Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Προκλητική η στάση του Συλλόγου και κάποιων ΕΑΚ στο θέμα του εξειδικευμένου

10-11-2015
 
Όταν ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού σε επιστολή του επαφίεται «στη συμβολή» του συλλόγου εργαζομένων για «να κατευνάσει!!! τις όποιες ανησυχίες» και να «βοηθήσει καταλυτικά τη διαδικασία» του λειτουργικού «εξορθολογισμού», τότε ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ και σίγουρα η όποια «λύση» δεν μπορεί να είναι εξίσου εποικοδομητική και επωφελής για την τράπεζα και το Προσωπικό, όπως αναφέρεται στην επιστολή.
Όταν όμως, ότι η ηγεσία του συλλόγου ΑΡΝΕΙΤΑΙ να υλοποιήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζόμενων στην Επιχειρηματική Ανάλυση για προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας την Τρίτη 10/11 και αντ’ αυτού αποφασίζει αυθαίρετα να «συμψηφίσει» την αποφασισμένη από τους εργαζόμενους κινητοποίηση με την 24 απεργία που έχουν καλέσει για την Πέμπτη 12/11 ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ταυτόχρονα σπεύδει να ενημερώσει το Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού για τις απεργιακές προθέσεις των εργαζομένων, ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΡΑΒΑ.
Επιπλέον, όταν η ΕΑΚ ενός χώρου που πλήττεται στο σύνολό του (από τις αποφάσεις της διοίκησης αρχικά να μην εφαρμόσει επιλεκτικά τον εξειδικευμένο κανονισμό εργασίας που ισχύει για τους εργαζόμενους του χώρου και εν τέλει να αλλάξει άρδην τον εν λόγω κανονισμό επί το δυσμενέστερο ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ βλ. εξορθολογισμός), κωλυσιεργεί επί μήνες!, και αρνείται πεισματικά, έστω και στο και 5, να προκηρύξει μια Γενική Συνέλευση για να ενημερώσει πλήρως τους συναδέλφους και κυρίως για να ρωτήσει τη γνώμη και τις διαθέσεις τους, αλλά αντίθετα περιορίζεται στην αναπαραγωγή της επίσημης ενημέρωσης και τη στείρα διακίνηση επιστολών, τότε ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΡΑΒΑ.

Συνάδελφοι,
Η αλλαγή των εξειδικευμένων κανονισμών εργασίας προς το ΠΟΛΥ χειρότερο, είναι προ των πυλών. Η πρόταση της διοίκησης για τον καινούριο κανονισμό είναι αρκετά ασαφής, ώστε να μπορεί να διαμορφωθεί στην τελική της μορφή με τους χειρότερους δυνατούς όρους για τους εργαζόμενους, ενώ εμπεριέχει ήδη πρωτόγνωρες και απαράδεκτες ρυθμίσεις/διαδικασίες όπως η ποσόστωση στη διαδικασία των αναβαθμίσεων (θα προάγεται στον επόμενο βαθμό του εξειδικευμένου, υποχρεωτικά, μόνο ένα ποσοστό όσων κρίνονται), ενώ για όσους κρίνονται αρνητικά ή ουδέτερα (και σίγουρα κάποιοι θα κρίνονται έτσι λόγω της ποσόστωσης) προβλέπεται μέχρι και η αποπομπή τους από το εξειδικευμένο!!!
Οι προτεινόμενες αλλαγές μας αφορούν όλους και όχι μόνο όσους θα ενταχθούν στο εξειδικευμένο από εδώ και πέρα ή όσους θα έπρεπε να έχουν ήδη ενταχθεί.
Η ηγεσία του συλλόγου δεν αδιαφορεί απλά[1], αλλά κατά πώς φαίνεται είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιλογές και τα συμφέροντα της διοίκησης, προκρίνοντας την εργασιακή ειρήνη - εν όψει ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και όχι μόνο τώρα - σε βάρος των εργατικών συμφερόντων. Είναι δε η ηγεσία του συλλόγου σε ανοικτή γραμμή με τους ανθρώπους της διοίκησης, ώστε για τις αξιώσεις των συναδέλφων από το σύλλογό τους να απαντάει ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού.
Στην ίδια γραμμή κινούνται και εκλεγμένοι εκπρόσωποι σε ΕΑΚ που δε θέλουν να έρθουν σε ρήξη με τους πολιτικούς τους φορείς (ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ ΣΥΡΙΖΑ) και την εργοδοσία και επιμένουν να αποφασίζουν εκείνοι για τους συναδέλφους που εκπροσωπούν.[2]
Συνάδελφοι,
το συμφέρον μας είναι να μην αφήσουμε να γίνει καμία αλλαγή στους υφιστάμενους κανονισμούς εργασίας, τουλάχιστον όχι στο πνεύμα εξορθολογισμού του κόστους κλπ. που επικαλείται η διοίκηση. Να απαιτήσουμε να γίνουν ΤΩΡΑ οι αναβαθμίσεις και να ενταχθούν στους εκάστοτε ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ εξειδικευμένους κανονισμούς εργασίας οι συνάδελφοι προερχόμενοι από την FBB, την PROBANK και την πρώην ΕΘΝΟDATA, αλλά και συνάδελφοι της ΕΤΕ που έχουν μετακινηθεί από αλλού. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να υπερασπίσουμε τον κανονισμό και τα συμφέροντά μας – να μην αφήσουμε να μας χωρίσουν σε εργαζόμενους με αντικρουόμενα συμφέροντα, όπως κάνανε μέχρι τώρα. Να απαιτήσουμε από τις εκάστοτε ΕΑΚ στις Διευθύνσεις που πλήττονται να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις και από την ηγεσία του Συλλόγου να τηρήσει τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, αλλιώς να πάνε καλύτερα να πάνε να δουλέψουν για την Τράπεζα ως ειδικοί συνεργάτες… αυτοί και τα παιδιά τους…
Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Απεργούμε ενάντια στις προθέσεις της Διοίκησης. 


[1] Πληροφορίες αναφέρουν ότι την 09/11/2015 συνεδρίασε ξανά η επιτροπή για τον «εξορθολογισμό» και την ενοποίηση των εξειδικευμένων κανονισμών εργασίας χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του συλλόγου.
[2] Με αγωνία περιμένουμε να δούμε και τη στάση των εκλεγμένων εκπροσώπων από την πρώην ΕΘΝΟdata.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: