Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Επιστολή της ΕΑΚ 972 προς την Πρόταση Προοπτικής και η απάντηση της κίνησής μας

20/4/2015
Καλημέρα σας,

Επικοινωνούμε μαζί σας, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΕΑΚ της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάλυσης, για να δηλώσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την απογοήτευσή μας στην ανακοίνωση της παράταξής σας με τίτλο «Εξειδικευμένο προσωπικό και Κανονισμός Εργασίας» (http://www.protasiprooptikis.blogspot.gr/2015/04/blog-post_16.html) και ειδικότερα για την παράγραφο «Δυστυχώς, ευθύνη έχουν και οι ΕΑΚ Πληροφορικής & Επιχειρηματικής Ανάλυσης…» που μας αφορούσε άμεσα ως ΕΑΚ της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάλυσης.

Η ΕΑΚ της Δ/νσης έκανε τις ενέργειες που ορίζει ο ρόλος, στο πλαίσιο του κανονισμού λειτουργίας της, ο οποίος έχει εκπονηθεί από το ΣΥΕΤΕ .

Ο ρόλος αυτός έγκειται στην ενημέρωση και κινητοποίηση του ΣΥΕΤΕ, ώστε να λυθεί οριστικά, η αδικία εις βάρος των συναδέλφων της πρώην FBB και PROBANK, ώστε να ενταχθούν στο εξειδικευμένο προσωπικό των Διευθύνσεων, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Τράπεζας.

Η λήψη του «επιδόματος μη εξειδικευμένου προσωπικού» που ζήτησε η Διεύθυνση της Μονάδας μας (με υπηρεσιακή αλληλογραφία) από τη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού ήταν για χορήγηση κλιμακίων (ακόμη δεν έχουν χορηγηθεί) και για επιδόματα Διοίκησης, έβρισκε σύμφωνους τους συναδέλφους της πρώην FBB και PROBANK ως προσωρινό οικονομικό μέτρο και ζητήθηκε να το λαμβάνουν μέχρι να γίνει η ένταξή τους στο εξειδικευμένο. Η ΕΑΚ σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αντιταχθεί σ’ αυτό το αίτημα (πέραν του ότι δεν είναι και στις αρμοδιότητές της).

Δεν γνωρίζουμε το σκοπό ύπαρξης της συγκεκριμένης παραγράφου και ζητούμε άμεσα να ανακληθεί με παράλληλη ενημέρωση των συναδέλφων καθώς η μέχρι πρότινος συνεργασία των μελών της ΕΑΚ της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάλυσης με τα Στελέχη της παράταξής σας ήταν εξαιρετική, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από το e mail που παρατίθεται παρακάτω.

Τέλος, προσβλέπουμε με τη συμμετοχή σας, ως μέλη του ΣΥΕΤΕ, στην οριστική λύση του θέματος.

Η ΕΑΚ Επιχειρηματικής Ανάλυσης



22/4/2015
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε απάντηση της επιστολής της ΕΑΚ Επιχειρηματικής Ανάλυσης της 20/4 προς την κίνησή μας, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Ως Πρόταση Προοπτικής ασχοληθήκαμε με το σοβαρό ζήτημα της μη ένταξης στο εξειδικευμένο προσωπικό αρκετών Διευθύνσεων τόσο των συναδέλφων από τις πρ. Probank και Fbb  όσο και εκείνων  που προέρχονται από την ΕΤΕ και αλλάζουν Διεύθυνση, από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε, πριν πολλούς μήνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες ανακοινώσεις μας από το 2014, όπου αν ανατρέξετε, θα βρείτε σχετικές αναφορές:




Η κίνησή μας επανέφερε το ζήτημα ξεχωριστά, στo πλαίσιo του προγράμματος δράσης που προτείναμε στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, και διαφόρων ζητημάτων που αναδεικνύουμε (πχ κατασκηνωτικό επίδομα κλπ) και αφορούν τα δικαιώματα των συναδέλφων.

Ο ΣΥΕΤΕ εδώ και 1 περίπου χρόνο δεν έχει αντιδράσει στις μεθοδεύσεις αυτές της Διοίκησης, με ευθύνη των παρατάξεων που έχουν την πλειοψηφία και παίρνουν τις αποφάσεις, ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι φέρει την κύρια ευθύνη, καθώς η συναίνεσή του και σε αυτό το ζήτημα, είναι εμφανής.

Τον Μάρτη του 2015 πράγματι η ΕΑΚ Επιχ/κής Ανάλυσης έστειλε κάποια επιστολή προς το ΣΥΕΤΕ, για τη διακοπή ένταξης των νέων συναδέλφων στους κανονισμούς εξειδικευμένου προσωπικού, όπως αναφέρουμε και στην ως άνω ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας. Η επιστολή αυτή δεν έφτασε στους εκλεγμένους συμβούλους της Πρότασης Προοπτικής, καθώς έχουμε καταγγείλει δημόσια ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ δεν κοινοποιεί ως οφείλει πολλές επιστολές σε όλα τα μέλη του ΔΣ, αποκλείοντας την παράταξή μας.
Ενημερωθήκαμε γι αυτήν πολλές μέρες αργότερα. Θεωρούμε ότι η επιστολή «ήταν πολύ καλή», γι αυτό και προτείναμε σε μέλος της ΕΑΚ να δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας την επιστολή αυτή, πρακτική που ακολουθούμε συχνά με άλλες επιστολές συναδέλφων ή επιτροπών, γιατί επιθυμούμε να αναδεικνύουμε τις ενέργειες της βάσης των εργαζομένων για ενημέρωση των συναδέλφων αλλά και γιατί θεωρούμε ότι η ανάδειξή τους φέρνει αποτελέσματα. Όμως δεν υπήρξε απάντηση, οπότε δεν τη δημοσιεύσαμε.

Θεωρούμε ωστόσο, όπως αναφέρουμε στην ανάρτησή μας, ότι η επιστολή αυτή δεν αρκεί. Το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτούσε κατά τη γνώμη μας πιο έγκαιρη και δυναμική κινητοποίηση εκ μέρους των εργαζομένων και των εκλεγμένων εκπροσώπων τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η γενική συνέλευση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να παίρνονται συλλογικές αποφάσεις. Η δε αποδοχή του επιδόματος μη εξειδικευμένου προσωπικού, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ από στέλεχος της ΔΑΚΕ και μέλος του Προεδρείου, ότι οι συνάδελφοι φταίνε γιατί έτσι έδωσαν πρόσχημα στη Διοίκηση να μην εντάξει τους συναδέλφους των συγχωνευμένων τραπεζών στο εξειδικευμένο προσωπικό.

Όλα αυτά θεωρούμε ότι έχουν παίξει κάποιο ρόλο στην έκβαση του ζητήματος.

Ρόλος των ΕΑΚ είναι όχι μόνο να επισημαίνουν κάποιο πρόβλημα προς το ΣΥΕΤΕ, αλλά πάνω από όλα η έγκαιρη ενημέρωση όλων των συναδέλφων με διαφάνεια και η έκφραση των συλλογικών αποφάσεων των εργαζόμενων όπως αποτυπώνονται στη συνέλευση κάθε χώρου. Ρόλος των ΕΑΚ είναι να εκπροσωπούν τους συναδέλφους και να οργανώνουν τη δράση τους.

Επιτρέψτε μας να εκφράσουμε την απορία μας που ενώ δεν έχει εκφραστεί η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια προς τις παρατάξεις της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ για την αδράνεια και τη στάση τους όλο αυτό το διάστημα, υπήρξε τόσο άμεση αντίδραση και «έντονη διαμαρτυρία» προς την κίνησή μας , τη στιγμή που και πάλι επισημάναμε το σοβαρό ζήτημα και την απαράδεκτη στάση της Διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι κρινόμαστε από τους συναδέλφους και κανείς δεν έχει το αλάθητο. Εκ παραδρομής, για παράδειγμα, ξεχάσαμε να αναφέρουμε και τη Δ/νση Οργάνωσης 012 ως μία από τις Διευθύνσεις όπου υπάρχει το πρόβλημα, και όπου δεν υπάρχει ΕΑΚ, με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ που δεν ενδιαφέρεται για την οργάνωση των συναδέλφων.

Διατηρούμε το δικαίωμά μας να εκφέρουμε την άποψη ότι η υπόθεση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας είναι μια δύσκολη υπόθεση αλλά εφικτή και γι αυτό πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο απαιτητικοί κι από τα συλλογικά όργανα κι από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Θεωρούμε και προτείνουμε ότι μόνο με δυναμική κινητοποίηση και δράση των εργαζομένων μπορούμε να καταφέρουμε από το πιο «μικρό» ως το πιο «μεγάλο».

Επειδή είμαστε υπέρμαχοι της εργατικής δημοκρατίας και όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται ανοιχτά στους συναδέλφους, θα δημοσιεύσουμε την επιστολή διαμαρτυρίας σας στην ιστοσελίδα μας, καθώς και την παρούσα απάντησή μας. Θα επιθυμούσαμε να αποστείλετε και στους συναδέλφους της Διεύθυνσης  Επιχ. Ανάλυσης την επιστολή μας αυτή, αφού τους κοινοποιήσατε και τη δική σας επιστολή.

Είναι αυτονόητο, τέλος, ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην επίλυση του ζητήματος, όπως θεωρούμε ότι έχουμε κάνει ως τώρα. Έτσι, θεωρούμε ότι δεν έχετε αντίρρηση ότι μπορούμε και ενδείκνυται να δημοσιεύσουμε πλέον και τις επιστολές των ΕΑΚ προς το ΣΥΕΤΕ, για να έχουν οι συνάδελφοι την πλήρη εικόνα για το ζήτημα.

Συναδελφικά,
Από την Πρόταση Προοπτικής







Δεν υπάρχουν σχόλια: