Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ενημέρωση από το ΔΣ ΣΥΕΤΕ 12/1 για το θέμα της επιχ/κής σύμβασης

Ενημέρωση για το ζήτημα της παράτασης της επιχειρησιακής σύμβασης από το ΔΣ ΣΥΕΤΕ 12/1

Η εισήγηση και πρόταση του Προεδρείου ήταν να υπογράψουν αμέσως με τη Διοίκηση της Εθνικής παράταση της επιχειρησιακής που έληξε 31/12 για 3 μήνες , κατόπιν επιστολής της ΟΤΟΕ προς τον πρόεδρο του ΣΥΕΤΕ στις 22/12 που ζητούσε από τα επιχειρησιακά σωματεία, λόγω διεκδίκησης κλαδικής, να μην διεκδικήσουν επιχειρησιακή σύμβαση για το επόμενο τρίμηνο, για να «διευκολυνθούν» οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική. Απευθύνθηκαν ήδη στη Διοίκηση, που φυσικά ήταν θετική.

Την πρόταση αυτή ψήφισαν ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ, δηλαδή υπογραφή για παράταση 3 μήνες και μόνο, χωρίς καμιά κίνηση με πλαίσιο για διεκδίκηση της νέας σύμβασης, και για να μην υπάρχουν δύο μέτωπα ανοιχτά για την τράπεζα. 

Η Ενιαία δεν ψήφισε καθόλου στο θέμα αυτό, ούτε κατά ούτε υπέρ, γιατί το θεωρεί κοινό θέμα με το ασφαλιστικό, και θα κατέθετε πρόταση στο άλλο θέμα για συμβάσεις και ασφαλιστικό μαζί.

Σαν Πρόταση Προοπτικής, στη βάση της ανακοίνωσής μας 11-1, ασκήσαμε κριτική στην τακτική της πλειοψηφίας, αφού η ΟΤΟΕ έχει τεράστια ευθύνη που άφησε την κλαδική να λήξει και μόλις τώρα ξεκινά διαπραγματεύσεις, ενώ έχουν ανακοινωθεί τα σοβαρά πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Το πλαίσιο της κλαδικής που κατέθεσε είναι προβληματικό ( γενικόλογη αποκατάσταση απωλειών μισθών, ατομικοί στόχοι, μη ρήτρα απολύσεων κλπ), όπως καταγγείλαμε και στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ το Δεκέμβρη μέσα από την Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΤΟΕ. 

Θυμίσαμε τι έγινε πριν 3 χρόνια με τους χειρισμούς των ΣΥΕΤΕ-ΟΤΟΕ για κλαδική και επιχειρησιακή, με συνέπεια μειώσεις μισθών δύο φορές. Επίσης, και στο ΣΥΕΤΕ αρνούνταν όλο το χρόνο να οργανώσουμε τη διεκδίκηση της επιχειρησιακής σύμβασης. Μπορούσαμε τους προηγούμενους μήνες να διεκδικήσουμε με καλύτερους όρους, κατά την ανακεφαλαιοποίηση οπότε και η τράπεζα μας είχε ανάγκη και μπορούσαμε να πιέσουμε, και να έχουμε πιο δυνατό μέτωπο τώρα με κλαδική και επιχειρησιακή μαζί. Τον Δεκέμβρη άλλωστε είχαμε προτείνει απεργία για τα Χριστούγεννα. 

Τώρα κινδυνεύουμε, η Τράπεζα βολεύεται εξαιρετικά από αυτή την εξέλιξη, δεν υπάρχει κατοχύρωση των συναδέλφων, δεν υπάρχει πρόταση – πλαίσιο του Συλλόγου ούτε σχέδιο δράσης, ενώ η Διοίκηση έχει δηλώσει τις προθέσεις της στη συνάντηση 17/12. Τι θα γίνει σε 3 μήνες, που θα είμαστε με την πλάτη στο τοίχο; Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς επανάληψη με πολύ χειρότερους όρους της προηγούμενης σύμβασης, με αποδοχή των προθέσεων της Διοίκησης, όπως φαίνεται από τις διαθέσεις ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ.

Ως Πρόταση Προοπτικής, καταθέσαμε την πρόταση για διεκδίκηση επιχειρησιακής σύμβασης με το συνημμένο πλαίσιο, που έγκαιρα είχαμε καταθέσει από τον Απρίλιο του 2015 (δείτε παρακάτω εφημερίδα αντιλογισμοί) και αποστείλαμε ξανά στο ΔΣ του Συλλόγου, με συνελεύσεις ως 20 Γενάρη, και αποφάσεις για διεκδίκηση αγωνιστική, για να έχουμε θετικά αποτελέσματα όπως δικαιούνται οι συνάδελφοι. Καλέσαμε όλους να τη στηρίξουν,  όμως η πρόταση έλαβε μόλις 2 ψήφους.

Εκ της Πρότασης Προοπτικής
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: