Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΟΤΟΕ για το Ν. Ρωμανό

«Έχω διαβάσει, πολλές φορές, ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν αθώοι νίπτοντας τας χείρας τους, το κάνουν συνήθως σε ματωμένους νιπτήρες. Φαίνεται μετά στα χέρια τους».
Μπέρτολντ Μπρεχτ


Μα είναι ληστής τραπεζών.
Και έχει τιμωρηθεί για αυτό. Αφού πρώτα βασανίστηκε ανελέητα μετά τη σύλληψη, καταδικάστηκε σε μια ξεκάθαρα πολιτική δίκη όπου όλες οι κατηγορίες αναβαθμίστηκαν σε σχέση με τις κοινές ποινικές δίκες και σε όλες επιβλήθηκαν οι ανώτερες προβλεπόμενες ποινές. Σύνολο, 15 χρόνια και 10 μήνες για μια (αποτυχημένη) απόπειρα ληστείας. 

Ήταν βαριά οπλισμένος κι επικίνδυνος
Επειδή οι συνάδελφοί μας, ο διευθυντής και η ταμίας του καταστήματος, μάλλον δικαιούνται να γνωρίζουν κάτι παραπάνω από τα βαμπίρ των ΜΜΕ, στις καταθέσεις τους ήταν παραπάνω από σαφείς. Χαρακτήρισαν άψογη την συμπεριφορά των δραστών, τόσο προς τους ίδιους τους υπαλλήλους, όσο και προς τους πελάτες. Οι δράστες έφτασαν στο σημείο να επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες που βρίσκονταν στην τράπεζα, ενώ η ληστεία ήταν ακόμη σε εξέλιξη, να αποχωρήσουν από το κατάστημα. Όπως το έθεσε και ο εισαγγελέας της έδρας:  "πρώτη φορά βλέπω ληστεία που να αφήνουν τους ομήρους ελεύθερους, κατά δε την καταδίωξη, ενώ είχαν το επάνω χέρι διαθέτοντας βαρύ οπλισμό, ούτε πυροβόλησαν αστυνομικούς που τους καταδίωκαν ούτε χρησιμοποίησαν τον όμηρο σαν ασπίδα για να διαφύγουν».  Άλλοι ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν τραπεζοϋπάλληλους σαν ανθρώπινες ασπίδες το Μάη του 2010 κι αυτοί δεν πρόκειται να λογοδοτήσουν ποτέ.

Και τώρα τι θέλει; Να βγει έξω;
Όχι. Δε ζήτησε ποτέ καμιά επιείκεια και κανενός είδους ιδιαίτερη μεταχείριση. Ζητούσε να εφαρμοστεί ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στους κρατούμενους να δώσουν εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και εφόσον επιτύχουν να λάβουν κάποιες εκπαιδευτικές άδειες αναγκαίες για την παρακολούθηση των σπουδών. Το δικαίωμα αυτό το κέρδισε με τον απολύτως προβλεπόμενο τρόπο και κάποιοι του το στερούσαν με το «έτσι θέλω». Μετατρέποντας τη φυλάκιση από διαδικασία επανένταξης σε ζωντανό ενταφιασμό.

Αφού έτσι αποφάσισαν οι δικαστές.
Το ότι η δικαστική εξουσία δεν είναι ανεξάρτητη από την αντίστοιχη πολιτική και οικονομική, δε συνιστά δα και καμία φοβερή ανακάλυψη.  Μερικές φορές βέβαια η διαπλοκή της αποκτά και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο εισαγγελέας που πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος του Ρωμανού είναι ο ίδιος που λίγους μήνες πριν εισηγούταν θετικά για λόγους υγείας (ψυχολογικούς) την πρόωρη αποφυλάκιση του Λαυρεντιάδη και της υπόλοιπης συμμορίας της πρώην Proton Bank – όπου δεν ξεχνάμε ότι στο πλούσιο κατηγορητήριο υπάρχει και αυτό της αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Μήπως να τον κάνουμε και ήρωα;
Προφανώς και όχι. Όμως γνωρίζοντας αρκετούς που ενώ αυτοαποκαλούνται αγωνιστές, είναι ικανοί για 500 ευρώ και μια χειραψία με τον πρόεδρο της δημοκρατίας (ή με οποιοδήποτε πρόεδρο σε κάθε μορφής ιεραρχίες) να φτάσουν σε απύθμενα επίπεδα δουλοπρέπειας και γελοιότητας, η συνέπεια λόγου και στάσης ζωής (ή και θανάτου) δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί.

Κι εμένα τι με νοιάζει;
Τα ανθρώπινα δικαιώματα διέπονται από την αρχή της οικουμενικότητας. Εάν δε γίνονται σεβαστά για όλους τότε δεν ισχύουν για κανένα. Όταν μια κυβέρνηση αφήνεται ασύδοτη να καταστρατηγεί όποτε θέλει τους ίδιους της τους νόμους για λόγους σκοπιμότητας ή εκδίκησης, τότε όλα μας τα δικαιώματα είναι υπό αίρεση.

Άλλωστε σε μια κοινωνία όπου η  γενίκευση της εξαθλίωσης και η όξυνση της καταστολής θα αλληλοτροφοδοτούνται, οι γραμμές της νομιμότητας θα είναι πολύ σχετικές. Με ένα συνδικαλιστικό νόμο που θα καθιστά κάθε απεργία παράνομη και με την πολιτική επιστράτευση να έχει γίνει πια κοινός τόπος όποτε μια κινητοποίηση πάει να γίνει απειλητική, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί κανείς στην άλλη πλευρά. Κι εκεί η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο μας.  

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ
Τελικά το σύνθημα έγινε πραγματικότητα. Η αποφασιστικότητα και η αλληλεγγύη των ανθρώπων αποδείχθηκαν ισχυρότερες από μια κυβέρνηση, που μπορεί να έμοιαζε παντοδύναμη και άτρωτη, αλλά τελικά δεν είναι παρά μια χάρτινη τίγρη. Είναι ισχυρή μόνο όσο απέναντί της επικρατεί η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία.  Χωρίς αυτά μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα από όσα θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε.
 http://pantrapezikosxhma.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: