Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΟΤΟΕ



Οι εργοδότες δεν έχουν καμιά θέση στα σωματεία μας!

Προκαλεί για άλλη μια φορά η ηγεσία της ΟΤΟΕ το κοινό αίσθημα των τραπεζοϋπάλληλων,  και όχι μόνο. Αντί να οργανώσει τον κλάδο για τα χιλιάδες εργασιακά προβλήματα, την κλαδική σύμβαση που λήγει σε λίγους μήνες, το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, διοργανώνει επίσημες εκδηλώσεις – φιέστες σε ξενοδοχεία, καλώντας να χαιρετίσουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών!  
Το διήμερο 17-18 Ιουνίου, συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ καλεί σε εκδήλωση για τις εργασιακές σχέσεις, το τραπεζικό σύστημα και το ασφαλιστικό, στην οποία θα χαιρετίσουν πρώτοι η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λ. Κατσέλη, και οι Πρόεδροι των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Βέβαια, για «ξεκάρφωμα» βάζουν και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, που ουδεμία σχέση έχει με την εργατική τάξη εδώ και χρόνια, καθώς ως εργατοπατέρας έχει γίνει Διευθυντής στο βαθμό και έχει  διατελέσει σε ΔΣ επιχειρήσεων. Μάλιστα, μόλις δήλωσε πανηγυρικά ότι ζήτησε από την κυβέρνηση και «πέτυχε» την παράταση για 3 μήνες της εθνικής συλλογικής σύμβασης και των μισθών πείνας των 511 ευρώ!
Αλήθεια, γιατί συνάδελφοι της ΟΤΟΕ δεν καλέσατε και τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, να μη μείνει κανείς παραπονεμένος από τους εργοδότες; Αν ακούγεται γελοίο, μάλλον συμφωνούμε ότι το να καλούνται να μιλήσουν για τα εργασιακά αυτά θέματα σε εκδήλωση  συνδικαλιστικής ομοσπονδίας αυτοί που ευθύνονται για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, τη διάλυση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων και τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν στις εργασιακές σχέσεις είναι απαράδεκτο.
Τη στιγμή που υπάρχουν απολυμένοι συνάδελφοι, μειωμένοι μισθοί , κανονισμοί εργασίας και επιχειρησιακές συμβάσεις που καταστρατηγούνται, χιλιάδες συνάδελφοι στον κλάδο, ενοικιαζόμενοι, που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και οι οποίοι δεν ανήκουν καν στην ΟΤΟΕ,  ασφαλιστικά ταμεία υπό κατάρρευση από την αντεργατική πολιτική κεφαλαίου, κυβερνήσεων και ΕΕ, η ΟΤΟΕ αποσκοπεί με αυτήν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, στην «έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου (!!!), με πρακτικές λύσεις, ρεαλιστικές και προωθητικές ιδέες» με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας!
Δεν είναι τυχαίο ότι η σπουδαία αυτή εκδήλωση θα λάβει χώρα εργάσιμη μέρα πρωί, φοβούμενοι οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ μην έρθουν τραπεζοϋπάλληλοι και γιουχάρουν, αλλά και γιατί δεν ενδιαφέρονται αν θα παρευρεθούν συνάδελφοι. Η ομοσπονδία αποδεικνύει πόσο μακριά βρίσκεται από τους χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους, αφού όλα αυτά τα χρόνια ταυτίστηκε με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, ξεπουλώντας τα εργατικά μας δικαιώματα, απουσιάζοντας από τους αγώνες, ελαχιστοποιώντας τις απεργίες, για το «καλό των τραπεζών».
Και σήμερα, ενώ η κλαδική σύμβαση λήγει τον Δεκέμβριο, οι επιχειρησιακές συμβάσεις επίσης λήγουν σε πολλές τράπεζες, ο κλάδος υποφέρει από την έλλειψη προσωπικού μετά τις εθελουσίες, το ασφαλιστικό καταρρέει και όλα δείχνουν ότι έρχονται νέα μέτρα (ΦΠΑ, αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ), η ομοσπονδία αρνείται να οργανώσει τον κλάδο και να σχεδιάσει αγωνιστική δράση.
Όχι σ αυτόν τον προσχηματικό διάλογο, έναρξη των αγώνων, οργανωμένα και αποφασιστικά! Ανασυγκρότηση τώρα του συνδικαλιστικού κινήματος, σε ταξική βάση και με κριτήριο τα εργατικά συμφέροντα και μόνο, με τους εργαζόμενους να έχουν αποφασιστικό ρόλο και λόγο, για την αντεπίθεση που έχουμε ανάγκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: