αντιπροσωπεύει τους εργαζόμενους στην Εθνική και ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ.
Ήρθε η ώρα να διώξουμε και από το δικό μας Σύλλογο τις παρατάξεις του υποταγμένου συνδικαλισμού, που έχουν καταποντιστεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τις παρατάξεις που έκαναν τα στραβά μάτια για όσα έκανε η Τράπεζα, υπέγραψαν μειώσεις μισθών, συμβάσεις που παραβίαζαν τον κανονισμό εργασίας, μείωσαν το εφάπαξ κατά 40%, δεν έχουν κάνει τίποτα για το δουλεμπόριο της ενοικιαζόμενης εργασίας, τη μείωση προσωπικού, την παραβίαση του ωραρίου (με αποκορύφωμα το πρόσφατο ξεχείλωμα δήθεν λόγω ΕΝΦΙΑ), τα σχέδια της Διοίκησης σε όλα τα ζητήματα. Τις κυβερνητικές - εργοδοτικές παρατάξεις που με όλες τους τις εκδοχές (ΔΗΣΥΕ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΔΑΚΕ, ΔΑΚΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ), έχουν εξευτελίσει την έννοια του συνδικαλισμού και του συλλογικού αγώνα, έχουν μετατρέψει το Σύλλογο σε γραφειοκρατικό αντιδημοκρατικό μηχανισμό.
Τα παραμύθια τους ότι «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα τους αλλιώς», δεν πρέπει να πείσουν κανέναν συνάδελφο. Προεκλογικά θα δούμε πολλά, και τώρα διαδίδουν ότι ο ΣΥΕΤΕ δήθεν εξυγιάνθηκε! Γνωρίζουμε ότι η ΔΑΚΕ θα παίξει το χαρτί των πελατειακών σχέσεων, όπως τόσα χρόνια, θα τάξει προαγωγές, μεταθέσεις, διορισμούς παιδιών. Ήδη έβγαλε λαϊκίστικες ανακοινώσεις, ενώ δεν λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα. Η στιγματισμένη ΔΗΣΥΕ, που «επανιδρύθηκε» με γενικόλογες φανφάρες αλλά ανακυκλώνοντας τα ίδια πρόσωπα (που επέστρεψαν στο «μαντρί» μήπως και συμμετέχουν στην εξουσία), θα επιστρατεύσει όλους τους μηχανισμούς της ΠΑΣΚΕ (Παναγόπουλος, Κούκος, ΣΥΤΑΤΕ κλπ.) για να κερδίσει την πλειοψηφία. Η φιλοεργοδοτική Νέα Εποχή έχει πλέον και θέση στο Προεδρείο, αφού αβαντάρεται από τη Διοίκηση.
Όχι στο συνδικαλιστικό κίνημα των «φωτισμένων», της ανάθεσης, των παζαριών και της συνδιαλλαγής. Οι εργαζόμενοι μπορούμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να φτιάξουμε ένα αγωνιστικό ταξικό σωματείο, με όπλα την αλληλεγγύη και την διεκδίκηση.
Καλούμε τους συναδέλφους να τους γυρίσουν την πλάτη και να μην μπουν στα ψηφοδέλτιά τους! Να καταγγείλουν πιέσεις και εκβιασμούς, να μην υποκύψουν στο φόβο και τις γνωστές απειλές.
Σας καλούμε: να προσέλθετε μαζικά στη Γενική Συνέλευση της 8ης Νοέμβρη, να πάρετε το λόγο και να τοποθετηθείτε για όλα τα θέματα, να καταψηφίσετε τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, να ψηφίσετε για εκλογή δημοκρατικής Εφορευτικής επιτροπής. Όλοι μαζί να κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την ταξική ανασυγκρότηση του ΣΥΕΤΕ.
Χαιρετίζουμε ακόμα μια φορά όσους συνυπέγραψαν το κείμενο, που τους ανάγκασε να προκηρύξουν Γενική Συνέλευση και εκλογές. Συνεχίζουμε ενεργά και δυναμικά και καλούμε σε αγωνιστική συσπείρωση όλους του συνάδελφους που δεν ανέχονται άλλο τον εμπαιγμό τους….
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: