Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Εκλογές ΣΥΕΤΕ 2014: Οι παρατάξεις δίνουν προεκλογικά το «πολιτικό» τους στίγμα

Παραμονές εκλογών στο ΣΥΕΤΕ και πολλές από τις συμμετέχουσες παρατάξεις δίνουν για άλλη μια φορά μαθήματα ήθους, αντικειμενικότητας και πολιτικής ακεραιότητας αλλά και μια γεύση για το πώς θα διαχειριστούν την όποια εξουσία τους δώσουν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους.
Πρώτη και καλύτερη η Νέα Εποχή που στη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των ψηφοδελτίων, και ενώ το μεσημέρι διένειμε ακόμα ηλεκτρονικά την  εκλογική της διακήρυξη,  το απόγευμα της ίδιας μέρας απέσυρε τη συμμετοχή της στις εκλογές, ενώ την επομένη κυκλοφόρησε μια μνημειώδη ανακοίνωση - δήλωση συμπόρευσης με τη νέα !!! έντιμη !!!  και πλατειά «Ανοιχτή Γραμμή για το Συνάδελφο» (βλ. ΔΑΚΕ). (οι αποσπάσεις στο Σύνδεσμο Μη Πτυχιούχων, τώρα ξεπληρώθηκαν !) Είναι εντυπωσιακό δε ότι στην τελευταία αυτή ανακοίνωση, για να αιτιολογηθεί η απόφαση της Νέας Εποχής να απέχει από τις εκλογές και να συνταχθεί με τη ΔΑΚΕ, γίνεται αναφορά «στις αποκαλύψεις για τις συναλλαγές της μεταλλαγμένης Πασοκικής παράταξης», και φαίνεται σαν ο συντάκτης της ανακοίνωσης να αγνοεί παντελώς, ή να ξεχνά, ότι αντίστοιχες αποκαλύψεις για συναλλαγές έχουν γίνει και για στελέχη της ΔΑΚΕ που μάλιστα φιγουράρουν πρώτα πρώτα στο ψηφοδέλτιό της για το ΔΣ της ΕΤΕ, εκεί δηλαδή όπου πέφτουν τα «χοντρά λεφτά».
Δε φτάνει δηλαδή  που η ΔΑΚΕ δεν είχε καν το τακτ να απομακρύνει τα στελέχη της, που έχουν με τη στάση τους εκθέσει ολόκληρο το σύλλογο, όπως τουλάχιστον έκαναν οι πολιτικοί της αντίπαλοι με το γνωστό κόλπο “τα ρίχνω όλα στον Τσοχατζόπουλο“, αλλά προωθεί μάλιστα τα υπόλογα αυτά στελέχη στις καλύτερα αμειβόμενες και πλέον «διαπλεκόμενες» θέσεις,  δίνοντας έτσι το στίγμα της για το πώς αντιλαμβάνεται το συνδικαλισμό. Επιπλέον, πριν ακόμα λήξει η προθεσμία για την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων ενώπιων της εφορευτικής επιτροπής, φτάσανε στα αυτιά μας καταγγελίες για υποψηφίους που είδαν το όνομά τους στα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ, παρά τη ρητή άρνησή τους να συμμετάσχουν σε αυτά, όταν τους προτάθηκε, υπενθυμίζοντάς μας πως κάποιοι, εν έτη 2014, εξακολουθούν να φτιάχνουν ψηφοδέλτια στηριζόμενοι στην άγνοια και το φόβο των συναδέλφων, δηλώνοντάς τους ως υποψηφίους εν αγνοία τους και φέρνοντάς τους προ τετελεσμένων γεγονότων, με όπλα τους την διαπλοκή και τον τραμπουκισμό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία δε και για την αναγεννημένη, «δημοκρατική» ΔΗΣΥΕ, ότι για να γεμίσουν, αντίστοιχα, τα ψηφοδέλτια– σεντόνια της, έχουν επιστρατευτεί παρόμοιες πρακτικές, όπως υποδεικνύουν η εμπειρία από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις και τα αντίστοιχα περιστατικά που έχουν κατά καιρούς βγει στην επιφάνεια. Τι άλλο να περιμένει κανείς άλλωστε από μια παράταξη που, παραμονές εκλογών, αντί να διαθέσει στην εφορευτική επιτροπή ένα από τα πέντε δωμάτια που της έχουν παραχωρηθεί στα γραφεία του Συλλόγου (με πέμπτο αυτό του προέδρου), αποφασίζει να «πετάξει έξω από τα γραφεία» την Πρόταση Προοπτικής και να δώσει στην εφορευτική επιτροπή το ένα γραφείο-έπιπλο και το αντίστοιχο μισό δωμάτιο που της είχε όλο και όλο διαθέσει. Τι άλλο να περιμένει κανείς από μια παράταξη που στην «αναγέννησή» της εγκόλπωσε αλλά και ετοιμάζεται να αναδείξει σε επιτελικές θέσεις αυτούς που καθ’ όλη την προηγούμενη διετία καταψήφισαν στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και κατέκριναν σχεδόν κάθε πρόταση που κατέθεσε και ψήφισε «η παράταξη», για να της δώσουν τελικά εν μία νυκτί άφεση αμαρτιών και αποδεχτούν-ασπαστούν;;; όλες εκείνες τις πολιτικές που μέχρι πρότινος επέκριναν σφοδρά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε βέβαια και η «αριστερή» ΔΑΣ που στην αγωνιώδη της προσπάθεια να διευρύνει το ψηφοδέλτιό της και την απεύθυνσή της, για να ανταποκριθεί στον πιθανό της ρόλο της ως μέλλουσα κυβερνητική παράταξη, δεν δίστασε να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό της εκλεγμένους συμβούλους και στελέχη της πρώην «Διαφάνειας-Ανανέωσης». Της «Διαφάνειας» που υπερψήφισε μαζί με ΔΥΣΗΕ και ΔΑΚΕ το σύνολο των αντιδραστικών αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της προηγούμενης περιόδου, για να καταλήξουν τα μισά από τα στελέχη της στην «αναγεννημένη» ΔΥΣΗΕ» (και τα άλλα μισά στη ΔΑΣ). Στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ συνδράμουν επίσης κι άλλοι εκλεγμένοι με τη Νέα Εποχή στο ΤΥΠΕΤ πριν 6 μήνες, αλλά και πρώην στελέχη της ΔΗΣΥΕ.
Μέσα σε όλα αυτά, αισιοδοξία προκαλεί μόνο η στάση της ΕΝΙΑΙΑΣ, που παρά τους ισχυρισμούς της για την Πρόταση Προοπτικής, ότι αυτό που ονειρεύεται, «είναι  ένα κίνημα οριοθετημένο να αλλάζει κυβερνήσεις, να διαχειρίζεται τα ψίχουλα των εργοδοτών» και παρά τις υπόλοιπες φαιδρότητες και ανακρίβειες που γράφει στις προεκλογικές της ανακοινώσεις και που αναδεικνύουν σαν κύριο εκλογικό της «αντίπαλο» την Πρόταση Προοπτικής, τελικά υιοθέτησε την πάγια πολιτική στάση της κίνησής μας, να μη συμμετέχουμε εδώ και τόσα χρόνια στις εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Χαιρόμαστε ειλικρινά που σήμερα αποφάσισε να μη συμμετάσχει κι εκείνη στις εκλογές . Ευχόμαστε και οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, αν και «τα λεφτά είναι πολλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: