Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Επιστολή προς το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ για την επιχειρησιακή σύμβαση

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ
ΕΠΕΙΓΟΝ
17-11-2015
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Την Παρασκευή 12/11 το μεσημέρι, λάβαμε πρόσκληση σύγκλησης ΔΣ του ΣΥΕΤΕ την Πέμπτη 19/11 από τον Πρόεδρο του Συλλόγου. Δε σχολιάζουμε φυσικά την κλασική τακτική του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ, σε αντίθεση με κάθε άλλη συνδικαλιστική οργάνωση όπου υπάρχει στοιχειώδης συνεννόηση με  όλες τις παρατάξεις, να μην ενημερώνει καν την κίνησή μας για την ημέρα του Συμβουλίου, τα θέματα κλπ.
Όμως θεωρούμε ως σοβαρό ατόπημα το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν ως θέμα συζήτησης το ζήτημα της επιχειρησιακής σύμβασης. Ενώ η υπάρχουσα επιχειρησιακή σύμβαση λήγει σε 40 μέρες, ενώ η μετενέργεια μετά τη λήξη της διαρκεί μόλις 3 μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση μη υπογραφής νέας, ενώ έχουν βγει σε δημοσιότητα τα πλάνα της Εθνικής ενόψει ΑΜΚ με αναφορά σε περικοπή εργατικού κόστους και θέσεων εργασίας, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ αρνείται να συζητηθεί το κορυφαίο θέμα της επιχειρησιακής σύμβασης.
·         Δεν πρέπει να καταρτίσουμε ένα πλαίσιο και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση;
·         Δεν πρέπει να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε υπογραφή αξιοπρεπούς σύμβασης, με ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών και πραγματική διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς και όλα τα άλλα σοβαρά προβλήματα που έχουμε ως εργαζόμενοι απέναντι στη Διοίκηση (παραβίαση κανονισμού εργασίας, παραβίαση κανονισμών εξειδικευμένου προσωπικού και προσπάθεια αλλαγής τους, ελαστικές σχέσεις εργασίας, απολύσεις ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, ελλείψεις προσωπικού κλπ);
·         Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ως θέμα η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και να μην υπάρχει το θέμα της άμεσης διεκδίκησης επιχειρησιακής σύμβασης, για το οποίο υπάρχει φοβερή ανησυχία σε όλους τους συναδέλφους; Μήπως οι συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ σχεδιάζουν ξανά κάποια πανστρατιά, ενώ δεν έχουν διασφαλιστεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων της ΕΤΕ;;
Οι εξελίξεις στον κλάδο είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Τώρα, που η Τράπεζα έχει ανάγκη το προσωπικό για τη σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση, έχουμε την ευκαιρία και την υποχρέωση να διεκδικήσουμε αγωνιστικά μια ικανοποιητική επιχειρησιακή σύμβαση. Ενόψει της επίθεσης που μας περιμένει μετά την ΑΜΚ, πριν να είναι αργά, κι ενώ οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί ήδη μεγάλες μειώσεις μισθών – υπηρεσιακή απαξίωση – εντατικοποίηση – απλήρωτες υπερωρίες κλπ, ο ΣΥΕΤΕ επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλιώς ας παραιτηθούν όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην  κρισιμότητα των καιρών.
Μεταφέροντας τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων που καθημερινά επικοινωνεί μαζί μας, προτείνουμε την προσθήκη ως πρώτου μάλιστα θέματος συζήτησης στο ΔΣ της 19/11 το εξής: «Νέα επιχειρησιακή σύμβαση, πλαίσιο και διεκδίκηση υπογραφής».
Για την Πρόταση Προοπτικής, τα μέλη του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ:
Ξιφαρά Μαρία
Πανδή Χριστίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: