Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Επιστολές υποψηφίων της Πρότασης Προοπτικής στους συναδέλφους

Απάντηση του συναδέλφου Τσίγκανου (4-12-2014)

Σ’ ευχαριστούμε Κώστα που μας υπενθύμισες  τη δραστηριότητά σου ως μέλος αναπληρωματικό ή τακτικό του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ.
Προσωπικά πιστεύω οτι όντως ήσουν ένα από τα δραστήρια μέλη του ΣΥΕΤΕ, αλλά βεβαίως ό,τι έκανες δεν το έκανες μόνος σου, αφού πολύ συχνά οι τεκμηριωμένες θέσεις και τα στοιχεία που παρουσίαζες προέκυπταν από τη συνεργασία που είχες με τους υπόλοιπους εξειδικευμένους συναδέλφους από τις Διευθύνσεις Οργάνωσης και Πληροφορικής.

Ανεξάρτητα από αυτό, για να μάθουν όλοι τον τρόπο με τον οποίο ασκείται ο συνδικαλισμός στην πράξη,  θεωρώ σκόπιμο να γνωστοποιήσω ποια ήταν η δική σου στάση (αλλά και κάποιων άλλων μελών του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ) στο λογικό αίτημα που είχα θέσει εγγράφως για την παράσταση ενός μέλους του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ κατά την εξέταση της προσφυγής μου κατά της ΕΤΕ στην Επιθεώρηση Εργασίας για την κατάφωρη παραβίαση της Επιχειρησιακής Σύμβασης ετών 2013-2015 και την κακή εφαρμογή του Προγράμματος Αξιοποίησης Στελεχών,  που είχε σαν αποτέλεσμα την υπηρεσιακή μου απαξίωση.

Τον περασμένο Αύγουστο είχαμε συζητήσει μεταξύ μας κατ’ επανάληψη το θέμα της προσφυγής μου στην Επιθεώρηση Εργασίας και καθώς σε διάφορες ανακοινώσεις της Νέας Εποχής, αλλά και σε συνεδριάσεις του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ είχες τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά του τρόπου εφαρμογής  του Προγράμματος Αξιοποίησης Στελεχών, δηλαδή  ουσιαστικά υποστήριζες την προσπάθειά μου  και αφού ήσουν, από υπηρεσιακή εμπειρία τουλάχιστον (με την πολύχρονη παρουσία σου στη Διεύθυνση Οργάνωσης και τώρα στη Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάλυσης), ο πλέον κατάλληλος για να πάρεις αντικειμενική θέση στο θέμα της προσφυγής μου ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας, τότε, προς μεγάλη μου έκπληξη, είπες:

«...Το συζήτησα (το θέμα της παράστασης στην Επιθεώρηση Εργασίας) με την παράταξή μου και μου είπαν οτι καθώς δεν δικαιούμαι να εκπροσωπήσω τον ΣΥΕΤΕ, να μην έλθω γιατί θα στιγματιστώ με την παρουσία μου εκεί απέναντι στη Τράπεζα...»

Φυσικά δεν ήσουν ο μόνος που αρνήθηκες με τον ένα ή άλλο τρόπο να εμφανιστείς μαζί μου στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το ίδιο έκανε ουσιαστικά ...και διακριτικά ο συνάδελφος  Θανάσης Ντεκουμές  (ΔΗΣΥΕ) και ο ...άφαντος Νίκος Παπατριανταφύλλου (ΔΑΣ) που ήταν εξαφανισμένος από email και τηλέφωνο, ενώ την ίδια ημέρα έστελνε email για τα γνωστά παρατράγουδα του καλοκαιριού για τον Γιαννακόπουλο και τους υπόλοιπους που έβαλαν τα παιδιά τους στην Τράπεζα... 
Ομοίως εξαφανισμένη και για μια ακόμη φορά απούσα και η ΟΤΟΕ...

Ευτυχώς ήταν παρούσα η Μαρία η Ξιφαρά (Πρόταση Προοπτικής), πρόθυμη να βρει λύση, και αφού τηλεφώνησε στην Έφη Χαλιού (ΕΝΙΑΙΑ), επιτέλους βρέθηκε κάποιο μέλος του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ που μπορούσε και ήθελε να έλθει δίπλα μου καθαρά για τυπικούς λόγους, καθώς τα στοιχεία που διέθετα ήταν τόσο αδιάσειστα που ό,τι κι αν επικαλέστηκε η Τράπεζα, η δικηγόρος της κι ο Διευθυντής μου στην Επιθεώρηση Εργασίας,  αντικρούστηκαν άνετα από εμένα και το δικηγόρο μου. 

Η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας που με δικαίωσε, φυσικά και δεν ήταν έκπληξη για μένα.
Αντίθετα, ο φόβος σου να μην στιγματιστείς, για μένα τουλάχιστον ήταν μεγάλη έκπληξη και θεωρώ οτι η στάση  σου ήταν ακριβώς ο ορισμός του εξειδικευμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού  που έχει γίνει δυστυχώς συνήθεια  στις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥΕ.

Και βέβαια, η πρόσφατη απόφασή σου να συμπορευτείς με την παράταξη  «Ανοιχτή Γραμμή με τον Σ....»  (τον πρωθυπουργό)  και  ...όχι το συνάδελφο, με τη  μεγάλη (γαλάζια) παράταξη  που επικεφαλής της είναι ένας από εκείνους που έβαλαν τα παιδιά τους  αξιοκρατικά... στην Τράπεζα, με έναν εργατοπατέρα από εκείνους που κατ’ επανάληψη εκφύλισαν κάθε έννοια συνδικαλισμού,  σε τιμά ανάλογα και προφανώς ακυρώνει την όποια θετική σου συνεισφορά τα προηγούμενα 2,5 χρόνια στον ΣΥΕΤΕ.

Από την άλλη μεριά, προσωπικά αηδιασμένος από τις σκοπιμότητες, τις μεθοδεύσεις  και την έλλειψη διάθεσης από τις «μεγάλες παρατάξεις» για την άσκηση ενός αληθινού συνδικαλιστικού αγώνα , προτίμησα ακριβώς την αντίθετη πορεία και για πρώτη φορά στα 30 χρόνια παρουσίας μου στην Τράπεζα, θα είμαι παρών στις ερχόμενες εκλογές, ως συνεργαζόμενος  με την Πρόταση Προοπτικής, την Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής, ακριβώς για να περάσω το μήνυμα  οτι αν θέλουμε κάτι διαφορετικό στο ΣΥΕΤΕ, πρέπει  να ενισχύσουμε μια αγωνιστική και μαχητική κίνηση.

Οι συνάδελφοι που θα κληθούν σε λίγες μέρες να αποφασίσουν για το μέλλον του ΣΥΕΤΕ, ας συνυπολογίσουν τα όσα έγραψα παραπάνω και  ας  επιλέξουν τι είδους συνδικαλισμό (...και συνδικαλιστές) θέλουν.

Αυτούς που φοβούνται να μη στιγματιστούν(!), αυτούς που συμπορεύονται με εκείνους που πάνε να ξεπλυθούν από τις θεσμικές ατασθαλίες και έχουν το θράσος να βάζουν εκ νέου υποψηφιότητα για τις θέσεις στο Δ.Σ. της ΕΤΕ, αυτούς που πάνε να υφαρπάξουν την ψήφο των συναδέλφων με το φόβο και τον εκβιασμό, αυτούς που με απατηλές υποσχέσεις οτι άλλαξαν, οτι τώρα που επανασυνδέθηκαν θα κάνουν το σωστό,  αυτούς που συναγωνίζονται για να αποδείξουν ποιος έχει μεγαλύτερη παράταξη (ώστε να κάνει τα περισσότερα ρουσφέτια!!!) ,  

ή

Αυτούς που έχουν διαλέξει το δύσκολο δρόμο της αληθινής υπεράσπισης των κεκτημένων μας, του Κανονισμού Εργασίας, των Επιχειρησιακών και Κλαδικών Συμβάσεών  μας, αυτούς που ΔΕΝ σκύβουν το κεφάλι, αυτούς που πάνε κόντρα στο πνεύμα του εργοδοτικού συνδικαλισμού;

Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται κυρίως από τις  πράξεις  του.


Πάντα συναδελφικά,

Δαμιανός Τσίγκανος
Τμηματάρχης Α’ από το 2004 
Προϊστάμενος Αναλυτής στη Δ/νση Επιχειρηματικής Ανάλυσης


…και όχι «φούρναρης» όπως μου είπε να πάω να γίνω ο ανεκδιήγητος Ευθ. Κατσίκας καθώς δεν ξέρω να διαβάζω τις Εγκυκλίους και τις Πράξεις Διοικήσεως...


Επιστολή του συναδέλφου Πολυχρόνη (5-12-2014)

Συνάδελφε που εργάζεσαι στο κτήριο Γέρακα,
μπροστά στην κάλπη, σκέψου ποιες δύο παρατάξεις που είχαν τον έλεγχο του συλλόγου τόσα χρόνια και αποφάσιζαν από κοινού για την πορεία του συλλόγου, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση-κατάντια.
·         Σκέψου ποιοι καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και την αναμονή  αναφορικά με τους ειδικούς κανονισμούς και τα αντίστοιχα επιδόματα λέγοντας στα Διοικητικά Συμβούλια ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενταχτούν οι νέοι συνάδελφοι (από ProBank και FBB ) στο εξειδικευμένο προσωπικό, αφού προβλέπεται από τον αντίστοιχο εξειδικευμένο κανονισμό» και ότι όλα θα γίνουν «όταν έρθει η ώρα τους».
·         Σκέψου ποιοι «έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια» την απόφαση της γενικής συνέλευσης του κτιρίου για απεργία διαρκείας, όταν κόπηκε το επίδομα ειδικών συνθηκών, κάνοντας πλάτες στη διοίκηση, και προκηρύσσοντας μια μονοήμερη απεργία τουφεκιά εβδομάδες αργότερα, όταν οι έλεγχοι της Black Rock είχαν τελειώσει, και η ούτως ή άλλως περιορισμένης ισχύος μονοήμερη απεργία είχε ακόμα μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη. Και ποιοι αργότερα «σπάσανε» την ΕΑΚ κτιρίου του Γέρακα σε ΕΑΚ των επιμέρους διευθύνσεων, ώστε να μην μπορούν πια να παίρνονται μαζικές αποφάσεις.
·         Σκέψου ποιοι για δεκαετίες ολόκληρες συμπεριφέρονταν σα να μην υπάρχουν ενοικιαζόμενοι και δεν έκαναν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των εργαζομένων πολλαπλών ταχυτήτων. Σκέψου ποιοι αρνούνταν να γράψουν στο σύλλογο –παρότι προβλέπονταν από το καταστατικό- όλους αυτούς που έκαναν την ίδια δουλειά με μας, δίπλα μας, αλλά συχνά με μικρότερους μισθούς και λιγότερα δικαιώματα. Σκέψου ποιοι ανέχτηκαν τόσα χρόνια τους ειδικούς συνεργάτες και διόρισαν μάλιστα τα παιδιά τους, ως τέτοιους.
·         Σκέψου ποιοι υπέγραψαν την ειδική επιχειρησιακή σύμβαση για την «ανάδειξη στελεχών», βάζοντας τη βούλα τους στην «παράκαμψη» του κανονισμού εργασίας και ανοίγοντας την πόρτα για την πλήρη καταστρατήγησή του.
·         Σκέψου ποιοι δεν είπαν λέξη για την εθελουσία που άφησε το δίκτυο και τις διευθύνσεις αποδεκατισμένες, ποιοι βάλανε την υπογραφή τους για να αλλάξει το ωράριο στις διευθύνσεις, ποιοι με την αδράνειά τους και με το συνδικαλισμό της διαπλοκής και της «κουβεντούλας» με τον εργοδότη ανέχτηκαν και εξέθρεψαν την εργοδοτική αυθαιρεσία, το ξεχείλωμα του ωραρίου, την κατάργηση της υπερωριακής αποζημίωσης.

Σκέψου τελικά μήπως όλοι αυτοί που σε καλούνε να ψηφίσεις «άτομα από το χώρο σου», «ικανά και έμπειρα», «ανιδιοτελή και καθαρά»,  είναι κάποιοι από τους παραπάνω που κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, προσπαθώντας να σε κάνουν να τους ξαναψηφίσεις για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.

Νίκος Πολυχρόνης, υποψήφιος με την Πρόταση Προοπτικής



Δεν υπάρχουν σχόλια: