Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Πρόταση που κατατέθηκε στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ 27/5/2015 από την Πρόταση Προοπτικής

Όχι σε νέα συμφωνία-μνημόνιο. Όχι υποταγή σε δανειστές και «θεσμούς»
 Αγώνας τώρα για όλα όσα μας έκλεψαν, για όλα όσα δικαιούμαστε!
Παρά τις δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, κάθε μέρα που περνά γίνεται πιο καθαρό πως όποια «συμφωνία» υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιδραστικής «Ιερής Συμμαχίας» ΕΕ-ΔΝΤ θα έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα και θα εντάσσεται στο μνημονιακό πλαίσιο. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι σε αυτή τη «διαπραγμάτευση», ένας μόνο υποχωρεί κι αυτή είναι η ελληνική κυβέρνηση, που κάθε λίγο πάει πίσω από άλλη μια «κόκκινη γραμμή». Από όλες τις ανακοινώσεις, τις «διαρροές» και τις δηλώσεις κυβέρνησης και δανειστών, είναι φανερό ότι η συζήτηση και η νέα συμφωνία περιλαμβάνει συνέχιση των παλιών μέτρων και προώθηση νέων με πιο αργούς ρυθμούς: νέα φορολεηλασία των εργαζομένων (διατήρηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση ΦΠΑ), χτύπημα των ταμείων και νέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, ιδιωτικοποιήσεις, εφαρμογή των προγραμμάτων επιδότησης της εργοδοσίας για την ανεργία αντί για στήριξη των ανέργων, συνέχιση και παγίωση του μνημονιακού πλαισίου των προηγούμενων ετών. Αντί να πάρουν πίσω τα μέτρα της προηγούμενης 5ετίας, αυτά μένουν και θα έρθουν κι άλλα!
Τα εργατικά αιτήματα και οι ανάγκες των εργαζομένων μπαίνουν στην κατάψυξη. Κανένας εφαρμοστικός νόμος του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει καταργηθεί. Η λεηλασία του δημόσιου πλούτου συνεχίζεται κανονικά, ακόμα και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, καθώς και οι νέες ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. ΟΛΠ, ιππόδρομος, ΟΣΕ κλπ). Το ΔΝΤ και οι τοκογλύφοι δανειστές εξοφλούνται κανονικά με εκατομμύρια ευρώ, στην ώρα τους, και στο διηνεκές όπως δηλώνει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που η κατάσταση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων παραμένει δραματική. Τα προηγούμενα εγκλήματα της κλοπής του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων, παραγράφονται... Ακούμε ξανά περί «πλεονασματικών προϋπολογισμών», για ανταγωνιστικότητα, «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας και συνολικά. Το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για τις συμβάσεις, αν και κουτσουρεμένο, μπήκε στα συρτάρια. Οι τράπεζες συνεχίζουν την ίδια πολιτική που μας έφερε ως εδώ, με τα παλιά golden boys να παραμένουν κι άρα τίποτα να μην αλλάζει. Οι πλειστηριασμοί σπιτιών συνεχίζονται, οι άνεργοι και χαμηλόμισθοι υποφέρουν από τα δάνεια και τις κάρτες, οι τραπεζοϋπάλληλοι ζούμε την πίεση των στόχων που θέλουν να μας μετατρέψουν σε κοράκια απέναντι στον κόσμο. Και θέλουν νέες μειώσεις μισθών (βλ. Τράπεζα Ελλάδος).
Αλλαγή πορείας τώρα με τους δρόμους γεμάτους!
Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος! Δεν θα χαρίσουμε τους μεγάλους αγώνες και τις ελπίδες μας στους δανειστές, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες και τα αιτήματά μας! Καμιά άλλη αναμονή, μόνο με αγώνες και διεκδίκηση, θα μπει φραγμός στις αντιλαϊκές πολιτικές. Μόνο με συντονισμένο πανεργατικό αγώνα θα ηττηθεί η πολιτική της υποταγής και της «διαπραγμάτευσης» εντός των βάρβαρων πλαισίων. Να γεμίσουν οι δρόμοι ξανά, να κάνουμε την ελπίδα δύναμη ανατροπής και σύγκρουσης! Να συμβάλουμε σε ένα αναγεννημένο ταξικό εργατικό κίνημα!
Τα συνδικάτα να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης απαιτώντας τώρα: Καμία αντιλαϊκή συμφωνία με όποιο «περιτύλιγμα» και όνομα έρθει, ρήξη με ΕΕ-ΔΝΤ, παύση πληρωμών στους τοκογλύφους, ούτε ένα ευρώ στην εξυπηρέτηση του χρέους, διαγραφή του χρέους. Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας. Αύξηση βασικού μισθού τώρα, πλήρης κάλυψη των ανέργων. Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα! Να πληρώσουν οι πλούσιοι που καρπώνονται την εργασία μας!
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που δεν πρόκειται να ξεδιπλώσουν καμία ουσιαστική αγωνιστική απάντηση στη νέα συμφωνία-μνημόνιο. Απαιτούμε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύξουν πανεργατική απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή συμφωνία αρχές Ιούνη. Ήδη οι γιατροί έκαναν μια πρώτη μεγάλη απεργία στις 20 Μάη, για την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία. Να απαιτήσουμε από τα σωματεία μας την κήρυξη απεργίας, σε συντονισμό με άλλα σωματεία, αλλά και σαν προειδοποίηση προς τη Διοίκηση και τις τράπεζες για υπογραφή επιχειρησιακής και κλαδικής σύμβασης, για όλα τα προβλήματα που μας αφορούν! Ο ΣΥΕΤΕ να καλέσει αγωνιστικά στο μαζικό Συλλαλητήριο αντίθεσης στη νέα συμφωνία και αντεπίθεσης των εργαζομένων στις 11 Ιούνη (στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 6.30) σε κάθε πόλη.
Διεκδικούμε:
·         Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με δημόσιο διαγωνισμό και  διαφανείς διαδικασίες, ώστε να αναπληρωθεί το κενό από τους χιλιάδες αποχωρήσαντες της εθελούσιας και παλιότερα..
·         Να μπει αγωνιστικός σχεδιασμός με συνελεύσεις για υπογραφή διετούς επιχειρησιακής και κλαδικής σύμβασης, με όλα τα παραπάνω, και πραγματική ρήτρα απολύσεων. Αυξήσεις τώρα στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μία μόνο δουλειά. Πρώτο βήμα να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε από το 2010 και μετά. Εξάλειψη της μείωσης («κουτάκι», δηλ 8 -15%), με επαναφορά  του επιδόματος ισολογισμού και της μείωσης 6,5% που είχαμε στο βασικό μισθολόγιο.
·         Κανείς συνάδελφος εκτός κανονισμού εργασίας, συλλογικών συμβάσεων, ασφαλιστικών ταμείων. Ενιαίο εργασιακό καθεστώς για όλους, ίδιος μισθός, ωράριο, ασφάλιση. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Εθνική.
·         Μείωση τώρα του ωραρίου, 35ωρο και 5ήμερο για όλους, με υπογραφή κλαδικής σύμβασης.
·         Να σταματήσουν οι εργολαβίες και η εκχώρηση εργασιών.Να φύγουν τα golden boys, οι σύμβουλοι και όλα τα στελέχη από την αγορά που κατέκλυσαν την τράπεζα με παχυλούς μισθούς, θέσεις και κλιμάκια.
·         Να διαγραφούν άμεσα τα μετοχοδάνεια των συναδέλφων της Probank. Να καταργηθεί η στοχοθεσία στα καταστήματα, που προσθέτει αφόρητη πίεση στους συναδέλφους. Όχι στην εντατικοποίηση. Καμία σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς. Να μειωθεί δραστικά το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες.
·         Σοβαρός αγωνιστικός σχεδιασμός για τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΤΥΠΕΤ και στο Επικουρικό Ταμείο και η Τράπεζα να καλύψει τα ελλείμματα από τις εθελουσίες, καμία μείωση στην επικουρική σύνταξη. Επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς 4,5% στο Ταμείο Αυτασφάλειας, η Τράπεζα να την καταβάλλει για όλους τους συναδέλφους, καθώς δεν καταβάλλει ούτε το 2% για όσους εντάσσονται στο Ταμείο από 1/1/14. Να ακυρωθεί η συμφωνία του Δεκεμβρίου 2013, με την οποία «κουρεύτηκε» το εφάπαξ κατά 40%, και αναδρομικά για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2012. Έξω τα ασφαλιστικά ταμεία από το τζόγο του χρηματιστηρίου.
► Σε συντονισμό με σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να διεκδικήσουμε  με αγωνιστικό τρόπο την κατάργηση από τη νέα κυβέρνηση μιας σειράς αντεργατικών νόμων και μέτρων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, τα οποία αφορούν και έχουν πλήξει άμεσα τους εργαζόμενους στην Εθνική και ευρύτερα, και τα οποία αντιπάλεψε το εργατικό κίνημα και οι τραπεζοϋπάλληλοι με μεγάλους αγώνες και μάχες :
·         Να επανέλθει η διάταξη της λύσης της σύμβασής μας ως τη συνταξιοδότηση, που καταργήθηκε από τον Κανονισμό Εργασίας το 2012, κι αφορά ΔΕΚΟ κλπ. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι για τις συλλογικές συμβάσεις της τελευταίας 4ετίας (λήξη μετενέργειας, ισχύς επιχειρησιακής έναντι κλαδικής, μη επεκτασιμότητα των συμβάσεων, δηλ. οι ν. 3845, 3899 / 2010, 4024/2011, 4046/2012 κλπ.)
·         Να καταργηθεί το πάγωμα των ωριμάνσεων και τριετιών, που έχει πλήξει και τους δικούς μας μισθούς και απαγόρευσε τις αυξήσεις. Να καταργηθεί ο χαμηλότερος μισθός για τους νέους κάτω των 25.
·         Να καταργηθεί η απελευθέρωση των απολύσεων και η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης. Να καταργηθεί η ενοικιαζόμενη εργασία, που επεκτάθηκε μάλιστα στους 36 μήνες.
·         Να καταργηθούν οι νόμοι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την καθιέρωση ελαστικού ωραρίου, τη μείωση της αμοιβής της υπερωρίας και υπερεργασίας (2010) , των αδειών (τμηματική άδεια κλπ), την επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης κλπ.
·         Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (Ρέππα, Αλογοσκούφη, Πετραλιά, Λοβέρδου). Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για όλους. Να επανέλθουν τα ευνοϊκότερα όρια ηλικίας για όλους, και τους τραπεζοϋπαλλήλους, για τη συνταξιοδότηση. Να αρθούν οι περικοπές των συντάξεων του ΙΚΑ. Να επανέλθουν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και για τους συναδέλφους κάτω των 60, καθώς έχουμε πληρώσει τις εισφορές μας τόσα χρόνια. Να καταργηθεί ο νόμος Αλογοσκούφη (2005), που κατέστρεψε τα επικουρικά μας, και να ασφαλίζονται όλοι οι συνάδελφοι στο Λογαριασμό Επικούρησης, να διαλυθεί το θνησιγενές ΕΤΑΤ. Να καταργηθούν οι νόμοι για τα επαγγελματικά ταμεία, καθώς και ο ν. 4281/2014. Να επιστραφούν τα κλεμμένα στα Ταμεία από το PSI, δομημένα ομόλογα κλπ.
·         Να καταργηθούν τα χαράτσια, ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος αλληλεγγύης, ριζική μείωση της φορολογίας για τους εργαζόμενους. Να καταργηθούν εντελώς οι πλειστηριασμοί για πρώτη κατοικία. Καμιά ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, δωρεάν υγεία, πρόνοια κλπ.  Να μειωθούν οι λογαριασμοί της κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό), ποιοτικές συγκοινωνίες.
·         Να περάσουν όλες οι τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, χωρίς καμιά αποζημίωση στους μετόχους, πλην των ασφαλιστικών ταμείων. Έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τα λεφτά του ελληνικού λαού (255 δις) και είναι δίκαιο. Με αίσθημα αλληλεγγύης, να διεκδικήσουμε άτοκα στεγαστικά δάνεια και χαμηλότερα επιτόκια για τους συνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ανέργους.
·         Να ακυρωθεί η δανειακή σύμβαση, έξω η Τρόικα. Δεν αναγνωρίζουμε το τοκογλυφικό χρέος, παύση πληρωμών στους δανειστές τώρα, να διαγραφεί μονομερώς, ο λαός δεν χρωστάει σε κανέναν, κανένα νέο μέτρο στο όνομα του χρέους, κατάργηση πλήρης των μνημονίων και όλων των αντεργατικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: