Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση - Κάλεσμα για Πρωτομαγιά : Συγκέντρωση Μουσείο, 10.30

ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΜΑΗ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟ 10.30, 
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ
Από το Σικάγο του 1886, η Πρωτομαγιά ήταν και είναι η κομβική ημερομηνία, που κατάφερνε να συνδέσει το χτες με το σήμερα στην ιστορία των αιματηρών αγώνων του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, ενάντια στην εξαθλίωση, την ανέχεια, την φτώχια, την τρομοκρατία των καπιταλιστών και του κράτους τους. 128 χρόνια μετά, συνεχίζουμε να τιμάμε τους ήρωες και τους αγώνες της τάξης μας, διατρανώνοντας πως η πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, παραμένει επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ.  
Σήμερα, οι καπιταλιστές  μας δείχνουν με τον πιο ωμό τρόπο, πως δε θα κάνουν ούτε βήμα πίσω, από το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την αφαίμαξή μας, την υποτίμηση της εργατικής δύναμης, την απαξίωση της ίδιας της εργασίας και της ίδιας της ζωής μας. Η «ανάπτυξη» που σχεδιάζουν περιλαμβάνει στρατιές εργαζομένων - ομήρων στα σκλαβοπάζαρα των νέων αγορών.  
Η συγκυβέρνηση του κεφαλαίου, της τροϊκας και της Ε.Ε., οξύνει όλο και πιο πολύ τις αντιθέσεις στο πεδίο του ταξικού πολέμου. Πετάει εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία και την πείνα, πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, ανατρέπει δικαιώματα και κατακτήσεις, καταργεί με νόμους τις Συλλογικές Συμβάσεις, χαρίζει τον πλούτο που εμείς παράγουμε στα αφεντικά.  Επιστρατεύει τα ΜΑΤ, τους δικαστές και τα Μ.Μ.Ε. για να τρομοκρατήσει και να καθυποτάξει. Ακονίζει τις ξιφολόγχες των φασιστικών συμμοριών, για να τους ρίξει πάνω στο εργατικό κίνημα, όταν τα βρει σκούρα.  Την ίδια στιγμή πριμοδοτεί προκλητικά με φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα τους εργοδότες, για να ξεπεράσουν την κρίση τους και να δημιουργήσουν τους νέους όρους της εκμετάλλευσής μας, με μνημόνια και πολυνομοσχέδια.
Μπροστά στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση που δεχόμαστε, δεν πρέπει να μείνουμε με τα χέρια κατεβασμένα. Η εργατική τάξη οφείλει να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις της και να τους ανατρέψει. Μην εναποθέτουμε ελπίδες σε αυτούς που υπόσχονται καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού. Το σύστημα της εκμετάλλευσης δε φτιασιδώνεται - ανατρέπεται! Μπορούμε να υψώσουμε το ανάστημά μας, να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να οργανωθούμε, να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας. Αντιστεκόμαστε συλλογικά σε κάθε χώρο δουλειάς, μαζικοποιούμε τα σωματεία, ενισχύουμε των ταξικά σχήματα και δουλεύουμε για τον αποτελεσματικό συντονισμό τους. Στηρίζουμε παντού διακλαδικές επιτροπές αγώνα και αλληλεγγύης. Πολεμάμε τον εργοδοτικό  και κυβερνητικό συνδικαλισμό της προδοσίας, της συνθηκολόγησης και της ανάθεσης. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματική αντίσταση στην συντριπτική επίθεση. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια μεγάλη εργατική αντεπίθεση.
Προμετωπίδα της πάλης μας πρέπει να γίνει η μάχη για την υπεράσπιση των συμβάσεων, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας αλλά και με στόχο την προστασία των άνεργων. Ας το πάρουμε χαμπάρι, κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει ούτε το ελάχιστο. Ποτέ δεν μας χάρισαν άλλωστε. Όλα κατακτιούνται.
·         ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩ και Ε.Ε. Διαγραφή του χρέους
·         Κατάργηση των μνημονίων και δανειακών συμβάσεων - ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων.
·         Αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και συντάξεις και άρση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν από το Γενάρη του 2010, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
·         Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και των προγραμμάτων εκμετάλλευσης της Ε.Ε. που είναι εργαλεία μετατροπής των εργαζομένων σε συγχρόνους δούλους
·         Απαγόρευση των απολύσεων.
·         Δημόσια, δωρεάν  υγεία για όλους. Κατάργηση της εργατικής εισφοράς στα ασφαλιστικά ταμεία. Όλο το κόστος σε εργοδοσία και κράτος.  
·         Επίδομα ανεργίας, ίσο με το βασικό μισθό, για όλους. Πλήρης πρόσβαση των ανέργων στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη.
·         Να περάσουν στο δημόσιο οι τράπεζες και οι στρατηγικοί τομείς και επιχειρήσεις, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο.
·         Για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενάντια στον ολοκληρωτισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία και τη φασιστική βία. Σύγκρουση με τον ρατσισμό και τις φασιστικές συμμορίες.
Εργατικά σχήματα – κινήσεις – συσπειρώσεις στον ιδιωτικό τομέα
Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΤΟΕ 
Πρόταση Προοπτικής Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής 

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση για την ενοκιαζόμενη εργασία στην Εθνική Τράπεζα



Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να πρωτοπορεί
στην ενοικιαζόμενη εργασία και την εκμετάλλευση!

       Λίγες μέρες πριν τη Γενική απεργία στις 9/4, 21 συνάδελφοί μας, που δουλεύουν στην ΕΤΕ δίπλα μας ως ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι, μέσω  της γνωστής δουλεμπορικής εταιρίας ICAP, κλήθηκαν υπό την απειλή της απόλυσης να υπογράψουν νέες συμβάσεις «εργασίας» αορίστου χρόνου, οι οποίες προέβλεπαν επιπλέον  μείωση 10% στις ήδη μειωμένες αποδοχές τους. Οι συνάδελφοι, που εργάζονται στο ΚΕΑΕΦ, αρκετοί από αυτούς επί 14 συναπτά έτη, έχουν αλλάξει έξι εργοδότες (εταιρίες ενοικίασης), ενώ δεν έχουν μετακινηθεί από τη συγκεκριμένη Διεύθυνση. Δουλεύουν υπό καθεστώς εργασιακού Μεσαίωνα, με πενιχρές αμοιβές (600-800 €), ενώ, καλύπτουν πάγιες ανάγκες προσωπικού της Εθνικής. Ως αντιστάθμισμα στη μείωση του μισθού, στους συναδέλφους προτάθηκε η χορήγηση κουπονιών φαγητού (Ticket Restaurant).
       Ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού κινητοποιήθηκε άμεσα. Προσπαθώντας να οργανώσει τη δράση τους, προκήρυξε Συνέλευση το πρωί της 8ης Απριλίου. Οι συνάδελφοι αρνήθηκαν να υπογράψουν, ενώ  παράλληλα απευθύνθηκαν σε ΣΥΕΤΕ και ΟΤΟΕ, ζητώντας τη συμπαράστασή τους. Οι συνάδελφοι στο ΚΕΑΕΦ, που ανήκουν στο κύριο προσωπικό, στήριξαν από την αρχή τους ενοικιαζόμενους.
            Το πρωί της απεργίας της 9ης Απριλίου, μέλη της Πρότασης Προοπτικής, από κοινού με δεκάδες συναδέλφους, βρέθηκαν στην κινητοποίηση έξω από τον χώρο της εργασίας τους. Όλο το κτίριο, καθώς και το κατάστημα Μεταξουργείου, έμεινε κλειστό. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, κι ενώ αντιπροσωπεία των συναδέλφων και του ΣΥΔΑΠΤΤ είχε συνάντηση με τη Δ/νση της Εθνικής, σε προσπάθεια απόσυρσης των νέων συμβάσεων, γίναμε μάρτυρες τηλεφωνικών εκβιασμών προς τους συναδέλφους από την ICAP, μια συμπεριφορά ανάλογη ενός σύγχρονου δουλεμπόρου, με αντικείμενο να νοικιάζει ανθρώπους προς εργασία. Οι συνάδελφοι, υπό το εκβιαστικό δίλημμα της υπογραφής της σύμβασης εντός δίωρου ή της απόλυσης, αναγκάστηκαν να αποδεχτούν και αυτήν την αλλαγή.
            Δεν περιμέναμε φυσικά στην προσπάθεια των συναδέλφων να υπάρξει έμπρακτη ανταπόκριση, από τους εργατοπατέρες του ΣΥΕΤΕ και της ΟΤΟΕ (που όμως αναμασούν σε κάθε ευκαιρία τη ρήτρα "μη απολύσεων" της κλαδικής), οι οποίοι βολεμένοι στις αναπαυτικές καρέκλες τους έκλειναν τα αφτιά τους ακόμη και στα επίμονα τηλεφωνήματα των συναδέλφων του ΚΕΑΕΦ. Προφορικά, τάχθηκαν κατά των απολύσεων και των μειώσεων. Όμως, καμιά παρέμβαση στη Διοίκηση, καμιά ανακοίνωση για άλλη μια φορά.
            Η Εθνική, τη στιγμή που προσλαμβάνει golden boys με προκλητικούς μισθούς, επιφυλάσσει μισθούς πείνας και τρομοκρατία για πάνω από 1000 ενοικιαζόμενους που εργάζονται σε αυτήν. Οι «φιλανθρωπικές» εκδηλώσεις με τον κυβερνητικό ΣΚΑΙ, ή η συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», αποτελούν πλήρη υποκρισία όταν ανθίζει το σύγχρονο δουλεμπόριο στους κόλπους της. Μετά την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, το καθεστώς αυτό απελευθερώνεται και θα επεκταθεί.
            Η δε συνήθης πρακτική, που τώρα ακολουθεί και η ICAP, της αντικατάστασης του μισθού από κουπόνια δωρεάν φαγητού, γιατί έτσι οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται, συμπιέζοντας κι άλλο το εργατικό κόστος, αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα. Η χορήγηση των κουπονιών μπορεί να διακοπεί οποτεδήποτε, ενώ η εταιρεία ενδεχομένως να κερδίζει και από τη σύμβαση με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες εταιρείες. Αλήθεια, τα μεγαλοστελέχη της ICAP νομίζουν ότι με αυτά τα κουπόνια μπορεί να πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ ή η εφορία; Ή γι αυτούς δεν αξίζουμε τίποτα παραπάνω από ένα πιάτο φαΐ;

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες         
Όσο συνεχίζουμε να κλείνουμε τα μάτια και τα στόματά μας, μπροστά σε αυτό το καθεστώς ακραίας εκμετάλλευσης των διπλανών μας, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τη δική τους τύχη. Η ενοικιαζόμενη εργασία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι «ωφελούμενοι» των 5 μηνών, οι «μαθητείες» των 200-300 ευρώ, είναι το νέο μοντέλο «εργασιακής» σχέσης που προωθείται όλο και περισσότερο από το κεφάλαιο, για την αύξηση της εκμετάλλευσης όλων μας! Δεν μπορούμε να ανεχτούμε το διαχωρισμό των εργαζομένων σε α’, β’ και γ’ διαλογής. Μόνο αν οργανωθούμε και αγωνιστούμε συσπειρωμένοι και ενωμένοι χωρίς διαχωρισμούς, αν πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας, απαλλαγμένοι από τους εργατοπατέρες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, με όπλα την ταξική συνείδηση και την αλληλεγγύη μπορούμε να νικήσουμε και να ανατρέψουμε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως τραπεζοϋπάλληλοι αλλά και ως εργατική τάξη στην Ελλάδα του 2014 των απανωτών μνημονίων. Η κοινωνία και ο πλούτος της ανήκουν εξ ολοκλήρου σε εμάς επειδή εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες τον δημιουργούμε καθημερινά με το μόχθο μας! Όλοι μαζί ενωμένοι να παλέψουμε για να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν: Τα πάντα!

► Να καταργηθεί το καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων.
► Άμεση ένταξη στον κανονισμό εργασίας και στις συλλογικές συμβάσεις όλων των ενοικιαζόμενων εργαζομένων στην ΕΤΕ.

69748612426974861242, 69464652966946465296,  6985866002, 69490789716949078971, 69750619

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Καταγγελία εργαζόμενης στην Τράπεζα Πειραιώς για μη χορήγηση αδειών

Επιστολή αναγνώστριας που καταρρίπτει τον «μύθο» της Τράπεζας Πειραιώς (αναδημοσίευση)

Το www.koutipandoras.gr έλαβε επιστολή από αναγνώστριά του-εργαζόμενη στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία καταγγέλλει τον εργοδότη της, μεταξύ άλλων, για άρνηση χορήγησης κανονικής άδειας στους εργαζόμενους, υπό την απειλή μάλιστα μετάθεσης ή κι απόλυσης σε περίπτωση αντίδρασης.
Διαβάστε την επιστολή-κόλαφο:
«Καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την μαχητική στάση σας σε όλα τα δημόσια θέματα με κατεύθυνση την ορθή ενημέρωση των πολιτών, την αποκάλυψη καυτών ζητημάτων και την προσπάθεια αποκατάστασης στρεβλών καταστάσεων.  Πήρα ως αφορμή να σας γράψω για να καταγγείλω τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στο νέο εργασιακό μου περιβάλλον, αυτό της Τράπεζας Πειραιώς. Καταγγελίες και παράπονα για όλα όσα διαδραματίζονται στο συγκεκριμένο όμιλο σε βάρος των εργαζομένων, με κατάφωρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, έχουν γίνει σε ένα βαθμό τους τελευταίους μήνες αλλά όχι αρκετό ώστε να αλλάξει η κατάσταση.
Αρχικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι προέρχομαι από την τράπεζα Κύπρου, μία από τις πέντε τράπεζες που εξαγόρασε η Πειραιώς για ένα κομμάτι ψωμί με χρήματα του ελληνικού λαού. Σήμερα εργάζομαι σε κατάστημα της Πειραιώς, προσπαθώντας να εγκλιματιστώ στο νέο εργασιακό περιβάλλον... Καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας (κυρίως μέσω του διαδικτύου, καθώς τα καθεστωτικά ΜΜΕ που φυτοζωούν παρά τα χρέη τους δεν αναφέρουν τίποτε) για τις απλήρωτες υπερωρίες, την μη τήρηση του ωραρίου, την μη ισότιμη μισθοδοσία για όλους τους εργαζομένους της τράπεζας, την παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης.
Εγώ θα ήθελα με τη σειρά μου να καταγγείλω την άρνηση χορήγησης κανονικής άδειας στους εργαζόμενους της τράπεζας!!! Παρόλο που οι εργαζόμενοι ζητάμε την άδεια που δικαιούμαστε από την σχετική νομοθεσία, οι διευθυντές δεν επιτρέπουν στο προσωπικό να πάρει την δεδουλευμένη άδεια με το πρόσχημα του φόρτου εργασίας, απειλώντας με μεταθέσεις και απολύσεις σε περίπτωση αντίδρασης!!! Για όλους εμάς τους «νεοεισερχόμενους» στην τράπεζα Πειραιώς η κατάσταση αυτή με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι είναι πραγματικά πρωτόγνωρη… Το ανησυχητικό όμως είναι ότι η παράνομη αυτή πρακτική αποτελεί καθεστώς και κουλτούρα της τράπεζας, σύμφωνα και με τους παλιούς συναδέλφους της Πειραιώς, οι οποίοι είναι φορτωμένοι με 200 και 300 μη χορηγημένες άδειες ο καθένας!!!
Σας παρακαλώ πολύ να διερευνήσετε και να αποκαλύψετε πώς είναι δυνατόν όλα αυτά τα χρόνια η τράπεζα Πειραιώς να παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μην έχει υποστεί καμία κύρωση από το κράτος; Πώς είναι δυνατόν μια τράπεζα να συμπεριφέρεται με τέτοια αλαζονεία και να εξευτελίζει έτσι το προσωπικό της, δίχως το κράτος να ασκήσει τον αυτονόητο και ελάχιστο έλεγχο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας; Το βιβλίο αδειών των εργαζομένων ελέγχεται άραγε κάθε χρόνο από την επιθεώρηση εργασίας ή παραμένει στο απυρόβλητο με την ανοχή της εκάστοτε κυβέρνησης; Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τα αίσχη αυτά για χρόνια ολόκληρα και οι εργαζόμενοι-σκλάβοι να μένουν απροστάτευτοι δίχως στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.
Η συγκεκριμένη τράπεζα με την κάλυψη τίνος καταπατά τους νόμους κατά συρροή επί χρόνια δίχως καμία επίπτωση;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία:
-Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα.
-Επίσης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν δεν του την ζήτησε ο μισθωτός.
-Από το νόμο επιβάλλεται ο κάθε εργοδότης να τηρεί «Ειδικό Βιβλίο Αδειών», θεωρημένο από την Επιθεώρηση Εργασίας στο οποίο οφείλει να καταχωρεί τα στοιχεία του εργαζόμενου, την περίοδο χορήγησης της άδειας καθώς και τις αποδοχές αδείας. Όταν ο μισθωτός λάβει την άδεια του και πληρωθεί τις αποδοχές αυτής, οφείλει να υπογράψει έναντι αυτών».

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Αποτελέσματα εκλογών ΤΥΠΕΤ στο ν. Αττικής

ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ       4348
ΨΗΦΙΣΑΝ             2938
ΑΚΥΡΑ                  153
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ      67%
ΕΚΛΟΓ.  ΜΕΤΡΟ 163

ΥΓΕΙΑ -ΦΡΟΝΤΙΔΑ - ΠΡΟΟΔΟΣ:  1028,  36,5%, 6 ΕΔΡΕΣ (2011 : 49%, 8 ΕΔΡΕΣ)
ΔΑΚΕ:                                               611,   22%,   4 ΕΔΡΕΣ (2011: 11,5%, 2 ΕΔΡΕΣ) 
ΔΑΣ :                                                 488 , 17,5%,  3 ΕΔΡΕΣ (2011: 18%, 3 ΕΔΡΕΣ)
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ:                                   365, 13%      2 ΕΔΡΕΣ , (2011: 8,5% 2 ΕΔΡΕΣ)
ΕΝΙΑΙΑ:                                            293,  10,5%  2 ΕΔΡΕΣ  (2011: 11,5%  2 ΕΔΡΕΣ)

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Αρνούνται τις Μειώσεις Μισθών οι Συνάδελφοι στο ΚΕΑΕΦ - Ανακοίνωση ΣΥΔΑΠΤΤ

Oλοι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΕΦ πραγματοποίηση σήμερα Συνέλευση και αποφάσισαν να μη δεχθούν τις μειώσεις. Παραβρέθηκαν όλοι στην ΟΤΟΕ, στο ΣΥΕΤΕ και στην εταιρεία ICAP. 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Αρ. Διατ. Μ.Π.Αθηνών 437 /30-11-2012 , Α.Μ. 29328 , Ειδ.Αρ. 6162, μέλος  Ο.Ι.Υ.Ε. &   Ε.Κ.Α.
Web:  sydaptt.org    Email:  sydaptt@gmail.com
7/4/2014

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Μετά από δεκατέσσερα (14) χρόνια δουλειάς στην Εθνική Τράπεζα και αφού έχουν αλλάξει 6 διαφορετικές εταιρείες από τις οποίες δανείζονται, οι συνάδελφοι που εργάζονται στο Κέντρο Φερεγγυότητας της Διεύθυνσης Εταιρικών Πιστοδοτήσεων πρέπει – κατά την εταιρεία – να δεχτούν και νέα βλαπτική μεταβολή. Τους ζητείται να υπογράψουν νέα σύμβαση εργασίας με 10% μείωση μισθού – η τρίτη από την αρχή της κρίσης. Σαν αντιστάθμισμα δίνεται ένα ποσό σε κουπόνια (ticket restaurant), μία παροχή που όμως "θα μπορεί να τροποποιηθεί ή να διακοπεί"  με την πρώτη ευκαιρία.
Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που με τις επιδόσεις τους στην εργασία έχουν στηρίξει την υπηρεσία και  έχουν δεχτεί επαίνους διότι σε σχέση με τον ανταγωνισμό τα ποσοστά επιστρεφόμενων επιταγών (ακάλυπτων επιταγών ) είναι τα χαμηλότερα. Έχουν ήδη δεχτεί μειώσεις μισθών και έχουν δει συναδέλφους τους να απολύονται ενώ την ίδια στιγμή γίνονται νέες προσλήψεις.
 Η εταιρεία είναι κερδοφόρα, έχοντας αποκομίσει άλλωστε, εδώ και χρόνια τεράστια κέρδη από την δική μας δουλειά. Η Τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες επιχορηγείται συστηματικά από το κράτος και επίσης παρουσιάζει κέρδη (809 εκ. ευρώ για το 2013). Για τους εργαζόμενους όμως επιφυλάσσουν μόνο μειώσεις μισθών ή/και απολύσεις.
Καλούμε σε Συνέλευση στον χώρο εργασίας τους εργαζόμενους στο Κέντρο Φερεγγυότητας για αύριο Τρίτη 8 Απριλίου, ώρα 8:30 π.μ.
Συνάδελφοι,
Ομολογήθηκε ανοιχτά από την εταιρεία ότι η κίνηση αυτή δεν θα αφορά μόνο το συγκεκριμένο τμήμα, δεν είναι παρά μόνο η αρχή για νέο κύκλο μειώσεων μετά τις περικοπές επιδομάτων και τις αυθαίρετες αλλαγές ειδικότητας που μας έχουν συνηθίσει.
Ζητάμε από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να επανεξετάσει το θέμα και να μας εξηγήσει τους λόγους που δικαιολογούν αυτές τις κινήσεις από την πλευρά της εταιρείας .
Δεν δεχόμαστε και νέα βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας μας.

Το Δ.Σ.
του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση: 9 Απρίλη απεργούμε για την αξιοπρέπεια και το μέλλον μας!

Παλεύουμε για την αξιοπρέπεια και το μέλλον μας!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
       Την Τετάρτη 9 Απρίλη έχει προκηρυχθεί πανεργατική απεργία από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και όλου του κλάδου των τραπεζών, έχουμε χίλιους λόγους για να απεργήσουμε και κανέναν για να πάμε για δουλειά.
       Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή διαλύει όλες τις ψευδαισθήσεις που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ περί «ανάπτυξης», «ανοίγματος των αγορών» και βελτίωσης της κατάστασης. Αν όλα πάνε καλά, γιατί ψήφισαν από τώρα για το 2017 δραστική μείωση των τριετιών για τους ανέργους που θα πιάνουν δουλειά μετά από 1 χρόνο ανεργίας, δηλαδή να προσλαμβάνονται με 580 ευρώ μισθό εργαζόμενοι 40-50-60 ετών; Γιατί καθόρισαν κατώτερο μισθό το 2017, χωρίς επιδόματα γάμου και τριετίες; Γιατί ψήφισαν την επέκταση του δουλεμπορίου της ενοικιαζόμενης εργασίας Γιατί ψήφισαν μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων; Γιατί ψήφισαν την απευθείας εφαρμογή της διαθεσιμότητας για τις ΔΕΚΟ που έχουν πάνω από 5000 εργαζομένους;
       Γιατί στην πραγματικότητα τίποτα δεν βελτιώνεται. Η δόση των 9 δις που θα μας δώσουν ΕΕ και ΔΝΤ τον Μάιο, θα πάει όλη για την εξόφληση δανείων και ομολόγων που λήγουν τέλη Μαίου! Η ΕΕ επιβάλει σκληρά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων και υπέρ του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου, για να μη χάσει ούτε ένα ευρώ η ΕΚΤ. Για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση.
       Το δε νομοσχέδιο για τις τράπεζες, συνιστά ένα ακόμη "νόμιμο" σκάνδαλο. Αφού από το 2008 ως σήμερα έχουν στηρίξει τις τράπεζες με 250 δις για να μην καταρρεύσουν, τώρα τις επιστρέφουν ανακεφαλαιοποιημένες, έναντι πινακίου φακής, στους τραπεζίτες, είτε αυτοί είναι Έλληνες κεφαλαιοκράτες όπως η οικογένεια Λάτση που έγινε μεγαλομέτοχος της Εθνικής, είτε διεθνή fund, όπως τα καναδέζικα fund που επιδιώκουν να αγοράσουν τη Eurobank.
       Την ίδια στιγμή, στον κλάδο εξελίσσεται μεγάλη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Με το ωράριο να παραβιάζεται σε όλες τις τράπεζες καθημερινά και Σαβ/κα χωρίς να πληρώνονται πλέον υπερωρίες, με την Alpha Bank να προχωρά την 01/04 στη μείωση των μισθών των εργαζομένων της πρ. Εμπορικής κατά περίπου 25-40% αφού παρήλθε η μετενέργεια από τη λήξη της επιχειρης. Σύμβασης.
       Στην Εθνική, η εντατικοποίηση μετά την εθελουσία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, το κόψιμο των οδοιπορικών πριν 5 μήνες έχει κοστίσει εκατοντάδες ευρώ σε χιλιάδες συναδέλφους, η επίθεση στους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους καλά κρατεί. Από την άλλη, συνεχίζει να προσλαμβάνει χρυσοπληρωμένους συμβούλους, ενώ αποφάσισε, όπως μάθαμε από την ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ, να προσλάβει 200 πτυχιούχους μέσω ΥΚΙ που θα πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑδηλαδή χωρίς καμία επιβάρυνση για την Εθνική (!) – και θα είναι έξω από τις συλλογικές συμβάσεις, κάτι που αποτελεί πραγματική πρόκληση.
       Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν αναθέτουμε σε άλλους να αποφασίσουν και να πράξουν για εμάς χωρίς εμάς. Δεν περιμένουμε «σωτήρες» να μας σώσουν. Κόντρα στην ξεπουλημένη ΓΣΕΕ, που με την κήρυξη απεργίας δεν ξεπλένει τις αμαρτίες της, όπως τη πρόσφατη υπογραφή πίσω από τη πλάτη μας της συλλογικής σύμβασης με τον ΣΕΒ, νομιμοποιώντας τους μισθούς των 500 €. Κόντρα στην εργοδοτική ΟΤΟΕ, που «θάβει» και αυτήν την απεργία, για να μη διαταραχτεί η ομαλή λειτουργία των τραπεζών. Κόντρα στον συμβιβασμένο ΣΥΕΤΕ, που «κάνει γαργάρα» σε όσα γίνονται σήμερα στην ΕΤΕ εις βάρος μας.
       Σηκώνουμε το ανάστημά μας, γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά! Να κατεβάσουμε ρολά στις τράπεζες, να κατεβούμε όλοι στους δρόμους και να ενωθούμε με τις απολυμένες καθαρίστριες, τους διαθέσιμους καθηγητές, όσους αγωνίζονται για να ανατρέψουν την καταστροφική «κοινοπραξία» κυβέρνησης – κεφαλαίου – Τρόικας.
        
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 9/4 & ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ – ΑΘΗΝΑ 11.00 ΜΟΥΣΕΙΟ

69748612426974861242, 69464652966946465296,  6985866002, 69490789716949078971, 69750619966975061996

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση για τις εκλογές του ΤΥΠΕΤ

ΤΥΠΕΤ : η επιβίωση και αναβάθμιση του Ταμείου Υγείας είναι υπόθεση των εργαζομένων και των αγώνων τους!

          Η υγεία βρίσκεται στο στόχαστρο της αντεργατικής λαίλαπας του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, καθώς η διάλυση του ΕΟΠΥΥ, το κλείσιμο των νοσοκομείων, έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σκηνικό για το λαό και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Δίνεται βορά στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, που καραδοκούν με τα ιδιωτικά προγράμματα να κερδίσουν. «Αφού δεν υπάρχει δημόσια υγεία, αγόρασε ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο» μας λένε. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουν την εξαφάνιση των ταμείων υγείας με αξιοπρεπείς παροχές, στρέφοντας τους ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση. Τους ενοχλεί να υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενα κι αυτοδιοικούμενα Ταμεία Υγείας, στα οποία να μην μπορεί να παρέμβει το κράτος και η εργοδοσία. Το ταμείο Υγείας της Αγροτικής, για παράδειγμα, που έκλεισε σε μια μέρα το καλοκαίρι του 2012 στέλνοντας χιλιάδες συναδέλφους μας στον καιάδα του ΕΟΠΥΥ, απάλλαξε την Τράπεζα Πειραιώς από κόστος κι ευθύνες. Δε δικαιολογείται να μην ενδιαφερόμαστε για τη διατήρηση των παροχών του ταμείου μας, οι ευθύνες μας είναι τεράστιες, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δική μας υγεία και των οικογενειών μας.
          Στις 8 Απρίλη έχουμε εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στο ΤΥΠΕΤ. Η Πρόταση Προοπτικής δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, λόγω του ισχύοντος αντιδημοκρατικού καταστατικού, που προϋποθέτει για κάθοδο στην Αττική ψηφοδέλτιο 40 συναδέλφων, με βαθμό άνω του λογιστή Β. Και αντί οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να επιδιώξουν την κατάργηση αυτών των αντιδημοκρατικών διατάξεων, προτείνουν απλά τη συμπλήρωση της σύνθεσης του ΔΣ με 3 συνταξιούχους, μια πρόταση καθαρά υποκριτική, αφού οι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους εν ενεργεία. Γι αυτό, καλούμε τους συναδέλφους να πουν Όχι σε αυτήν την αλλαγή, η οποία θα πρέπει να αποτραπεί και το καταστατικό να αλλάξει σε ριζικά δημοκρατική κατεύθυνση για:  
  • Να καθιερωθεί η απλή αναλογική σε όλα τα διαμερίσματα για την εκλογή στο ΔΣ,
  • Να μην υπάρχουν προϋποθέσεις στον αριθμό υποψηφίων για συμμετοχή στις εκλογές,
  • Να δοθεί δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι και στους συνταξιούχους (χωρίς ποσοστώσεις),
  • Να γίνουν τακτικά μέλη όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο της ΕΤΕ,
  • Να γίνεται τακτική συνέλευση 2 φορές το χρόνο, 1 στην Αθήνα και 1 σε άλλη πόλη.
       Οι παρατάξεις που είχαν την πλειοψηφία όλα αυτά τα χρόνια, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, εξακολουθούν να δίνουν πρόφαση στο κεφάλαιο και το κράτος να κατηγορούν τους εργαζόμενους για κακοδιαχείριση και ανικανότητα, προκειμένου να περάσουν τα σχέδιά τους. Τι κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια; Η πλειοψηφία μας κοροϊδεύει ότι το ταμείο είναι πλεονασματικό (!) και διασφαλισμένο. Ότι όλα κυλούν ρολόι κι οι ασφαλισμένοι έχουν άριστη εξυπηρέτηση. Είναι όμως έτσι; Η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής στις 5/3 αναφέρει ότι η τιμή των μετοχών αποτιμάται με τις τιμές κτήσης, κι όχι με τη μέση τιμή του τελευταίου μήνα! Άρα, η απόκλιση εκεί είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ, αφού οι μετοχές έχουν χάσει πάνω από το μισό της αξίας τους! Αναφέρεται επίσης η οφειλή του ΤΥΠΕΤ στην Τράπεζα περίπου 20 εκ, από τη μη εκκαθάριση του λογαριασμού για 3 χρόνια. Άρα για ποιο πλεόνασμα μιλούν; Παρατηρεί επίσης αύξηση κάποιων εξόδων.  
       Δεν ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των παρατάξεων είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του ΤΥΠΕΤ πέρυσι στην ΑΜΚ της ΕΤΕ με 2 εκ ευρώ! Άλλωστε μετά την εθελουσία, υπάρχουν 1500 λιγότεροι ασφαλισμένοι εν ενεργεία, λαμβάνοντας υπόψη και την ένταξη των εργαζομένων από Probank, Fbb, και Εθνοκάρτα. Με μειωμένους μισθούς, με μειωμένο προσωπικό, με εκατοντάδες ενοικιαζόμενους εκτός ασφαλιστικών ταμείων, μπορεί να επιβιώσει το ΤΥΠΕΤ; Η Εθνική προκαλεί με την απόφασή της να εντάξει τους ειδικούς συμβούλους. Ας θυμηθούμε δε ότι το ΔΣ του ΤΥΠΕΤ πήρε την πρωτοφανή απόφαση να κρατάει εισφορές επί του μισθού των εργαζόμενων πριν τη μείωση, δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που αντιστοιχεί στο σημερινό μισθό.
Παρατηρούμε επίσης τα εξής:
·           Οι ίδιοι παραδέχονται ότι το πλεόνασμα οφείλεται στη μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι γιατροί γράφουν λιγότερα φάρμακα, δηλαδή τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που λίγα ταμεία διαθέτουν και συνιστά μεγάλη κατάκτηση, δυστυχώς έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση. Τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία κλείνονται μετά από 2-3 μήνες για κάποιες εξετάσεις και ειδικότητες, όπως στο οδοντιατρείο, κάποιες ειδικότητες υπάρχουν μόνο πρωί, καταργήθηκε η δυνατότητα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ως 15 ευρώ. Στη δε κλινική, υπάρχουν λίγοι νοσοκόμοι, τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τα έργα ανακατασκευών και οι προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων έχουν δώσει τροφή για σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια.
·           Οι κοινωνικές παροχές του Ταμείου έχουν επίσης μειωθεί. Το κόστος για τους ασφαλισμένους για διακοπές στη Ραψάνη και τις κατασκηνώσεις το καλοκαίρι είναι αρκετά υψηλό, γι αυτό και προτιμήθηκε από λιγότερους συναδέλφους. Το κτίριο που είχε δοθεί ως κληρονομιά στο Σύλλογο Συνταξιούχων, για να χρησιμοποιηθεί ως Γηροκομείο, πουλήθηκε πριν λίγα χρόνια από το ΤΥΠΕΤ, στο οποίο είχε μεταβιβαστεί.
·           Το ΤΥΠΕΤ έχει ακόμη  λίγους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Προχώρησε σε εθελουσία φέτος. Συμπεριφέρονται σαν σκληρός εργοδότης προς το προσωπικό. Οι φήμες για πελατειακές σχέσεις οργιάζουν. Η δημοσιοποίηση πριν λίγες μέρες από τα αστικά μέσα της σκανδαλώδους απόφασης της Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ να προσλάβει 30 υπαλλήλους, όχι με δημόσιο διαγωνισμό, αλλά μόνο για τέκνα συναδέλφων και συνταξιούχων με μόρια, είναι τρανταχτό παράδειγμα. Η Πρόταση Προοπτικής ήταν η μόνη που το είχε καταγγείλει στην εφημερίδα «Αντιλογισμοί» στο φύλλο Μαρτίου, όμως δεν ίδρωσε το αυτί τους τότε. Μετά, απέσυραν τη διακήρυξη.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
          Αδιαφιλονίκητο προτέρημα ο χαρακτήρας του ΤΥΠΕΤ. Ταμείο αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοδιοικούμενο. Τι πιο σημαντικό και λογικό, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να διοικούν, να ελέγχουν, να ρυθμίζουν τη λειτουργία και περιουσία του, χωρίς την παρέμβαση κράτους ή εργοδότη. Ειδικά σήμερα. Οι μεγάλες παρατάξεις επομένως φέρουν την κύρια ευθύνη που έχουν εκφυλίσει το θεσμό της αυτοδιαχείρισης. Η Γ. Συνέλευση γίνεται καθημερινή μεσημέρι, απαγορεύοντας τη συμμετοχή στους συναδέλφους της επαρχίας αλλά και των καταστημάτων, ελάχιστοι μαθαίνουν καν για τη σύγκλησή της. Οι αποφάσεις του ΔΣ δεν κοινοποιούνται. Το καταστατικό παραμένει αντιδημοκρατικό. Η κοινή κάθοδος των δύο παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ αποδεικνύει ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα. Μαζί με τη ΔΑΚΕ, αλλά και τη Νέα Εποχή – που εμφανίζεται δήθεν ως καινούρια δύναμη, ψήφιζαν σχεδόν για όλα από κοινού. Γι αυτό και οι συνάδελφοι πρέπει να τους καταδικάσουν στις εκλογές που έρχονται! Όμως, ούτε οι αριστερές παρατάξεις έχουν συμβάλει στην κινητοποίηση των συναδέλφων, ακόμα και στο επίπεδο της ενημέρωσης υστέρησαν. Η ΔΑΣ μάλιστα αρκετές φορές ψήφιζε από κοινού με τις ηγέτιδες παρατάξεις και δεν χρησιμοποίησε τους αποσπασμένους για να κινητοποιήσει τους συναδέλφους για τα ζητήματα του ταμείου.
 ► Η βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ δεν είναι ζήτημα καλύτερου οικονομικού μάνατζμεντ, καλύτερης διαχείρισης, πιο σωστών επιχειρηματικών αποφάσεων, όπως μας λένε ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ αλλά και ΔΑΣ. Σ αυτή τη λογική, κόβουν συνέχεια παροχές, φάρμακα και όσα αναφέρονται παραπάνω. Η ποιοτική αναβάθμιση και βιωσιμότητά του είναι υπόθεση του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος, δηλαδή του ΣΥΕΤΕ και των εργαζόμενων, να αποφασίσουν με Γ. Συνελεύσεις την αγωνιστική διεκδίκηση των στόχων πάλης. Η υγεία μας δεν διαπραγματεύεται! Και θα αγωνιστούμε όχι μόνο για μας, αλλά και μαζί με όλο το λαό για δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, αφού στην καπιταλιστική κρίση κανείς δεν σώνεται.
  •  Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες. Αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του θεσμού των ενοικιαζόμενων, των συμβάσεων έργων (πχ καθαρίστριες, φύλακες) των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Όλοι ενταγμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία της ΕΤΕ. 
  • Άμεση καταβολή από την ΕΤΕ των οφειλομένων - ελλειμμάτων από όλες τις εθελούσιες. 
  • Κατάργηση εισφοράς εργαζόμενου. Αύξηση εισφοράς εργοδότη στο 10%.
  • Κατάργηση συμμετοχής 25% για φάρμακα. Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από το κύκλωμα υγεία – φάρμακο. Όχι κερδοσκοπία με την ασθένεια.
  • Πρόσληψη γιατρών και νοσοκόμων για την επάνδρωση της κλινικής και την αύξηση των ωρών λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων.
  • Αμεσοδημοκρατική λειτουργία με ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ (βλ. και προτάσεις αλλαγής στο καταστατικό)
ΑΠΡΙΛΗΣ 2014
6974861242, 6946465296,  6985866002, 6949078971, 6975061996