Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Εξειδικευμένο προσωπικό και Κανονισμός Εργασίας


Με το νέο τραπεζικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τις συγχωνεύσεις τραπεζών, αλλάζει ραγδαία και το εργασιακό τοπίο στην Εθνική Τράπεζα. Οι απορροφήσεις των FBB και Probank, αλλά και η πρόσφατη απορρόφηση της Εθνοdata (θυγατρική του ομίλου ΕΤΕ), έγιναν ο Δούρειος Ίππος για τη μονομερή κατάργηση του «εξειδικευμένου προσωπικού» στις 5 Διευθύνσεις Πληροφορικής κ Οργάνωσης. Η Διοίκηση δεν δέχεται να συμπεριλάβει, όπως ορίζει ο Κανονισμός Εργασίας, τους εργαζόμενους των πρ. FBB & Probank στο καθεστώς του εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο εξασφαλίζει το σχετικό επίδομα στις  Διευθύνσεις 012, 035, 942, 968 & 972, ενώ ταυτόχρονα καθορίζει και την εργασιακή εξέλιξη μέσα από τις παροχές κάποιων κλιμακίων. Οι δε εργαζόμενοι της πρώην Εθνοdata εντάχθηκαν στην Τράπεζα με το καθεστώς του Ειδικού Συνεργάτη, και στο τέλος του 2015, με την ένταξή τους στον Κανονισμό της ΕΤΕ, προοιωνίζεται  ήδη ο αποκλεισμός τους από το εξειδικευμένο.

Αποτέλεσμα: δημιουργούνται πλέον εντός του Κανονισμού εργαζόμενοι 3 και πλέον ταχυτήτων, με αξιοσημείωτες διαφορές σε μισθολογικό αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιακής εξέλιξης. Είναι η πρώτη φορά στην Εθνική που εργαζόμενοι στον ίδιο Κανονισμό Εργασίας αντιμετωπίζουν διαφορετική μεταχείριση. Ο ΣΥΕΤΕ με τη γνωστή απραξία του, ουσιαστικά παρείχε τη συναίνεσή του σε αυτά τα φαινόμενα, όταν όλο αυτό τον καιρό δεν διασφάλισε τα αυτονόητα, αλλά ανέχτηκε να δοθούν επιλεκτικά και χωρίς κριτήρια κλιμάκια στο λογιστικό βαθμό ως «τυράκι».

Δυστυχώς, ευθύνη έχουν και οι ΕΑΚ Πληροφορικής & Επιχειρηματικής Ανάλυσης, που έπρεπε να αντιδράσουν πιο δυναμικά,  καθώς αν και έστειλαν επιστολές προς τον ΣΥΕΤΕ για το ζήτημα, δέχτηκαν να δοθεί επίδομα μη εξειδικευμένου προσωπικού σε συναδέλφους που εκτελούν την ίδια εξειδικευμένη εργασία με εκείνους. Οι νέες ΕΑΚ που θα προκύψουν πρέπει να κινητοποιήσουν τους συναδέλφους στο Γέρακα με συνελεύσεις, και να συντονιστούν με ΕΑΚ άλλων Διευθύνσεων, αναδεικνύοντας ότι η Διοίκηση προτίθεται -όπως ανεπίσημα έχει αναφέρει- να καταργήσει το θεσμό του εξειδικευμένου προσωπικού. Το πρόβλημα άλλωστε δεν αφορά μόνο τις παραπάνω Διευθύνσεις.

Η καταστρατήγηση του Κανονισμού Εργασίας από τις αρχές του 2014 με πολλές τοποθετήσεις Τμηματαρχών Β’ σε οργανικές θέσεις, ακόμη και εργαζόμενων που δεν ανήκουν καν στο εξειδικευμένο προσωπικό, με την ανοχή του ΣΥΕΤΕ,   έχει δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια στη συντριπτική πλειοψηφία του  προσωπικού.  

 Η Πρόταση Προοπτικής απαιτεί να δοθούν τα αυτονόητα βάσει Κανονισμού σε όλους τους συναδέλφους. Να σταματήσει το ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο εργαζομένων πολλών ταχυτήτων στην Εθνική. Καλούμε όλους τους συναδέλφους καθώς και τις ΕΑΚ που υπηρετούν στις Διευθύνσεις να είναι σε επαγρύπνηση, να κινητοποιηθούν και να μας ενημερώσουν για οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά για το ζήτημα.  Ενόψει επιχειρησιακής σύμβασης, θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση, για την ίδια τη φύση των διαφόρων επιδομάτων, που καλλιεργούν τη διάσπαση και δεν βοηθούν στην ενοποίηση των εργαζομένων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: