Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Πρόταση που κατατέθηκε στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ 27/5/2015 από την Πρόταση Προοπτικής

Όχι σε νέα συμφωνία-μνημόνιο. Όχι υποταγή σε δανειστές και «θεσμούς»
 Αγώνας τώρα για όλα όσα μας έκλεψαν, για όλα όσα δικαιούμαστε!
Παρά τις δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, κάθε μέρα που περνά γίνεται πιο καθαρό πως όποια «συμφωνία» υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιδραστικής «Ιερής Συμμαχίας» ΕΕ-ΔΝΤ θα έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα και θα εντάσσεται στο μνημονιακό πλαίσιο. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι σε αυτή τη «διαπραγμάτευση», ένας μόνο υποχωρεί κι αυτή είναι η ελληνική κυβέρνηση, που κάθε λίγο πάει πίσω από άλλη μια «κόκκινη γραμμή». Από όλες τις ανακοινώσεις, τις «διαρροές» και τις δηλώσεις κυβέρνησης και δανειστών, είναι φανερό ότι η συζήτηση και η νέα συμφωνία περιλαμβάνει συνέχιση των παλιών μέτρων και προώθηση νέων με πιο αργούς ρυθμούς: νέα φορολεηλασία των εργαζομένων (διατήρηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση ΦΠΑ), χτύπημα των ταμείων και νέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, ιδιωτικοποιήσεις, εφαρμογή των προγραμμάτων επιδότησης της εργοδοσίας για την ανεργία αντί για στήριξη των ανέργων, συνέχιση και παγίωση του μνημονιακού πλαισίου των προηγούμενων ετών. Αντί να πάρουν πίσω τα μέτρα της προηγούμενης 5ετίας, αυτά μένουν και θα έρθουν κι άλλα!
Τα εργατικά αιτήματα και οι ανάγκες των εργαζομένων μπαίνουν στην κατάψυξη. Κανένας εφαρμοστικός νόμος του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει καταργηθεί. Η λεηλασία του δημόσιου πλούτου συνεχίζεται κανονικά, ακόμα και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, καθώς και οι νέες ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. ΟΛΠ, ιππόδρομος, ΟΣΕ κλπ). Το ΔΝΤ και οι τοκογλύφοι δανειστές εξοφλούνται κανονικά με εκατομμύρια ευρώ, στην ώρα τους, και στο διηνεκές όπως δηλώνει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που η κατάσταση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων παραμένει δραματική. Τα προηγούμενα εγκλήματα της κλοπής του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων, παραγράφονται... Ακούμε ξανά περί «πλεονασματικών προϋπολογισμών», για ανταγωνιστικότητα, «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας και συνολικά. Το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για τις συμβάσεις, αν και κουτσουρεμένο, μπήκε στα συρτάρια. Οι τράπεζες συνεχίζουν την ίδια πολιτική που μας έφερε ως εδώ, με τα παλιά golden boys να παραμένουν κι άρα τίποτα να μην αλλάζει. Οι πλειστηριασμοί σπιτιών συνεχίζονται, οι άνεργοι και χαμηλόμισθοι υποφέρουν από τα δάνεια και τις κάρτες, οι τραπεζοϋπάλληλοι ζούμε την πίεση των στόχων που θέλουν να μας μετατρέψουν σε κοράκια απέναντι στον κόσμο. Και θέλουν νέες μειώσεις μισθών (βλ. Τράπεζα Ελλάδος).
Αλλαγή πορείας τώρα με τους δρόμους γεμάτους!
Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος! Δεν θα χαρίσουμε τους μεγάλους αγώνες και τις ελπίδες μας στους δανειστές, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες και τα αιτήματά μας! Καμιά άλλη αναμονή, μόνο με αγώνες και διεκδίκηση, θα μπει φραγμός στις αντιλαϊκές πολιτικές. Μόνο με συντονισμένο πανεργατικό αγώνα θα ηττηθεί η πολιτική της υποταγής και της «διαπραγμάτευσης» εντός των βάρβαρων πλαισίων. Να γεμίσουν οι δρόμοι ξανά, να κάνουμε την ελπίδα δύναμη ανατροπής και σύγκρουσης! Να συμβάλουμε σε ένα αναγεννημένο ταξικό εργατικό κίνημα!
Τα συνδικάτα να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης απαιτώντας τώρα: Καμία αντιλαϊκή συμφωνία με όποιο «περιτύλιγμα» και όνομα έρθει, ρήξη με ΕΕ-ΔΝΤ, παύση πληρωμών στους τοκογλύφους, ούτε ένα ευρώ στην εξυπηρέτηση του χρέους, διαγραφή του χρέους. Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας. Αύξηση βασικού μισθού τώρα, πλήρης κάλυψη των ανέργων. Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα! Να πληρώσουν οι πλούσιοι που καρπώνονται την εργασία μας!
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που δεν πρόκειται να ξεδιπλώσουν καμία ουσιαστική αγωνιστική απάντηση στη νέα συμφωνία-μνημόνιο. Απαιτούμε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύξουν πανεργατική απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή συμφωνία αρχές Ιούνη. Ήδη οι γιατροί έκαναν μια πρώτη μεγάλη απεργία στις 20 Μάη, για την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία. Να απαιτήσουμε από τα σωματεία μας την κήρυξη απεργίας, σε συντονισμό με άλλα σωματεία, αλλά και σαν προειδοποίηση προς τη Διοίκηση και τις τράπεζες για υπογραφή επιχειρησιακής και κλαδικής σύμβασης, για όλα τα προβλήματα που μας αφορούν! Ο ΣΥΕΤΕ να καλέσει αγωνιστικά στο μαζικό Συλλαλητήριο αντίθεσης στη νέα συμφωνία και αντεπίθεσης των εργαζομένων στις 11 Ιούνη (στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 6.30) σε κάθε πόλη.
Διεκδικούμε:
·         Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με δημόσιο διαγωνισμό και  διαφανείς διαδικασίες, ώστε να αναπληρωθεί το κενό από τους χιλιάδες αποχωρήσαντες της εθελούσιας και παλιότερα..
·         Να μπει αγωνιστικός σχεδιασμός με συνελεύσεις για υπογραφή διετούς επιχειρησιακής και κλαδικής σύμβασης, με όλα τα παραπάνω, και πραγματική ρήτρα απολύσεων. Αυξήσεις τώρα στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μία μόνο δουλειά. Πρώτο βήμα να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε από το 2010 και μετά. Εξάλειψη της μείωσης («κουτάκι», δηλ 8 -15%), με επαναφορά  του επιδόματος ισολογισμού και της μείωσης 6,5% που είχαμε στο βασικό μισθολόγιο.
·         Κανείς συνάδελφος εκτός κανονισμού εργασίας, συλλογικών συμβάσεων, ασφαλιστικών ταμείων. Ενιαίο εργασιακό καθεστώς για όλους, ίδιος μισθός, ωράριο, ασφάλιση. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Εθνική.
·         Μείωση τώρα του ωραρίου, 35ωρο και 5ήμερο για όλους, με υπογραφή κλαδικής σύμβασης.
·         Να σταματήσουν οι εργολαβίες και η εκχώρηση εργασιών.Να φύγουν τα golden boys, οι σύμβουλοι και όλα τα στελέχη από την αγορά που κατέκλυσαν την τράπεζα με παχυλούς μισθούς, θέσεις και κλιμάκια.
·         Να διαγραφούν άμεσα τα μετοχοδάνεια των συναδέλφων της Probank. Να καταργηθεί η στοχοθεσία στα καταστήματα, που προσθέτει αφόρητη πίεση στους συναδέλφους. Όχι στην εντατικοποίηση. Καμία σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς. Να μειωθεί δραστικά το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες.
·         Σοβαρός αγωνιστικός σχεδιασμός για τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΤΥΠΕΤ και στο Επικουρικό Ταμείο και η Τράπεζα να καλύψει τα ελλείμματα από τις εθελουσίες, καμία μείωση στην επικουρική σύνταξη. Επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς 4,5% στο Ταμείο Αυτασφάλειας, η Τράπεζα να την καταβάλλει για όλους τους συναδέλφους, καθώς δεν καταβάλλει ούτε το 2% για όσους εντάσσονται στο Ταμείο από 1/1/14. Να ακυρωθεί η συμφωνία του Δεκεμβρίου 2013, με την οποία «κουρεύτηκε» το εφάπαξ κατά 40%, και αναδρομικά για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2012. Έξω τα ασφαλιστικά ταμεία από το τζόγο του χρηματιστηρίου.
► Σε συντονισμό με σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να διεκδικήσουμε  με αγωνιστικό τρόπο την κατάργηση από τη νέα κυβέρνηση μιας σειράς αντεργατικών νόμων και μέτρων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, τα οποία αφορούν και έχουν πλήξει άμεσα τους εργαζόμενους στην Εθνική και ευρύτερα, και τα οποία αντιπάλεψε το εργατικό κίνημα και οι τραπεζοϋπάλληλοι με μεγάλους αγώνες και μάχες :
·         Να επανέλθει η διάταξη της λύσης της σύμβασής μας ως τη συνταξιοδότηση, που καταργήθηκε από τον Κανονισμό Εργασίας το 2012, κι αφορά ΔΕΚΟ κλπ. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι για τις συλλογικές συμβάσεις της τελευταίας 4ετίας (λήξη μετενέργειας, ισχύς επιχειρησιακής έναντι κλαδικής, μη επεκτασιμότητα των συμβάσεων, δηλ. οι ν. 3845, 3899 / 2010, 4024/2011, 4046/2012 κλπ.)
·         Να καταργηθεί το πάγωμα των ωριμάνσεων και τριετιών, που έχει πλήξει και τους δικούς μας μισθούς και απαγόρευσε τις αυξήσεις. Να καταργηθεί ο χαμηλότερος μισθός για τους νέους κάτω των 25.
·         Να καταργηθεί η απελευθέρωση των απολύσεων και η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης. Να καταργηθεί η ενοικιαζόμενη εργασία, που επεκτάθηκε μάλιστα στους 36 μήνες.
·         Να καταργηθούν οι νόμοι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την καθιέρωση ελαστικού ωραρίου, τη μείωση της αμοιβής της υπερωρίας και υπερεργασίας (2010) , των αδειών (τμηματική άδεια κλπ), την επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης κλπ.
·         Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (Ρέππα, Αλογοσκούφη, Πετραλιά, Λοβέρδου). Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για όλους. Να επανέλθουν τα ευνοϊκότερα όρια ηλικίας για όλους, και τους τραπεζοϋπαλλήλους, για τη συνταξιοδότηση. Να αρθούν οι περικοπές των συντάξεων του ΙΚΑ. Να επανέλθουν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και για τους συναδέλφους κάτω των 60, καθώς έχουμε πληρώσει τις εισφορές μας τόσα χρόνια. Να καταργηθεί ο νόμος Αλογοσκούφη (2005), που κατέστρεψε τα επικουρικά μας, και να ασφαλίζονται όλοι οι συνάδελφοι στο Λογαριασμό Επικούρησης, να διαλυθεί το θνησιγενές ΕΤΑΤ. Να καταργηθούν οι νόμοι για τα επαγγελματικά ταμεία, καθώς και ο ν. 4281/2014. Να επιστραφούν τα κλεμμένα στα Ταμεία από το PSI, δομημένα ομόλογα κλπ.
·         Να καταργηθούν τα χαράτσια, ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος αλληλεγγύης, ριζική μείωση της φορολογίας για τους εργαζόμενους. Να καταργηθούν εντελώς οι πλειστηριασμοί για πρώτη κατοικία. Καμιά ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, δωρεάν υγεία, πρόνοια κλπ.  Να μειωθούν οι λογαριασμοί της κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό), ποιοτικές συγκοινωνίες.
·         Να περάσουν όλες οι τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, χωρίς καμιά αποζημίωση στους μετόχους, πλην των ασφαλιστικών ταμείων. Έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τα λεφτά του ελληνικού λαού (255 δις) και είναι δίκαιο. Με αίσθημα αλληλεγγύης, να διεκδικήσουμε άτοκα στεγαστικά δάνεια και χαμηλότερα επιτόκια για τους συνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ανέργους.
·         Να ακυρωθεί η δανειακή σύμβαση, έξω η Τρόικα. Δεν αναγνωρίζουμε το τοκογλυφικό χρέος, παύση πληρωμών στους δανειστές τώρα, να διαγραφεί μονομερώς, ο λαός δεν χρωστάει σε κανέναν, κανένα νέο μέτρο στο όνομα του χρέους, κατάργηση πλήρης των μνημονίων και όλων των αντεργατικών μέτρων.

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Επιστολή του Συλλόγου Εθνοντάτα στις παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ και η απάντηση της Πρότασης Προοπτικής

Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE  -  προερχόμενων από την πρώην  ΕΘΝΟDATA

22.05.2015
Προς τους/τις  επικεφαλείς των παρατάξεων του ΣΥΕΤΕ

Συμφωνούμε με το πνεύμα της επιστολής που στείλατε  στις 19/05/15  προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο  για την ένταξη και τις αναβαθμίσεις προσωπικού. Επίσης συμφωνούμε με την υπογράμμιση της υποχρέωσης της τράπεζας , αφού συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις,  για ένταξη στο Εξειδικευμένο προσωπικό η οποία δεν υπόκειται  στην διακριτική της ευχέρεια . Η απορία που θέλουμε να σας θέσουμε είναι γιατί λείπει η αναφορά για το ζήτημα ένταξης της Εθνοdata .

Τόσο κατά τις συναντήσεις μεταξύ των ΔΣ των συλλόγων μας όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου και του Γ.Γ. του ΣΥΕΤΕ αλλά και άλλων μελών του ΔΣ υπήρξαν σαφείς τοποθετήσεις για την άμεση και χωρίς διακρίσεις ένταξη μας στον Κανονισμό Εργασίας της ΕΤΕ και τις συλλογικές συμβάσεις που διέπουν τους εργαζόμενους της τράπεζας.  Έχουμε συνομολογήσει  πως η προσωρινή ένταξη μας με τον στρεβλό τρόπο που επιχειρείται δημιουργεί διακρίσεις στο προσωπικό της πρώην Εθνοdata, ανισότητες , πλήγμα στον κανονισμό .

Στην ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ στις 07/05/15 σωστά βάλατε κατά της πρόσληψης 4 νέων ειδικών συνεργατών  . Όμως με τον τρόπο ένταξης μας στις 01/04/15 εντάχθηκαν στην δύναμη της ΕΤΕ 462 ειδικοί συνεργάτες/ιδες. Οι οποίοι/ες  μάλιστα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις αλλά και με επιστολή που στείλαμε στην διοίκηση της ΕΤΕ διεκδικούν να έχουν ίδιες εργασιακές σχέσεις όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην τράπεζα. Περιμέναμε και εξακολουθούμε να περιμένουμε την έγγραφη αλληλεγγύη του ΣΥΕΤΕ σίγουροι ότι σφυρηλατούμε σχέσεις εμπιστοσύνης σε κοινά προβλήματα .
Το ΔΣ του Συλλόγου.


25-5-2015

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες.
α. Η Πρόταση Προοπτικής δεν είχε καμία ενημέρωση για την επιστολή του ΣΥΕΤΕ της 19/5 προς τον Δ/νοντα Σύμβουλο για την ένταξη και αναβαθμίσεις προσωπικού. Ενημερωθήκαμε από την ιστοσελίδα του ΣΥΕΤΕ.
β. Το ίδιο ισχύει για την ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ της 7/5.
γ. Ως προς το ζήτημα της ένταξης των συναδέλφων από πρ. Εθνοντάτα ως ειδικοί συνεργάτες από 1/4, έχουμε τοποθετηθεί πρόσφατα και στο σχέδιο δράσης που καταθέσαμε στο ΣΥΕΤΕ και σε ανακοινώσεις μας (π.χ. εφημερίδα «αντιλογισμοί ) ότι διαφωνούμε ριζικά και πρέπει να διεκδικηθεί η άμεση ένταξη των συναδέλφων στον κανονισμό εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις (επιχειρησιακή, κλαδική, αναγνώριση προϋπηρεσίας, ένταξη στο εξειδικευμένο προσωπικό κλπ) και πλήρης εξίσωση με τους συναδέλφους της ΕΤΕ. Το ζήτημα θα θέσουμε και στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ (27/5).

Συναδελφικά
Πρόταση Προοπτικής

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Συνεδρίαση ΔΣ ΣΥΕΤΕ, Τετάρτη 27/5



Την Τετάρτη  27/5/2015 και ώρα 9:30 π.μ. έγινε πρόσκληση από τον Πρόεδρο του ΣΥΕΤΕ για συνεδρίαση του ΔΣ με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

1.-     Ενημέρωση για τρέχοντα συνδικαλιστικά θέματα.
2.-    Οικονομικά
3.-     Εργασιακές σχέσεις στην Ε.Τ.Ε.
4.-     Συμπλήρωση Γραμματειών Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.
5.-    Νέα μέλη Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. 

Αίτημα μελών του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ για συζήτηση του θέματος των αποσπάσεων



Αθήνα, 21/5/2015

ΑΙΤΗΜΑ 7 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ
ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

Τρεις μήνες μετά την ανακήρυξη του νέου Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ, εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα της επανεξέτασης της κατανομής των αποσπάσεων στο ΣΥΕΤΕ με όρους αναλογικότητας και με βάση το αποτέλεσμα των πρόσφατων αρχαιρεσιών.
Το ζήτημα αυτό πρέπει να απασχολήσει άμεσα την ολομέλεια του Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ, το οποίο έχει κληθεί σε συνεδρίαση την Τετάρτη 27/5/2015.
Για το λόγο αυτό, με βάση το άρθρο 18 του Καταστατικού ΣΥΕΤΕ, τα παρακάτω μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ζητούμε να προστεθεί στα θέματα της επικείμενης συνεδρίασης ένα επιπλέον, και συγκεκριμένα:
“Κατανομή αποσπάσεων στο ΣΥΕΤΕ με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών

ΤΑ ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ
ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΝΑΒΟΥ ΓΙΑΝΝΑ
ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΜΑΡΙΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΞΙΦΑΡΑ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΝΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΝΙΚΟΣ

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για το πελατοκεντρικό σύστημα καταστημάτων στην ΕΤΕ

Πελατοκεντρικό σύστημα:

Στο κέντρο ο πελάτης ή στο στόχο ο κανονισμός εργασίας;

Μεγαλύτερη ευελιξία της τράπεζας, περισσότερες και μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάδειξης και αξιοποίησης του προσωπικού, καλύτερη τραπεζική εμπειρία για τους πελάτες αλλά και για τους υπαλλήλους. Έτσι πλασάρεται από τη διοίκηση το πελατοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας καταστημάτων, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά σε 22 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα? Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν πέσει στην αντίληψή μας δεν αφήνουν καθόλου χώρο για εμπιστοσύνη στα λεγόμενα της Διοίκησης και αισιοδοξία.
Η δημιουργία των τριών ομάδων πελατών (και κατά συνέπεια υπαλλήλων) στις οποίες «όλοι θα τα κάνουν όλα» σημαίνει, όσο κι αν το αποκρύπτει η διοίκηση, εξαντλητική εντατικοποίηση των εργασιών, καθώς οι συνάδελφοι θα πρέπει να γνωρίζουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα και να παραμένουν ενημερωμένοι γι’ αυτά. Ο όγκος των αντικειμένων και των εγκυκλίων αυτή τη στιγμή σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα ανομοιογενή μηχανογραφικά συστήματα καθιστούν το εν λόγω εγχείρημα πραγματικό άθλο, εάν δεν συνοδευτεί από σημαντική ενοποίηση  διαδικασιών και συστημάτων, τεχνολογική αναβάθμιση, απλοποίηση των αντικειμένων και αφαίρεση των υποστηρικτικών εργασιών από τα καταστήματα. Επίσης, το επιχείρημα πως δεν θα εντατικοποιηθεί η εργασία επειδή θα μοιραστεί σε περισσότερα άτομα φαντάζει αστείο, καθώς τα καταστήματα αυτή τη στιγμή υποφέρουν ακόμα από την τρομακτική έλλειψη προσωπικού μετά την περσινή εθελουσία.
Στην πραγματικότητα, οι λίγοι που έχουν μείνει πίσω, καλούνται να ξεζουμιστούν ακόμα περισσότερο για την κερδοφορία της τράπεζας, ενώ στην αρχική παρουσίαση της Διοίκησης πριν ένα χρόνο, τα επιδόματα Teller & Chief Teller αναφέρονται ως “αντικίνητρο για μετακίνηση” και ως “εμπόδια για την αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας”…
Η συνεχής αναφορά σε «ατομική απόδοση» και «διαρκή αξιολόγηση» είναι προφανές πως αναφέρεται στην πλάγια εισαγωγή ατομικών στόχων. Ιδίως με την - άγνωστο με ποιον τρόπο- αξιολόγηση των διευθυντών σε τρία επίπεδα (εισαγωγικό, ώριμο και «εξαιρετικό») τα οποία θα συνοδεύονται όπως φαίνεται και από έξτρα αποδοχές και κλιμάκια, ανάβει στην ουσία το πράσινο φως για ακόμα πιο έντονη πίεση από τους πάνω προς τους κάτω για την επίτευξη του «εξαιρετικού» επιπέδου, με οφέλη μόνο για τους επικεφαλής της κάθε μονάδας.
Η «οριζόντια εναλλαγή ρόλων» που ευαγγελίζεται ευκολότερη εξέλιξη για το προσωπικό σημαίνει συνεχή μετακίνηση από κατάστημα σε κατάστημα, πράγμα που στις περισσότερες περιοχές εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημαίνει αλλαγή πόλης. Πόσοι αλήθεια έχουν τη δυνατότητα να ξεριζώνουν τις ζωές τους και των οικογενειών τους για να έχουν μια ελπίδα παραπάνω να εξελιχθούν?
Τη στιγμή δε που η Διοίκηση έχει κλείσει και συγχωνεύσει τόσα καταστήματα και έχει μειώσει το προσωπικό αναπληρώνοντας θέσεις με συμβασιούχους πτυχιούχους, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πελατών και την ολοένα και χειρότερη εξυπηρέτησή τους, είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για μετάθεση του κέντρου στον «πελάτη».
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα αμφίβολα αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή ενός παρόμοιου μοντέλου στην EUROBANK και μάλιστα σε πολύ καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, μας δείχνουν ένα πράγμα. Το πελατοκεντρικό μοντέλο σαν κύριο στόχο δεν έχει τη βελτίωση της τράπεζας, αλλά το χτύπημα του Κανονισμού Εργασίας δηλαδή αυτό που ήθελε να καταφέρει κάθε διοίκηση που πέρασε τα τελευταία 15 χρόνια από την Εθνική.
Η ατομική στοχοθεσία, οι αδιαφανείς διαδικασίες εξέλιξης, η εντατικοποίηση της εργασίας πρέπει να απαντηθούν από τον ΣΥΕΤΕ με ένα βροντερό ΟΧΙ στην εφαρμογή του νέου μοντέλου. Παρά την πεποίθηση που κυριαρχεί στους συναδέλφους ότι η καινούργια διοίκηση πάγωσε την εφαρμογή του πελατοκεντρικού, όλοι βλέπουν ότι προχωράει «με τα χίλια», ενώ όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις της Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου, και οι δύο συμφωνούν με την εφαρμογή του νέου μοντέλου και μάλιστα το θεωρούν μονόδρομο για την Εθνική. Στην επιστολή δε του ΣΥΕΤΕ, διαφαίνεται η αποδοχή του μοντέλου από την πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ- ΔΑΚΕ, με προσπάθεια αλλαγής δυο- τριών σημείων. Άλλωστε και η ήπια αντίδραση του προέδρου του ΣΥΕΤΕ στις αναφορές που έγιναν για το πελατοκεντρικό στην πρόσφατη συνάντηση της νέας Διοίκησης με τους Διευθυντές των Καταστημάτων, δείχνει τις προθέσεις της ηγεσίας του Συλλόγου.
► Θεωρούμε ότι ο ΣΥΕΤΕ γι αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τους εργαζόμενους στο Δίκτυο είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει γενικές συνελεύσεις ανά νομό, ώστε οι συνάδελφοι όλων των καταστημάτων να ενημερωθούν, να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους και να καθορίσουν τη στάση του Συλλόγου μας. Καλούμε τους συναδέλφους και τις ΕΑΚ των καταστημάτων να κινητοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.
► Απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι η λειτουργία της τράπεζας με κατάργηση των βραχυπρόθεσμων στόχων που οδηγούν σε επικίνδυνες τακτικές, η θέσπιση μιας διαφανούς διαδικασίας αναβάθμισης στελεχών, η απομάκρυνση κάθε είδους golden boy που θέλει να δικαιολογήσει την υπέρογκη αμοιβή του φέρνοντας στην Εθνική αποτυχημένα μοντέλα λειτουργίας άλλων τραπεζών και πάνω απ’ όλα η διαφύλαξη και βελτίωση του κανονισμού εργασίας.  
Μάιος 2015

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com
Επικοινωνία: 6974861242, 6948788704, 2103388783, 18783, 19923, 74306, 83908

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ανοιχτή επιστολή των γιατρών του ΤΥΠΕΤ προς τους ασφαλισμένους του ταμείου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ ΤΥΠΕΤ
Ανοιχτή επιστολή προς ασφαλισμένους του ΤΥΠΕΤ
Είμαστε οι άνθρωποι που με καθημερινή υπερπροσπάθεια και συνεχή
εντατικοποίηση της δουλειάς μας φροντίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες
που αφορούν τη διαφύλαξη και αποκατάσταση της υγείας σας, του
πολυτιμότερου αγαθού που απέμεινε μέσα στη λαίλαπα των καιρών που
βιώνουμε. Και το καταφέρνουμε υπηρετώντας το Ταμείο Υγείας σας,
στηρίζοντάς το στην προσπάθεια που κάνει για να διατηρήσει στον υψηλότερο
ποσοτικά και ποιοτικά βαθμό τις παροχές υγείας.
Καθημερινά συνειδητοποιείτε ότι είστε οι μοναδικοί Έλληνες που έχετε άμεση
και ποιοτική πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς και υψηλού επιπέδου
δευτεροβάθμια.
Είμαστε οι γιατροί που μαζί με το υπόλοιπο νοσηλευτικό και διοικητικό
Προσωπικό, παρ’ όλο τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο δουλειάς μας λόγω της
όλο και πιο αθρόας προσέλευσης των ασφαλισμένων προς το Ταμείο τους
ένεκα και της κακής οικονομικής συγκυρίας, παρ’ όλη τη δραματική μείωση
του προσωπικού λόγω της εθελουσίας εξόδου, συνεχίζουμε να σας
προσφέρουμε όλα αυτά που πιο πριν αναφέραμε.
Είμαστε οι άνθρωποι που παρ’ όλη τη δραματική μείωση των αποδοχών μας
όπως εξάλλου και εσείς υποστήκατε, καλούμαστε πάλι με μια νέα Συλλογική
Σύμβαση, να αποδεχθούμε περαιτέρω μειώσεις, αντί της επιστροφής μέρους
έστω των απωλειών μας.
Μας λένε οι συνδικαλιστές-εργοδότες μας ότι τους πιέζετε εσείς που μας
εμπιστεύεστε τη ζωή σας, να "κόψουν" και σ’ εμάς την ετήσια οικονομική
ενίσχυση αντίστοιχη του επιδόματος ισολογισμού που εσείς λαμβάνατε.
Ξεχνούν όμως συστηματικά να σας αναφέρουν ότι οι δικές μας αποδοχές είναι
κατά πολύ υποδεέστερες των αποδοχών ενός τραπεζικού με τα αντίστοιχα
χρόνια υπηρεσίας μη λαμβανομένων υπόψιν και των σπουδών που ο καθένας
από εμάς έχει κάνει. Ξεχνούν να αναφέρουν ότι οι γιατροί σας που πολλοί από
αυτούς σας γνωρίζουν με το μικρό σας όνομα εισέρχονται νέοι στο ΤΥΠΕΤ και
αποχωρούν στα 70 τους χρόνια με το χειρότερο δυνατόν 'Αντίο".
Το 80% των γιατρών αμείβεται με μισθούς κάτω ή περίπου στα 1000 ΕΥΡΩ!!!
ενώ ένα 20% από αυτούς φτάνει να παίρνει μετά τα 50 του χρόνια το
αστρονομικό ποσό των 1400 ΕΥΡΩ!!!!!! μέχρι τη συνταξιοδότησή του σε
βαθειά γεράματα...
Θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι είναι θέμα στοιχειώδους αξιοπρέπειας μας να
μη δεχτούμε περισσότερο εξευτελισμό μας, ότι θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο
όσο οδυνηρό και αν είναι για όλους εμάς και εσάς, για να διατηρήσουμε το
ψυχικό σθένος να σας παρέχουμε αυτό που μέχρι τώρα απλόχερα σας
παρείχαμε.
Σας καλούμε λοιπόν να μας συμπαρασταθείτε με οποιονδήποτε τρόπο στα
δίκαια αιτήματά μας για να συνεχίσουμε με την ίδια δύναμη και με χαμόγελο
να σας υπηρετούμε.
Γιο να μπορέσετε εξ άλλου και εσείς σε λίγους μήνες να απαιτήσετε με τη νέα
σας Συλλογική Σύμβαση, ίσως περισσότερα απ' οτι εμείς σήμερα απαιτούμε ...

Ο Πρόεδρος     ο Γ.Γραμματέας

Επιστολή του Συλλόγου πρ. εργαζομένων Εθνοdata προς τη Διοίκηση της ΕΤΕ

Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE  -  προερχόμενων από την πρώην  ΕΘΝΟDATA


11.05.2015
Συναδέλφισσες, -οι,
Σας επισυνάπτουμε την επιστολή του Συλλόγου εργαζομένων στην πρώην Εθνοdata προκειμένου να καταγράψουμε την  διαφωνία  μας όσον αφορά στη διαδικασία και τον χρόνο ένταξης των εργαζομένων στην ΕΤΕ. Στην επιστολή προτείνουμε η ένταξη μας να γίνει άμεσα και χωρίς διακρίσεις σε ότι  ορίζει ο Κανονισμός της Τράπεζας για τη βαθμολογική και μισθολογική τοποθέτηση του προσωπικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις οικείες Διαιτητικές αποφάσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους κανονισμούς και τις αποφάσεις της Διοίκησης.
Στην διάρκεια του προηγούμενου μήνα  και για καθαρά τυπικούς λόγους όπως μας ειπώθηκε, υπήρξαν  πράξεις και έγγραφα όπου ανέφεραν ότι κάποιοι/ες  συνάδελφοι/σες  εντάσσονται στην ΕΤΕ ή σε συγκεκριμένες διευθύνσεις με ημερομηνία 1/4/2015. Οι παραπάνω πράξεις, ανακοινώσεις ή υπηρεσιακά σημειώματα, προφανώς αναγράφουν μόνο  την ημερομηνία απορρόφησης του προσωπικού από την ΕΤΕ  και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του συντριπτικού ποσοστού (95%) των υπαλλήλων της Εθνοdata οι οποίοι εργαζόμαστε από την πρώτη ημέρα της πρόσληψής μας σε Υπηρεσίες και διευθύνσεις της Τράπεζας .
Κάθε προσπάθεια μείωσης χρόνου προϋπηρεσίας συναδέλφου/-ισσας στο αντικειμένου και την διεύθυνση όπου εργάστηκε θα μας βρει δυναμικά αντίθετους και αντίθετες.

Το Δ.Σ του Συλλόγου



Από :  Σύλλογο Εργαζομένων στην πρώην ΕΘΝΟDATA

Προς :   Πρόεδρο ΔΣ της ΕΤΕ  κα. Κατσέλη Λούκα,
Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΤΕ  κ. Φραγκιαδάκη Λεωνίδα, 
Β.Γ.Δ. Δ/νση Ανθρ. Δυναμικού του Ομίλου κ. Αντωνόπουλο Αντώνιο ,
Δ/νση Ανθρ. Δυναμικού της Τράπεζας και του Ομίλου κ. Χριστόπουλο Δημήτριο.

Αθήνα, 08/05/2015


Θέμα : Άμεση τυπική ένταξη του προερχόμενου από την ΕΘΝΟDATA προσωπικού στο μόνιμο προσωπικό της ΕΤΕ με διαφάνεια και αξιοκρατία .


Με την από 23.3.2015 επιστολή που αποστείλατε σε κάθε ένα χωριστά από τα μέλη μας, ανακοινώσατε την συγχώνευση δι΄ απορροφήσεως της εταιρείας ΕΘΝΟDATA από την Εθνική και την μεταφορά, κατ’ εφαρμογή του π.δ 178/2002, του προερχόμενου από την ΕΘΝΟDATA προσωπικού στην Εθνική.  Κι ενώ επισημαίνετε, ως οφείλετε άλλωστε, ότι οι όροι των ατομικών μας συμβάσεων δεν θα μεταβληθούν εξαιτίας της μεταβίβασης, μεταθέτετε για τον Ιανουάριο του έτους 2016 την ένταξη των προερχόμενων από την ΕΘΝΟDATA υπαλλήλων στο μόνιμο προσωπικό της Τράπεζας, προαναγγέλλοντας μάλιστα «διαδικασία αξιολόγησης» για το συγκεκριμένο προσωπικό.
Σε ό,τι αφορά στη «διαδικασία αξιολόγησης» από τη μεριά μας επισημαίνεται ότι η όποια αξιολόγηση θεωρείται επιβεβλημένη, αυστηρά στο πλαίσιο που ορίζει ο Κανονισμός της Τράπεζας για τη βαθμολογική και μισθολογική τοποθέτηση του προσωπικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις οικείες Διαιτητικές αποφάσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους κανονισμούς και τις αποφάσεις της Διοίκησης..
Σε κάθε περίπτωση ζητάμε να μας ενημερώσετε έγκαιρα και με σαφήνεια για κάθε μέτρο που προτίθεστε να λάβετε αναφορικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη και τους όρους εργασίας του προερχόμενου από την τ. ΕΘΝΟDATA προσωπικού, σε εκπλήρωση της απορρέουσας από το άρθρο 6 του π.δ 178/2002 και το άρθρο 4 του π.δ. 240/2006 υποχρέωσής σας για ενημέρωση και διαβούλευση.
Σε ό,τι αφορά στο χρονικό σημείο στο οποίο τοποθετείται η ένταξη των προερχόμενων από την ΕΘΝΟDATA υπαλλήλων στο μόνιμο προσωπικό της Τράπεζας, αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό διατηρείται και διαιωνίζεται η διαφορετική μεταχείριση των προερχόμενων από την ΕΘΝΟDATA υπαλλήλων, οι οποίοι καίτοι παρέχουν την εργασία τους υπό τους ίδιους όρους και συνθήκες εργασίας όπως και το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό σας, υπόκεινται σε διαφορετικό εργασιακό καθεστώς δίχως να συντρέχει ουδείς για τούτο δικαιολογητικός λόγος.
Η ομοιογενοποίηση των όρων εργασίας του προσωπικού της Τράπεζας, ώστε να μην εμφανίζονται φαινόμενα άνισης μεταχείρισης, και βεβαίως η ένταξη του προσωπικού της πρώην Εθνοdata στην Κλαδική σύμβαση Τραπεζοϋπαλλήλων και των Κανονισμών Εργασίας της Εθνικής Τράπεζας , αποτελεί διαδικασία που πρέπει να επισπευστεί και όχι βέβαια να παραταθεί αδικαιολόγητα μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, με την υιοθέτηση μάλιστα πρωτόγνωρων διαδικασιών που αγνοούμε και συνάμα αδυνατούμε να κατανοήσουμε.  
Για τούτο σας καλούμε να προβείτε άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση τυπική ένταξη του προερχόμενου από την ΕΘΝΟDATA προσωπικού στο μόνιμο προσωπικό σας, όπου ούτως ή άλλως ανήκει και δεν υπάρχει ουδείς λόγος για τη διατήρηση οποιασδήποτε διάκρισης εις βάρος  του. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε στην άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας προς υλοποίηση τούτου.
                                
Το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στην πρώην ΕΘΝΟDATA