Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ενημέρωση από το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ 22/3

23-3-2016

Στην  1η μέρα του ΔΣ χθες συζητήθηκε μόνο το θέμα της επιχειρησιακής σύμβασης. Σήμερα θα συζητηθεί ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός.
Όσον αφορά την επιχειρησιακή, εισηγητικά ο Πρόεδρος (ΔΗΣΥΕ) έβαλε τους εξής άξονες για πλαίσιο προς την τράπεζα:
-        Να κινηθεί στο πνεύμα της πολύ καλής κλαδικής που υπέγραψε η ΟΤΟΕ.
-        Όσον αφορά το μισθολογικό: σταδιακή ανάκτηση των απωλειών.
-        Για τα δάνεια των συναδέλφων , διάφορες προτάσεις που κάνει ο Σύλλογος προς τη Διοίκηση (επιτόκια, ρυθμίσεις, split balance για στεγαστικά) στα πλαίσια της ομάδας έργου.
-        3ετής να είναι η διάρκεια της σύμβασης
-        Εκπαίδευση
-        Πολιτιστικά – αθλητικά, και η Λέσχη να κατοχυρωθεί στην επιχειρησιακή (γιατί ως τώρα ήταν εκτός επιχ. Σύμβασης)
-        Ενίσχυση προς ΤΥΠΕΤ να συνεχίσει
-        Ταμείο Αυτασφάλειας : να διεκδικήσουν να δίνει η τράπεζα το 2 % , που σύμφωνα με τη συμφωνία του 2013 δεν δίνει για όποιον έχει προσληφθεί από 1/1/2014 (πχ εθνοντάτα, από θυγατρικές κλπ)
-        Και η ακροτελεύτια διάταξη, που μπαίνει σε όλες τις συμβάσεις όλα αυτά τα χρόνια, ότι ισχύουν και οι προηγούμενες.

Σε αυτά συμφώνησαν πρακτικά ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ. Σχετικά με το κλίμα: έλεγαν ότι « είναι πολύ δύσκολο το περιβάλλον, διάφοροι μαξιμαλίζουν εδώ, ας μη δούμε όλα αλλά μόνο 2-3 πχ για τα δάνεια κλπ». Ότι η κλαδική ήταν πολύ καλή κι έτσι να πάμε. ΔΗΣΥΕ πανηγύριζε για όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει, ότι ήταν εξαιρετικές κλπ. Η ΔΑΣ έβαλε και την επαναφορά του επιδόματος παιδικής μέριμνας, και τον κανονισμό για θέσεις στο δίκτυο , και να συνδεθεί αυτό με νέο σύστημα αξιολόγησης. Ειδικά για το τελευταίο, αναφέρθηκε ότι στην τελευταία συνάντηση , ο Διευθύνων Σύμβουλος έβαλε το θέμα της αλλαγής του κανονισμού αξιολόγησης, των δελτίων δηλαδή, προφανώς να συνδεθούν με τη στοχοθεσία κλπ. Όλοι από τις 3 παρατάξεις αποτάσσονταν τους ατομικούς στόχους μόνο, αλλά όχι γενικά τη στοχοθεσία, ίσως και ένα ποσοστό να έχει σχέση με αυτό. 

Η Ενιαία έβαλε γενικά ότι έπρεπε να έχουν γίνει συνελεύσεις, το θέμα των διαφορετικών εργασιακών σχέσεων, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους και για τους ενοικιαζόμενους , να μην υποκύψουμε στη λογική της Διοίκησης για την κερδοφορία της τράπεζας, να καλυφθούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων (ΤΥΠΕΤ, ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ, ΑΥΤΑΣΦΑΛΕΙΑ) και να πληρωθούν οι υπερωρίες και όχι κουπόνια.

Σαν Πρόταση Προοπτικής, αναφέραμε ότι η συζήτηση γίνεται με 2 αρνητικά δεδομένα: ότι ξεκινάμε πολύ αργά, αφού έχει λήξει η επιχειρησιακή από 31/12/15 με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ, και δεν έχουμε πολύ χρόνο, και ότι η κλαδική ήταν κακή, έμειναν οι μειώσεις, δεν υπήρξε ρήτρα περί μη απολύσεων και δεν πιάνει πολύ κόσμο με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Βάλαμε όλες τις θέσεις μας για το πλαίσιο της επιχειρησιακής, από τον Απρίλιο του 2015 , γιατί οι προτάσεις του Προέδρου ήταν ελάχιστες.
Επιγραμματικά, κάναμε λόγο περί αυξήσεων στους μισθούς άμεσα να φύγει το κουτάκι, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων κανείς συνάδελφος εκτός κανονισμού εργασίας, όχι σε 2 και 3 ταχύτητες και μέσα στον κανονισμό, μείωση ωραρίου και επαναφορά του ωραρίου συναλλαγών στις 2 (το τονίσαμε ιδιαίτερα λόγω της κατάστασης στα καταστήματα και των απλήρωτων υπερωριών) , να σταματήσουν οι εργολαβίες και η εκχώρηση εργασιών (φύλαξη, καθαρισμός, πληροφορική κλπ), να πάψει το πρόγραμμα αξιοποίησης στελεχών , να δημιουργηθούν κριτήρια για κάλυψη θέσεων στο δίκτυο και παντού, να διαγραφούν τα μετοχοδάνεια των συναδέλφων από Probank (πολύ περισσότερο ενόψει επικείμενης εθελούσιας) , να καταργηθεί η στοχοθεσία στα καταστήματα που προκαλεί αφόρητη πίεση στους συναδέλφους, να μειωθεί δραστικά το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες, και να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα (επαναφορά του 4,5%, κάλυψη των ελλειμμάτων από εθελούσιες και των απωλειών από τα χαρτοφυλάκια των μετοχών λόγω της ανακεφαλαιοποίησης κλπ).
Κι ότι όλα αυτά θέλουν άμεσα πρόγραμμα δράσης, να συζητηθεί στη ΓΣ της 2/4, να παρθεί απόφαση, να γίνουν περιφερειακές συνελεύσεις ανά νομό, να γίνουν προειδοποιητικές στάσεις εργασίας τον Απρίλη, και ένα καλό αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης.

Έγιναν δύο ψηφοφορίες. Για τη διαπραγματευτική ομάδα, πρότειναν να είναι το Προεδρείο. Εμείς προτείναμε να έιναι διαπαραταξιακή ομάδα, ώστε να είναι και η Πρόταση Προοπτικής, και να μην μας αποκλείσουν πάλι. Ψήφισαν όλοι να είναι το Προεδρείο ως εκτελεστικό όργανο , κι εμείς ψηφίσαμε μόνοι μας 2 τη διαπαραταξιακή. Ο Μαρίνης ψήφισε λευκό.
Στην ψηφοφορία για το πλαίσιο, ψήφισαν ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ 16 ψήφοι υπέρ του πλαισίου που παρουσιάστηκε. Η Ενιαία ψήφισε την πρότασή της, 2 ψήφοι. Εμείς ψηφίσαμε την πρότασή μας, 2 ψήφοι. Ο Μαρίνης ψήφισε την πρότασή του, διαφοροποιήθηκε από τη ΔΑΣ.

Για την ενημέρωση από την Πρόταση Προοπτικής

Μαρία Ξιφαρά
Χριστίνα Πανδή
Δαμιανός Τσίγκανος

Δεν υπάρχουν σχόλια: